Zobacz pełną wersję : ZIELONA kropka na pudelkach
Tak, na pozor wydaje sie smieszne, ale jak kolega zwrocil mi na to uwage, to coraz czesciej je wokol siebie widze :evil:
Tak jak na zdjeciu. Sa opakowania i to ze sprzetem fotograficznym rowniez, ktore maja taka NAKLEJANA zielona kropke :confused:
Niby banal - ale nie mam zielonego pojecia co ona oznacza, a nie sadze, ze to przypadek. Moze ktos sie spotkal z czyms takim i wie o co biega, gdyz lepiej wiedziec niz nie 8-) ;-) szczegolnie przy zakupie chocby nowych szkielek czy body.
Pewnie dla identyfikacji nowej/lepszej/innej serii/partii. Zwykły klient nie obczai o co biega, więc można mu wcisnąć coś teoretycznie wadliwego.
Albo jest jeszcze druga opcja: po prostu nic to nie znaczy i nie warto sobie zawracać głowy. Także mamy fifty-fifty ;-)
Pewnie dla identyfikacji nowej/lepszej/innej serii/partii. Zwykły klient nie obczai o co biega, więc można mu wcisnąć coś teoretycznie wadliwego
Nie, no bomba 8) na taka konkretna odpowiedz liczylem :wink:
A tak z ciekawosci - dlaczego nowszej i lepszej a nie gorszej i starszej?
Albo jest jeszcze druga opcja: po prostu nic to nie znaczy i nie warto sobie zawracać głowy.
Tak, pewnie pani sobie w sklepie siedzi i tak se nakleja na wybrane pudelka ;-)
e tam.. na pewno to są refurby i inne takie naprawiane
(teraz ludzie rzucają się do pudełek żeby sprawdzić ;-) )
Pozdr
Artur
Cytat gdzies z netu - " Idea wprowadzenia towarowych oznaczeń ekologicznych na produktach, które najmniej szkodzą środowisku powstała w latach 70. i szybko zdobyła uznanie. Za jej prekursorów można uznać Niemcy i Szwecję, które odniosły największy sukces w tej dziedzinie. Oznaczenia ekologiczne (tzw. ecolabelling) nadawane są przez niezależne organizacje producentom, których towary spełniają określone wymagania. Dotyczą one zarówno fazy produkcji, składu, konstrukcji i właściwości danego produktu, jak również jego dalszych losów po zużyciu. Ekoznaczek umieszczony na produkcie nie musi oznaczać, że jego producent należy do systemu zbiorowego przetwarzania opakowań recyklingu - ta cecha oznaczana jest osobno tzw. zieloną kropką
Dobrze że wszystko się wyjaśniło bo też zacząłem wszędzie wokół siebie widzieć zielone kropki :mrgreen:
liquidsound
22-11-2006, 23:14
Swoja droga mogles umiescic kropke w mocnym pkt'cie...no i ta lampa:twisted:
jakby byla z wycietym kwadratem, to bym powiedzial, ze sprzet dopuszczony bez ograniczen wiekowych :)
Swoja droga mogles umiescic kropke w mocnym pkt'cie...no i ta lampa:twisted:
Baaaardzo smieszne :mrgreen: :wink:
Lampa biurkowa padala z gory a z moim 24-70L - coz, to nie stalka :mrgreen: ;)
Cytat gdzies z netu ...że jego producent należy do systemu zbiorowego przetwarzania opakowań recyklingu - ta cecha oznaczana jest osobno tzw. zieloną kropką
No tak, tylko dlaczego nie drukuja jej na pudlach tylko dolepiaja :confused:
Moze to nie jest zbyt kosztowne, ale jednak drukujac wychodzi taniej - a poza tym nie na wszystkich pudlach ja widzialem. Z trzech 100-400L kropka byla tylko jednym :roll:
No tak, tylko dlaczego nie drukuja jej na pudlach tylko dolepiaja :confused:
Moze to nie jest zbyt kosztowne, ale jednak drukujac wychodzi taniej - a poza tym nie na wszystkich pudlach ja widzialem. Z trzech 100-400L kropka byla tylko jednym :roll:
może daltonista jestes:D
a ja mysle ze to kolor obudowy
Nie, no bomba 8) na taka konkretna odpowiedz liczylem :wink:
A tak z ciekawosci - dlaczego nowszej i lepszej a nie gorszej i starszej?
Hiehie, i to jest właśnie te fifti-fifti :mrgreen:
Bo nigdy nie wiesz, czy z zieloną kropką/lub bez to nowe/lepsze czy stare/gorsze :lol:
może daltonista jestes:D
:confused:
:confused:
no inny kolor kropeczki :D
no oczywiscie żarcik z mojej stony:D
przygarnij kropka! :twisted:
hmmm a mi sie wydaje niestety a widziałem to wiele razy, że towary dane na ekspozycje np w MM czy saturnie dostają na pudełka kropkę po to aby wiadomo było które pudełko jest puste np na pryźmie z monitormi ... :(
(kiedyś przyglądalem się takim sposobem bo sam handlowałem kompami ....
No tak - to juz jest sensowne uzasadnienie. Pytanie tylko, czy rzeczywiscie tak jest? Popmart - rozumiem, ze widziales na wlasne oczy, iz naklejali taka kropke na pudlo w w/w celu?
