Zobacz pełną wersję : Sylwester 2006/Nowy Rok 2007
borkomar
20-11-2006, 20:00
Witam Wszystkich.
Macie już jakieś plany na przyszłego Sylwestra:?:
Myślałem o wybraniu się do Pragi (Czechy) w owy dzień, ale zastanawiam się w jaki fajny sposób mógłbym go Tam spędzić ze swoją drugą Połową :wink: :?:
Czy jest w ogóle sens się tam pchać o tej porze roku - latem byłem i piknie było:wink: .
Zna ktoś jakieś ciekawe miejsca(imprezy itd) gdzie można byłoby fajnie spędzić Sylwka właśnie tam:?: ( w Pradze)
Każde info mile widziane - może ktoś poleci jakieś inne fajne miejscówki gdzie można ciekawie i za rozsądny grosz spędzić te 3-4 dzionki:?:
Ja sobie pewnie RAW'y poobrabiam ;)
To trochę jak w tym dowcipie:
Spotyka się 2 nałogowych komputerowców.
- Ty, wpadniesz dziś do mnie, robię imprezkę.
- A będą lakieś laski?
- Pewnie! Całe 2 giga!
Sorry za OT, ale nie mogłem się powstrzymać :)
A jeśli chodzi o wyjazd do Pragi, to proponuję bookować miejsca jak najszybciej. Praga jest tak samo oblegana, jak Kraków.
Dobrze cenowo przedstawiają się na ogół wyjazdy studenckie - jest wynajęta sala, muza itp. Tylko nie wszystkim może to odpowiadać.
Sprawdź też oferty akademików - ceny do przełknięcia:
http://www.wirtualnapraga.pl/aktualnosci_wiecej.php?id=297
DoMiNiQuE
20-11-2006, 20:50
Jestem za :mrgreen:
Zeszlego sylwestra spedzilem przed kompem siedzac na #canon i w tym roku bedzie pewnie podobnie. Jak sie bawic to sie bawic... :lol:
Tomasz1972
20-11-2006, 20:55
A jeśli chodzi o wyjazd do Pragi, to proponuję bookować miejsca jak najszybciej. Praga jest tak samo oblegana, jak Kraków.
Dobrze cenowo przedstawiają się na ogół wyjazdy studenckie - jest wynajęta sala, muza itp. Tylko nie wszystkim może to odpowiadać.
Sprawdź też oferty akademików - ceny do przełknięcia:
http://www.wirtualnapraga.pl/aktualnosci_wiecej.php?id=297
Do SYLWESTRA 2007 na pewno zdąży znaleźć jakiś nocleg w Pradze :):):)
borkomar
20-11-2006, 21:01
Spoko Panowie - Nocleg to nie problem bo będę u znajomych wiec ten problem odpada:-P co jeśli chodzi o rozrywkę:?:
Rozrywkę zawsze jakąś znajdziesz.
Może tak forumową imprezę zoorganizować albo plener sylwestrowy?
borkomar
20-11-2006, 22:14
Rozrywkę zawsze jakąś znajdziesz.
NO jestem zaaa - wykupimy gdzieś miejscówkę na imprezę taneczną i heyah :p Przed i po oczywiście dokumentacja Foto ;)
PS
Jak wejdziemy dużą grupa to nas wszędzie za free wpuszcza :)
...to nas wszędzie za free wpuszcza :)
albo za free wywalą :-D
Swoją drogą PRAGA zajefajny pomysł - sam bym się wybrał wraz z panną.
Szkoda, że nie ma się tam jakiś znajomych :cry:
Bagnet007
20-11-2006, 22:30
No to kto się wybiera do Krakowa :mrgreen: :mrgreen: ?
Jestem za :mrgreen:
Zeszlego sylwestra spedzilem przed kompem siedzac na #canon i w tym roku bedzie pewnie podobnie. Jak sie bawic to sie bawic... :lol:
Oooo to spędzimy go razem :mrgreen: :lol: :lol:
borkomar
21-11-2006, 00:12
A co z moją prośbą o podanie ewentualnych rozrywek - bo jakoś nie wiem czy moja Kobietka ucieszy się jak się dowie, że Nowy rok spędzi gdzieś na dworze przy -20.
