PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z AV w Canonie 350D

Mad Professor
22-11-2006, 22:48
Witam serdecznie członków CB!
Mój pierwszy post na forum dotyczy niestety problemu z moim 350D:-( .
Niestety, nie znalazłem żadnej wskazówki na forum (może moje umiejętności wyszukiwania wątków na forum nie są wystarczające- proszę o wyrozumiałość;-) ).
Mój problem, a właściwie 2 in 1:
- brak preselekcji Av- przy wybranym trybie Av mam do "dyspozycji" Tv,
- brak regulacji przesłony w trybie M- możliwe jest tylko regulowanie czasu otwarcia migawki.
Ponieważ najczęściej korzystam właśnie z trybu Av, problem "dotyka" mnie bardzo.
Trudno mi znaleźć jakiekolwiek wytłumaczenie problemu poprzez np. niewłaściwe ustawienie parametrów w Menu.
Proszę o pomoc bądź odesłanie do wątku, jeśli taki istnieje

Mutt
22-11-2006, 22:58
w trybie manual musisz przytrzymać ten zaznaczony przycisk (http://img231.imageshack.us/img231/4963/dccanoneos350d4lgo5.jpg) i górnym pokrętłem zmieniasz wartość przysłony

Mad Professor
22-11-2006, 23:05
To akurat wiem, ale przyciskając tem przycisk mam dostęp do regulacji CZASU, a nie przysłony! Ma to chyba związek z problemem z Av.
Mimo wszystko dzięki, każda pomoc mile widziana:)
P.S.
Bez naciśnięcia tego przycisku NIE MAM regulacji czasu przysłony

mattnick
22-11-2006, 23:16
custom functions zresetuj

mario1275
22-11-2006, 23:21
- brak preselekcji Av- przy wybranym trybie Av mam do "dyspozycji" Tv

ale o co chodzi??

Mad Professor
22-11-2006, 23:45
custom functions zresetuj

Było i to, teraz zrobiłem to jeszcze raz, bez efektu.:-(
Mimo wszystko dzięki

Tomasz1972
22-11-2006, 23:46
jak dasz na Av i kręcisz kółkiem to co się zmienia ?

Mad Professor
22-11-2006, 23:48
ale o co chodzi??

Zgoda, opis niezbyt jasny;-)
Po prostu wybierając Av, mam do dyspozycji Tv, czyli mogę regulować czas przysłony.
Pokrętło w pozycji Tv działa jak powinno.
Manual jw.

Tomasz1972
22-11-2006, 23:49
Po prostu wybierając Av, mam do dyspozycji Tv, czyli mogę regulować czas przysłony.
Manual jw.

znaczy zmienia się co ? przysłona czy czas ?

Mad Professor
22-11-2006, 23:49
jak dasz na Av i kręcisz kółkiem to co się zmienia ?

Czas, niestety. Przysłona jako wynik, jak w trybie Tv.

Tomasz1972
22-11-2006, 23:53
ale kręcąc kolkiem przy Av masz tylko pokazane to co zmieniasz ( czyli przyslonę ) a nie jakieś wyniki . Parę czas przysłona masz pokazane dopiero po wcisnięciu spustu do połowy .

piast9
23-11-2006, 00:24
A M nie działa czasem tak jak powinien P czy inny tryb? Jeśli tak, to jest walnięte pokrętło od trybów.

Mad Professor
23-11-2006, 00:28
ale kręcąc kolkiem przy Av masz tylko pokazane to co zmieniasz ( czyli przyslonę ) a nie jakieś wyniki . Parę czas przysłona masz pokazane dopiero po wcisnięciu spustu do połowy .

Ale o co chodzi, gdy nie wcisnę migawki do połowy NIE WYŚWIETLA SIĘ NIC.
PO PROSTU MAM DWA TRYBY TV NIEZALEŹNIE OD POZYCJI POKRĘTŁA.
Tryb M też nie działa jak powinien- patrz wyżej
Innych trybów używam rzadko, więc nawet nie sprawdzałem.
Przed napisaniem I posta naprawdę sprawdziłem aparat, czy nie popełniłem jakiegoś głupstwa, więc wybacz, ale wiem że mam problem:?
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA- TO CHYBA NIE JEST TRYB AV!!!

