Zobacz pełną wersję : studniówka - czyli co, jak i za ile..?
Jak w temacie.. zostałem poproszony o fotografowanie tej imprezy..
Zdjęć takich trochę robiłem, więc myślę że sobie poradzę z tematem (chociaż mile widziane również wskazówki), ale mam pytanie co do transakcji..
Nie miałem jeszcze takiej oferty za kasę, więc ile można sobie powiedzieć..
Dawać tylko zdjęcia (wtedy ile za odbitkę, ew. całość), czy może CD.
Na pewno są tu bardziej doświadczeni w tym temacie userzy, więc prosiłbym o pomoc.
Z góry dziękuję.
(p.s prosze nie odsyłać mnie do "szukajki" ponieważ już z niej skorzystałem, niestety z mizernym skutkiem)
więc ile można sobie powiedzieć..
tyle ile są skłonni zapłacić
mattnick
22-11-2006, 00:25
jedni za 1500 zabiją Cię śmiechem inni płaczem...
miałem podobną sytuację ale nie chodziło o zdjęcia. Pan się zapytał z ile zagramy no to wyszło 2000 (a było nas 20) to pan liczy liczy...może zejdziemy tak do 30000 ?? A my w śmiech...nie no 2000 na wszystkich...(nie od nas zależało ile nam zapłaci więc nie gadać, że frajerzy)
Oakhallow
22-11-2006, 00:30
Nie pomagacie mu! a jakieś widełki by się przydały.
Oakhallow
ztcp to standardem jest jakies 20zl/osoba. w cenie plyta ze zdjeciami.. taki fotograf robi przewaznie dwie grupy podczas wieczoru, rozpoznaje po przypinkach, wiecej raczej nie ogarnie.. znaczy sie, ze to jakies 1500zl za wieczor...
co właściwie wchodzi w skład takich zdjęć ze studniówki? oprócz zabawy trzeba zrobić jakieś pozowane? nie byłem na własnej więc nie wiem :)
...(a było nas 20)...
Czizes... to co ty za kapele masz, ze Was az 20? A moze to nie kapela (teatrzyk jakis :) )
Do autora watku: Przelicz to sobie na osobe wszystko. Narobisz sie troche ze zgrywaniem zdjec na plyty, zapewne z samymi zdjeciami tez bedziesz w ps'ie sie bawil, wiec mysle, ze min. 15zł/osoba. A te 15 zl do skladki uczniowskiej na studniowke to chyba kazdy bedzie w stanie dorzucic :)
pzdr,
no nic.. będę myślał dalej..
Ja też prawdopodobnie będe robił studniówkę i myślałem o 10zł za osobę... W tym odbitka 13x18 grupowego i płytka cd z imprezy... Wiem, że może horendalnie tanio ale co zrobić. Dla mnie każdy grosz się liczy...
Ja też prawdopodobnie będe robił studniówkę i myślałem o 10zł za osobę... W tym odbitka 13x18 grupowego i płytka cd z imprezy... Wiem, że może horendalnie tanio ale co zrobić. Dla mnie każdy grosz się liczy...
a moze najpierw ponegocjuj cene. rzuc np 20zł i jesli wyczujesz ze nie dadza rady zejdz z ceny... 10 za osobe to troche malo i chyba nawet za malo. Biorac pod uwage Twoja prace na imprezie i po jej zakonczeniu kiedy spedzisz nad zdjeciami czesto wiecej niz na samej imprezie... potem odbitki dla kazdego, kupno plytek i siedzenie nad nagrywaniem tego dla powiedzmy 200 osob (bo studniowki oscyluja w tych liczbach)... jak tak pisze to 15zł wydaje mi sie malo... no ale zawsze to 5 wiecej od glowy co przy sporych ilosciach daje calkiem niezla sumke :)
hmm.. ok, jakos tak będę negocjowł.
dzięki za wypowiedzi.
yogi-bear
23-11-2006, 17:21
W tym odbitka 13x18 grupowego
Wywoływałeś grupówki 13x18? Standardem jest ~21 dłuższy bok. Lepiej to przemyśl :).
Co do studniówek najlepiej nie pobierać żadnych opłat i zarobić jedynie na sprzedanych fotografiach. Wywołasz wglądówki (na format 15,2x21 wejdzie 9 zdjęć spokojnie) na których fotki będą ponumerowane. Warto też dodać bajery typu "sepia", "b&w" bo to się ludziom podoba :). Jeśli zrobisz ładne zdjęcia, każdy kupi przynajmniej 4 "z imprezy" + 1,2 grupowe i z pewnością bardziej się to opłaci od sprzedawania płyty. Z doświadczenia wiem, że ludzie biorą nawet po 10-20 zdjęć z takich imprez na głowę. Rób dużo ujęć w małych grupkach! One idą najlepiej :)
ok...
a później ew. jakie odbitki za ile?
yogi-bear
23-11-2006, 17:41
ok...
a później ew. jakie odbitki za ile?
Ciężko tak powiedzieć "weź tyle i tyle". Wszystko trzeba dopasować do konkretnej imprezy. Jeśli to duża 100dniówka to wiadomo że sprzedasz więcej zdjęć -> możesz dać niższe ceny. IMHO punktem odniesienia może być grupowe 15x21,2 (~6zł), pozostałe z imprezy w jakimś (niekoniecznie) mniejszym formacie (~3zł). I nie zapomnij że "sprzedaję minimalnie 20 zdjęć grupowych dla klasy" (skaner - fajna rzecz) :).
I nie zapomnij że "sprzedaję minimalnie 20 zdjęć grupowych dla klasy" (skaner - fajna rzecz) :).
Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
Jeśli chodzi o 'kręcenie' studniówki to coraz częściej klasa sobie życzy 1-2 DVD i sama sobie przegra. Kiedyś też tak w sumie było, ale nie zawsze.
Tyle, że jak 1szej osobie wciągnęło VHS'a to pozostali już sobie nie przegrali :lol:
Przekalkuluj to sobie dobrze. Co z tego, że wycenisz 20-30zł za płytkę.
Wezmą kilka i sobie przegrają. Możesz tak zrobić, ale zaznaczając, że minimum 25 osób w klasie weźmie. Inaczej ja bym się nie pierdykał, tylko za jakieś 800-1000zł klasa dostaje 2-5 CD/DVD ze zdjęciami i tyle; niech sobie robi z tym co chce. Natrzaskasz full fotek to będą zadowoleni. Dzisiaj odbitki taka młodzież ma w du*ie. Ew. grupowe, to tak. Wolą CD.
jak ja mialem studniowke, to wlasnie warunkiem bylo to, ze ilestam osob kupi plytki.. platne z gory :D
Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
hahaha to mało powiedziane Marcinku ;) ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
ja tu z przerazeniem patrze jak dajecie ceny 20zł/osoba :-? mnie to by chyba podpalili jak Joanne d'Arc za herezje gdybym im dał taki cennik.
Dla przykładu wezme jedną ze szkoł ktorej dałem taki cennik:
(troche musiałem jeszcze bardziej ukrucic cenny bo znałem cene pewnego labu ktory tez dał tam oferte - by było smieszniej to wywołuje o nich wszystki zdjecia :D)
Info: 6 klas, średnio 27os/klase
Płyta DVD 25zł - w tym ze musi być jedna na klase kupiona - czyli 6 płyt
Zdjęcie klasowe 7zł - format 15x21
Zdjęcie portretowe z os. towarz. 4zł - format 13x18
Dzizas az wstyd sie przyznać ale oferta została odrzucona... Tamten lab dostał robote bo oni tez kamerują, a dogadali sie ze jeszcze taniej zdjecia będą robić... nie wiem jak mozna taniej?
Elandril
23-11-2006, 20:59
Milo sie patrzy na te ceny. U nas na studniowce (Stargard Szczeciński, 30 km od Szczecina) ma byc "pan fotograf i kamerzysta", tak zwane 2in1. Ow czlowiek nagrywa film ze studniowki i przy okazji robi zdjecia (ok. 1200, dla kazdego cos milego). Nalezaloby jeszcze dodac, ze bierze 45 zl od osoby. To jest dopiero interes.
hahaha to mało powiedziane Marcinku ;) ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
No niestety tak to wygląda :lol: Biorąc pod uwagę jak wiele osób ma już swojego 'QulPixa' taki zewnętrzny fotograf jest po prostu zbędny.
Każdy sobie przy stoliku, w kiblu czy też pod kieckami własnych kukuryn sam pocyka i finał.
Arek Piekarz
06-12-2006, 18:45
Ja również mam zamiar robić profesjonalne zdjęcia na mojej studniówce (styczeń) i mam pytanie, czy tak jak przy ślubie, weselu są standardowe, stałe schematy, np. zdjęcia pozowane? Jeśli tak, to czy na jednym zdjęciu mają być wszystkie osoby (ok. 240), czy focić każdą klasę z osobna (ok. 30 osób)?
Takiej koniny w postaci 240 osób nie opanujesz. Ja bym zrobił dwie opcje. Gruppen klasowe (sami uczniowie), a drugie z osobami towarzyszącymi (też gruppen). Oprócz tego możesz później (oby nie za późno ;)) gdzieś na boku przy jakimś girlandzie i bombce choinkowej :mrgreen: robić zdjęcia parom.
A odnośnie autora wątku - no i jak, żeś panie się dogadał ??
@Venio - autentycznie nic nie focisz w tym roku?
Na swojej studniówce to ja bym wolał się bawić. ;]
Arek Piekarz
06-12-2006, 21:38
Adamek, uwierz mi, focenie będzie dla mnie najlepszą zabawą ;-)
W tym roku będę wykonywał zdjęcia na dwóch studniówkach, małe miasteczko. Współpracuję z firmą wiec nie idę tam jako 'ja' lecz jako 'firma', bedzie nas 2 fotografow na 3 klasy + 3 kamerzystów. My robimy tak
- klasowe, klasowe z osobami towarzyszącymi, dziewczyny - podwiązki
- polonez
- pozowane w parach (tło foto, 2*softbox + 2 lam wi-fi; wiec oświetlenie w miarę pro ;) )
- zabawa, a to dla tego ze wbrew pozorom takie zdjecia (odbitki!!) też kupują, a kupują dla tego ze sami, pomimo, ze wszyscy mają aparaty, nikt nie jest wstanie, wspomnianym kulpixem czy innym cyberszotem wykonać poprawnego technicznie zdjęcia, a kazdy chce miec fajne foto 'w ruchu' ;)
W kwestii cen... 20 zł za komplet podstawowy, w który wchodzą 4 fotki; grupowa, grupowa + os. towarzyszące (15x21), 2 fotki pozowane w parze.