Myślałem o jakiejś imprezce indoor.Sam nie wiem czego się spodziewać na miejscu.
Podpowiecie cosik:?:
Bratyslawa - Wieden - jakos tak :)
Osobiscie dokleilem sie do znajomych. A i oczywiscie postrzelac bedzie okazja :]
Pozdrawiam.
borkomar
21-11-2006, 12:40
Bratyslawa - Wieden - jakos tak :)
Osobiscie dokleilem sie do znajomych. A i oczywiscie postrzelac bedzie okazja :]
Pozdrawiam.
Nie kumam co chciałeś przez to powiedzieć.:confused:
Nie kumam co chciałeś przez to powiedzieć.:confused:
Pewnie chciał się pochwalić :lol:
borkomar
21-11-2006, 13:58
Pewnie chciał się pochwalić :lol:
Chyba tak:mrgreen: .
Widzę, że muszę gdzieś indziej szukać info - bo Koledzy coś nieskorzy do podpowiedzi;-) .
Można się zastanowić na większą grupą.Ja mam najprawdopodobniej komplet w aucie, ale na 100% będę za jakiś czas wiedział.
Może ktoś jeszcze zebrałby ekipe na drugie autko - byłoby raźniej :-D .
Pomyślcie cosik:wink:
MacGyver
21-11-2006, 13:58
Pomysł z plenerem mi się podoba. Zeszłego spędziłęm we własnym łóżku, a 1 stycznia o 7.00 rano wsiadłem w samochód i pojechałem do Karpcza, celem wejścia na Śnieżkę. O dziwo na górze spotkałem też innych ludzi, którzy, jak sądze, bezalkoholowo świętowali nadejście nowego roku:mrgreen:
A moze zmienic tytul watku bo Sylwester obchodzi imieniny 31 grudnia :roll: a zapewne chodzi o 2006 rok?
borkomar
24-11-2006, 22:00
Zmieniłem - teraz chyba znacznie lepiej.
Coś tak zamarło czy mi się wydaje:???:
added:
Właśnie dowiedziałem się,że mjejscówka w której mieliśmy być nie wypali i muszę czegoś szukać:x
liquidsound
26-11-2006, 02:25
Ja jade focic Lwow;)
Ja będe sobie nogi łamał na nartach w Szklarskiej Porębie. A co?:)
Borkomar co do miejscówki w Pradze, zawsze fajnie funkcjonowały akademiki na Strachowie. Nie wiem jak zimą, ale latem miejsce jest git.
borkomar
26-11-2006, 14:34
Ja będe sobie nogi łamał na nartach w Szklarskiej Porębie. A co?:)
Borkomar co do miejscówki w Pradze, zawsze fajnie funkcjonowały akademiki na Strachowie. Nie wiem jak zimą, ale latem miejsce jest git.
Hmm a do centrum pewnie kawał drogi jest:?:
Kurcze latem byłem to miałem 5-10 min na piechotkę do starego miasta co mi bardzo odpowiadało bo nie traciłem czasu i kaski na dojazdy.
No fakt blisko to do centrum nie jest, ale nie też taki straszny kawał drogi. Generalnie ze Strachov do centrum to z górki, więc szybciej;) Dawno byłem więc już się tak nie orientuje. Ale miejsce polecam!! Dużo ludzi z całego świata;)
borkomar
26-11-2006, 15:03
Dużo ludzi z całego świata;)
To może ja tam sam pojadę bez Kobiety :mrgreen:;-)
ps.
W zimie raczej tym bardziej wole coś bliżej Centrum.
Generalnie ze Strachov do centrum to z górki, więc szybciej ;)
Co jak co, ale ja na Sylwestra jednak wolałbym iść pod górę, a wracać już raczej z góry na dół :lol:
Miałem spędzić Sylwestra pod Zakopcem na chacie góralskiej.
Ale jednak stwierdziłem, że 600zł/os to trochę za dużo.
