Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Galeria w necie, gdzie?

FERRER
21-11-2006, 15:08
Witam
Oglądając wasze prywatne galerie naszła mnie ochota na zrobienie czegoś w tym stylu, rozglądam się po różnych firmach ale ceny za niektóre usługi mnie zabijają (1000zł -5000zł) Ostatnio znalazłem dwie oferty :

1 : http://www.web-studio.goodhost.pl/pokaz/galeria_al1/

2 : http://www.galeria.cdx.pl/przyklady/v3/

Obie te oferty są za 50zł, czy ktoś miał z nimi doczynienia i jak je oceniacie?
Nie za kuse te fotki po wstawieniu są? :)
A może polecicie mi jakieś inne .

snow
21-11-2006, 15:10
Ja tam sobie sciągnąłem darmowy skrypt Coppermine i jest wporzo :)

kami74
21-11-2006, 15:20
A ja mam darmowa na getphoto. Jak bede robił wiecej oraz lepsze zdjecia to może zdecyduje sie na cos płatnego.

root
21-11-2006, 15:31
a ja polecam lightbox'a (:

Vitez
21-11-2006, 15:34
A ja mam niedarmowa na pbase. Wygodna obsluga to jej duzy plus. Oprocz tego system komentarzy, guestbooki, hasla i rozne inne opcje ktorych jeszcze nie przebadalem. Szybkosc dzialania i niezawodnosc to duze atuty. Cena niewygorowana (ok 150zl na rok za 400MB? o ile dobrze pamietam).
Fotki mozesz wstawiac w dowolnym rozmiarze i pozniej resizowane wersje robic, oprocz tego exif czyta itp - oby tylko w rozmiarze galerii sie zmiescic.

A i zapomnialbym o najwazniejszej zalecie - mozliwosc wrzucania zdjec zipami! Cholerna wygoda w moim przypadku gdy cala, juz istniejaca gdzie indziej galerie przenosze.

orte
22-11-2006, 00:24
Ja skorzystałem także z darmówki, tylko jeszcze nie zapoznałem się do końca z jego możliwościami.

http://www.minigal.dk/

Hosting już opłacony i czekam na zatwierdzenie wpłaty :)

chyrek
22-11-2006, 09:14
Zajrzyj na www.templatemonster.com masz tam szablony do roznych typow stron. Sa tez do galerii fotograficznych. Ceny do $70 za szablon (nie na wylacznosc). Niektore sa naprawde bardzo fajne.

pzdr.

Tomasz Golinski
22-11-2006, 19:04
sgallery.sf.net :twisted:

mkwiek
23-11-2006, 00:36
A ja mam niedarmowa na pbase. Wygodna obsluga to jej duzy plus. Oprocz tego system komentarzy, guestbooki, hasla i rozne inne opcje ktorych jeszcze nie przebadalem. Szybkosc dzialania i niezawodnosc to duze atuty. Cena niewygorowana (ok 150zl na rok za 400MB? o ile dobrze pamietam).
Fotki mozesz wstawiac w dowolnym rozmiarze i pozniej resizowane wersje robic, oprocz tego exif czyta itp - oby tylko w rozmiarze galerii sie zmiescic.

A i zapomnialbym o najwazniejszej zalecie - mozliwosc wrzucania zdjec zipami! Cholerna wygoda w moim przypadku gdy cala, juz istniejaca gdzie indziej galerie przenosze.

chyba Cię pogięło za przeproszeniem. Za taką cenę to ja mam świetny serwer o pojemności np 2GB do tego stawiam Coppermine i mam wszystko to Co Ty, tylko że więcej mogę wstawić :)

trigger
23-11-2006, 00:54
no raczej też polecam kupno miejsca na serwerze, do tego adres i jakiś darmowy skrypt - wyjdzie z 100zł za rok, ja kiedyś tam znalazłem takie darmowe coś jak mg2, troszkę podrasować w html'u i php i jest cacy

Znalazłem linka http://www.minigal.dk/ działa bardzo dobrze (nie wymaga baz danych msql), do tego kup miejsce na serwerze i tyle. Jakbyś chciał potestować w domu zainstaluj serwer na komputerze (np. xampp'a).

FERRER
23-11-2006, 10:38
Może inaczej bo widze że nie wszyscy wiedzą o co mi chodzi.
Serwer - mam
Domene - mam
Chce tylko teraz fotki na czyms powiesić i szukam jakiegoś taniego gotowca w postaci galerii

trigger - masz może jakiś link do stronki gdzie jest zastosowany ten skrypt?

