Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon - gwarancja na 2 lata.

likimar
20-11-2006, 18:41
Witajcie forumowicze :-)

Chciałem sobie kupić nowego Canonka 400D na normalnych "ludzkich" (unijnych) zasadach i otrzymać 2 letnią gwarancję.
Irytuje mnie fakt, że Canon Polska normalnie robi Nas - użytkowników firmowanego prze nich sprzętu w przysłowiowego "wała" dając tylko roczną gwarancję. Ciekaw jestem co na to Canon Europe? Przecież Canon Polska to zwykła spółka z. o.o. czyli polska firma.
Co myślicie o tym żeby zrobić taki wątek w którym:

1. Wszyscy posiadacze sprzętu Canona nabytego po wejściu Polski do Unii na który jeszcze powinien być 2-gi rok gwarancji umieściliby swoje wpisy z np. typem sprzętu, numerem seryjnym i datą zakupu.

2. Wysłać list/maila do Canon Polska i Canon Europe czy do kogokolwiek z kim polska spółka z. o.o firmująca Canona podpisała umowę na dystrybucję sprzętu w Polsce z informacją iż Canon Polska łamie unijne przepisy nie dając 2-letniej gwarancji.

Może wtedy Canon Polska szybciej podejmie decyzję o zmianie polityki gwarancyjnej na zgodną z przepisami unijnymi? Ja na miejscu dystrybutora europejskiego szybciutko bym kazał Canon Polska (o ile Canon Polska bierze od nich sprzęt) zmienić warunki gwarancyjne i nie robić „obciachu” – a jak nie to na pewno znajdzie się 10 innych spółek na miejsce obecnej chcących podpisać umowę na firmowanie i dystrybucję sprzętu Canona w Polsce.

No cóż... tydzień mi się zaczął nie najlepiej więc jestem w wojowniczym nastroju...:twisted:

Pozdrawiam wszystkich,

Likimar

strus_pedziwiatr
20-11-2006, 18:49
Witajcie forumowicze :-)

Chciałem sobie kupić nowego Canonka 400D na normalnych "ludzkich" (unijnych) zasadach i otrzymać 2 letnią gwarancję.
Irytuje mnie fakt, że Canon Polska normalnie robi Nas - użytkowników firmowanego prze nich sprzętu w przysłowiowego "wała" dając tylko roczną gwarancję. Ciekaw jestem co na to Canon Europe? Przecież Canon Polska to zwykła spółka z. o.o. czyli polska firma.
Co myślicie o tym żeby zrobić taki wątek w którym:

1. Wszyscy posiadacze sprzętu Canona nabytego po wejściu Polski do Unii na który jeszcze powinien być 2-gi rok gwarancji umieściliby swoje wpisy z np. typem sprzętu, numerem seryjnym i datą zakupu.

2. Wysłać list/maila do Canon Polska i Canon Europe czy do kogokolwiek z kim polska spółka z. o.o firmująca Canona podpisała umowę na dystrybucję sprzętu w Polsce z informacją iż Canon Polska łamie unijne przepisy nie dając 2-letniej gwarancji.

Może wtedy Canon Polska szybciej podejmie decyzję o zmianie polityki gwarancyjnej na zgodną z przepisami unijnymi? Ja na miejscu dystrybutora europejskiego szybciutko bym kazał Canon Polska (o ile Canon Polska bierze od nich sprzęt) zmienić warunki gwarancyjne i nie robić „obciachu” – a jak nie to na pewno znajdzie się 10 innych spółek na miejsce obecnej chcących podpisać umowę na firmowanie i dystrybucję sprzętu Canona w Polsce.

No cóż... tydzień mi się zaczął nie najlepiej więc jestem w wojowniczym nastroju...:twisted:

Pozdrawiam wszystkich,

Likimar

Najpierw to warto by było sprawdzić, czy nie podniosą cen na sprzęt po wydłużeniu gwarancji...A potem huzia na Józia, ale numery seryjne to wtedy już będą najmniej ważne. Jak się sporo ludzi dopisze do tego wątku to wystarczy Canonowi podać do niego link i wysłać oficjalnie z prywatnych skrzynek kilka e-maili na niego kierujących. Jak będą chcieli to się domyślą o co chodzi, a jak nie to i tak nic nie wskóramy poza zrzuceniem żółci z wątroby, ale to też już coś:?

likimar
20-11-2006, 19:00
Myślę że cen nie mogą podnieść bo jak podniosą to się znajdzie wielkie mnóstwo firm sprzedających sprzęt z Niemiec po tańszej cenie :-D - a sprzęt ten będzie można serwisować przez 2 lata w Polsce, bez potrzeby wysyłki sprzętu na własny koszt za granicę.

Jac
20-11-2006, 22:36
zglos sprawe do federacji konsumentow - mysle ze cos poradza ;-)

ixi
20-11-2006, 23:52
Canon w Polsce jak i w całej Europie ma takie same (europejskie) gwarancje.
Zasady są takie że Canon gwarantuje 1 rok, a drugi rok to już klient musi się postarać żeby producentowi udowodnić że się zepsuło z winy wady fabrycznej - ekspertyza serwisu i koszty z tym związane....

KMV10
21-11-2006, 00:11
Dokładniej to chodzi o niezgodność towaru z umową...

Mac
21-11-2006, 01:43
Dwa lata gwarancji owszem ale na dobra powszechnego użytku i samochody. Czy aparat fotograficzny jest dobrem powszechnego użytku? Nie wiem.
Sposród innych producentów tylko Olympus daje dwa lata gwarancji, chyba że pojawił się ktoś jeszcze.

mor_feusz
22-11-2006, 15:14
Kupilem 350 w UK. Gwarancja byla roczna za dodatkowe 60 funciakow kupilem rozszerzenie do 3 lat czyli mam 3years accidental damege and cover plan. Zrobilem tylko dlatego ze czaem szwagier robi zdjecia a jemu wszystko leci z rak. Teraz czuje sie spokojnie jak sie rozwali aparat to spie spokojnie