Wyjazd 28 gru, powrót 02 sty. W cenie: pokój na parę, noclegi, śniadania i obiado-kolacje, kulig, impreza sylwestrowa. Jedni mówią, że to tanio inni, że drogo. W sumie jest jeszcze miejsce na 4 pary więc może się jeszcze zdecyduję. Patrząc z punktu, że sama impra z W-wie może wyjść jakieś 200-250zł to chyba jednak tanio :roll:
Aha, dodam, że miejscówka sprawdzona więc tymbardziej kombinuję co zrobić :-?
borkomar
27-11-2006, 17:02
Co jak co, ale ja na Sylwestra jednak wolałbym iść pod górę, a wracać już raczej z góry na dół :lol:
Miałem spędzić Sylwestra pod Zakopcem na chacie góralskiej.
Ale jednak stwierdziłem, że 600zł/os to trochę za dużo.
Wyjazd 28 gru, powrót 02 sty. W cenie: pokój na parę, noclegi, śniadania i obiado-kolacje, kulig, impreza sylwestrowa. Jedni mówią, że to tanio inni, że drogo. W sumie jest jeszcze miejsce na 4 pary więc może się jeszcze zdecyduję. Patrząc z punktu, że sama impra z W-wie może wyjść jakieś 200-250zł to chyba jednak tanio :roll:
Aha, dodam, że miejscówka sprawdzona więc tymbardziej kombinuję co zrobić :-?
Dasz namiar ;):?:
mor_feusz
27-11-2006, 19:43
Zona mysli albo Paryz albo Praga tak wiec mozna by sie w razie czego spotkac w najgorszym wypadku "londyn" alob UK, znalezlismy fajna oferte na imprezie w jaakims zamku. Ja tam prage uwielbiam - moj nr 1
borkomar
27-11-2006, 20:18
Zona mysli albo Paryz albo Praga tak wiec mozna by sie w razie czego spotkac w najgorszym wypadku "londyn" alob UK, znalezlismy fajna oferte na imprezie w jaakims zamku. Ja tam prage uwielbiam - moj nr 1
Do Londka bym chętnie skoczył również ale obecne ceny biletów w okresie sylka i nowego roku są zbyt wysokie niestety.
Pragę też bardzo lubię mimo jednej wizyty w tym Mieście;)
Dasz namiar ;):?:
Myślę, że nie czuł by się dobrze w tym towarzystwie, bo to nie przypadkowi ludzie tylko całą chatę wynajmuje znana sobie ekipa.
Może tych miejsc już jest mniej, ale jakiś tydzień temu było jeszcze 8 wolnych. Nevermind
borkomar
27-11-2006, 23:34
Myślę, że nie czuł by się dobrze w tym towarzystwie, bo to nie przypadkowi ludzie tylko całą chatę wynajmuje znana sobie ekipa.
Może tych miejsc już jest mniej, ale jakiś tydzień temu było jeszcze 8 wolnych. Nevermind
Yhyyy ok to rozumie.
borkomar
12-12-2006, 16:49
Coś już wiesz gdzie będziesz spędzał w/w czas:?:
Ja na 90% będę w Pradze - cudem wyrwałem niezłą lokalizację na pobyt.
Jeśli wsio wypali to będę tam od 29.12.06 do 02.01.2007.
Daj znać co i jak - jakieś piweczko by się razem zrobiło :wink:
PS:
Panowie i Panie proszę o jakieś wskazówki odnośnie focenia w/w miasta.
Nie ukrywam byłem tam rok temu ale pojęcia nie miałem o foceniu i miałem kitowca - który mnie nieco ograniczał - wiem wiem żadne tłumaczenia :p .
Obecnie myślę, iż wiem nieco więcej;-) ale mimo to prosiłbym o jakieś tipsy co i jak najlepiej focić sprzętem ze stopki.
Po prostu nie chcę skopać fot.
Chodzi o architekturę i ogólnie fotografię turystyczną i przede wszystkim nocną.
Pozdrawiam i czekam na jakieś info - bo wyjazd tusz tusz 8)
No to wychodzi na to, że spędzę tę noc we Wiedniu.
