Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zwariowany monitor

mattnick
21-11-2006, 23:05
Wie ktoś co może dolegac mojemu crt ?? wyświetla obraz na hmmm jasnozielono-jasnoniebiesko jako biały, czerwony jest czarno-zielony...help !!!! Co jakiś czas przeskakuje sam z siebie na normalne wtyświetlanie...to nie karta grafiki, bo odłączony monitor wyświetla także na zielono

FERRER
21-11-2006, 23:12
Zobacz czy wtyczka nie ma zagiętego jakiegoś bolca , albo czy dobrze w karcie siedzi.

czajna
21-11-2006, 23:13
Może to być kabel... Sprawdż czy przy ruszaniu na końcach nic się nie poprawia lub odłącz i zobacz czy nie masz np. złamanej jednej igiełki na końcówkach (wtyczkach)... Tyle z moich doświadczeń...

Edit. FERRER byłeś szybszy :D

mattnick
21-11-2006, 23:19
halo !!!! Dzięki za odpowiedzi ale napisałem, że monitor wyświetla tak odłączony od grafiki :)

FERRER
21-11-2006, 23:19
Sprobuj odlaczyc monitor na kilka godzin od pradu,powinno pomoc

mattnick
21-11-2006, 23:21
Sprobuj odlaczyc monitor na kilka godzin od pradu,powinno pomoc

hehe... nie pomaga :)

FERRER
21-11-2006, 23:24
hehe... nie pomaga :)
serio mówie, najlepiej zostaw go na noc

Cz@rek
21-11-2006, 23:39
Ja mam od jakiegoś czasu dokładnie te same objawy, podłaczyłem monitor do drugiego kompa i nic się nie zmieniło, spróbuję odłączyć prąd, może pomoże

mattnick
22-11-2006, 00:24
zachowuje się jak stary "Rubin" chyba rozgrzać się musi...:)

piast9
22-11-2006, 00:55
Zimny lut przy wzmacniaczach wizji od jednego z kolorów. Zwykle są one na tej płytce, która nasadzona jest na szyjke kineskopu. Trzeba zdjąć ekrany i przelutować co trzeba (bądź całą płytkę jak nie wiadomo co trzeba). Kwadrans roboty kogoś, kto potrafi lutownicą coś więcej niż tylko się oparzyć.

beachcomber
22-11-2006, 00:59
dobra, ja sie tez poskarze na mojego crt. od pewnego czasu obraz co jakis czas wpada w drgania, cos jakby fale.... ten monitor ma juz dobre 8 lat na karku - ktos wie co to moze byc?

mattnick
22-11-2006, 01:07
ja miałem i mu przeszło...jaeśli sytoacja jes podobna to za 2-3 miesiące będzeisz miał zielopny odcień :)

FERRER
22-11-2006, 11:08
Zimny lut Ten defekt przez małą spione skonczył się u mnie kiedyś małym BUM

tadek
22-11-2006, 12:18
moj w pracy zrobil sie zolty po jakims czasie zielony to po miesiacu znalazlem jakis co swieci mormalnie, stary postawilem pod smietnikiem i po poludniu juz nie bylo :)

piast9
22-11-2006, 12:34
dobra, ja sie tez poskarze na mojego crt. od pewnego czasu obraz co jakis czas wpada w drgania, cos jakby fale.... ten monitor ma juz dobre 8 lat na karku - ktos wie co to moze byc?

Czy masz w pobliżu:

piekarnik
mikrofalę
piec elektryczny
zasilacz głośników
windę
inne urządzenie pobierające znaczny prąd

:?:

Może się okazać, że to nie wina monitora a zewnętrznego pola. Spróbuj przestawić odświezanie na inną częstotliwość i zobacz, czy charakter falowania zmienia się na np. drgania.

Jeśli nie zmienia się - to jednak popsuty monitor, nie trzyma parametrów odchylanie. Pierwsze podejrzenie pada zwykle na upadłe kondzioły elektrolityczne choć nie koniecznie.

beachcomber
22-11-2006, 12:51
hmmmm w sumie to zaczelo sie nieawno, jak sie przeprowadzilem do bloku :D do windy daleko nie ma.... musze sie temu dokladniej przyjrzec. z czestotliwoscia juz probowalem, nie pomaga. dzieki za odpowiedz

Silent Planet
22-11-2006, 15:36
Zimny lut przy wzmacniaczach wizji (...)
Lub - co IMHO prawdopodobniejsze - sam wzmacniacz.
Następne co powinno według planu się Tobie robić to problemy z jasnością ( błyski lub ściemnienia ) oraz problemy z geometrią.
Potem już pójdzie szybko. :wink:

Tomasz Golinski
22-11-2006, 18:41
A mój monitor ostatnio stracił możliwość pracy we właściwych rozdzielczościach i częstotliwościach i maxem było dla niego 640x400@75 lub 800x600@56.

tdrul
29-09-2010, 21:30
Mój monitor chyba jest na wykończeniu.

Tez od jakiegoś czasu wariują kolory. Nie wiem czy to wina grafiki bo ostatnio wymieniałem na inną. Jednak przed nią też były jazdy.
Ogólnie obraz zżółkł i jak przeskakuje między oknami (firefox-winamp-gg) widzę jak kolory sie zmieniają np czarny robi sie po chwili siwy.
Wydaje mi sie że to wina wlasnie mnitora.

Aktualnie mam Eizo T766. Nowy to on nie jest ale do tej pory świetnie sie spisywał. Znakomite odwzorowanie kolorów, 19 cali. Wszystko co potrzeba. Na dzień dzisiejszy mam przejechane na nim ponad 6700h. Nie wiem czy to dużo czy mało.

Chciałbym kupic cos podobnego ale za nic nie mogę znaleźć. Tego kupiłem chyba 3 lata temu na allegro za chyba 250zł. A teraz nic.

Z crt to albo jakies rupcie za 30zł albo monitory profesjonalne od 4tys :mad:

Chciałbym podobnie jak tego kupić albo Eizo albo Iiyama. Wiadomo coś ze starszej generacji ale skąd ?

Orientuje się ktoś może gdzie takie coś mozna jeszcze dostać ? A może ktoś sie pozbywa swojego i za małe pieniądze odsprzeda?

Nie chciałbym wydać wiecej jak 4 stówy.

Macie jakies propozycje ? ;-)