Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mocowanie statywu do Lowepro slingshot 200

Łukasz Unterschuetz
22-11-2006, 22:59
No właśnie... plecak jest dla mnie idealny, jedynym problemem jest kwestia mocowania statywu.. bez sensu, żebym nosił go w ręku. z boku plecaka jest uchwyt sliplock i pomyślałem, żeby go wykorzystać. macie jakis pomysł?

MARANTZ
22-11-2006, 23:22
Mam ten "plecak" i nie bardzo sobie wyobrażam by podwiesić tam statyw. Byłby cięższy od zawartości tego plecaczka i do tego większy. No chyba że posiadasz jakąś plastikową namiastkę statywu, takiego "prawdziwego" to tam się nie doczepi bo wszystko by tylko pourywał.

Łukasz Unterschuetz
22-11-2006, 23:26
no, mam taką plastikową namiastkę... to jak nosisz statyw?

MARANTZ
23-11-2006, 00:04
Jak biorę ten plecaczek to nie noszę statywu bo to taki "spacerowy" zestaw. Na poważne zdjęcia biorę duży plecak foto albo torbę reporterską a tam już jest solidne mocowanie do statywu. Zresztą do tego ostatniego mam firmową torbę którą można spokojnie nosić na ramieniu. Można też użyć naramiennych pasków doczepianych do statywu. Doczepianie czegoś dużego do tego fajnego slingshota lekko dewastuje jego funkcjonalność i nie do takich celów został on zaprojektowany. Jeżeli od początku liczyłeś się z zamiarem noszenia statywu to trzeba było wybrać inny model plecaka lub torby. Dlatego ja mam kilka różnych i dobieram w zależności od potrzeb bo już dawno doszedłem do wniosku, że nie znajdę dla siebie czegoś super uniwersalnego. Bolało mnie to okrutnie finansowo, ale teraz mam spokój i na każdą okazję mogę sobie dobrać odpowiedni sposób transportu.

P.S. Znalazłem to w czym noszę statyw
http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5233&sess_id=246157f1dd48d8567b97fdecc8d5d34f

Łukasz Unterschuetz
23-11-2006, 00:16
cóż, na moje studenckie zarobki póki co priorytetem są szkła, a nie plecaki za 1000 zł... plecaczek ten kupiłem na wypady na ulicę, co by łatwiej było spier#alać w razie czego.. a statyw zawsze wolę mieć "na wszelki wypadek" ,coś trzeba będzie wykombinować

MARANTZ
23-11-2006, 00:27
Dobry plecak z trzymaniem statywowym kupisz i za 300 zł. Polecam gościa o ksywie kubisek z allegro. Zobacz jego ofertę. A za 1000 złotych to dopiero można mieć plecak. Mnie też na taki nie stać.
Pozdrawiam.

Łukasz Unterschuetz
23-11-2006, 09:32
Plecaki jako takie mi nie pasują z tego względu, że żeby zmienić obiektyw trzeba zdjąc plecak, gdzieś go położyć itd... ja mam same stałki i często zmieniam obiektyw. Od torby po 10 godzinach łażenia tak mnie napieprzał kręgosłup że miałem łzy w oczach, dlatego taki plecakotorba to jedyne możliwe rozwiązanie...

piast9
23-11-2006, 12:11
Nie trzeba kłaść. Niektóre wystarczy zdjąć z jednego ramienia. Mają paski, które powodują, że klapa otwiera się do kąta około 45 stopni. Nic z plecaka nie wylatuje.

Cyborg
28-11-2006, 02:15
@MARANTZ
Trochę OT, ale czy mieści Ci się do tego plecaka 5D z gripem?