Z trzech 100-400L kropka byla tylko jednym :roll:
Ktoś ukradł dwie zielone kropki!! Widocznie są bardzo cenne :confused:
No tak - to juz jest sensowne uzasadnienie. Pytanie tylko, czy rzeczywiscie tak jest? Popmart - rozumiem, ze widziales na wlasne oczy, iz naklejali taka kropke na pudlo w w/w celu?
w celyu oznaczenia które opakowanie jest puste , oraz aby szybko je znaleźć ..... to są moje przypuszczenia jedynie ....
Tak widziałem to na wlasne oczy i to kilka razy , nawet raz kiedy kumpel kupował lcd ... to sobie taki pusty karton wybrał ale pan z obsługi zaraz go odebrał w umieścił niżej w pryźmie .....
ja mysle ze to jest tak...
Siedzi sobie pani Krystyna i nie ma co robic to wycina sobie zielone kółka by potem banda oszołomów zastanawiała sie nad sensem zielonej kropki na pudełkach ;);)
ja mysle ze to jest tak...
Siedzi sobie pani Krystyna i nie ma co robic to wycina sobie zielone kółka by potem banda oszołomów zastanawiała sie nad sensem zielonej kropki na pudełkach ;);)
No właśnie, szkoda prądu, do domu, już!
Hmmm, ale co tak naprawdę oznacza ta zielona kropka :confused:
element systemu zapewnienia jakości jak dla mnie
U mnie w firmie, zgodnie z systemem jakości, zielona kropka oznacza sprzęt działający, nadający się do użytkowania, żółta - działający ale z defektem, czerwona - sprzęt uszkodzony, przeznaczony do serwisu. Dotyczy to sprzętu, którego używamy w pracy. Inne skojarzenie z kropkami jest takie, że ktoś mi kiedyś powiedział, że w sieci MediaMarkt towary z kropkami na opakowaniach to zwroty od klientów (ale nie pamiętam jaki miał być kolor tych kropek).
Zapewne chodzi o RoHS i do tego może odnosić się zielona kropa. RoHS jest dyrektywą unijną wymagającą od producentów dostarczających elektronikę do UE lutowania i montażu w tzw. technologii bezołowiowej. Importuję urządzenia z Niemiec oraz USA i od pewnego czasu zielona kropka (często z nadrukiem RoHS) jest widoczna na opakowaniach. Dyrektywa obowiązuje producentów europejskich oraz zagranicznych eksporterów bezwzględnie od 1 czerwca 2006 roku. Jeśli otrzymujecie towar bez kropki, tzn. że trafił on do UE przed tą datą.
Zapewne chodzi o RoHS i do tego może odnosić się zielona kropa. RoHS jest dyrektywą unijną wymagającą od producentów dostarczających elektronikę do UE lutowania i montażu w tzw. technologii bezołowiowej.
Możliwe. W znajomej firmie mają ogromną ilość towaru do zaimportowania z Chin ale niestety bez wymaganego RoHS. Zakładają właśnie firmę w Bułgarii do której ściągną towar aby sobie poleżał do 1 stycznia 2007 kiedy Bułgaria znajdzie się już w Unii i wtedy przywiozą do Polski :mrgreen:
Możliwe. W znajomej firmie mają ogromną ilość towaru do zaimportowania z Chin ale niestety bez wymaganego RoHS. Zakładają właśnie firmę w Bułgarii do której ściągną towar aby sobie poleżał do 1 stycznia 2007 kiedy Bułgaria znajdzie się już w Unii i wtedy przywiozą do Polski :mrgreen:
Tak, to znane mi działania.
Nominowana do nagrody Edukacja 99. Tablice Matematyczne zawierają wiadomości z zakresu matematyki szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły średniej.
Aby ułatwić Czytelnikowi szybkie znalezienie potrzebnej informacji zostały wprowadzone następujące oznaczenia:
- zielona kropka oznacza definicje,
- czerwona kropka oznacza twierdzenia,
- czarna kropka oznacza własności,
- ważniejsze wzory umieszczono na żółtym tle.
i wysztsko jasne ;)
W niedziele byłem w sklepie dla idiotów (przyznałem się ;) ) widziałem na kilku pudełkach (Canon 350D i Nikon D50) czerwone naklejone kółko.. Tylko że to miało średnice ~2cm
Jestem tu "nowy", więc witam wszystkich serdecznie :)
Pracuję w jednym ze sklepów "nie dla idiotów" (tudzież dla idiotów) i oto jak to wygląda u mnie:
-zieloną kropką oznacza się towar, który był/jest wypakowany przez pracowników sklepu (często kropka jest na pustych pudełkach)
-czerwona kropka - towar niesprawny - do serwisu.
Pozdr.
Marcin
Witam, no to wszystko jasne.. Info z pierwszej ręki.. dzieki
Witam, no to wszystko jasne.. Info z pierwszej ręki.. dzieki
Ja rowniez witam i dziekuje :wink:
Czyli reasumujac - jest to nic innego jak oznakowanie pudelka towaru, ktory jest wystawiony na wystawe, dobrze rozumiem?
Czyli reasumujac - jest to nic innego jak oznakowanie pudelka towaru, ktory jest wystawiony na wystawe, dobrze rozumiem?
Dokładnie tak, przynajmniej jeśli chodzi o sklep MM.
Pozdrawiam.