Ps. Wieszanie w necie fotek na czyjejś galerii za kaske też się mija z celem dla mnie, bo ********y serwer kosztuje z 100zł za rok + domena z 50zł

Vitez
23-11-2006, 10:58
chyba Cię pogięło za przeproszeniem. Za taką cenę to ja mam świetny serwer o pojemności np 2GB do tego stawiam Coppermine i mam wszystko to Co Ty, tylko że więcej mogę wstawić :)

Nie pogielo a to rozwiazanie dla leniwych/nieumiejacych samemu stawiac serwerow i galerii/nie majacych na to czasu. Ja naleze do kategorii 1 i 3 po czesci. A za "chyba cie pogielo" to powinienes warna dostac ale tylko ci publicznie pogroze palcem - uwazaj na poziom slownictwa. To ze ktos ma odmienny punkt widzenia czy poziom potrzeb niz ty nie jest powodem ani usprawiedliwieniem dla agresywnego slownictwa.

FERRER
23-11-2006, 11:06
Nie pogielo a to rozwiazanie dla leniwych/nieumiejacych samemu stawiac serwerow i galerii/nie majacych na to czasu. Ja naleze do kategorii 1 i 3 po czesci. A za "chyba cie pogielo" to powinienes warna dostac ale tylko ci publicznie pogroze palcem - uwazaj na poziom slownictwa. To ze ktos ma odmienny punkt widzenia czy poziom potrzeb niz ty nie jest powodem ani usprawiedliwieniem dla agresywnego slownictwa.
HEHEHE nu nu nu :D
A tak na marginesie, to własnie znalazłem kolesia na allegro co sprzedaje gotowe galerie flesh za 49zł i sam je wiesza, a foty ładuję się tak jak np tu na forum :)

aptur
23-11-2006, 11:08
Również korzystam z pbase i jest OK. Cenowo wychodzi taniej niż podał Vitez - 23$ na rok w opcji 400MB.

gwozdzt
23-11-2006, 11:13
...własnie znalazłem kolesia na allegro co sprzedaje gotowe galerie flesh ...
Ty sobie chyba nie zdajesz sprawy, jak bardzo "kochamy" flash'a... :twisted:

FERRER
23-11-2006, 11:28
Ty sobie chyba nie zdajesz sprawy, jak bardzo "kochamy" flash'a... :twisted:
jak daje komuś po oczach ;) czy na wyświetlaczu monitora ? ;)

gwozdzt
23-11-2006, 11:34
jak daje komuś po oczach ;) czy na wyświetlaczu monitora ? ;)
Wiesz, jakby się tak zastanowić to chyba w obu przypadkach ;-)

FERRER
23-11-2006, 11:48
Co wy na to : http://www.galeria.cdx.pl/przyklady/v1/

Vitez
23-11-2006, 13:26
Również korzystam z pbase i jest OK. Cenowo wychodzi taniej niż podał Vitez - 23$ na rok w opcji 400MB.

Dlatego napisalem "o ile dobrze pamietam" . Zle pamietalem :oops: .

Tomasz Golinski
23-11-2006, 14:14
Co wy na to : http://www.galeria.cdx.pl/przyklady/v1/

Przeżyła 1sec. Usłyszałem granie i kliknałęm na guzik. W międzyczasie coś zaczęło tańczyć po ekranie, więc szybkiej szukałem guzika.

mario1275
23-11-2006, 14:14
podobają mi się v1 nie szczególnie v3 bardziej jestem ciekaw jak to chodzi u innych bo u mnie ta przykładowa rewelacyjnie szybko. Już postanowiłem ze się skuszę a tę V3

FERRER
23-11-2006, 14:23
Przeżyła 1sec. Usłyszałem granie i kliknałęm na guzik. W międzyczasie coś zaczęło tańczyć po ekranie, więc szybkiej szukałem guzika.
jak mówi człowiek który je sprzedaje - dopasowanie i modyfikacja na zyczenie klienta
mario1275 - zaleta jest taka, że wszędzie dość szybko smiga

Tomasz Golinski
23-11-2006, 14:25
Dobra, bez muzyki i tańczenia przeżyłaby 3sec :)

mkwiek
23-11-2006, 20:06
Vitez - nie obrażaj się, ale ja jestem po prostu nerwowy :)

Jak widzę galerię flashową to od razu ją opuszczam.

Polecam w zasadzie uzywany przeze mnie skrypt Coppermine!

mario1275
23-11-2006, 22:29
mkwiek ale ta V3 o której piszemy chyba nie jest we flashu choć animowana

Vitez
24-11-2006, 09:12
Vitez - nie obrażaj się, ale ja jestem po prostu nerwowy :)

Jesli drugie zdanie ma cos wspolnego z pierwszym to pbase ma galerie htmlowa. Flash jest jako opcja ale brzydzilem sie wyprobowac.