A teraz wypowiem się z drugiej strony - jako uczeń i studniówkowicz (innej szkoły niż ta, na studniówce której bede pracował), gdyż w tym roku tez mam swoją studniówkę ;-)
Na jednym z zebrań 100dniowkowych została poruszona kwestia kamerzysty i fotografa. Rozmowę o filmie pominę, bo to nie to forum. Gdy zaczęto mówić o zdjęciach to ludzkie reakcje (rodzice i uczniowie) były różne, byli nawet tacy, którzy twierdzili ze po co fotograf? przecież on zedrze za te zdjęcia a wywołanie jednej fotki kosztuje 39 gr i każdy ma aparat wiec sobie zrobi. Inni twierdzili ze zdjęcie powinno kosztować dwa złote max, a kiedy powiedziałem ze to nie możliwe, gdyż jest coś takiego jak technika fotograficzna i zdjecia zrobione zwykłym aparatem (czy kliszakiem za 100zł, czy cyfrowym kompaktem za 600zł) nie będa takie jak te zrobione przez opłaconego fotografa to byli tacy co mnie zwyczajnie wyśmiali. W koncu ustalono ze każda klasa wynajmuje fotografia i kamerzystę na własną rękę a ja stwierdzłem ze z ludźmi, którzy tak reagują nie ma co dyskutować, bo za te 20zł można sobie jedynie nerwów napsuć
... aaa... i sprzet mam nowy, nie to co w stopce :P
... aaa... i sprzet mam nowy, nie to co w stopce :P
No dawaj! Co tam kupiłeś ciekawego? ;-)
Pochwali się - towarzystwo się ucieszy 8)
nie wiem czy sie ucieszy... Nikon D70S + 18-70 + SB-800...
byłem 'firmowo' zmuszony do zmiany aparatu ;)
... ale w firmie nadal leży EOS 33 + 540EZ + jakieś mydlane tamrony (niemydlane canony poszły na allegro)
@Venio - autentycznie nic nie focisz w tym roku?
Serio... jak w zeszłym roku miałem 3 to teraz ****... wychuuuutenteges mnie :/
No tak... a partnerka (chyba, ze wolisz długą białą eLkę)? znajomi z klasy, wspólne toasty, szaleństwa na parkiecie... to niezapomniane. Klasa co na twoj pomysl? U mnie od razy zastrzegli ze "Ty artur to chyba nie bedziesz robił zdjec na 100dniowce, no nie?"
Grupowe, pozowane w parach można zrobic (sam miałem taki plan gdyby na fotki była firmowo trzecia klasa - dwie mamy, kolega sam zrobi), ale nie wyobrażam sobie takiej całej studniówki - swojej!
Myślałem, ze ja mam 'hopla' na punkcie fotografii... ale są bardziej zakręceni ode mnie;)
Pozdrawiam Cię Arku i życze świetnych kadrów i super zabawy
PS. Nie uważasz, ze drogi sprzęt w połączeniu z %, najczęściej czterdziestoma to może nie byc dobre rozwiazanie?
wsumie nie trzeba cały czas focic :) hyhy ja w zeszłym roku robiłem studniówke swojej byłej klasie i poprosili mnie o zdjęcia klasowe za ktore mi płacili ale ja od siebie dołozyłem im zdjecia z całej imprezy, a oni mnie ugoscili trunkami %% :} i dobrym żarłem :) ogólnie było wypas. Wsumie powinna to wtedy być moja studniówka ale jakos tak wyszło ;););) hyhy ale bawiłem sie swietnie. Zdjecia robiłem do jakies 24 z przerwami a potem 6 godzin zabawy :) wiec miałem darmową studniówke własciwie połączoną z zarobkiem :) mi to pasiło. Ale z drugiej strony jednak w tym roku mam swoją już oficjalną studniówke i jakos mi sie nie widzi robić na niej zdjęcia. Wkoncu chce chociaz raz stanąć po drugiej stronie obiektywu :)... szkoda tylko ze nie bedzie przed jakim obiektywem stanąć bo chyba moja szkoła nie bierze fotografa. Załatwiłem to thorinowi ale niestety sknerusy nie chcą dać zarobić chłopakowi z bierunia :}
ostatnio byłem na ślubie kumpla i też mnie poprosił o kościół i plener, ale tak sie rozpędziłem, że ok 22-giej żonka sie wkurzyła i pojechała do domu:( a byłem tylko na kolegi weselu, zostaw sprzęt i baw sie bo to 1raz w życiu;)
coraz bardziej sknerują a coraz więcej wydają na sale,żarło, kapele i suknie po kilka setek i droższe:(;(
Sknerują... ale jak dostaną indexy z fotkami to mało się nie posikają zeby zdjęcia zamówić. Nie powinno podawać się żądać za zdjęcia przed ich wykonaniem, bo to źle działa na ludzi. Jeżeli ludzie widzą siebie na zdjeciach to zawsze chętnie kupują.
Najpierw trzeba zostać wynajętym do robienia fotek na 100dn, trzeba podac ile co się robi, ale cen odbitek już nie trzeba podawać, gdyż to odstrasza, no chyba, ze zapytają, ale zdarza się nierzadko, ze nie pytają... uff zdanie wielokrotnie złożone wyszło ;).
borkomar
20-12-2006, 18:43
Sknerują... ale jak dostaną indexy z fotkami to mało się nie posikają zeby zdjęcia zamówić. Nie powinno podawać się żądać za zdjęcia przed ich wykonaniem, bo to źle działa na ludzi. Jeżeli ludzie widzą siebie na zdjeciach to zawsze chętnie kupują.
Najpierw trzeba zostać wynajętym do robienia fotek na 100dn, trzeba podac ile co się robi, ale cen odbitek już nie trzeba podawać, gdyż to odstrasza, no chyba, ze zapytają, ale zdarza się nierzadko, ze nie pytają... uff zdanie wielokrotnie złożone wyszło ;).
Tylko co zrobić - jak powiedzą ze chcą fotki na płycie i ze odbitek nie chcą bo sobie sami kiedyś zrobią.
PS:
Jak wiadomo zawszę są problemy z zebraniem kasy od takiej dużej grupy osób.
Nawet jeśli foci się jedną klasę czyli jakieś 25-27 + każda z osoba towarzyszącą.
Płytka z fotkami dla każdego po 20zł to chyba uczciwa kwota w niewielkich miastach (~`500-600zł z imprezki)od 1 klasy oczywiście.
Arek Piekarz
20-12-2006, 21:57
No tak... a partnerka (chyba, ze wolisz długą białą eLkę)?
O tak, zdecydowanie :-D
PS. Nie uważasz, ze drogi sprzęt w połączeniu z %, najczęściej czterdziestoma to może nie byc dobre rozwiazanie?
Nie mam obaw o to z prozaicznego powodu - nie piję :-)
Tylko co zrobić - jak powiedzą ze chcą fotki na płycie i ze odbitek nie chcą bo sobie sami kiedyś zrobią.
Jeszcze większe chamstwo widać, gdy klasa chce kupić TYLKO JEDNĄ płytę, tłumacząc się, że reszta osób sobie przegra :evil:
Płytka z fotkami dla każdego po 20zł to chyba uczciwa kwota w niewielkich miastach (~`500-600zł z imprezki)od 1 klasy oczywiście.
Po wielu wydarzeniach w szkole okazało się, że zrobię tę studniówkę charytatywnie. Przynajmniej zdobędę doświadczenie i wiele osób dowie się o mnie jako o fotografie.
borkomar
20-12-2006, 22:10
Po wielu wydarzeniach w szkole okazało się, że zrobię tę studniówkę charytatywnie. Przynajmniej zdobędę doświadczenie i wiele osób dowie się o mnie jako o fotografie.
Tak tez można - zobaczę co u mnie wypali.
Nawiasem mówiąc też zależy mi na wkręceniu się w temat - Później to procentuje.
Arek Piekrarz - kto się dowie? Uczniowie; twoi koledzy i koleżanki? Oni w dupie to mają, a jezeli wiedzą ze sie tym zajmujesz to i tak do ciebie przyjdą jezeli beda potrzebować fotografa. Nauczyciele; Oni się będą dziwić, pomyślą sobie co za dziwak, zamiast sie bawić to lata z aparatem. Dziewczyna? Jeżeli zamierzasz isc z partnerką na studniówkę to powiedz jej o swoich zamiarach. Nie zdziw sie jeżeli zrezygnuje. Jeżeli pojdzie to moze mieć również mieszane uczucia, od pogady, poprzez wścekłośc az po żal a nawet wstyd ze z Tobą poszła. PAMIĘTAJ - ludzie są tylko ludźmi. Doświadczenie zawsze możesz zdobyć, studniówki drugiej raczej miał nie będziesz
Nie chce zebys pomyslał sobie ze pisze to zeby ci w jakis sposob dokuczyć. Absolutnie nie. Piszę jak kolega koledze. W tym roku tez mam 100dn i nie wyobrażam sobie tego ze bym sie nie pobawił. Pamiętaj, czasem mozna być po tej drugiej (czyt. pierwszej ;-) ) stronie obiektywu.
Jeżeli masz ochotę na ten temat dłużej pogadać zapraszam na priv (gg1874145)
Makudonarudo
25-08-2007, 20:57
Witam
Ja może ciut odświeżę temat ale z troszkę innej strony .
Chodzi mi o taką wstępną technikę zdjęć.
Czy zdjęcia bez lampy błyskowej by na takiej imprezie wypaliły? i jakby wygladały w praktyce (np te z poloneza, gdzie zazwyczaj jest jeszcze włączone światło) - jak byśmy mieli np 5D max ISO i jasna stałka typu 50 /1.4
Czy ktoś robił tego typu fotki bez lampy czy raczej nie są one dobre?
A jeśli tak to może ktoś podrzucić jakieś sample?
Uważam że wszystko zależy od sali. Bawiłem się na paru studniówkach (nie jako fotograf). I muszę powiedzieć że widziałem sale bardzo jasne i bardzo ciemne. Na mojej studniówce to akurat max iso i f/1.4 to by nawet nie pomogło.
Makudonarudo
25-08-2007, 21:15
tzn załóżmy że światła by trochę było - i nawet padające na twarz .
a wiadomo że jak jest za ciemno to i MARECZEK nie da rady.:)
zainspirował mnie troszkę ten watek:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=23082
A ja mam takie trochę inne pytanie, bardziej organizacyjne - może mi ktoś pokazać wzór umowy jak to powinno wyglądać. Pierwszy raz się z takim zleceniem spotkam w tym roku szkolnym.
Calliactis
12-11-2007, 11:25
To ja tylko ze swoimi 3 groszami dojdę.
Kiedyś miałem zamiar robić studniówki - 'teren' był dobry, bo miałem znakomity kontakt z liceum do którego wcześniej uczęszczałem, można powiedzieć, że miałem 'błogosławieństwo' grona 'górnego'. Nie było problemów też z nakładaniem się terminów, czy 'masówką' w rozumieniu 6-10 klas (były roczniki i do litery 'L' !). Największy problem jaki napotkałem to właśnie ludzie - a dokładnie myślenie i jakieś takie bezgraniczne roztargnienie w obrębie uczniów i rodziców. Myśleli, że albo jestem filantropem, albo kimś kto chce ich naprawdę 'wycyckać'.
Tutaj znajduje się przykładowy cennik jaki im podałem (2 możliwości w zależności od upodobań klasy, należy wziąć pod uwagę, ze 1 klasa = ok. 30-34osób).
1. Wynajęcie fotografa (sprzęt jak w stopce + 24-70L + 85mm f1.8 + Sigma 20mm f1.8), oświetlenie (2x 200Ws + softboxy + 2x 125Ws), otrzymują 2x DVD ze zdjęciami, oczywiście edycja - no i miałem być na każde zawołanie. Koszt: 1200zł / całą obsługę.
W przeliczeniu na osobę: ok. 30-35zł.
//Otrzymują nośnik który zawiera fotki hi-res, ale sami muszą sobie skopiować i zanieść do wykonania odbitek.
