Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 f2.8 czy 28-75mm f2.8???
Może ma ktoś oba te obiektywy i jest w stanie powiedzieć coś o nich potzrebuje jakiegoś zamiennika kita. Oba te obiektywy mają dla mnie wady i zalety
17-50mm
+fajny dół
-brak średniego zakresu
-tylko aps-c
28-75mm
+średni zakres
+FF
-brak dołu
Sądze że do tego drugiego z czasem zakupie 10-22mm (jedno ale tylko chodzi tylko na aps-c)
A gdyby był pierwszy to sądze że 85mm f1.8
Może ma ktoś jakieś typy??? Tylko bez hasel ze 24-70mm bo poki co mnie nie stac!
Może jest gdzieś porównanie obu tych obiektywów jednoćześnie (sample). Bo pojedyncze testy chyba już wszystkie przeczytałem tylko chciałbym zobaczyć jakieś porównanie zdjęć w tych samych warunkach.
potzrebuje jakiegoś zamiennika kita.
17-50mm
+fajny dół
-brak średniego zakresu
28-75mm
+średni zakres
-brak dołu
Może ma ktoś jakieś typy???
Sigma 17-70 :-)
+fajny dół
+średni zakres
Sigma 17-70 :-)
+fajny dół
+średni zakres
i brak 2,8 :)
no i tu jest dużo racji f2.8 jest tez wazne ale nie mówie że jak bedzie ciut ciemniejszy to sie nie zdecyduję ale z tego co wiem ta sigma na 17mm ma winietowanie i to spore!!
No Sigma 17-70 to jakby półeczka niżej.
elvis700
20-11-2006, 23:18
Witam
Mam od niedawna Tamrona 28-75 i jestem bardzo zadowolony z tego szkła porównując go do kita z 350tki :
1. Jest jaśniejszy w całym zkresie co jest wielkim plusem
2. Dokładny manulany Af z automatem troche gorzej ale można porównać z kitem
3. Jest ostry i zupełnie inny klimat zdjęcia
Dziś zrobiłem około setki fotek w hali, zdjęcia są ostre zupełnie inne niż z kita
Polecam ten obiektyw choć nieco mały zkres
Odnośnie 17-50 nie mam zdania :(
Pozdrwiam
Cichy Ty jako specjalista od tamronów co byś polecał jeśli chodzi o jakość obrazu 17-50mm czy 28-75mm?? Dodam że używam 20d ale może za jakiś rok może dwa FF.
Proponuje przeczytac testy na Optyczne.pl, chlopaki wiedza co robia !
Tu masz testy Tamrona 28-75/2.8 (http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=26) oraz 17-50/2.8 (http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=30)
Poczytaj porownaj smaple, zdecydowac musisz sam. Ja jakis rok temu kupilem 28-75/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony, jdyna wada... brakuje mi szerszego kata, bo 45mm na dole po przeliczeniu to dla mnie baaardzo wasko (wczesniej Tamron wspolpracowal z analogiem wysmienicie). Dlatego Tokina 12-24/4 jest coraz blizej.
Sądze że wezme 28-75mm do tego 18-55mm bo landszafty zazwyczaj robi się przy dobrym świetle wiec jak się go przymknie do f8 to jest w miare ostry.
Sądze że wezme 28-75mm do tego 18-55mm bo landszafty zazwyczaj robi się przy dobrym świetle wiec jak się go przymknie do f8 to jest w miare ostry.
No czyli podejście generalnie każdego co kupuje Tamrona 28-75 do cropa..... Hehe i całkiem słuszne :) Sam tak robię....