Zobacz pełną wersję : Sposób porównania aparatów różnych firm.
Jacek Deka
21-11-2006, 00:29
Jakie wg was powinny być kryteria porównania body lustrzanek cyfrowych?
1. Cena -> Porównanie wg tej samej grupy cenowej.
2. Matryca -> Porównanie wg wielkości matrycy (ilość pikseli).
3. Czułość -> Porównanie wg czułości przy których jest jednolity poziom zaszumienia (nie przekraczający pewnych wartości z góry ustalonych dla maksymalnej czułości) lub maksymalna wartość ISO
4. Inne -> Może jednak inne kryteria np.wielkość wyświetlacza, szybkość wykonywania zdjęć, itp ...
Pozdrawiam i ciekaw jestem jakie kryteria są/powinny być najważniejsze.
jaja sobie robisz? no nie? ;-)
Niektórym to już sie mózg lasuje - idź człowieku prób zdjęcia. zresztą wszyscy którzy zakładają równie idiotyczne tematy niech sobie wyjdą na spacer gdzieś a nie piszą bez sensu posty.
Jacek Deka
21-11-2006, 00:37
Nie, są zwolennicy Canona, są Nikona itp., co jest najważniejsze dla porównań różnych aparatów.
Jak to co? Przycisk "direct print" lub jego brak :lol: A w następnej kolejności spot.
(na innych forach uważają odwrotnie, ale się nie znają :mrgreen:)
Ręce opadają, kolejny maniak porównań. Zajmij się robieniem zdjęć a nie porównaniami, te do niczego nie prowadzą.
KuchateK
21-11-2006, 00:39
A ja tam sobie zaglosuje :mrgreen:
no skoro mam byc szczery i to nie sa jaja - to ja zdradze ze wybrlem aparat na podstawie ceny zamiennikow baterii canon ma tanszych podrobkowiczow
A ja chciałem miec inny niż koledzy w bloku dlatego zagłosowałem na "inne" :P
Jacek Deka
21-11-2006, 00:43
Koledzy teraz zazdroszczą?
nie uwieze ze nikt nie chcial miec czulego aparatu :-)
Tak, chociaż mówią że czarny byłby profi i że powinienem nikona kupić ;) więc mam najbardziej obciachowy w bloku :P
Mariozii
21-11-2006, 00:49
a ja wybrałem czarny aparat bo kazacki jest, fajnie wisi na szyji, mało szumi, ostry jest jak mało który od konkurencji a w połączeniu z jasnym szkiełkiem daje spore możliwości.... ;) Z małym FF mozna jednak żyć a nawet trzeba tak jak inni żyją z szumami.... Podpisał Szumofob ;) aaaa, i ma guziczek: cośtamprint ;P
Jacek Deka
21-11-2006, 00:52
Ludzie czytać nie umieją czy co?
Pytałem o "kryterium ocen aparatów", a nie "na co ja zwracałem uwagę jak kupowałem"
Dla mnie najbardziej trafnym kryterium porównania (nie wyboru) aparatu powinna być cena.
Dlaczego porównywało się no. Nikona D70 z Canonem 350 to przecież absurd.
Podobnie jest teraz porównuje się aparaty dSLR zamiast z tych samych półek cenowych, możliwości, czy matrycę.
cena? ja zawsze porownuje mozliwosci z moimi oczekiwaniami i nie jest to jeden punkt z ankiety! a pozniej mysle skad wziasc na to kase ;-)
A to na co zwracasz uwage nie jest dla ciebie kryterium? :mrgreen:
Jacek Deka
21-11-2006, 01:00
Nie, robię to odwrotnie. Oceniam na ile mogę sobie pozwolić przy zakupie sprzętu . To jest racjonalne wytłumaczenie.
