PDA

Zobacz pełną wersję : [TomekS] pierwsze warte pokazania

TomekS
21-11-2006, 14:41
Wcześniejszymi chyba nie ma sensu się "chwalić"

Powiedzcie co myślicie o tych 2 zdjęciach:

kami74
21-11-2006, 14:48
Oba niezłe, pierwsze lepsze. Mina modelki pt. pstrykaj wreszcie działa na niekorzyść zdjęć. Ale kadr i światło na + . pozdrawiam

pito
21-11-2006, 14:59
Nienajgorsze :)
Mina modelki tez mi sie rzucila w oczy.
Na 1 przeszkadza mi mocny cien na czole.
Z 2 raczej mozna wiecej wyciagnac na krzywych.

snow
21-11-2006, 15:01
2 niezła ;) Chociaż troche mi przeszkadza ta ucieta głowa. Jedynka jakaś nie szczególna, ze względu na mine. Pozatym twarz na 1 dziwnie wygląda.

Vitez
21-11-2006, 15:32
Rzeczywiscie warte pokazania.
Modelka atrakcyjna tylko popros o inna mimike :) .
Swiatlo dobre.
Kadry moglyby byc na pierwszym ciasniejszy na drugim luzniejszy (ciecie glowy zbyt mocne - juz pisano).

stdanielo
21-11-2006, 15:39
Na pierwszym niestety nic się nie dzieje, a mogłoby wszystko nijakie - mina, poza, tło, światło. Modelka powinna trochę pochylić się w stronę aparatu i zdecydowanie pochylić głowę. Zwróć uwagę, że jak portretujesz ludzi to odruchowo lekko wychylają się do tyłu, trzeba tego pilnować i ich korygować, "żółwik" czyni cuda. Widać, że dziewczyna spięta, pogadaj, pożartuj i będzie lepiej. Drugie bez zarzutu podoba mi się, jedyne co bym poprawił to trochę trochę wyżej oś obiektywu, jest nieco zbyt od dołu było robione, ale prawie nie przeszkadza, zwróć uwagę, że gdy fotografujesz nieco z góry (wystarczy parę cm) bardziej otwierają się oczy i portret nabiera wyrazistości. Troszeczkę popraw obróbkę i będzie super. W drugim podoba mi się jeszcze kadr, lubię odważne cięcia a nie zdjęcia, na których wszystko musi się zmieścić. Pozwoliłem sobie odrobinkę poprawić (troszkę za mocno skompresowałem).

https://canon-board.info/imgimported/2006/11/a58abcdecd78e1af-1.jpg
źródło (http://images1.fotosik.pl/266/a58abcdecd78e1af.jpg)

Pozdrawiam i czekam na następne.

TomekS
21-11-2006, 15:50
Wypada mi podziękować za tak - w sumie - pochlebne opinie :-)

Kadrowanie, cięcie - wszystko z premedytacją. Kolory, krzywe - strasznie słabo operuję PSem, stąd poza wyostrzaniem zero obróbki czy kadrowania w programie. To tak na usprawiedliwienie :-)

Muszę się też odnieść do miny. Hmm, no cóż, z Natalą jest tak, że zawsze jest posądzana o zniesmaczenie, pozowanie po cytrynie, czy też sztuczność. A ona, niestety-stety, po prostu ma taką minę standardową ;-)

Vitez
21-11-2006, 15:57
A ona, niestety-stety, po prostu ma taką minę standardową ;-)

Nastepnym razem: "to dzis robimy zestaw min niestandardowych" ;)

mario1275
21-11-2006, 17:40
TomekS gratuluję bardzo fajne fotki ja bym sięczepiał tego drugiego ponieważ przez taki kadr skupiasz uwagę na biuście a tam się trochę za mało dzieje (nie mam na myśłi naturalnych warunków modelki;) może troszkę więcej światła na tę część bym dał albo naszyjnik troszkę wyżej ale i tak ogólne wrażenie jest b.dobre.
Co do miny to świetnie cię rozumiem na studiach miałem koleżankę która jak widziała że ktoś jej pstryka fotkę bardzo szczerze się uśmiechała a uśmiech miała bardzo piękny i bardzo szeroki:) dopiero po pięciu latach udało mi się zrobić jej fajne fotki

hyzop
21-11-2006, 20:37
Nawet niezłe, co do miny tak jak pozostali.

mungo
21-11-2006, 21:27
Widziałem na plfoto;) Troszkę ten naszyjnik mi przeszkadza, ale zdjęcie studyjne to nie moja działka;) Ogólnie podobają mi się. Bardziej drugie niż 1:)

TomekS
22-11-2006, 09:36
Skoro tak dobrze poszło :lol: to może jeszcze 2 do oceny, z tej samej sesji:

mario1275
22-11-2006, 10:09
sorki ale pierwsze stanowczo nie jeszcze raz przepraszam za skojarzenie ale "bo zupa była za słona"
drugie fajne ale w tym wypadku bym zrezygnował z naszyjnika nic nie wnosi a tylko przeszkadza aaa i jeszcze jedno załóż na ringa softboxa bo dziwnie te krążki wyglądają w oczach

A może skoro modelka z natury ma taki ponury wyraz twarzy to to wykorzystać i zaaranżować jakiś mroczny klimacik na zdjęciu?