FERRER
24-11-2006, 10:42
[B]

Jak byś poszedł na wystawę fotograficzną i by Ci kolol scian nie odpowiadał też byś wyszedł? :D

Vitez
24-11-2006, 14:53
Jak byś poszedł na wystawę fotograficzną i by Ci kolol scian nie odpowiadał też byś wyszedł? :D

Porownanie nietrafione bo flash to nie tylko wyglad i oprawa otoczenia ale tez wygoda i jakosc obslugi. Jakby mi na wystawie drzwi wejsciowe sie zacinaly a pracownicy co chwila podstawiali nogi, to wiadomo ze bym wyszedl :roll: .

mario1275
24-11-2006, 22:07
Vitez przez takie podejście możesz dużo stracić ale to już jakby nie moje zmartwienie:)

mkwiek
24-11-2006, 22:13
chodzi mi o galerie flashowe - tak, jeżeli taką spotykam to raczej jej nie oglądam. Denerwuje mnie obsługa flasha, ruchome przyciski, tandetne muzyczki i beznadziejne efekty przejścia pomiędzy zdjęciami. A raczej większość galerii flash tak ma. Taka ich specyfika. są oczywiście wyjątki!
ale podsumowywując - galeria ma pokazywać zdjęcia a nie być naszpikowana wodotryskami i beznadziejnymi pierdołami.
koniec i kropka. więcej się w tym temacie nie odzywam.

no i ta "szybkość" działania :)

Jac
24-11-2006, 22:36
no niestety dobrze zrobiona galeria ZDJEC we flashu ni emoze byc lekka musi duzo wazyc inaczej sie nie da - a jak jest lekka to niestty wygoda jej przegladania jest slaba

no chyba ze masz naprawde ciekawa/wyjatkowa prezentacje 10 zdjec do pokazania i nic wiecej... to ostatecznie moze byc

Bilu
25-11-2006, 01:12
Może inaczej bo widze że nie wszyscy wiedzą o co mi chodzi.
Serwer - mam
Domene - mam
Chce tylko teraz fotki na czyms powiesić i szukam jakiegoś taniego gotowca w postaci galerii

Moze sprobuj JAlbum?: http://jalbum.net/
Trywialny w obsludze, duza ilosc skorek do wyboru pozwala uzyskac przyjemny wyglad.

-Wolf-
25-11-2006, 09:22
ja kiedyś tam znalazłem takie darmowe coś jak mg2, troszkę podrasować w html'u i php i jest cacy

Znalazłem linka http://www.minigal.dk/ działa bardzo dobrze (nie wymaga baz danych msql)

Potwierdzam. Mam, używam, jestem zadowolony. Działa bardzo fajnie. :mrgreen:

P.S. W razie potrzeby mogę podesłać spolszczenie, bo to na stronie miało jakieś błędy.

Wats0n
25-11-2006, 11:03
Zgadza się, z minigalem trzeba kombinować z kodowaniem znaków - podczas edycji wyświetla się dobrze chyba w unicode, ale trzeba wymusić 8859-2 (pojawia sie krzaki) zeby wersja finalna wyswietlana byla prawidlowo. Chyba tak to było. A może na odwrót? W każdym razie - minigal godny jest polecenia, mimo tych drobnych upierdliwości.

sender_pl
25-11-2006, 12:00
Ja może nie wglębiając się w wasze dyskusje napiszę, iż dam do użytku skrypt galerii taki jak: www.fotob.pixelon.pl

Robiłem ją dla swojego użytku, ma sprawny panel administracyjny, pod każdą fotką ma komentarze, opis autora, oraz informacje wyciągnięte z exif'a - każdy z tych elementów można wyłączyć, tak aby nie przeszkadzały. Notuje statystyki odwiedzin, oraz liczbę odsłon danej fotki, w galerii można zmieniać liczbę kolumn wyświetlanych fotek, sam tez przygotowuje miniaturki, tak więc robic wystarczy duza wersje fotki, natomiast kwestia skalowania do jej miniaturki to juz klopot skrtypu. Co chyba ciekawe nie wymaga dostepu do bazy danych - calosc opiera sie na plikach.

Niezbedne wymagania to dostep do konta z obsluga php oraz mail do administratora serwera aby dorzucil obsluge bilbioteki exi'f (jesli sie chce).