A M nie działa czasem tak jak powinien P czy inny tryb? Jeśli tak, to jest walnięte pokrętło od trybów.

Tryb P działa poprawnie, pozostałe też, na ile mogłem je sprawdzić.
Sprwdziłem jeszcze raz tryb M, działa tylko regulacja czasu otwarcia przysłony, nie działa regulacja otworu przysłony.

bogunow
23-11-2006, 00:40
Jeśli masz gripa, to go odepnij. Może to on powoduje takie cuda.

mario1275
23-11-2006, 00:43
mad no to chyba masz coś walnięte w aparacie - polecam serwis (drodzy forumowi koledzy zwróćcie uwagę na szacowny wiek Mad Profesora - więc z szacunkiem bo niektórzy pewnie pomyśleli ze to jakiś młodzian co instrukcji nie potrafi przeczytać)

Mad Professor
23-11-2006, 00:51
Jeśli masz gripa, to go odepnij. Może to on powoduje takie cuda.

Dzięki, ale brak takowego (na razie, choć może wcześniej zmienię aparat:))

piast9
23-11-2006, 00:53
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA
Całkiem jak w trybie M... Na 99% padło pokrętło. Może jeszcze pomóc wyciągnięcie wszystkich baterii (łącznie z pastylką podtrzymującą zegarek) na jakiś czas. Taki totalny reset.

Mad Professor
23-11-2006, 00:55
mad no to chyba masz coś walnięte w aparacie - polecam serwis (drodzy forumowi koledzy zwróćcie uwagę na szacowny wiek Mad Profesora - więc z szacunkiem bo niektórzy pewnie pomyśleli ze to jakiś młodzian co instrukcji nie potrafi przeczytać)
Dzięki za przypomnienie o moim:evil: wieku. Siwej głowy jeszcze nie mam, więc się nie przejmuję!
Trochę mnie martwi Twoja diagnoza.
Zastanawiam się, czy oddać aparat na Żytnią, czy próbować w Norwegii, gdzie teraz mieszkam. Ma ktoś doświadczenie z serwisem w Norwegii? Gwarancję mam europejską, więc mam wybór:)

Całkiem jak w trybie M... Na 99% padło pokrętło. Może jeszcze pomóc wyciągnięcie wszystkich baterii (łącznie z pastylką podtrzymującą zegarek) na jakiś czas. Taki totalny reset.
Niestety, brak poprawy.
STAN BEZNADZIEJNY:cry:

Pawełek
23-11-2006, 01:13
Witam. Proponuję serwis w Norwegii. Gorzej niż na Żytniej nie będzie, a i chyba na wysyłce zaoszczędzisz. Pozdrawiam.

mario1275
23-11-2006, 10:00
Broń cię panie Boże przed żytnią:) jak mi się popsuje aparat to się do ciebie zgłoszę żebyś go oddał do serwisu w Norwegii :)
a co do wieku to przepraszam jak bym wiedział żę nie pamiętasz ile masz to bym ci nie przypominał;) chodziło mi tylko o to żeby koledzy z forum cię potraktowali poważnie i nie wypisywali bzdur w stylu przeczytaj instrukcje:)

Matsil
25-11-2006, 20:53
A ja z Żytnią mam same miłe wspomnienia :-).

SimOn!
27-11-2006, 13:31
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA- TO CHYBA NIE JEST TRYB AV!!!

Chwila chwila... jeszcze raz na spokojnie zanim wyslesz aparat do serwisu.

W trybie Av ustwiasz wartosc przeslony krecac kolkiem przednim.
Wartosc czasu otwarcia migawki dobiera do tego aparat.
Dobrana wartosc wyswietla po lekkim wcisnieciu spustu.

Czyli nam moj rozum wszystko jest OK!

W manualu M kolkiem dobierasz czas otawarcia migawki a po wcisnieciu w/w przycisku zmieniasz wartosc przeslony.

Mad Professor
27-11-2006, 19:26
Chwila chwila... jeszcze raz na spokojnie zanim wyslesz aparat do serwisu.

