Zobacz pełną wersję : Problemy z AV w Canonie 350D
Mad Professor
22-11-2006, 22:48
Witam serdecznie członków CB!
Mój pierwszy post na forum dotyczy niestety problemu z moim 350D:-( .
Niestety, nie znalazłem żadnej wskazówki na forum (może moje umiejętności wyszukiwania wątków na forum nie są wystarczające- proszę o wyrozumiałość;-) ).
Mój problem, a właściwie 2 in 1:
- brak preselekcji Av- przy wybranym trybie Av mam do "dyspozycji" Tv,
- brak regulacji przesłony w trybie M- możliwe jest tylko regulowanie czasu otwarcia migawki.
Ponieważ najczęściej korzystam właśnie z trybu Av, problem "dotyka" mnie bardzo.
Trudno mi znaleźć jakiekolwiek wytłumaczenie problemu poprzez np. niewłaściwe ustawienie parametrów w Menu.
Proszę o pomoc bądź odesłanie do wątku, jeśli taki istnieje
w trybie manual musisz przytrzymać ten zaznaczony przycisk (http://img231.imageshack.us/img231/4963/dccanoneos350d4lgo5.jpg) i górnym pokrętłem zmieniasz wartość przysłony
Mad Professor
22-11-2006, 23:05
To akurat wiem, ale przyciskając tem przycisk mam dostęp do regulacji CZASU, a nie przysłony! Ma to chyba związek z problemem z Av.
Mimo wszystko dzięki, każda pomoc mile widziana:)
P.S.
Bez naciśnięcia tego przycisku NIE MAM regulacji czasu przysłony
mattnick
22-11-2006, 23:16
custom functions zresetuj
mario1275
22-11-2006, 23:21
- brak preselekcji Av- przy wybranym trybie Av mam do "dyspozycji" Tv
ale o co chodzi??
Mad Professor
22-11-2006, 23:45
custom functions zresetuj
Było i to, teraz zrobiłem to jeszcze raz, bez efektu.:-(
Mimo wszystko dzięki
Tomasz1972
22-11-2006, 23:46
jak dasz na Av i kręcisz kółkiem to co się zmienia ?
Mad Professor
22-11-2006, 23:48
ale o co chodzi??
Zgoda, opis niezbyt jasny;-)
Po prostu wybierając Av, mam do dyspozycji Tv, czyli mogę regulować czas przysłony.
Pokrętło w pozycji Tv działa jak powinno.
Manual jw.
Tomasz1972
22-11-2006, 23:49
Po prostu wybierając Av, mam do dyspozycji Tv, czyli mogę regulować czas przysłony.
Manual jw.
znaczy zmienia się co ? przysłona czy czas ?
Mad Professor
22-11-2006, 23:49
jak dasz na Av i kręcisz kółkiem to co się zmienia ?
Czas, niestety. Przysłona jako wynik, jak w trybie Tv.
Tomasz1972
22-11-2006, 23:53
ale kręcąc kolkiem przy Av masz tylko pokazane to co zmieniasz ( czyli przyslonę ) a nie jakieś wyniki . Parę czas przysłona masz pokazane dopiero po wcisnięciu spustu do połowy .
A M nie działa czasem tak jak powinien P czy inny tryb? Jeśli tak, to jest walnięte pokrętło od trybów.
Mad Professor
23-11-2006, 00:28
ale kręcąc kolkiem przy Av masz tylko pokazane to co zmieniasz ( czyli przyslonę ) a nie jakieś wyniki . Parę czas przysłona masz pokazane dopiero po wcisnięciu spustu do połowy .
Ale o co chodzi, gdy nie wcisnę migawki do połowy NIE WYŚWIETLA SIĘ NIC.
PO PROSTU MAM DWA TRYBY TV NIEZALEŹNIE OD POZYCJI POKRĘTŁA.
Tryb M też nie działa jak powinien- patrz wyżej
Innych trybów używam rzadko, więc nawet nie sprawdzałem.
Przed napisaniem I posta naprawdę sprawdziłem aparat, czy nie popełniłem jakiegoś głupstwa, więc wybacz, ale wiem że mam problem:?