2. Dla każdej osoby - komplet: 1x 20x30cm - zdjęcie klasowe, 2x 15x21cm pozowane z i bez osoby towarzyszącej, 3x 13x18cm z grupką przyjaciół, lub w tańcu + płyta DVD z prezentacją zdjęć (typu: ProShow) z podkładem muzycznym itp.
W tygodniu po imprezie - przynoszę projektor do sali (jest taka aula w liceum), przeglądamy wszystkie zdjęcia (numer w rogu), każdy spisuje sobie które chce i jaki format - ja w ciągu kilku kolejnych dni wykonuję odbitki. Oddaję im całość - już gotową - czyli komplet + dodatkowe odbitki.
Od osoby: 25zł + koszty dodatkowych odbitek, przykładowo:
4,00zł - 20x30cm
2,20zł - 15x21cm
1,50zł - 13x18cm
1,00zł - 10x15cm
//Dostają materiał już w formie finalnej - na papierze. Koszty odbitek (H. Ostrowski - zakład w Krakowie - mam pewność co do jakości) - stosunkowo niewygórowane (niektóre mniejsze laby mają drożej), dostają prezentację którą mogą sobie obejrzeć tak jak i film (komp + stacjonarny odtwarzacz) + mają do tego trochę niższą cenę w której już coś dostają (fotki + płyta), oraz okazję aby wspólnie obejrzeć wszystkie fotki i opuścić kilka lekcji :) ... Minus? Taki, że nie otrzymują zdjęć w pełnej rozdziałce i uzależniam ich od tego aby przyszli potem do mnie po kolejne odbitki, lub wersja hi-res dodatkowo płatna
Można było oczywiście ze mną pogadać, ponegocjować, zobaczyć zdjęcia (akurat ślubne, ale zdarzyło mi się robić kilka ślubów gdzie naprawdę było bardzo dużo młodych ludzi i zabawa była jak na studniówce). Gadałem z rodzicami, gadałem z uczniami, prezentowałem się w każdej klasie i omawiałem co i jak (podobnie jak i konkurencja :) ). Jakość - zarówno w kwestii samych zdjęć, kompozycji, kadru, jak i obsługi i technologii w tle - mieli zapewnioną na najwyższym poziomie.
Co się stało? Zrezygnowałem. Stwierdziłem, że nie jestem w stanie gadać z kilkunastoma osobami naraz, przekrzykiwać rodziców i uczniów, którzy brednie swoje niemiłosiernie walili - typu: "odbitki w sieci sklepów Real, są od 19 groszy"; - "sprzęt nie robi zdjęć tylko fotograf, a Ty jesteś za młody a te zdjęcia to pewnie nie Twoje"; - "na co mi odbitki? Ja chcę to mieć na kompie!"; - "ja to mogę i moim ziomkom komóreczką zrobić foty i będzie za darmoszkę"; - "a po cholerę studio na miejscu? dzieciom to powinno tylko z poloneza i wspólne starczyć"... No i masa innych. Nikt wewnątrz klasy / rodziców nie potrafił się dogadać. Byłem maksymalnie elastyczny, ale do tego doszła jeszcze kwestia finansowa, gdzie 3 klasy (prowadzone przez 2 nawiedzone mamuśki) przedstawiły mi swoją wersję finansową - ile mogą mi dać i co za to chcą. Poniżej cytuję ich ofertę z ich argumentacją:
- 1x 20x30cm - klasowe, wspólne - bo w Realu kosztuje 3,50zł / szt.
- 2x 15x21cm - zdjęcia w tańcu z osobą tow. - jw. 0,99zł / szt
- 2x 15x21cm - zdjęcia pozowane - jw. 0,99zł / szt
- 10x 10x15cm - zdjęcia z zabawy - jw. 0,19zł / szt
- płyta DVD z kompletem zdjęć w pełnej rozdzielczości i prezentacją - jw. - płyta - 1,00zł / szt
koszt MAKSYMALNY na osobę - 18zł.
(po przeliczeniu na klasę 34os = 612 zł, przy czym patrząc 'realnie' to zysk z tego mógł być na poziomie ok. 200zł z całej imprezy)
Jak zobaczyłem ich karteczkę - to już wiedziałem, że to przybiło gwóźdź do trumny. Mniemanie ludzi - "bo coś tyle kosztuje gdzie indziej". Czy one w ogóle rozumiały o co im chodzi? Jaka to jest jakość odbitki na spranej chemii i przeterminowanym papierze? A może ile to czasu zajmuje jeśli chodzi o obróbkę, edycję, przygotowanie prezentacji, lub jakie są koszty amortyzacji sprzętu i oprogramowania? Szkoda nawet gadać...
Podziękowałem zanim podpisałem umowy z kimkolwiek. Zrobiłem za to fantastyczne cztery imprezy z ludźmi z zawodówek - 'ekonomiczna' i 'elektryk', (czy jak to inni mówią 'szkół profilowanych, ponadgimnazjalnych') zgodnie z przedstawionymi przeze mnie cennikami. Zdjęcia 'pocztą pantoflową' doszły do liceum w którym miałem robić no i nastał płacz i tupanie nóżkami, dlaczego to zdecydowali się na innego fotografa... Co się okazało w kwestii liceum? Przyszedł tam miły, tani, Pan - jak wcześniej ktoś wspomniał - typu 2w1 - no i zrobił to co powinien - czyli małą, tanią chałturkę... Jak ludzie to zobaczyli to żałowali, że mnie nie wzięli, szczególnie, że on i tak z nich ściągnął po 30-40zł / za samą 'fotografię'.
Taki mi się tylko nasuwa jeden cytat - kierowany do ludzi: 'Co tanie to drogie'... Ale jak to ludziom powiedzieć? Drugi cytat: 'Polak mądry po szkodzie', ale to raczej powinienem powiedzieć w miejsce: 'Polak' - raczej: 'chytry / oszczędny / sknera / centuś' :)...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ad. Przykładowa umowa:
- kto i dla kogo wykonuje zlecenie, terminy, lokalizacja, ilość godzin pracy (od / do)
- ilość odbitek, albo inna podstawa dla rozliczenia i ustalenia ceny 'gwarantowanej'
- informacja o wysokości wpłaconej zaliczki
- wpisz, że uzależniasz wykonanie zdjęć od pewnych rzeczy jak m.in. brak możliwości zmiany terminu (godzin) wykonania zlecenia, zapewnienie dostępu do źródła energii elektrycznej,
- poinformuj o tym kto może zerwać umowę, w jakich okolicznościach i jakie są tego konsekwencje
- spisz terminy - np. 7 dni roboczych - dla wykonania wglądówek, i potem np. 3 dni robocze - na wykonanie odbitek, itp.
- zadbaj o to, aby umowę podpisała osoba pełnoletnia, będąca przedstawicielem klasy i rodziców - i najlepiej przy obecności jakiegoś świadka.
- wpisz na umowie dane kontaktowe - zarówno do Ciebie jak i do osoby odpowiedzialnej po stronie danego zleceniodawcy.
- jeśli to ma być umowa-zlecenie, lub umowa-o-dzieło zobacz jakie są podatki i kwestie prawne, oraz jak będzie Ci to wygodniej potem zaksięgować (o ile prowadzisz działalność albo po prostu masz zamiar to rozliczyć).
Umowę spisuję zwykle w chwili kiedy zdecyduje się dana klasa - np. na rok / pół roku przed imprezą.
Ja miałem studniówkę na początku tego roku. Jako, że wszyscy w klasie wiedzieli, że robię zdjęcia od razu powiedzieli, że na studniówkę aparatu NIE biorę :-)
Załatwiłem im za to dobrego znajomego fotografa [ND200, N50/1.4, N18-70, N10.5 fish, N12-24, N70-200/2.8 i pewnie jeszcze inne, 2x SB-800, oświetlenie ELFO]. Wziął 30zł od pary, czyli razem 750zł, zdjęcia wyszły ekstra, każdy dostał CD, zdjęcie grupowe 15x21, zdjęcie z osobą towarzyszącom 10x15 ;) Robił tylko dla naszej klasy, po znajomości, dlatego tak mało wziął...
Calliactis
12-11-2007, 15:20
Powiem tak szczerze, że czasem wolę nawet zejść z ceny jeśli klient jest w stanie zawierzyć fotografowi. To tak samo jak z projektowaniem. Najlepszy projekt wychodzi wtedy kiedy jest 'dobry architekt i światły inwestor' :) Jeśli jest właściwe podejście i konstruktywna rozmowa, to pieniądze są na drugim miejscu - bo wtedy chce Ci się wykonać to zlecenie i czerpiesz z niego przyjemność.
Calliactis - masz całkowitą rację:)
ja też dostałem propozycję pracy na studiówce i się zastanawiam czy to w ogóle przyjąć. jak klasa będzie chciała mi się targować na 600 PLN to ja dziękuje - wolę inne zlecenie przyjąć, czy nawet poczytać forum bo czegoś nauczyć się można. to jest prawie tydzień roboty, więc jakby nie patrzeć to za mniej niż 1200 PLN nie opłaca się robić, jeżeli ma się działalność. podatki trzeba zapłacić, sprzęt zamortyzować itd. dlatego pewnie podam cenę jak za ślub:)
Adam Kasprzak
30-01-2008, 22:59
Właśnie finalizuję studniówkę.
Trochę się sfrajerzyłem, bo dałem ludziom galerię*internetową z wszystkimi zdjęciami z water-markiem, mieli sobie wybrać zdjęcia, wypełnić formularz online...
No i czekałem jakieś 3 tygodnie, aż te 16 osób (1 mała klasa - prywatne liceum) wybierze po 5 zdjęć.
Całość u mnie wygląda tak: 30zł/osobę w tym CD i 5 zdjęć 15x21. Na CD dodatkowo pokaz zdjęć w .mov. Dodatkowo możliwość wywołania u mnie zdjęć od 10x15 do 21x30. Powiem, że część osób garnęła się na 21x30, nawet po kilkadziesiąt sztuk...
Ogólnie bardzo pozytywnie, oprócz zamrożonych pieniędzy (moją zasadą jest,*że biorę dopiero pieniądze, jak klient dostaje zdjęcia do ręki).
gdzies mozna zobaczyc te zdjecia
tak z ciekawosci pytam:D
Adam Kasprzak
30-01-2008, 23:35
http://www.kasprzakowie.pl/index.php/studniowka-liceum-autonomiczne-sopot-2/
cała galeria jest zahasłowana :P
lepiej jeden slub, przynajmniej nie gonisz za wszystkimi bo tylko jedna para ważna... Też mialem ofertę podać i podałem chyba troche zaporowo, ale trza się cenić a nie żeby potem mój kierowca co ciastka rozwozi zarabiał więcej na godzinę
Adam Kasprzak
30-01-2008, 23:47
jeżeli wszyscy będą zaniżać ceny, to ludzie się*przyzwyczają i tych normalnych, którzy chcą*żyć a nie głodować po prostu odstawią na bok.
ladne zdjecie:D
u mnie bylo o wiele gorsze swiatlko , pokazalbym kilka ale nie wiem co na to osoby ktore na nich beda:/
Adam Kasprzak
31-01-2008, 00:09
no ja z pokazywaniem zdjęć nie miałem problemu ;) Ciemno tam było,*że aż strach. Większość (akurat nie te na stronie) było na ISO800, do tego 50/1.4 @ 1.4-2.0 i lampa od sufitu. Robiłem na 2 body - 5D i 400D i powiem, że jak zmieniłem aparat z 5D na 400D to oko się*gubiło w wizjerze i nie wiedziałem gdzie patrzeć! Straszne różnica... Ale kilka na te 500 wybranych wyszło właśnie z 400tki.
ja właśnie podałem cenę ślubną i dziewczynom pasuje, no ale to cała klasa musi się zgodzić. może młodsi młodsi będę mniej narzekać płacąc tyle kasy niż Państwo Młodzi:)
edit: patrzę na tą galerię Adam i kurde zapomniałem że fajne dziewczyny mogą być hehe. oczywiście nie mówię o tych dziewczynach z 4 zdjęcia:D
Marek - a jednak są pozytywne aspekty kawalerstwa, więc jak chcesz to mogę Cię na to studniówkę zabrać;) ja też się z Tobą chętnie wybiorę - zawsze przy okazji możemy się potem napić browarka przy papierosie:)
Adam Kasprzak
31-01-2008, 00:23
druga Pani od prawej z 4 rządzi :D kwintesencja nauczycielki od fizy...