TomekS
22-11-2006, 10:15
Mario1275 - pierwsze takie miało być :)
Tu była wykorzystana lampa z parasolką i dodatkowo z lewej strony ring, rzeczywiście bez tłumika..

BTW - może ktoś chce zanabyć gotowy i sprawdzony ring z 10 żarówkami OSRAM concentra spot natura 100W? ;-)

piszczal
22-11-2006, 10:24
całkiem dobrze oświetlone, zwracaj uwagę na ręce na pierwszym są niewykorzystane na drugim trochę brak dłoni, która mogłaby ciekawie uzupełnić portret

kami74
22-11-2006, 10:31
Drugie mi sie podoba. Ładnie modelka "upakowana" w kadr i dobrze oświetlone. Jedynie co mi przeszkadza ale za to dośc poważnie to ten ring w oczach. Z tego co wiem to ringiem świeci się totalnie centralnie, żeby obwódka była na około źrenicy bo tak to wyglada tak jak na twoim zdjeciu czyli bez urazy jak jakaś skaza na teczówce. pozdrawiam

iczek
22-11-2006, 11:32
Bardzo słabe swiatlo. Cienie na twarzy. Niestety nie panujesz nad oswietleniem. Zastosuja jakies plaszczyzny, zmierz dobrze kontrasty. Na razie kiepsko. Modelka slabo "gra". Dla mnie malo dopracowane te zdjecia. Jakosc techniczna samych plikow tez kiepska. Bardzo to miekkie (za bardzo) i wylazly jakies szumy na czarnej bluzce.

TomekS
22-11-2006, 11:36
No i mi się dostało.. Szumy - 96kb zrobiło swoje...

iczek
22-11-2006, 11:57
Tomek - dobra rada, która kiedys przekazal mi zawodowiec. Jesli zaczynasz robic zdjecia to znjadz naprawde dobra modelkę. I to calkiem powaznie. Nie bierz zupelnych amatorek i pseudo-modelek. Ogladnij folio dziewczyny i sam z nia pogadaj. Ogladnij ją. Dziewczyna potrafi zrobic polowe sukcesu sesji. Z calym szacunkiem, ta Twoja jest kiepska. Ale jak juz znajdziesz dziewczyne to technikalia musisz miec opanowane, bo szkoda jej czasu i Twojego. Technika ma ci pomagac, nie przeszkadzac.
Mowie to z pozycji kogos, kto caly czas sie uczy i robi te same bledy co ty. Chce pomóc.

powodzenia\

PS
No sprawa wazna, jesli nie masz pojecia o modzie i o stylizacji to .... nie zrobisz dobrych zdjec. Zatrudnij stylistke. Po prostu nie kazda dziewczyna ma pojecie o modzie i sama sie nie ubierze. Poza tym, to ty masz kreowac sesje i zdjecia.
Zwroc uwage na twoich fotach, te bluzki, ten stanik odciskajacy sie na materiale. Kiepsko. Podstawowe bledy. Brwi, wlosy, kolano zgiete i wielkie, wąsy :) Po prostu detal cie zabija. Przygotowanie dziewczyny to jakies 50% czasu sesji, jak nie wiecej. Ale jak masz juz taka laleczke przygotowana to fotki robia sie same. Bo samo pstrykanie to jak deser lodowy po obiedzie. Takie zwienczenie dziela ( finis coronat opus).

TomekS
22-11-2006, 12:05
ech... to ja się wycofuję chyłkiem...

iczek
22-11-2006, 12:35
niepotrzebnie, ale jak wolisz...

merciful
22-11-2006, 12:52
Troszeczkę popraw obróbkę i będzie super. W drugim podoba mi się jeszcze kadr, lubię odważne cięcia a nie zdjęcia, na których wszystko musi się zmieścić. Pozwoliłem sobie odrobinkę poprawić (troszkę za mocno skompresowałem).

Pozdrawiam i czekam na następne.

Jak już komuś pokazujesz jak korygować foty to zrób to dobrze a nie ciągnij krzywej poza granice możliwości. Przecież ona ma wyjarane ramiona i policzek!!

TomekS
22-11-2006, 12:56
Przecież ona ma wyjarane ramiona i policzek!!

Też o tym pomyślałem, ale z fachowcem się nie dyskutuje :-)

iczek
22-11-2006, 13:00
Jak już komuś pokazujesz jak korygować foty to zrób to dobrze a nie ciągnij krzywej poza granice możliwości. Przecież ona ma wyjarane ramiona i policzek!!

Rzeczywiscie ta poprawka przez kogos jest fatalna. Oryginal zdecydowanie lepszy.
Po co poprawiac jak sie nie umie tego robic ?