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA- TO CHYBA NIE JEST TRYB AV!!!
A M nie działa czasem tak jak powinien P czy inny tryb? Jeśli tak, to jest walnięte pokrętło od trybów.
Tryb P działa poprawnie, pozostałe też, na ile mogłem je sprawdzić.
Sprwdziłem jeszcze raz tryb M, działa tylko regulacja czasu otwarcia przysłony, nie działa regulacja otworu przysłony.
Jeśli masz gripa, to go odepnij. Może to on powoduje takie cuda.
mario1275
23-11-2006, 00:43
mad no to chyba masz coś walnięte w aparacie - polecam serwis (drodzy forumowi koledzy zwróćcie uwagę na szacowny wiek Mad Profesora - więc z szacunkiem bo niektórzy pewnie pomyśleli ze to jakiś młodzian co instrukcji nie potrafi przeczytać)
Mad Professor
23-11-2006, 00:51
Jeśli masz gripa, to go odepnij. Może to on powoduje takie cuda.
Dzięki, ale brak takowego (na razie, choć może wcześniej zmienię aparat:))
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA
Całkiem jak w trybie M... Na 99% padło pokrętło. Może jeszcze pomóc wyciągnięcie wszystkich baterii (łącznie z pastylką podtrzymującą zegarek) na jakiś czas. Taki totalny reset.
Mad Professor
23-11-2006, 00:55
mad no to chyba masz coś walnięte w aparacie - polecam serwis (drodzy forumowi koledzy zwróćcie uwagę na szacowny wiek Mad Profesora - więc z szacunkiem bo niektórzy pewnie pomyśleli ze to jakiś młodzian co instrukcji nie potrafi przeczytać)
Dzięki za przypomnienie o moim:evil: wieku. Siwej głowy jeszcze nie mam, więc się nie przejmuję!
Trochę mnie martwi Twoja diagnoza.
Zastanawiam się, czy oddać aparat na Żytnią, czy próbować w Norwegii, gdzie teraz mieszkam. Ma ktoś doświadczenie z serwisem w Norwegii? Gwarancję mam europejską, więc mam wybór:)
Całkiem jak w trybie M... Na 99% padło pokrętło. Może jeszcze pomóc wyciągnięcie wszystkich baterii (łącznie z pastylką podtrzymującą zegarek) na jakiś czas. Taki totalny reset.
Niestety, brak poprawy.
STAN BEZNADZIEJNY:cry:
Witam. Proponuję serwis w Norwegii. Gorzej niż na Żytniej nie będzie, a i chyba na wysyłce zaoszczędzisz. Pozdrawiam.
mario1275
23-11-2006, 10:00
Broń cię panie Boże przed żytnią:) jak mi się popsuje aparat to się do ciebie zgłoszę żebyś go oddał do serwisu w Norwegii :)
a co do wieku to przepraszam jak bym wiedział żę nie pamiętasz ile masz to bym ci nie przypominał;) chodziło mi tylko o to żeby koledzy z forum cię potraktowali poważnie i nie wypisywali bzdur w stylu przeczytaj instrukcje:)
A ja z Żytnią mam same miłe wspomnienia :-).
Przy zmianie ekspozycji przy wybranym trybie Av CZAS POZOSTAJE TEN SAM, NATOMIAST ZMIENIA SIĘ PRZESŁONA- TO CHYBA NIE JEST TRYB AV!!!
Chwila chwila... jeszcze raz na spokojnie zanim wyslesz aparat do serwisu.
W trybie Av ustwiasz wartosc przeslony krecac kolkiem przednim.
Wartosc czasu otwarcia migawki dobiera do tego aparat.
Dobrana wartosc wyswietla po lekkim wcisnieciu spustu.
Czyli nam moj rozum wszystko jest OK!
W manualu M kolkiem dobierasz czas otawarcia migawki a po wcisnieciu w/w przycisku zmieniasz wartosc przeslony.
Mad Professor
27-11-2006, 19:26
Chwila chwila... jeszcze raz na spokojnie zanim wyslesz aparat do serwisu.