Nie no oczywiście, że trafiają się ładne dziewczyny (nawiasem mówiąc, kilka jest chętnych na headshots czy zdjęcia typu fashion ;))
schabu mnie ponoć przebił gostek z : www.foto-mix.com.pl ....;(
PS. sprzedam wszystkie paści canona i rezygnuję z robienia chautury, przyjmę wszelką oficjalną pomoc społeczna, a ze Schabem zawsze siemogę napić... dobiłeś mię tym kawalerstwem...:evil:
no taka niestety jest prawda
coraz rzadziej docenia sie dobra fotografie
inna sprawa ze wiem jak wiele osob podchodzi do sprawy-mowie o uczniach
liczy sie cena a jakos to jakby mniej wazne
przeciez i tak co 2 osoba wezme ze soba powershota czy cos i sama sobie zrobi zdjecie jakie tam chce:D
Adam Kasprzak
31-01-2008, 00:41
Ała, ale z drugiej strony, każdy wybiera fotografa takiego, na jakiego go stać. Niektórzy są lepsi, niektórzy gorsi. Jedni siebie cenią, bo robią dobre zdjęcia, dobrym sprzętem a inni stawiają na minimalkę*(XXXD + kit) i tyle. Tak samo jest z hotelami, są takie, gdzie pokój kosztuje 25/noc i łazienkę masz na korytarzu, a ze ścian odpada farba, a są takie, gdzie się płaci 1000/noc i ma się*śniadanko, widok na morze, full service na telefon...
Zależy kogo na co stać.
Nie ma co rozpaczać z powodu kawalerstwa, ale jak to faktycznie Ci doskwiera, nie wiem, czy focenie ślubów to najlepszy pomysł :) Nie no żartuję ;)
w d*pie ma wszystkie studniówki... jak nie masz ze 100-200 osób to robisz pańszczyznę i sam sie psujesz bo żeby zarobić to kaszane odstawiasz...jeśli sie mylę to iech mnie poprawi ktoś...??
no ciezko mi nie przyznac racji....
ja robię studniówkę za 1500. nie wiem czy to dobra cena w waszych okolicach, ale po odliczeniu kosztu płytek, amortyzacji sprzętu itd to nie głupi pieniądz zostaje.
a z tym przebijaniem to IMO jest tak że ten gość to kolega dyrektorki etc etc - już ktoś chyba o tym pisał. psia polityka i tyle.
ha!! już mi nie będziesz moich cen wypominał:D
ha!! już mi nie będziesz moich cen wypominał:D:mrgreen: no co ty nie wypominałem tylko tak wiesz.... sam za tyle robiłem...:-(
to żart głupi był ...
Ja się nawet cieszę że nie robiłem studniówki. Choć znajoma klasa chciała ale za mniej niż 20zł od osoby to ja nie będę robił.
edit:
Śmieszy mnie że ludzie mówią że za drogo za zdjęcia. A na jednej ze studniówek w moim mieście grał raz zespól a raz DJ, wzieli firmę kateringową która wypas zrobili a o północy był pokaz sztucznych ogni.
nie no jasne że to jest śmieszne, zwłaszcza że ludzie wolą po 5 PLN mniej na głowę zapłacić, tylko po to żeby kamerzysta im małpką robił zdjęcia. U mnie, na Podkarpaciu, jest to nagminne wręcz:)
też jestem z podkarpacia, więc coś o tym wiem. :]
Trochę naiwne podejście (studniówkowiczów of course). Wydają na studniówkę z ok. 1000 zł (200 - buty, 400 - sukienka, 200 organizacja, 50 - C2H50H, 150 duperele), a szkoda im na porządne zdjęcia. Ale tak to już jest, jak foto są na końcu, po tych wszystkich szalonych zakupach, ręka boli, jak wędruje do kieszeni, żeby zapłacić fotografowi (ale kamerzyście jakoś tak już nie). To samo ze ślubami - wesele za ok. 15 tys., ale na fotografa się skąpi (kamerzystę raczej nie...).
U mnie, na Podkarpaciu, jest to nagminne wręcz
To kwestia skali i standardów, a co za tym idzie ceny... W Warszawie mają 5D, w średnich miastach 30D, w małych 400D, na prowincji 8000X (nie wiem czy coś takiego jest...). Jak widać, im więcej zer, tym słabszy sprzęt. Trochę uogólniam, ale mniej więcej tak jest.
Zależy kogo na co stać
Jak wyżej. Skoro dziewczę wydaje 4 stówki na sukienkę, to ją nie stać? Stać ich stać, tylko im szkoda.
dzis dostalem zdjecia z 100dniowki od "pro" fotografa ........1460 porazek;D(tyle odal zdjec)
normalnie plakac sie chcialo -taka amatorszczyzna ze ....moge na priva dac link do nich
Możesz mi zapodać linka do zdjęć powiem ci czy ja miałem lepsze (lepszą kaszane:D)
...moge na priva dac link do nich
Jako, że śledzę cały wątek to również poproszę o linka do tych zdjęć.
To kwestia skali i standardów, a co za tym idzie ceny... W Warszawie mają 5D, w średnich miastach 30D, w małych 400D, na prowincji 8000X (nie wiem czy coś takiego jest...). Jak widać, im więcej zer, tym słabszy sprzęt. Trochę uogólniam, ale mniej więcej tak jest.
no ja w Wadowicach, a to 20-tys mieszkańców więc powinienem 8000x focić. badacz rynku sprzętowego...??:mrgreen: ogólnie to nie rozumiem:confused:
ja też o link poprosze
W takim razie, też prosiłbym o namiary na zdjęcia z tej studniówki.
badacz rynku sprzętowego...?? ogólnie to nie rozumiem
A co tu jest do rozumienia. Mniej więcej tak jest. Mieszkam w mieście (Łuków), które ma ok. 35 tys. Tutaj standardem są 350D/400D, nikony d200, 10D-30D (rzadko). W Siedlcach (80 tys.) jest mniej więcej podobnie, ale poprzeczka idzie w górę i zdarzają się 5D i lepsze nikony/fuji. Jednak już w Rykach (do 10 tys.) są fotografowie, którzy robią kompaktami lub czymś niewiele lepszym. Nie jest to zasada, bo przecież i gdzieś w małej miejscowości może mieszkać ktoś z 1D. To też przekłada się na ceny.
A o linka do tych fotem też poproszę.
dzis dostalem zdjecia z 100dniowki od "pro" fotografa ........1460 porazek;D(tyle odal zdjec)
normalnie plakac sie chcialo -taka amatorszczyzna ze ....moge na priva dac link do nich
i ja chętnie zobaczę :)
A co tu jest do rozumienia. Mniej więcej tak jest. Mieszkam w mieście (Łuków), które ma ok. 35 tys. Tutaj standardem są 350D/400D, nikony d200, 10D-30D (rzadko). W Siedlcach (80 tys.) jest mniej więcej podobnie, ale poprzeczka idzie w górę i zdarzają się 5D i lepsze nikony/fuji. Jednak już w Rykach (do 10 tys.) są fotografowie, którzy robią kompaktami lub czymś niewiele lepszym. Nie jest to zasada, bo przecież i gdzieś w małej miejscowości może mieszkać ktoś z 1D. To też przekłada się na ceny.
A o linka do tych fotem też poproszę.czyli te miasta zamknięte i nie można z nich wyjechać choćby te 100km i focić poza nimi...?? chodzi o przekładanie się na ceny...
acha, mieszkam w mieście Wadowice (20-tys mieszk.) i nie liczę ile jakich aparatów jest w okolicy bo mnie to nie obchodzi...
Można prosić o linka ?
czyli te miasta zamknięte i nie można z nich wyjechać choćby te 100km i focić poza nimi...?
Teraz to ja nie rozumiem :) Pewnie, że można, ale nie o to tutaj chodzi.
acha, mieszkam w mieście Wadowice (20-tys mieszk.) i nie liczę ile jakich aparatów jest w okolicy bo mnie to nie obchodzi...
Wolna wola, jak mawiał Augustyn... Jak dla mnie nie liczenie się z tym, co ma ktoś inny (w przypadku usług foto) to błąd i lekceważenie konkurencji. Dla klientów to ważne, jeśli się wspomni o kilku dodatkowych "zaletach" sprzętowych. Ale wracając do meritum. Pamiętam jak kolega opowiadał o kupnie 300D. To był szmat czasu temu i dał z 4 tys. Był to jeden z pierwszych tego typu sprzętów w okolicy. Zwrócił się w pół sezonu, jak nie szybciej. Po dokupienia gripa to była potęga. Ludzie na weselach podchodzili i dotykali jak jakiejś relikwii. Teraz 350 to poniżej standardu... Ale chodzi mi o coś innego - różnice sprzętowe to wymóg konkurencji - im większe miasto, tym jest ina większa, a więc i standard wyższy, i cena. Jak pisałem, to uogólnienie, ale mniej więcej tak jest.
Z usługami foto jest jak z markami samochodów - można kupić fiata 126p (czyli tego 8000x), jak i forda (400D) lub mercedesa (30D). Na prowincji bardzo trudno spotkać mercedesa :).
przeciez i tak co 2 osoba wezme ze soba powershota czy cos i sama sobie zrobi zdjecie jakie tam chce
I wyjdzie im 1 zdjęcie na 10. Przeglądałem ostatnio dokonania jednej takiej "uczestniczki" (robione olympusem 550). W miarę dobre technicznie mogę policzyć na palcach 1 ręki. Reszta rozmyta, kolory przekłamane, ziarno i wiele innych grzechów, jakie zwykle popełniają kompakty (te lepsze z zoomem x10 też).
Przyjedz do Kalwarii Zebrzydowskiej to zobaczyssz jakie tam maluchy gonią....:)
Przyjedz do Kalwarii Zebrzydowskiej to zobaczyssz jakie tam maluchy gonią....:)
Dokładnie, kiedyś widziałem kamerzystę z malutką amatorską kamerką a żona jego robiła zdjęcia 350D + kit i doświetlała wewnętrzną lampą.
Cóż, konkurencja wymusza większy standard sprzętowy.
