PDA

Zobacz pełną wersję : m42 na 30D

molsar
22-11-2006, 17:24
Hi.
Jestem tu nowy i prosze o wyrozumialosc dla mojej nie wiedzy :P

w kazdym razie niedlugo mam zamiar rozstac sie z moja minotla dynax 7D i calym systemem, i obserwuje canon 30D.
Przedemna zmiana calego systemu ale nie o tym chcialem rozmawiac...
pyt 1: czy przez przejsciowke EOS/M42 jest prawidlowy pomiar swiatla i ostrzenie na nieskonczonosc?
moim podstawowym sloikiem byl zenitar 16 2.8 i teraz tez bedzie...ale na minolcie mialem cropa 1.5 a w 30D jest 1.6 wiec pyt 2: czy to bedzie zauwazalna zmiana? bardzo zalezy mi na efekcie zaokraglenia kadru...
pyt 3:
dotychczas mialem sigme 24-70 2.8 EX DG macro i chcialbym cos w podobnych parametrach czy TAMRON SP AF 28-75mm F/2.8 HR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO bedzie porownywalny?

reasumujac, to wlasciwie bede narazie potrzebowal te dwa sloiki (fish eye, oraz ostra i jasna portretowa i stare ale jare zaisy na m42).
do minolty mialem lufy 400 APO ale prawie tego nie uzywalem.
dzieki za sugestie i pozdrawiam.

Andee
22-11-2006, 17:33
Moga wystepowac minimalne roznice w pomiarze swiatla, ale jezeli bedzie Tobie to przeszkadzac jest to do skorygowania w 100%. Oczywiscie ostrzenie na nieskonczonosc nie jest zadnym problemem. Pomiedzy cropem 1.5 a 1.6 jest marginalna roznica, dodatkowo Zenitar o ktorym piszesz to obiektyw fisheye wiec nic sie tutaj nie zmieni. TAMRON SP AF 28-75mm bedzie porownywalny do Sigmy, niektorzy twierdza nawet ze duzo lepszy optycznie.

Generalnie zapraszam na forum obiektywow M42 i innych manualnych:

http://forum.stock-photo.pl

P.S. Niestety forum aktualnie przezywa awarie serwera i bedzie dostepne dopiero za kilka dni...

pilapl
22-11-2006, 18:11
Canon ma ostrość na nieskończoność i pomiar światła nawet po zastosowaniu specjalnego chipa (dendaliona) ma potwierdzenie ostrości :) . Ale jak zastanawiasz się nad zmianą systemu a będziesz chciał się bawić w szkiełka manualne radzę zastanowić się nad PENTAXEM . Jest to najlepszy system do szkiełek M42 no i dodatkowo uzyskasz dostęp do szkiełek pentax-k .Właśnie wychodzi ciekawa puszka PENTAXA k10d warto poczytać .Jest może mały problem z kupnem w Polsce szkiełek na AF ale myślę że to się zmieni bo to samo mocowanie ma Samsung .Z Pentaxem dodatkowo będziesz mieć stabilizację która też chodzi z szkiełkami na M42.Osobiście mam 300d i już jestem zdecydowany na 100% do zmiany systemu na Pentaxa.

molsar
22-11-2006, 18:38
dzieki za odpowiedzi. Slyszalem o tym chipie do potwierdzenia ostrosci...ale cos jakos tego malo na necie u nas...ale z uwagi, ze na minolcie nie mialem potwierdzenia to mysle, ze mam wprawe w ostrzeniu ;) :P

co do pentaxa to zaczynalem na pentaxie me :P i tez mam pewien sentyment ;) ale osobosie mysle, ze rynek sloikow mowi sam za siebie ;)
mialem te ostatnie pentaxy w lapach ale...to nie to... ;)

to w takim razie jeszcze zapytam, gdzie moge przetestowac 30D (bez bazyliszkowego wzroku sprzedawcy) w Warszawie?
pozdr.

Peri Noid
22-11-2006, 22:42
Najprościej to się umówić z którymś z forumowiczów. Wielu będących z W-wy ma 30D. Np. ja :-D