W trybie Av ustwiasz wartosc przeslony krecac kolkiem przednim.
Wartosc czasu otwarcia migawki dobiera do tego aparat.
Dobrana wartosc wyswietla po lekkim wcisnieciu spustu.

Czyli nam moj rozum wszystko jest OK!

W manualu M kolkiem dobierasz czas otawarcia migawki a po wcisnieciu w/w przycisku zmieniasz wartosc przeslony.

Ale tak to mi nie działa. Nie ma ŻADNEJ różnicy miedzy pracą mojego aparatu w trybie Tv i Av. Działa on tak samo. Nie mogę swobodnie ustawić przesłony. Jeśli wykonuję dwa zdjęcia jedno po drugim w trybie "Av" za każdym razem mam ten sam czas i różne wartości przesłony, jeśli są róznice w ekspozycji. O trybie M nawet nie chce mi się pisać- w każdym razie na przesłonę też nie mam wpływu.

Fan nr 1
27-11-2006, 19:49
. Nie ma ŻADNEJ różnicy miedzy pracą mojego aparatu w trybie Tv i Av.

A sprawdzałeś czy aparat na pewno przełącza się do trybu Av . To znaczy rozumiem, że to pokrętło u góry masz w takiej pozycji, ale czy np w exifie też pisze że jest Av? Bo jak nie to pewnio zepsuty jest przełącznik trybów (czy tam jak to fachowo nazwać)

Mad Professor
30-11-2006, 18:16
A sprawdzałeś czy aparat na pewno przełącza się do trybu Av . To znaczy rozumiem, że to pokrętło u góry masz w takiej pozycji, ale czy np w exifie też pisze że jest Av? Bo jak nie to pewnio zepsuty jest przełącznik trybów (czy tam jak to fachowo nazwać)
Dzięki serdeczne za radę-SUPER!
Sprawdziłem, jest zupełnie do d..:
Tryb A-DEP OK
Tryb M- w Exifie A-DEP
Tryb Av- w Exifie Tv
Tryb Tv- w Exifie Tv
Tryb P- OK
Tryb AUTO- w Exifie P
Tryb PORTRET-Av- w Exifie KRAJOBRAZ
Tryb KRAJOBRAZ- OK
Tryb Makro- OK
Tryb SPORT- w Exifie MAKRO
Tryb NOC- w Exifie FLASH OFF
Tryb FLASH OFF -OK
Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
To może wyglądać na uszkodzenie styku w przełączniku- może być ich tam dwa lub trzy wybierające sekwencję. W każdym razie w sobotę aparat ląduje w sewisie. Dam znać, co to za diabeł.

himi
30-11-2006, 18:50
żytnia...

piast9
01-12-2006, 15:19
Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!

JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.

Mad Professor
02-12-2006, 14:22
JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.

OK, aluzju poniał
Zrobione.
Wracam na święta do Polski. Po drodze stawiam:wink:

mxw
02-12-2006, 16:20
JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów.
widać wyraźnie regułę - nie działa dokładnie jedna ścieżka (jeden styk) i to ostatni (najmniej ważny) w pokrętle trybów. 8)

generalnie samemu tego się nie da naprawić. można co najwyżej... walnąć aparatem ciut mocniej ;-) (tzn. "wstrząsnąć przed użyciem") albo pokręcić energiczniej tym pokrętłem - może pomoże, ale zapewne i tak na krótko i w końcu i tak serwis wita.

Martins
02-12-2006, 19:10
W moim C350d dość rzadko, ale jednak podobny problem też występuje. Jaki tryb bym nie ustawił (M, Av, Tv), i w którą stronę nie kręcił, to rośnie mi wartość przysłony. Zauważyłem, że gdy wyłączę gripa Canona BG-E3 i wyłączę aparat, a następnie włączę aparat bez włączania gripa, to wszystko jest ok. Następnie włączam gripa i wszystko super działa.

magik83
06-12-2006, 00:05
Orientuje sie ktos ile moze kosztowac naprawa pokretla?
Mam dokladnie to samo w 300D :(
Co najsmieszniejsze, bardzo malo nim krecilem ;/

remol71
06-12-2006, 22:49
Manual jw.

Co to znaczy "regulować czas przysłony"?? Przysłona ma dziurę wszak i zawsze miała i mieś będzie :)