Wyjazd w Sylwestra rano, powrót na drugi dzień po imprezie. Spanie w autobusie w drodze powrotnej 8-) Płatny tylko przejazd; ~100zł/osoba/dwie strony wraz z parkingami. Reszta we własnym zakresie. Tzn parę euro na ew. jakieś ciepłe żarcie. Resztę 'rzeczy' zabierze się z domu :mrgreen: Interesuje mnie tylko impreza plenerowa. Na żadne kluby się pchać nie będę. Mówię o takich bez rezerwacji - dla wszystkich. Chociaż, kto wie? Jak mróz przyciśnie :mrgreen: Transport: autobus. Orientacyjny czas jazdy: 4h :grin:
Ktoś był? Może ktoś polecić jakieś imprezy pod gołym niebem?
Pewnie jest jakaś główna w centrum miasta 8) (jakiś rynek? ;-))
mor_feusz
13-12-2006, 11:11
Jeszcze zona cos mi teraz o Yorku albo Barcelonie gada. Niech sie zdecyduje poniewaz 30go wracamy z PL i zaraz po przyjezdzie trzeba bedzie gdzies spadac. Jeszcze nie wiemy - w razie co bede walil update - aczkolwiek przez pewien (ok 8 dni) czas nie bede podczas swiat mial dostepu do neta (i chwala Najwyzszemu za to - poniewaz odpoczne w 100%). Dam znac
borkomar
13-12-2006, 12:58
Panowie i Panie proszę o jakieś wskazówki odnośnie focenia w/w miasta.
Nie ukrywam byłem tam rok temu ale pojęcia nie miałem o foceniu i miałem kitowca - który mnie nieco ograniczał - wiem wiem żadne tłumaczenia :p .
Obecnie myślę, iż wiem nieco więcej;-) ale mimo to prosiłbym o jakieś tipsy co i jak najlepiej focić sprzętem ze stopki.
Po prostu nie chcę skopać fot.
Chodzi o architekturę i ogólnie fotografię turystyczną i przede wszystkim nocną.
Pozdrawiam i czekam na jakieś info - bo wyjazd tusz tusz 8)
Czy ktoś się odniesie to tej części mojej wypowiedzi??Dzięki z góry.
Avadra_K
13-12-2006, 13:39
Czy ktoś się odniesie to tej części mojej wypowiedzi??Dzięki z góry.
:???: Cuż, po pierwsze jeśli nocne focenie to statyw by Ci się przydał:mrgreen:
Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica), co jeszcze ? cała linia brzegowa Wełtawy z jednej i drugiej strony rzeki. Jeżeli będziesz miał odrobinę szczęścia i pogody postaraj się wyjechać z centrum i spróbuj zrobić kilka panoram.
Aha, jest jeszcze jakaś wierza (zapomniałem jak się nazywa) na strym mieście z której też jest przepiękny widok na Pragę
borkomar
13-12-2006, 13:49
Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica), co jeszcze ? cała linia brzegowa Wełtawy z jednej i drugiej strony rzeki. Jeżeli będziesz miał odrobinę szczęścia i pogody postaraj się wyjechać z centrum i spróbuj zrobić kilka panoram.
Aha, jest jeszcze jakaś wierza (zapomniałem jak się nazywa) na strym mieście z której też jest przepiękny widok na Pragę
Spoko wielkie dzięki - ale chodzi mi bardziej o jakieś techniki focenia;-) Np nie wiem dokładnie w jaki sposób ustawiać expozycję na oświetlonych budynkach:?:
Tzn pewnie bedę musiał cyknąć po kilka fot i robić hdry żeby wyszło ładnie(nieprzepalone oświetlenie + szczegóły w cieniach)
Jest poza centrum taka wieża (mini aifla ;-) - jakoś tak się to pisze chyba) .Ma jedną wielką wadę - kołysze się nieco i ciężko nawet ze statywem coś porządnego strzelić.
Czy lepiej strzelać szerokiego kita :-( :?: Czy raczej wogole sobie go odpuścic i tamronem załatwic większość + zoomy z 70-210??