Eee to jak ja bym się tak kierował to bym kupił Zenita ;)
Mariozii
21-11-2006, 01:08
Wydaje mi się,ze aby dokonać jakiegokolwiek sensownego wyboru sprzętu należy wszystkie te krayteria połaczyć i znaleźć kompromis czego tak na prawdę oczekujesz od planowanego zakupu. Nie da się tego jednoznacznie określić przecież bo jeden będzię się nakręcał na pełną klatkę a innemu wystarczy jedynie na "małpkę". Jeden robi foto na koncertach i inny nie widzi bądz też nie wie czym są szumy.... Jeden chce mieć 10mp a innemu wystarczy interpolowane 2mp. Aby znaleźć rozsądną podpowiedź do tego pytania należy połączyć wszystkie te pytania a przede wszystkim zastanowić się czego tak na prawdę oczekujemy od sprzętu na który wydamy nasze ciężko zarobine (bądź też mniej ciężko) pieniądze.... :/
Oprocz 'Inne' moze opcja 'przywiazanie do marki' . Ja dSLR Canona wzialem bo mialem dwa kompakty Canona wczesniej 8) .
Tak, chociaż mówią że czarny byłby profi i że powinienem nikona kupić ;)
Czarny jak czarny ale te czerwone linie paska naszyję w serii dwucyfrowej 8-)
Hellfire
22-11-2006, 11:43
Ja kupiłem Canon-a bo ma fajne forum ;) A na poważnie to porównywałem wszystko co sie dało w tym przedziale cenowym na jaki było mnie stać. Nikon przegrał :D
slawi_3000
22-11-2006, 11:52
Kompletny bezsens i brak wyobraźni, bez obrazy :shock:
Wg 2 osób 400 D powinien wygrać z 1 D MK II z N lub bez LOL :mrgreen:
Problemem nie jest ankieta, lecz możliwość wybrania tylko jednej opcji, podczas gdy - każdy się zgodzi - wyboru dokonuje się rozważając _wiele_ parametrów.
I tu jest pies pogrzebany. Sposób sondowania jest źródłem problemu, co przekłada się na bezsensowność sondy.
Jacek Deka
22-11-2006, 17:34
Ojojoj????
Ja po prostu zadałem pytanie:
Jakie aparaty z sobą powinno się porównywać?
Przykład:
EOS 350D z Nikonem D70
albo EOS 400D z Nikonem D80 lub Sony Alfa 100
lub inne...
Matrycą, czułością, ceną czy czymś innym (koledzy wybierają po kolorach, ale mnie to nie obchodzi co wybierają, istotne jest to co z czym porównywać)
Zresztą i tak chodzi o cenę, ale niektórych stać na więcej więc nie biorą tego pod uwagę. Więc co?
A po co porównywać? przecież wiadomo że najlepszy jest Canon ;)
Kolekcjoner
22-11-2006, 18:42
Ojojoj????
Ja po prostu zadałem pytanie:
Jakie aparaty z sobą powinno się porównywać?
Ale to akurat jest bardzo proste. Porównywać ze sobą można wszystko. Kwestia tylko przyjęcia kryteriów :).
Porównywać ze sobą można wszystko. Kwestia tylko przyjęcia kryteriów :).
No jasne. Wg pewnych kryteriów to maluch jest prawie jak porsche carrera ( model 1998 )
Oba mają silniki za tylną osia
Oba chłodzone sa wiatrem
W obu siedzi sie dobrze z przodu a niewygodnie z tyłu
Oba mają małe bagazniki w tym samym miejscu - z przodu
Oba mają napędzane tylne koła
:mrgreen:
obserwator
22-11-2006, 21:25
...no i Maluch wygrywa z mercedesem klasy S przy parkowaniu...- dla mnie test wyrocznia.
Tomasz1972
22-11-2006, 21:27
...no i Maluch wygrywa z mercedesem klasy S przy parkowaniu...- dla mnie test wyrocznia.
cena też atrakcyjniejsza :)
Hellfire
22-11-2006, 22:50
Kompletny bezsens i brak wyobraźni, bez obrazy :shock:
Argumenty poproszę dlaczego tak uważasz?