Ktoś ma c 300D, ktoś inny nikona 200D. Jeśli gość z nikonem powie, że ma lepszy sprzęt, a 300D (canon, bo i przecież nikon 300D już jest) to archaizm i nie warto, to potencjalni klienci raczej mogą wybrać tego nikona.
widziałem kamerzystę z malutką amatorską kamerką a żona jego robiła zdjęcia 350D + kit i doświetlała wewnętrzną lampą
Nie chcę się przechwalać, widziałem kamerę amatorską, ale aparat to jakaś kompakt był. Tyle tylko, że gość kręcił i robił zdjęcia...
Kinski, nikon D200 i D300...;)
Uprościli by te nazwy czy cóś...
można również prosić o linka do tych zdjęć. Będę miał jakieś porównanie do mych wypocin :)
też mogę prosić o tego linka ;-)
Małe miasta mają swoją mentalność. U mnie ,,profi'' popularni brani garściami na wesela robią takie gówno, że strach. Ale ludzie płacą. Dziś znajomy, który zamówił moje usługi na ślub w kwietniu zadzwonił i powiedział ,,wiesz, sorry, ale przyszły zięć znalazł kamerzystę z aparatem''. Dla znajomego miałem cenę - 650 pln. Załamka. Za dużo było...
i nie brałeś zadatku...?? 650...??
To znajomy, nie chciałem zdzierać. Robota miała być po kosztach. Kurna, okazało się, trzeba było zawołać więcej. Ale jak się słyszy tekst o panu z kamerą, który robi też zdjęcia to gacie opadają.
Także poprosze o link
a nie lepiej dac linka na forum?? - jak coś też chce je zobaczyc.
No właśnie było by lepiej bo ja dawno prosiłem ale do dziś nie mam tego linka :)
nie chcę zaśmiecać ale właśnie zdałem sobie sprawę że opisałem wszystko w iinnym dziale , miało być tu.
Studniówki już dawno za nami, a teraz można podziwiać efekty wynajętych rzemieślników.
Bylem na studniówce (Zabrze) którą obsługiwała pewna firma Be***. Pozwolę sobie na dwa słowa nt 'profesjonalizmu' tejże firmy **mix. Więc tak. Na imprezie było 6 klas średnio po 28osób do których przysłano 3 panów obsługiwaczy. 2 kamery+ profesjonalne lustro (UWAGA) 350D+kit. Tak Proszę państwa nikt się nie przesłyszał. Oczywiście nie mam nic do tego sprzętu bo sam takowego używam, wiadomo- zdjęcia robi człowiek a nie sprzęt. Filmu niestety nie oglądałem bo nie lubię, na sprzęcie video się nie znam. Na stronie firmy oglądałem sobie cennik z którego wynika że firma całkiem nieźle zarobiła na tej fuszerce (według mnie).
Przypadkiem oglądałem zdjęcia z innej szkoły robione przez lokalnego fotografa (oczywiście profesjonalistę) do których nie można się przyczepić ani trochę. Koleś z tego co widziałem na zdjęciach wziął ze sobą sporo potrzebnego sprzętu (nie mówię tu o sprzęcie do rejestrowania obrazu). Zdjęcia w parach wyglądały na robione w studiu, praktycznie nie widać że robione w lokalu.
Sprawa trochę inaczej wygląda z moją studniówką. Zdjęcia postaram się przesłać możliwie szybko oceńcie sami.
Reasumując: Dwie różne szkoły, dwie różne firmy robiące foty i DVD, ten sam lokal, różne ceny.
Moja studniówka koszt 170+90os. tow.
Studniowka obsłużona przez lokalnego prof koszt łaczny 300zł
Wychodzi na to że płacili 40zł więcej, jeszcze dodam że na dvd z filmem ponoć w ogole nie ma bawiącej się (na parkiecie) klasy za to jest na dvd z innej klasy. Jednym słowem przesadzili trochę.
zdjęcia postaram się zaraz wrzucić.
P.S. nie jest moim zamiarem robienie jakiejkolwiek antyreklamy, oczernianie itp. Jeśli ktoś się przypadkiem odnajdzie na zdjęciu proszę nie wpadać w panikę. Zdjęcia są ogólnodostępne więc uważam że ich publikacja w tym celu nie jest wielkim złem.
http://www.alfa-system.pl/~z.piatek/Nowy%20folder.rar oto link do zdjęć
te które są z wykrzyknikami w nazwie to takie perełki
Jeszcze tylko dodam , że panowie byli ubrani w zwykły codzienny ubiór, trochę nie pasujący do imprezy.
zrobiłem prosto czysto i klarownie 700zł netto za jedna klasę i daje 1 płytę ze zdjęciami
do tego wchodzą zdjęcia w mini studio zdjęcia nie kodowane
widze ze troszke osób robiło juz fotki na studniówkach itp imprezach czy ktoś moze zalinkowac przykładową umowe?
jak tylko ją stworze to na pewno się podzielę mam nadzieje że po sobocie wszystko bedzie gotowe Pozdrawiam
Calliactis
17-11-2008, 11:16
widze ze troszke osób robiło juz fotki na studniówkach itp imprezach czy ktoś moze zalinkowac przykładową umowe?
Przykład umowy jest gdzieś na pierwszych stronach w moim poście - poszukaj.
Umowa typowa - najlepiej wg. wzoru typowej umowy o dzieło.
Polecam też lekturę: Wojciech Orżewski, "Fotograf, Fotografia, Prawo"
Calliactis
nie znalazłem w tym wątku żadnego linku do umowy
chyba, ze o innym wątku mowisz.
Calliactis
17-11-2008, 18:03
Calliactis
nie znalazłem w tym wątku żadnego linku do umowy
chyba, ze o innym wątku mowisz.
W tym poście - pod koniec: http://canon-board.info/showpost.php?p=389649&postcount=43
Nie jest to gotowa umowa, ale to co jest dla niej podstawą. Wystarczy, ze podepniesz ww. opisane kwestie do typowej umowy o dzieło i masz jak znalazł :)
A ja trochę inaczej, odmówilem ostatnio dwóm propozycjom robienia zdjeć na studniówkach, klasa w postaci przemiłej gospodyni zaoferowała mi 550 zł, zdjęć miało by być ponad 1000, każda para oprócz zdjęć z zabawy i poloneza jakieś pozowane plus grupowe w rożnych konfiguracjach. Nie podjąłem wyzwania, zadecydowały tu braki sprzętowe oraz ogrom pracy za małe pieniądze...
1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
1000 to wielka przesada. Ja mam w styczniu pierwszą studniówkę i 200 zdjęć na płycie to maks więcej nie dam. Do tego 5 zdjęć dla osoby. Jak chcą więcej to albo więcej płacą albo biorą kogo innego i później żałują znając życie.
dokładnie - aż ciężko sobie wyobrazić tyle kadrów jednej klasy
a co do pieniążków - nie ma po co psuć rynku...
ludzie, sami sobie zabieracie kasę handlując plikami cyfrowymi!
czy nie lepiej powiedzieć 5zł/ zdj !?
pracy jest wiecej ale przychod z klasy faktycznie potrafi wynieść nawet 1500zł!
nawet przy 500zł kosztów to 1k jest do łapki
pracy jest wiecej ale przychod z klasy faktycznie potrafi wynieść nawet 1500zł!
nawet przy 500zł kosztów to 1k jest do łapkinawet 1500...??:mrgreen:
za 1500zł taka ostra charówa...??
co do kwoty od zdjecia to sie zgadzam, ale wybór ze stykówek na papierze, albo dajesz jakąś kwotę od osoby i w tym np 4 foty a dodatkowo stykówki
dla jednych charówa dla drugich przyjemność.
kwestia przyjęcia odpowiedniego punktu widzenia , ja osobiście też będe fotografował studniówkę na ponad 150 par i jakoś nie myśle o tym jako kara boska lecz jako szansa na zakup dodatkowego sprzętu.
Studniówke miałem w ostatnia sobote, ogolnie obsluga jednego zaklada ceno z tego co pamietam około 50 zł na osobe (50*30=1500). 50 tyś miasto. Ogolnie koles z kamerką jedno spotkanie filmowanie do filmu na wstep, plus na studniowce ogolnie. Do tego była kobieta z Canonenem 50D (szczerze zaskoczony byłem taką "nowoscią" :P ) lampa, jakis zoom i chyba stałka jasna. Zdjęcie grupowe klasa, grupowe z towarzyszacymi, dziewczyny, chłopaki, pozowane z towarzyszycą, po 2-3 z towarzyszaca przy stole (chyba powtarzane w wypadku niwypałów), podczas tanca tez po pare na glowe. Zdjęc jescze nie widziałem ale po zachowaniu pani fotograf oczekuje pozytywnych wyników i mam nadzieje ze sie nie zawiode ;)
Średnio to widzę. Ok można na papierze dać część ale w obecnych czasach plik cyfrowy moim zdaniem jest niezbędny.
Zastanawiałeś się jak potem taka lala wstawi sobie papierową fotkę na Naszą Klasę ;)
Dla ciekawości dodam że ostatnio znajomego zapytały 4 dziewczyny czy by nie porobił im zdjęć (ok 4h 18-22) gdy powiedział że za taki wypad chce minimum 100zł zrobiły taaaaakie oczy bo planowały na to przeznaczyć 50zł.
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/suicide-2.gif
źródło (http://dilidoo.com/engine/data/emoticons/suicide.gif)
to ja moze powiem z doswiadczenia jak to bylo na mojej studniowce.
studniowka odbyla sie 3 stycznia, koles mial nikosia d700+jakies szklo nikona, jakas jego pomocniczka miala d300+T17-50. mieli wynajety pokoj w ktorym urzadzili sobie"studio" jak to nazwali. walneli na jednej scianie opadajaca szmate w dziwnym kolorze, kazali stawac i tam robili zdjecia tym co chcieli. jak sie ktos nie miecil na szmacie, laska pozniej obrabiala wszystko w ps'ie ale wygladalo to strasznie.
ogolnie chcieli od kazdej klasy 25zl od osoby za plytke. z kazdej klasy musialo wziac min.25 osob. klas w szkole jest 6 wiec juz samo wychodzi ile za to wszystko brali. +/- 3750zł.
osobiscie zaluje ze kupilem te zdjecia bo jestem moze na 5 czy 6 a 25 zl poszlo sie.....
a jak zobaczylem te zdjecia to nie wygladaly jak robione przez pro z nikosiem d700 tylko jak przez jakiegos zwyklego amatora z 350d i kitem.
takie sa moje doswiadczenia.
możesz kilka tych bardziej badziewnych wrzucic (ew z zamazaniem buźki osoby na foto)
no i podaj na przyszłośc kogo unikać przy takich inwestycjach
studio:
1-studio jest:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/905/f1097747yi3.jpg)
2-studia nie ma:
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/9933/f1097738jh6.jpg)
inne:
3-kazdy zdeicie przeciez musie miec-straszna obrobka
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/2329/1097096tc8.jpg)
4-i ci kamerzysci...
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/9929/1097165zz8.jpg)
moze sie czepiam, ale jak ja za cos place to chcialbym zeby bylo zrobione porzadnie a nie... nie podoba mi sie to.