Każda porada(wskazanie) mile widziana w Pradze byłem już kiedyś więc mniej więcej wiem gdzie co jest, będę miał jaką mapkę do tego wiec sobie poradzę :wink:
Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica)
No i o ulicy Viteznej nie nalezy zapomniec :mrgreen: , np Vítězná 5 Cafe Savoy :twisted: .
Avadra_K
13-12-2006, 16:47
No i o ulicy Viteznej nie nalezy zapomniec :mrgreen: , np Vítězná 5 Cafe Savoy :twisted: .
Jasne a potem fotka z dedykacją dla moderatora:mrgreen:
borkomar
13-12-2006, 17:53
Jasne a potem fotka z dedykacją dla moderatora:mrgreen:
NO przecież specjalnie po to jadę :mrgreen:
Wracając jeszcze do Sylwestra to najbardziej podobają mi się w Warszawie bilboard'y reklamujące Sylwestra w... Krakowie, Wrocławiu :lol:
Ponoć (wyczytane w brukowcu) kolejny (drugi) raz z rzędu nie będzie BIG imprezy na Pl. Defilad z powodu usranej opieszałości urzędasów. Ale co mnie to tam ;-) Ja jade do Wiednia 8-)
borkomar
22-12-2006, 13:54
Wracając jeszcze do Sylwestra to najbardziej podobają mi się w Warszawie bilboard'y reklamujące Sylwestra w... Krakowie, Wrocławiu :lol:
Ponoć (wyczytane w brukowcu) kolejny (drugi) raz z rzędu nie będzie BIG imprezy na Pl. Defilad z powodu usranej opieszałości urzędasów. Ale co mnie to tam ;-) Ja jade do Wiednia 8-)
Też coś słyszałem na ten temat.
Widocznie nie chcą dać zarobić Hotelarzom Warszawskim:mad:
borkomar
26-12-2006, 20:34
Ok Drodzy Koledzy I Koleżanki.
Czas na przygotowania do wyjazdu podczas którego nasuwa się pytanie - którędy najlepiej dojechać:?: Dodam iż będę jechał z Warszawy wyjazd późną nocą 2-3.
Znalazłem dwa warianty na mapce - może ktoś podpowie jeszcze coś ciekawego.
oto moje opcje:
Krótsza trasa ale gorszymi nieco drogami i przez Wrocław (ponoć bardzo rozkopany) około 620km.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img250.imageshack.us/my.php?image=wawapraga620kmhn9.jpg)
I dłuższa trasa, sporo autostrady i dobrej drogi ale nieco dalej bo około 780km
źródło (http://img278.imageshack.us/my.php?image=wawapraga788kmzs9.jpg)
Czyli jakoś 150-160 km dalej - czy jest sens wybierać dłuższą trasę:?:
Może ktoś coś ciekawego podpowie - będę wdzięczny.
Dzięki z góry.Pozdrawiam
Oczywiście aby wszystko było zgodne z regulaminem jasnym jest,że wyprawa związana jest przede wszystkim z foceniem:wink:
którędy najlepiej dojechać:?:
Naprawde nie znalazles na to pytanie lepszego miejsca niz forum uzytkownikow aparatow marki Canon?
Nie to ze sie czepiam... ale po dyskusjach o samochodach, rowerach i sedesach naprawde sie zastanawiam jak ograniczac totalne offtopy nie-to-forumowe :? .