Jesli ktos bylby zainteresowany prosze o maila info [-at-] pixelon.pl lub PW.

Pozdrawiam

A jeszcze jak byscie mieli jakies uwagi odnoscie kolejnych ulepszen to chetnie je naniose - tak wiec kwestia funkcjonalnosci wciaz otwarta.

FERRER
25-11-2006, 12:16
Znalazłem link na naszym forum http://www.gawelda.pl
mkwiek - Rozumiem że ta stona też nie pasi, nie wiem na jakie ty strony wchdzisz że wodotryski widzisz i latające aniołki :D

mario1275
25-11-2006, 17:48
widzę u kolegów którzy nie lubią flasha pewną stronniczość, ponieważ jak na początku swojego istnienia na forum podałem link do swojej galerii we flashu to zostałem tylko zjechany za to nic więcej (przy czym o ile wiem wgranie siętej stronki zajmwało i tak niewiele czasu) natomiast jak jedna z naszych nowych forumowych koleżanek zapodała stronę która wcytywała mi się mimo szybkiego łącza 10 min to jedyne komentarze jakie widziałem to "fajna grafika, trochę wolno chodzi) itp. Albo che sie zobaczyć czyjeś zdjecia albo nie i tyle

sender_pl
25-11-2006, 18:03
Może i ja się wypowiem. Odrobinę w temacie jestem, bowiem zawodowo zajmuję się robieniem stron - i innych takich. Często staję przed dokonaniem wyboru flash vs tradycyjne techniki (jeśli tak mozna powiedizec). Bardzo czesto flash przegrywa w tym starciu - dlaczego?
Ano dlatego:
sprawia problemy z funkcjonalnoscia i uzytecznoscia serwisu i to chyba wystarczy aby pograzyc osoby obstajace przy uzywaniu flasha przy galeriach fotograficznych.

Przede wszystkim - blednie dziala w nim przycisk wstecz (tak czesto uzywany przez odwiedzajacych), nie wyswietla sie na wszystkich komputerach, do tego na dzien dzisiejszy IE ma pewne problemy z wyswietleniem flashowych plikow bez malego tricku (poszlo o patent na wyswietlanie, ale to inna historia), linki - tu takze jest problem, poniewaz podajac url fotki znajomemu z tradycyjnej galerii po prostu klikam na pasek z adresem i kopiuje, w przypadku flasha jest klopot, chyba, ze jakos pokombinowany jest to systemik, kopiowanie fotek - najszybciej mowiac ogranicza sie do print screen (niby prawa autorskie, ale jednak zle).
idąc tropem rozmiarów plików - tak czy siak są one duze i dodatkowo ciężko jest sie oprzec pokusie pominiecia loadera, kotry zawsze cos wazy (ja osobiscie zdecydowanie wole, widziec jak sciaga mi sie fotka widzac ja w kawalkach, niz ogladac loader), w przyapdku flaszha zawsze pojawiaja sie jakies blury i inne srelki duperelki (ktore mnie wkurzaja, bo robic je musze :p)
zaraz jakis cwaniak mnie zaskoczyc bedzie chcial i powie, ze skoro flash to mozna zrobic tak, aby sciagala sie tylko fotka a nie cala oprawa graficzna - owszem mozna, ale i tu jest alternatywa czyt. AJAX (ostatnimi laty trochę trendy). Ajax pozwala na dociaganie tylko tych czesci witryny, ktore sie zmieniaja.

Na chwilkę obecną tylko tyle mi przychodzi do glowy. Dodatkowo napisze, iz forogalerie sa typowym rodzajem serwisow, w ktorych powinna dominowac prostota i brak cukiereczkow skutecznie odciagajacych uwage od ich zasadniczej czesc - zdjec (ZDJĘĆ). to one powinny przyciagnac i zatrzymac odwiedzajacego, a nie serduszka i chmurki latajace za kursorem.

dfx
29-11-2006, 22:52
witam - W związku z tym że sam szukalem galerii a wiele otwartych galerii jest zapchanych do tego stopnia ze nowe zdjecie moze liczyc co najwyzej na 1 lub 2 komentarze - postanowilem stworzyć nową darmową - ALLART.pl
mozna tutaj pokazać wszelkie formy stwojej twórczości -
- fotografie
- malarstwo
- twórczość literacką
- grafike 3d

Dostajesz swoją GALERIE w której możesz tworzyć własne kategorie i pokazywać twoją twórczość wszystkim bądź tylko wybranym osobą którym przekażesz hasło dostępu

- jeszcze troche bede nad nią musial popracowac zapewnie ale w zasadzie jest juz w pełni funkcjonalna