Zobacz pełną wersję : 2-letni LCD Della
Mam pytanko czy monitory LCD jakoś z czasem traca na jakosci obrazu? Mam do kupienia tanio monitor Della 1702 FP 2-letni. Używany 8-godzin dziennie pięć dni w tygodniu. I zastanawiam sie czy warto.
ja kupilem 2 letni 1802 :) i juz rok dziala bezproblemowo wiec wszystko zalezy pewnie od ceny (ja ponizej 600 dalem)
Cena jest niska bo ok 300 pln. Dwie kwestie mnie najbardziej interesują: 1. Czy przy takim użytkowaniu jak podalem nie jest on juz hmm.. "wypalony" w jakoś sposób no i druga sprawa to to, żeparametry tego monitora nieco odstaja od tych sprzedawanych obecnie, bo np kontrast ma 350:1, jasność 200 cd/m2 a nie mam zielonego pojecia jak to przekałda sie na obraz
Dowiedz sie jak z gwarancja bo Dell daje jej teraz 3 lata, wiec moze masz jeszcze przez rok. Co do wypalenia to ogladnij sobie po prostu matryce poszukujac dead czy sub pixeli, zobacz czy matryca jest rownomiernie oswietlona. Jesli wszystko jest cacy to w LCD zaczynaja padac dopiero po 4-5 latach takie ustrojstwa jak inwerter na przyklad, ktory drogi nie jest (50-70zl).
Za taka cene ja bym bral jako drugi monitor, do toolbarow itp. IMO Dell robi bardzo dobre monitory w swoim przedziale cenowym.
mor_feusz
22-11-2006, 15:16
Wejdz na strone Dell'a - wejdz w gwarancje - wpisz Asset Number i wszystkiego sie dowiesz
dela kupilem jedno rocznego, ja mialem go juz 4 lata i teraz u ojca smiga
przyznam sie szczerze ze nie zauwazylem aby pogorszyla sie jakosc obrazu
a czy tam ma sie co wypalac-niewiem chyba nie
w crt po kilku latach w pracy jeden program non stop to nawet po wylaczeniu bylo widac ramki
Silent Planet
22-11-2006, 15:28
Jesli wszystko jest cacy to w LCD zaczynaja padac dopiero po 4-5 latach takie ustrojstwa jak inwerter na przyklad, ktory drogi nie jest (50-70zl).
Mój pierwszy notebook, który jeszcze leży u mnie w domu, ma 12 lat.
Więc jego matryca też musi mieć tyle, bo mniej to nie ma.
Jedyne co zauważyłem, to to, że po włączeniu obraz jest troszeczkę ( ale kapinkę! ) ciemniejszy i potrzebuje nie 10-ciu sekund, a minutę, by osiągnąć swą "domyślną" jasność.
No Ok czyli problem tzw wypalenia mam z glowy. A jak z parametrami czy to , że np kontrast jest 350:1 a nie tak jak w dzisiejszych konstrukcjach 700:1, albo jasnośc na poziomie 200cd/m2 , bedzie miało jaskieś poważniejsze przełożenie na jakośc obrazu ?
Calliactis
22-11-2006, 16:30
Dell produkuje bardzo dobre monitory - w Polsce nie są raczej dostępne dla przeciętnego uzytkownika - Dell psrzedaje tylko firmom (niestety). Matryce mogą mieć gorsze podświetlenie względem nowego egzemplarza - obraz bedzie ciemniejszy, mniej kontrastowy. Musisz sprawdzić konkretny egzemplarz.