Zgadzam się z Vitezem:
- gdzie na Sylwestra? koledzy odpowiedzieli
- jak focić? - koledzy odpowiedzieli
ale jak dojechać mógłbyś szanowny twórco wątku pokombinować sam, skoro wyprawa ma związek z fotografią wybierz trasę z lepszymi plenerami i ruszaj w drogę.;)
borkomar
26-12-2006, 22:36
Zgadzam się z Vitezem:
- gdzie na Sylwestra? koledzy odpowiedzieli
- jak focić? - koledzy odpowiedzieli
ale jak dojechać mógłbyś szanowny twórco wątku pokombinować sam, skoro wyprawa ma związek z fotografią wybierz trasę z lepszymi plenerami i ruszaj w drogę.;)
No właśnie kąbinuje 8-)
swiderski
27-12-2006, 13:46
Ja bym jechał tą dłuższą trasą. Autostrada Brno <> Praga - ideał, bardzo dobrze się jedzie. Z tego co pamiętam, to Frydek Mistek <> Brno też jest zupełnie przyzwoicie. Winiety na autostrady w Czechach są tanie (ale można wykupić minimum 2 tygodnie), więc IMO lepiej jechać czeskimi autostradami, niż przez nasze, polskie wynalazki (bo drogami tego nazwać nie można) oraz błądzić po Wrocławiu. Wydaje mi się, że warto dołożyć kilka złotych na paliwo i jechać jak człowiek po "ludzkich" drogach :roll:
borkomar
27-12-2006, 19:02
Ja bym jechał tą dłuższą trasą. Autostrada Brno <> Praga - ideał, bardzo dobrze się jedzie. Z tego co pamiętam, to Frydek Mistek <> Brno też jest zupełnie przyzwoicie. Winiety na autostrady w Czechach są tanie (ale można wykupić minimum 2 tygodnie), więc IMO lepiej jechać czeskimi autostradami, niż przez nasze, polskie wynalazki (bo drogami tego nazwać nie można) oraz błądzić po Wrocławiu. Wydaje mi się, że warto dołożyć kilka złotych na paliwo i jechać jak człowiek po "ludzkich" drogach :roll:
NO to fajnie - moje myśli się potwierdzają.tez praktycznie już postanowłiem jechać trasą dłuższą bo i u nas załapie się na kawałek "dobrej" jak na nasze warunki drogi.
Kiedyś jechałem tędy właśnie z Krakowa przez Brno i było pięknie - potwierdzam.
O winiecie wiem 200Koron Cz na 14 dni i trzeba mieć kamizelkę odblaskową + apteczkę (czego u nas się nie wymaga).
Jeśli jeszcze ktoś miałby jakieś wskazówki to chętnie wysłucham.
Pozdrawiam i dzięki z góry.
Krótsza trasa ale gorszymi nieco drogami i przez Wrocław (ponoć bardzo rozkopany) około 620km.
Jutro oddają do ruchu część pl. grunwaldzkiego to da się w miarę szybko przejechać. Wszystko zależy też o której i kiedy będziesz jechał przez Wrocław.
borkomar
27-12-2006, 23:27
Jutro oddają do ruchu część pl. grunwaldzkiego to da się w miarę szybko przejechać. Wszystko zależy też o której i kiedy będziesz jechał przez Wrocław.
Hmm wyjadę z Wawy gdzieś o 5 rano i chyba nieco mienie trasę na taka:
źródło (http://img442.imageshack.us/my.php?image=trasa3et1.jpg)
- będzie kilka km bliżej od poprzedniej i praktycznie autostradami tylko.
Kiedyś jechałem przez Wrocek i przekraczałem granicę za nim (nie pamiętam co to było - to później było nieporozumienie ile czasu jechałem , żeby dojechać do jakiejś normalnej szybkiej trasy - podróż zajęła mi 11h w mękach.
Dla porównania w drodze powrotnej tyle że do Krakowa też ponad 600km w niecałe 6H - dzięki właśnie trasie przez Brno i Olomouc i Ostrawę.
Mimo to jak ktoś ma lepszy i sprawdzony pomysł mam czas do jutra na decyzję i chętnie wysłucham.
Pozdrawiam
A co myślicie o tym: =)
http://news.komunikacja.krakow.pl/lokalne/index.php?id=20061201
Włoszczowa ostatnio bardzo popularna, choć ja chyba wolałbym zatrzymać się w jakiejś ciekawszej miejscowości.
Sam bawię się w tym roku u siebie w pubie =)
trochę OT jeździłem dzisiaj po mieście nawet było dość luźno - jak zwykle więcej osób było na węźle bielańskim, aha jeszcze jedna informacja obwodnica oleśnicy oddana w połowie grudnia skraca czas przejazdu na trasie Wrocek - Wawa
borkomar
04-01-2007, 13:49
Ok dzięki wielkie.
Wróciwszy już.
Kilka shotów mam ale niewiele - tłumy ludzi.
Jak są chętni to wrzucę cosik.
Pozdrawiam