źle wstawione osoby w tym studio widać prześwity na zdjęciu,
zdjęcia w polonezie prześwietlone , rozumiem że światło na takich imprezach jest do bani ale od czego są rawy .. sam fotografowałem w sobote studniówke i wiem jak w ciężkich warunkach mógł pracować ten zespół foto. Jednak za tą cene to straszną kaszane odwalił... nic tylko reklamacja ;-0
preinwher
28-01-2009, 21:15
Faktycznie chyba tylko do reklamacji sie to nadaje.
Obróbka fatalna lekko i kulturalnie mówiąc.
Delikatnie piszac - pojechane na max i to "studio"... No, widac swiecili "sprzetem" a nie "oczami" :)
preinwher
28-01-2009, 21:23
Delikatnie piszac - pojechane na max i to "studio"... No, widac swiecili "sprzetem" a nie "oczami" :)
Teraz powinni oczami ale ze wstydu poświecić...
Hmm.. w VIII LO w Gdańsku był bodajże jakiś "pro" nawet sprzęt mial niezły bo Canona 1D Mark (nie wiem który) do tego albo 24-70L, albo 24-105L do tego osłona przeciwsloneczna (ale ciemno było jak diabli, więc to chyba tylko żeby zwiekszyć kaliber:-)) + 580EX, i walił nawet (po oczach) z dyfuzorem dołączonym do lampy:grin: a poloneza robił "na zombie" czyli jak kazdy inny.. Jak zobacze zdjęcia, to może coś skrobnę..
Co do studio Hamtaro, to pożal się Boże..:?
gunia1990
28-01-2009, 22:32
w pt sama mam studniówkę, gostek zatrudniany od lat, jak opatrzałam to zdjęcia całkiem w porządku.. zobaczymy co z tego wyjdzie;..
i to ten koles u nas w szkole obsluguje wszystko co sie da. od studniowek po zdjecia klasowe. nie dosc ze mnie irytuje strasznie swoim zachowaniem bo ma grubo ponad 40 lat i probuje sie zachowywac jak mlodzieniaszek. miektorzy tak umieja, jemu ewidentnie nie wychodzi. ale sory za OT. do rzeczy:
szkoda dla mnie ze moja klasa raczej ma inny gust i im sie podoba to co odwalili wiec o reklamacji raczej nie ma mowy. warunki az takie ciezkie nie byly, wszedzie wg. mnie swiatlo bylo na f/2.8 i 1/20 tak na oko wiec nie jest zle. na koncertach jest gorzej i zdjecia jakos sie da robic. moze sie tak zestresowali cala ta studniowka ze taki chlam im wyszedl. ale dali kazdemu plytke, jest kolo 1100 zdjec i niech sie ludzie ciesza.
rozumiem, moze wymaga taka studniowka duzo roboty, szczegolnie po fakcie w formie obrobki wszytskic zdjec, ale jak sie nie umie to lepiej sie nie podejmowac...
Nadarzyła mi się pierwsza studniówka, możecie podpowiedzieć jak to wygląda od stromy technicznej. Jak rozplanować robienie par a kiedy grupówki itp.
raczej na poczaku samej imprezy- np po polonezie grupowka , potem pary;)
przynajmniej ja tak widzialem ze na studiowkach sie robi;) wszyscy jeszcze wtedy jakos wmiare wygladaja( wmiare wypoczeci , usmiechnieci, trzezwi:D)
piotrusb
04-01-2010, 14:09
Twarze, twarze, twarze!!! Można od biedy zrobić rodziców i gości na szybko (ja tak na ślubach robię), ale jak wolisz.
To wszystko... chyba najważniejsze :)
24-70L, albo 24-105L do tego osłona przeciwsloneczna (ale ciemno było jak diabli, więc to chyba tylko żeby zwiekszyć kaliber:-))
zawsze na każdym obiektywie (na imprezach typu slub, wesele, studniówka itd... choc by nie wiem jak ciemno było) mam założona osłone p.słoneczną, wcale nie dla lansu;-) no może troszke;-), bo jak Ci raz pod kościołem polecą monety po sprzecie albo na sali podpity gośc zacznie machać w tancu rekami uzbrojonymi w zegarek lub sygnet to bedziesz wiedział o czym mówię:p
trzeszcz6
04-01-2010, 20:04
Nadarzyła mi się pierwsza studniówka, możecie podpowiedzieć jak to wygląda od stromy technicznej. Jak rozplanować robienie par a kiedy grupówki itp.
grupowe tak jak powiedział 777 najlepiej po polonezie :) w trakcie zabawy (taniec) pobaw się z dłuższym czasem i lampą (mam nadzieje że masz :)), poza tym portrety, zdjęcia par :)
pozdrawiam i powodzenia! :)
jak Ci raz pod kościołem polecą monety po sprzecie albo na sali podpity gośc zacznie machać w tancu rekami uzbrojonymi w zegarek lub sygnet to bedziesz wiedział o czym mówię:p
Zacytowałeś moją wypowiedź sprzed prawie roku i do tej pory już zdążyłem zmienić zdanie w niektórych kwestiach, oczywiście przyznaję Ci rację;-)
Przy okazji sobie przypomniałem, że to jednak był EF 24-70 f/2.8L:p
oszczepnik
05-01-2010, 23:18
to ja też trochę odświeżę. Sytuacja następująca, mam zrobić zdjęcia grupowe dla znajomego, który filmuje całą studniówkę i on daje gratis właśnie grupowe do swojego DVD. Teraz tak jak mam to liczyć ile mu zaproponować za usługę, dodam tylko, że jest 5 klas. Może ktoś ma jakieś sugestie
pozdro
Zacytowałeś moją wypowiedź sprzed prawie roku i do tej pory już zdążyłem zmienić zdanie w niektórych kwestiach, oczywiście przyznaję Ci rację;-)
zacytowałem?:oops: a myślałem, że ja to "taki mądrzutki raczej jezdem";-)
ale praw autorski do niej nie masz? mogę używać jako swojej;-)
pozdr.
Zbyszko666
07-01-2010, 16:07
Witam ,jeżeli ktoś teraz pstrykał "świeże" studniówki niech zapoda jakieś zdjęcia mnie już to czeka za ponad tydzień:) także myślę iż się wywiąże z zadania.
Sale widziałem sufit biały światła sporo,także powinno być całkiem dobrze. Planuje w czasie poloneza już focić z lampą ,lecz też wszystko zależy jakie faktycznie nastaną warunki. Potem jakaś zabawa...[zdjęcia] ,grupowe, i pary...a potem już tylko sama zabawa zostaje. Nastawiam się na zdjęcia robione 1/5s + lampa.. żeby fajnie rozmazać..:) Oczywiście swoją techniką też mozecie się podzielić z chęcią poczytam i zobaczę.
a potem już tylko sama zabawa zostaje. Nastawiam się na zdjęcia robione 1/5s + lampa.. żeby fajnie rozmazać..:)
Dla mnie zdjęcia "eksperymentalne" z zabawy tj. rozmazane, zoomowane, kręcone itd... nie powinny przekaraczac ok 20% ogólnej liczby zdjęc, reszta jak najbardziej tradycyjnie. Ale to sprawa indywidualna.
oszczepnik
07-01-2010, 21:04
to ja też trochę odświeżę. Sytuacja następująca, mam zrobić zdjęcia grupowe dla znajomego, który filmuje całą studniówkę i on daje gratis właśnie grupowe do swojego DVD. Teraz tak jak mam to liczyć ile mu zaproponować za usługę, dodam tylko, że jest 5 klas. Może ktoś ma jakieś sugestie
pozdro
jak powyżej dajcie jakies info o cenie, żebym mógł coś choć w przybliżeniu określić
dzieki
trzeszcz6
07-01-2010, 23:12
za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko :D
pozdrawiam :)
Zbyszko666
09-01-2010, 17:48
znalazłem coś takiego:) :
http://www.fotograf.sopot.pl/galeria/fotografia_galeria/studniowki/20080112_zsba_gdansk/index.html
także mozna zobaczyć... itp....
Mój sposób na 100 dni to 500 zł, bez względu na liczbę osób, oddajesz płytki DVD z fotkami i małą prezentacją dla wszystkich to samo. Klasy średnio liczą po 30 osób. W trakcie imprezy robię grupen, przy stołach, i zabawa. Pytam uczniów których klasę obsługuje którzy to ich nauczyciele. Teraz mam studniówkę na 6 klas ale tylko 1 zorganizowała sobie fotografa i żeby ich odróżnić od innych klas zrobili sobie przypinki jak na weselu w kolorze czerwonym takie malutkie i wszyscy moi uczniowie będą je mieli. Jeżeli z innej klasy przyjdą sobie zrobić grupowe to powiem 10 zł od głowy ale płacą wszyscy albo nikt nie dostanie fotek. Wywołam im 15x29 panoramiczne i po sprawie.
Oczywiście są panowie Fotografowie którzy biorą za studniówkę 900 i więcej złotych, a dodatkowo jeszcze ustawiają soft boxa i robią indywidualne ale studyjne krzycząc sobie dodatkowo za każde po kilka złotych, powiem tak każdy orze jak może, ja tam wole mniej i nawet 2-5 studniówek na rejonie w sezonie zrobię. Wikt dadzą stresu tak wielkiego jak przy kotlecie nie ma jednak trzeba swoje zrobić, czasami nawet na koniec roku trafią się klasowe fotki i tablo więc wolę jeść małą łyżeczka cały czas, ale to oczywiście moje podejście. Zawsze poza sezonem jest na spłatę leasingu sprzętu.
trzeszcz6
09-01-2010, 21:03
ale 500 zł za całość czy od klasy?
Zbyszko666
10-01-2010, 04:51
ale 500 zł za całość czy od klasy?
chyba całość:] tak ja myślę......:)
ale techniką...? miejscem możecie coś dodać i się podzielić:Co jak gdzie i kiedy:PP:P:grin:
wiem sample ,muszą być:P
Klasa, której jestem wychowawcą ma studniówkę za tydzień. Za film ze studniówki płacą 60zł od osoby (80zł jak ktoś chce na Blue-Ray). Zdjęcia 15x21cm po 10zł od sztuki, płyta ze zdjęciami 400zł od klasy.
Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70 - więcej sprzętu u niego nie widziałem.
obywatelgc
10-01-2010, 11:17
"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
Mój sposób na 100 dni to 500 zł, .
masz ciepła posadke i pracodawca ZUSik zapłaci co ?
dodatkowo 500 wskoczy do kieszonki bez podatku co ?
jakbyś tak działał w moim rejonie to by ci już sprzęt w rzece pływał. serio
nawet nie mam słów na to co robisz.
"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
Gdyby to ode mnie zależalo to trzymałbym "fachowca" z daleka od studniówki ale ja jestem tylko gościem i decydować nie mogę. Z 1Ds znam jednego i jednego z Nikonem D3 ale oni się studniówkami nie zajmują, reszta to są właśnie tacy "zawodowcy".
Żeby było ciekawiej to "fotograf" jest jednocześnie "kamerzystą". Czas oczekiwania na zdjęcia i film to nawet 4 tygodnie.
to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch
tak stanowu litera prawa.
ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"
brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.
ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi
tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem
i taka jest Polska
co najciekawsze mój wpis zbulwersuje pewnie wiele osób
działalnosć w szarej strefie - nikogo
@milcze, mieszkamy w takim, a nie innym kraju. już nie jeden próbował podnieść tą społeczność do pionu, ale nikomu się to nie udało i (prawdopodobnie) nigdy nie uda. szkoda słów i czasu na takie wywody.
jedyne co można w tej sytuacji zrobić to albo zaakceptować tego typu praktyki (wiem, że nie jest łatwo), albo wierzyć w to, że rynek (potencjalni klienci) zweryfikuje szarą strefę.
za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko :D
pozdrawiam :)
zależy jeszcze w jakim regionie mieszkasz. sądząc po informacji wyświetlonej w Twoim profilu - spoko, ale postaw się na miejscu tych, którzy mieszkają w biedniejszych częściach kraju.
trzeszcz6
11-01-2010, 00:47
zależy jeszcze w jakim regionie mieszkasz. sądząc po informacji wyświetlonej w Twoim profilu - spoko, ale postaw się na miejscu tych, którzy mieszkają w biedniejszych częściach kraju.
tak mówię o warszawie :) w mniejszych miejscowościach aby się utrzymać wystarczy mniej pieniędzy więc ceny też są trochę mniejsze :) pozdrawiam :)
Może i tak ale nie w tym sensie jak myślisz. Groźby o pływaniu sprzętu w rzece proszę zachować dla kolegów spod budki z piwem, a nie dresić się na forum. Z góry dziękuję.
to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch
tak stanowu litera prawa.
ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"
brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.
ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi
tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem
i taka jest Polska
działalnosć w szarej strefie - nikogo
niestety, ryba psuje się od głowy
Heh. Jedna z gazet posiada dedykowaną studniówkom stronę, pracujący w tej gazecie fotopstryki dostały możliwość dorobienia. Dostaną 400-500 zł tyle, że za ... 7 studniówek. Robią wyłącznie dla strony i nie więcej niż 20-40 zdjęć. I bez kombinowania w PS - lampa na sztorc i walić foty dookoła.
Janusz Body
12-01-2010, 14:01
Nieśmiało zauważę że: http://www.rp.pl/temat/84034.html
więc dorabiający na studniówkach student może to robić zupełnie legalnie.
O wrzucaniu sprzętu do rzeki to... zmilcze
adi760303
12-01-2010, 17:19
a u nas jest trochę inaczej.
Po 31 złotych od osoby z klasy na studniowce (w tym każdy uczeń ma - płytę z nadrukiem, 3 zdjęcia 15x21
Zbyszko666
13-01-2010, 21:30
szkoda,że nikt nie podaje typowych konkretów,galeri innych no ale rozmowa niech się toczy w najlepsze.
wiktor2323
13-01-2010, 21:47
Pytałem kumpeli ile płacą za fotografa. 50 zł osoba a 20 zł za kamere.
Witam ,jeżeli ktoś teraz pstrykał "świeże" studniówki niech zapoda jakieś zdjęcia mnie już to czeka za ponad tydzień:) także myślę iż się wywiąże z zadania.
Sale widziałem sufit biały światła sporo,także powinno być całkiem dobrze. Planuje w czasie poloneza już focić z lampą ,lecz też wszystko zależy jakie faktycznie nastaną warunki. Potem jakaś zabawa...[zdjęcia] ,grupowe, i pary...a potem już tylko sama zabawa zostaje. Nastawiam się na zdjęcia robione 1/5s + lampa.. żeby fajnie rozmazać..:) Oczywiście swoją techniką też mozecie się podzielić z chęcią poczytam i zobaczę.
szkoda,że nikt nie podaje typowych konkretów,galeri innych no ale rozmowa niech się toczy w najlepsze.
Miałem zamiar wrzucić jakieś najlepsze na CB, ale jak się tak spieszy, to :
Proszę bardzo : http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94264/micles/studniowka2010.rar (590 zdjęć 900x600).
Zdziwiłem się bardzo, ale większość imprezy dało radę zrobić 50d+35L i wcale nie chciało mi się na nic innego przepinać :D (przedstawienie i kilka innych shotów z 11-16 i 70-200 dla różnorodności)
Zbyszko666
16-01-2010, 15:34
Miałem zamiar wrzucić jakieś najlepsze na CB, ale jak się tak spieszy, to :
Proszę bardzo : http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94264/micles/studniowka2010.rar (590 zdjęć 900x600).
Zdziwiłem się bardzo, ale większość imprezy dało radę zrobić 50d+35L i wcale nie chciało mi się na nic innego przepinać :D (przedstawienie i kilka innych shotów z 11-16 i 70-200 dla różnorodności)
fajnie ,że wkońcu jakieś konkrety ja zamierzam mieć ostatecznie
70-200 niewiem czy użyje...
17-40 napewno...
17-50 tami... z pewnością też się przyda na zdjęcia grupowe i do tego wszystkiego lampa i pomysły hehe
Po co 17-40 w takim razie? Nie podepniesz go ani razu znając życie. 4.0 to już cholernie ciemno...
Chyba że faktycznie będziesz miał superową salę iso100 5.6 1/200 :D
No albo lampa na wprost i jazda po oczkach...
Paviarotti
16-01-2010, 18:43
micles -> dzięki za wrzutę. Kawał dobrej roboty, super zdjęcia. Arsenał do 50D masz świetny (czyt. też chciałbym się już takiego dorobić :) ). Robiłeś na dwie puchy? bo w EXIFie widziałem też 40D.
Masz jakąś lampkę? bo czasami aż chciałoby się tam zobaczyć lekki błysk dopalający do zastanego światła (np. z odbłyśnika).
Za tydzień będę robił (dla przyjaciela) studniówkę z 50D, Tamim 17-50 i 580EX II, mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego. Mam jeszcze (z używalnych zakresów ogniskowych na taką imprezę) 135mm, ale raczej się nie przyda, chyba, że przysnajperzy się gdzieś z dalszej odległości :) 50mm 1,8 (M42) może się przydać gdzieś do (artystycznych ;) ) zdjęć dekoracji itp. Najbardziej boję się poloneza, pewnie będzie ciemno a światła nie będzie jak odbić...
EDIT: I zapomniałbym! co to za piękna niewiasta z Lką? :>
Zdjęcia takie se, uważam, że mogłem się bardziej postarać. Dużo niedoświetlonych, poruszonych, nieostrych...
35L pożyczone :P
Robiliśmy studniówkę we dwoje (ta niewiasta to ze mną była i uzupełniała materiał z wieżyczki usytuowanej na widowni ;P), ja 50d i 350d jako wieszak do szkieł, Ola 40d i 450d. Ja z 11-16, 35L, 70-200, Ola 28 1.8 i 70-200. Oboje po jednej 580II. Osobiście nie używałem (poza wyzwalaniem Quantuuma przez fotocelę przy tych zdjęciach parowych). Lampy nie było o co odbić (czarny sufit jakieś 15m nad głową, efekty światła błyskowego było widać dopiero na iso 1600 2.2 i lampie na 1/1 105mm, ale i tak brzydko to wyglądało)
Dłuższe ogniskowe przydały mi się jedynie do przedstawienia. Postanowiłem nie pożyczać od (innej niż Ola :P) znajomej 50 1.4, bo stwierdziłem, że jej nie użyję. Miałem rację. Reszta fot 35tką.
Zbyszko666
17-01-2010, 02:25
Po co 17-40 w takim razie? Nie podepniesz go ani razu znając życie. 4.0 to już cholernie ciemno...
Chyba że faktycznie będziesz miał superową salę iso100 5.6 1/200 :D
No albo lampa na wprost i jazda po oczkach...sufit jest biały więc moze coś mnie uratuje... :) ,zobaczymy jak wyjdzie to wszystko w praniu nie zawsze trzeba mieć przysłonę na 2.8 :)w tamim ... więc myślę że te F4.0 się przyda...
Taka ciekawostka.
Canon 85mm 1.8 canon 40d iso 3200 - reszta w exifie. Sam nie wierzylem że da się osiągnąć na takim iso (przy dobrze naświetlonej scenerii) takie szumy! w szoku. Czysty jpg z puchy - nic nie tykane.
https://canon-board.info/imgimported/2010/01/_MG_1731-1.jpg?t=1263733465
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v644/manaj/_MG_1731.jpg?t=1263733465)
Ech szczęściarze. Chciałbym mieć takie warunki jak wy. Zaliczyłem cztery studniowki i każda w tym samym lokalu. Czerwone ściany i sufit w efekcie czego palenie od sufitu daje czerwony, trudny do skorygowania zafarb. Ujdzie tylko paląc lampą na wprost.
A na parkiecie bez lampy przy ISO 3200 i przesłonie 1.8 czasy rzędu 1/8-1/20. 1/60 tylko jak poszczęści się z migającym światłem. Od sufitu nie da się odbić do nad parkietem jest wysoko i do tego czarny.
@milcze, mieszkamy w takim, a nie innym kraju. już nie jeden próbował podnieść tą społeczność do pionu, ale nikomu się to nie udało i (prawdopodobnie) nigdy nie uda. .
społecznosć ? ale po co społecznosć
urzędy trzeba do pionu podnieść
zapłaci jeden z drugim 20-ktotność przecietnej pensji kary to sie oduczy
w firmie w której pracuję bierzemy 700zł za studniówkę.
fotograf jest do ok 1.00.
fotografia obejmuje-
-ok 400, 600 fotek- obrobionych w progr. graf.
- zdjęcia grupowe
- zdjęcia z zabawy
- jakieś portretówki
MM-architekci
25-01-2010, 16:45
Taka ciekawostka.
Canon 85mm 1.8 canon 40d iso 3200 - reszta w exifie. Sam nie wierzylem że da się osiągnąć na takim iso (przy dobrze naświetlonej scenerii) takie szumy! w szoku. Czysty jpg z puchy - nic nie tykane.
[/IMG]
ale ta fota ma 800px , z dobrym swiatlem , wiec to troche taki se przyklad wysokiego iso i rozplywania sie nad nim ;]
takpoprostu
25-01-2010, 16:47
w pierwszy piątek lutego również focę 100dniówkę i dogadaliśmy się na:
23zł od osoby gdzie w sklasie jest 26 osób.
Jedno zdjęcie grupowe 23x15 + płytka CD bez nadruków okładek i inny pierdów.
Z tym że później muszę jakiegoś ucznia zgarnąć by mi pomógł powybierać swoją klasę z tłumu bo będzie tam się bawiło 5 klas no a ja pstryykam jedną...
Z tym że później muszę jakiegoś ucznia zgarnąć by mi pomógł powybierać swoją klasę z tłumu bo będzie tam się bawiło 5 klas no a ja pstryykam jedną...
może ich oznakować jakoś:-D
powaznie niech kolorowe kotyliony poprzypinaja, bo mętlik się zrobi spory.
Moja szkoła miała tak na studniówce w piątek/sobotę - mieliśmy takie kolorowe kokardki do przypięcia. I pozdrawiam w****.. zdenerwowaną panią z 5dII ;]
takpoprostu
25-01-2010, 20:00
może ich oznakować jakoś:-D
powaznie niech kolorowe kotyliony poprzypinaja, bo mętlik się zrobi spory.