W trybie Av ustwiasz wartosc przeslony krecac kolkiem przednim.
Wartosc czasu otwarcia migawki dobiera do tego aparat.
Dobrana wartosc wyswietla po lekkim wcisnieciu spustu.
Czyli nam moj rozum wszystko jest OK!
W manualu M kolkiem dobierasz czas otawarcia migawki a po wcisnieciu w/w przycisku zmieniasz wartosc przeslony.
Ale tak to mi nie działa. Nie ma ŻADNEJ różnicy miedzy pracą mojego aparatu w trybie Tv i Av. Działa on tak samo. Nie mogę swobodnie ustawić przesłony. Jeśli wykonuję dwa zdjęcia jedno po drugim w trybie "Av" za każdym razem mam ten sam czas i różne wartości przesłony, jeśli są róznice w ekspozycji. O trybie M nawet nie chce mi się pisać- w każdym razie na przesłonę też nie mam wpływu.
Fan nr 1
27-11-2006, 19:49
. Nie ma ŻADNEJ różnicy miedzy pracą mojego aparatu w trybie Tv i Av.
A sprawdzałeś czy aparat na pewno przełącza się do trybu Av . To znaczy rozumiem, że to pokrętło u góry masz w takiej pozycji, ale czy np w exifie też pisze że jest Av? Bo jak nie to pewnio zepsuty jest przełącznik trybów (czy tam jak to fachowo nazwać)
Mad Professor
30-11-2006, 18:16
A sprawdzałeś czy aparat na pewno przełącza się do trybu Av . To znaczy rozumiem, że to pokrętło u góry masz w takiej pozycji, ale czy np w exifie też pisze że jest Av? Bo jak nie to pewnio zepsuty jest przełącznik trybów (czy tam jak to fachowo nazwać)
Dzięki serdeczne za radę-SUPER!
Sprawdziłem, jest zupełnie do d..:
Tryb A-DEP OK
Tryb M- w Exifie A-DEP
Tryb Av- w Exifie Tv
Tryb Tv- w Exifie Tv
Tryb P- OK
Tryb AUTO- w Exifie P
Tryb PORTRET-Av- w Exifie KRAJOBRAZ
Tryb KRAJOBRAZ- OK
Tryb Makro- OK
Tryb SPORT- w Exifie MAKRO
Tryb NOC- w Exifie FLASH OFF
Tryb FLASH OFF -OK
Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
To może wyglądać na uszkodzenie styku w przełączniku- może być ich tam dwa lub trzy wybierające sekwencję. W każdym razie w sobotę aparat ląduje w sewisie. Dam znać, co to za diabeł.
Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.
Mad Professor
02-12-2006, 14:22
JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.
OK, aluzju poniał
Zrobione.
Wracam na święta do Polski. Po drodze stawiam:wink:
JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów.
widać wyraźnie regułę - nie działa dokładnie jedna ścieżka (jeden styk) i to ostatni (najmniej ważny) w pokrętle trybów. 8)
generalnie samemu tego się nie da naprawić. można co najwyżej... walnąć aparatem ciut mocniej ;-) (tzn. "wstrząsnąć przed użyciem") albo pokręcić energiczniej tym pokrętłem - może pomoże, ale zapewne i tak na krótko i w końcu i tak serwis wita.
W moim C350d dość rzadko, ale jednak podobny problem też występuje. Jaki tryb bym nie ustawił (M, Av, Tv), i w którą stronę nie kręcił, to rośnie mi wartość przysłony. Zauważyłem, że gdy wyłączę gripa Canona BG-E3 i wyłączę aparat, a następnie włączę aparat bez włączania gripa, to wszystko jest ok. Następnie włączam gripa i wszystko super działa.
Orientuje sie ktos ile moze kosztowac naprawa pokretla?
Mam dokladnie to samo w 300D :(
Co najsmieszniejsze, bardzo malo nim krecilem ;/
Manual jw.
Co to znaczy "regulować czas przysłony"?? Przysłona ma dziurę wszak i zawsze miała i mieś będzie :)