Proponwałem... uczniowe głowa do góry i nitk nie chciałbyć "oznaczony".
uzyj nowej Picasy - rozpoznawanie twarzy daje rade :)
tomaszt81
03-02-2010, 14:26
W moim przypadku wszyszlo to tak http://tryton.centrum.gliwice.pl/galerie/studniowka/index.html
Warunki oswietleniowe tragiczne. Wystarczy popatrzec, oswietleniem byly zyrandole ze znacznymi ubytkami zarowkowymi z jednej strony, z drugiej natomiast dwa bardzo mocne swiatla, czerwone i zielone. 5 zl za plytke z malymi zdjeciami, potem 1 zl za odbitke 10x15 z pozadnego labu.
pozdr. T.
panmateusz
21-09-2010, 22:12
Dostałem propozycję od znajomych sfotografowania dwóch klas na studniówce jako dodatkowy fotograf - klasy mało liczne, nie więcej niż 20 osób każda.
Nigdy tego nie robiłem i zastanawiam się, czy warto się na to w ogóle porywać z 450D, 30mm f/1.4 i off-shoe 430EX II ? Chodzi głównie o zdjęcia zabawy, portrety par oraz zdjęcia grupowe. Na pewno wziąłbym za to jakieś mniejsze pieniądze - ze względu na fakt, iż to mój pierwszy raz oraz że poprosili mnie o to znajomi :)
@ panmateusz
Nie liczyłbym na AF 450D do zdjęć z tańca, ale patrząc na Twoją stopkę ...
Jako dodatkowy fotograf nie masz nic do stracenia. To chyba najlepsza okazja do nabrania wprawy.
Co do cen, to nie bawił bym się w xx zł od osoby przy studniówkach/komuniach, bo się zaczynają cyrki (ten nie weźmie, tamten se przegra). Cena za usługę i niech się dzielą kosztami.
panmateusz
21-09-2010, 23:42
Jakąś wprawę na pewno mam (od roku fotografuję w klubach), nigdy też nie miałem problemów z AF w 450D przy wykorzystaniu pomocniczego światła AF w 430EX II, więc na prawdę dziwi mnie to co napisałeś na ten temat. Bardziej obawiałbym się AF w Sigmie. 30mm to nie za wąsko? Nie przeszkadza mi ta ogniskowa, mimo że preferuję ultra szerokie kąty, jednak f/1.4 robi swoje :D
Bardziej miałem na myśli zestaw który podałeś 450D + sigma. Off-shoe i wspomaganie AF jakoś ciemno to widzę (chyba, że się mylę to sprostujcie). Skoro focisz w klubach to dobrze wiesz co potrzebujesz bo warunki mogą być zbliżone.
30mm jako podstawowe szkło spokojnie da radę, ale weź coś szerszego(kita, tamiego 17-50). Co do jeszcze szerszych szkiełek to trzeba wiedzieć jak ich użyć. Z niektórych galerii widać, że UWA zwalniają z myślenia i nie trzeba się już zastanawiać nad kadrowaniem bo i tak wszystko "aparat obejmie".
myslidar
22-09-2010, 09:52
Spokojnie dasz radę, studniówka to nie jest impreza na której musisz mieć pewność zrobienia zdjęcia w każdym momencie. Ogniskowa jest OK do większości sytuacji, ja bym jeszcze pożyczył lub kupił rybie oko Samyanga, które świetnie nadaje się do fotografowania zabaw grupowych.
PS
Ostatnio robiłem z bratem wesele (ja 7D, on 350D) i generalnie ilość nietrafionych zdjęć była minimalnie większa.
skasuj za całość, nie od osoby i nie od zdjęcia (choć na tym można ugrać więcej, ale musisz siedzieć przy wybierających lub stykówki z wielkim znakiem wodnym - choć i takie powiekszenie ludziom nie będzie przekszadzać;) ). Bierzesz za całość, oddajesz płytkę niech sobie kopiują. Jeśli od zdjęcia to dobrze mieć coś szerokiego do grupówk i kogoś kręcącego lub statyw przed grupąi, by po ustawieniu cię ktoś nie uprzedził - bo nie sprzedasz;)
panmateusz
22-09-2010, 13:18
Dzięki za pomoc. Co do zdjęcia grupowego - brać kit'a czy robić trzydziestką? 18mm to najszerzej w moim aktualnym zestawie szkieł, niestety musiałem sprzedać rybkę na rzecz 30mm.
myslidar
22-09-2010, 13:19
Raczej KITa.
panmateusz ---> Idź koniecznie. Gdzieś trzeba w końcu nabywać doświadczenia. Do zdjęć grupowych to 30 będzie za wąsko. Chyba że jak to gdzieś ktoś napisał focił wesele z kibla i dał radę tylko goście musieli dłużej trzymać :)
Bartek_902
22-09-2010, 19:03
Zabierz kita bo 30 sie nameczysz tylko a i tak nadaremnie jeśli nie bedzie odpowiednio duzo przestrzeni,
Sam w tym roku pewnie będę oblatywal jakąś studniowkę i myślę że bede musial dokupic samyanga 8mm a glównie będę opieral się na 17-40,chyba że do końca roku zakupię 24-70 chociaż na 7d niewiele to mnie poratuje bo znow bedzie za wąsko a puki co w pogotowiu mam jeszcze 50mm i 85mm 1.8
Witam, jak tam wasze oferty na studniówki już złożyliście czy dopiero będziecie, jak cenowo się to rozkłada u was.
Nikt nie robi już studniówek ?
pawciolbn
26-10-2010, 12:07
W moim przypadku wszyszlo to tak http://tryton.centrum.gliwice.pl/galerie/studniowka/index.html
Warunki oswietleniowe tragiczne. Wystarczy popatrzec, oswietleniem byly zyrandole ze znacznymi ubytkami zarowkowymi z jednej strony, z drugiej natomiast dwa bardzo mocne swiatla, czerwone i zielone. ...
IMHO nie ma takiej "świetlanej" tragedii - bywa gorzej w kościołach ;)
no może kadry tak różnie wyszły ale ogólnie ok.
#
Zbyszko666
15-11-2010, 20:31
Nikt nie robi już studniówek ?
Robi się robi.. na razie wstępnie 2 oferty robienia zdjęć. Myślę,że spokojnie zacznę rozmawiać o wszystkich sprawach z klasami w przyszłym tygodniu.
panmateusz
26-11-2010, 19:17
Dzięki za pomoc. Co do zdjęcia grupowego - brać kit'a czy robić trzydziestką? 18mm to najszerzej w moim aktualnym zestawie szkieł, niestety musiałem sprzedać rybkę na rzecz 30mm.
Będę miał możliwość korzystania Sigmy 30mm f/1.4, Canona 17-55 f/2.8, ewentualnie Sigmy 10mm f/2.8 (pożyczony sprzęt) - planuje zabrać 30mm i 17-55mm, to dobry wybór? 10mm będzie ciężko doświetlić 430EXII :)
Panowie mam takie pytanko odnośnie zdjęć przed studniówkowych. Gdzie polecalibyście zdjęcia i z jakim pomysłem się już spotkaliśćie ? Chodzi mi o to gdzie klasy chcą robić sobie te pozowane zdjęcia ? Kiedyś było tak, że robiło się to w klasach w ławkach, teraz coraz więcej osób pragnie czegoś innego. Macie jakieś pomysły znane z doświadczenia ?:) Puby, lokale ? przebieranie się ?
Witam :)
Zostałem poproszony o robienie zdjęć na studniówce ale zbytnio nie mam doświadczenia z takimi imprezami więc chciałbym prosić was o pomoc :)
Sprzęt jaki posiadam to eos 500D, kit 18-55, sigma 18-200DC, 50mm 1.8f, c28-90 oraz lampę nissina di622 mark II. Myślałem, żeby na pewno wziąć 50mm z racji światła i teraz zastanawiam się który z tych trzech wybrać.
wiktor2323
07-01-2013, 16:59
Nie wiem gdzie będzie Twoja studniówka ale ja na zeszłorocznej, która odbywała się na sali używałem tamrona 17-50 i 28/1.8 nic dłuższego nie podpinałem bo nie było miejsca.
Także wziąłbym kita dla 18 mm i światła 3.5+ 50/1.8 i do tego lampa. Resztę możesz wziąć do torby plecaka żeby leżało w bezpiecznym miejscu ;)
Witam :)
Zostałem poproszony o robienie zdjęć na studniówce ale zbytnio nie mam doświadczenia z takimi imprezami więc chciałbym prosić was o pomoc :)
musisz tez wiedziec, ża są pewne zdjęcia "standart" które poprostu muszą być zrobione na studniówce (np. dziewczyny z podwiązkami na nogach, faceci w "mocnych" postawach, dobrze jest tez robić fotki kazdej parze np. pod jakims banerem studniówkwo/klasowym, mozna to zrobic przed imprezą jak sie schodza, no i grupówka z wychwawca) jak dobrze pokadrujesz to nikt nie pozna które fotki są z próby a które z własciwego poloneza, a wtedy masz wiekszą szanse żeby "ogarnąć" wszystkich
wiktor2323
07-01-2013, 18:22
Popatrz sobie w sieci na portfolia ze studniówek z pewnością Ci się to przyda :)
Dziękuję wam bardzo :D
A jeszcze zastanawiam się jakie będzie tam oświetlenie, to podobno nowa sala i tam jeszcze nie miałem okazji być. Kombinować z balansem bieli jak już tam będę czy po prostu to poprawić w Lr? Bo pewnie i tak w rawach będę zdjęcia robił.
Dziękuję wam bardzo :D
A jeszcze zastanawiam się jakie będzie tam oświetlenie, to podobno nowa sala i tam jeszcze nie miałem okazji być. Kombinować z balansem bieli jak już tam będę czy po prostu to poprawić w Lr? Bo pewnie i tak w rawach będę zdjęcia robił.
trzymaj sie rawów i ew. poprawiaj na kompie
Pascalekk
01-02-2014, 16:04
nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?
nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?
U mnie w mieście (Gdańsk) fotoziutki oddają i po 1000 (tak, tysiąc) na płycie, także wiesz.. Czasami nawet identyczne kadry z tych samych sytuacji zdarzają się podwójnie rozstrzelone oczywiście w numeracji plików.
Już musisz sam zdecydować ile zdjęć oddać, musisz mieć na uwadze, że jest to przede wszystkim pamiątka, więc nawet jeżeli dane zdjęcie nie jest technicznie/artystycznie doskonałe, ale sytuacja jest dobrze złapana i zdjęcie może stanowić istotny element pamiątki to słabo byłoby je odrzucić. Co do par to już zależy "jak bardzo się nie nadają" :)
ja mam pytanie z innej beczki... często widzę fotki przed studniówkowe... zrobione w jakimś barze itp. Czy to wliczacie w cenę ? Jak nie to ile takie coś wyceniacie (na klasę).
PS.
Swoją drogą powinno być tak że jak ktoś chce robić kaszanę to niech robi ją za darmo... a nie brać 10zł i udawać zarobek. 20zł to jest raczej absurd i teoretyczne min. Chyba że ktoś ma małe jajka i tak nisko ceni swoją pracę ;)
Prawda jest taka że jak mam się napierd### przy obróbce, do tego nasłuchać gadaniny rodziców i prawie nic nie zarobić... to lepiej sobie to odpuścić. Nie zapominajmy o tym że zawsze się znajdzie ktoś komu foty się nie spodobają a w szkole opinię o sobie łatwo się wyrabia ;) Więc czy warto łaszczyć się o 100 czy 200zł kosztem swojej opinii ? Zdecydowanie NIE! No ale jak widać są osoby które chcą się tylko dorobić na niczym :P