Zobacz pełną wersję : kalendarz od canon-board
hej,
myśleliście może, aby wybrać sposród wszystkich zdjęć opublikowanych na forum i zrobić kalendarz na zbliżający się 2007 rok ?
w ogóle co sądzicie o tym pomyśle ? (:
hej,
myśleliście może...
Tak tak, il fuoco myślał, ale na tym się skończyło ;-)
Tu podobne zajawki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12350&highlight=periodyk
http://canon-board.info/showthread.php?t=12153&highlight=periodyk
Swoją drogą być może z Nowym Rokiem il fuoco uderzy ponownie :mrgreen:
liquidsound
20-11-2006, 17:26
Te kalendarz to nie glupi pomysl :-D kolega sie zajmie wszystkim??
Te kalendarz to nie glupi pomysl :-D kolega sie zajmie wszystkim??
niestety z powodu braku czasu jak i możliwości /chociaż z tym drugim szybciej uporałbym się niż z pierwszym/ niestety nie. myślałem bardziej o osobach zajmujących się smyczami i identyfikatorami (:
liquidsound
20-11-2006, 17:51
Hehe no to mozesz sobie jeszcze zarzyczysz posciele CB i reczniki :D wkoncu gwiazdka niedlugo
de ja vu prawie 12 mies ;-) jak bumerang - okres kalendarzy w pelni - zniwa sie zaczely :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=7439
Hehe no to mozesz sobie jeszcze zarzyczysz posciele CB i reczniki :D wkoncu gwiazdka niedlugo
na razie mowa o kalendarzu.
Listopad to zdecydowanie za pozno na:
- rozpoczecie organizowania wyboru zdjec
- wybor projektu i przygotowanie takowego (nascienny, wiszacy,stojacy, maly, nabiurkowy, pionowy, poziomy, z notatkami, z imieninami, dwustronny, zszywany, sklejany, na kolkach, kieszonkowy, organizer itp itd)
- wybranie drukarni i namowienie takowej na wykonanie projektu
- w rozsadnej cenie to wszystko.
Zeby teraz wyszedl kalendarz na 2007 rok to potrzebna bylaby tyrania, najlepiej jednej osoby:
- osoba ta musialaby sie znac na przygotowaniu projektu kalendarza (grafik)
- miec pojecie o skladzie w drukarni (DTP ? )
- posiadac wlasna drukarnie/dostep do takowej (mozliwosc wcisniecia naglego projektu, niskie koszta)
- wybrac odgornie samemu zdjecia i styl kalendarza a potem tylko zaoferowac na sprzedaz.
Poniewaz na wspomniane w pierwszym akapicie przygotowania jest za pozno a wspomniany w drugim akapicie pomysl nie przejdzie (bo to ma byc kalendarz forumowy a nie jednej osoby, bo decyzja wspolna, bo wybor zdjec nie pasuje, bo ... ) to... proponuje zaczac organizacje kalendarza 2008 :roll: - projekt powinien byc gotowy do lipca, by drukarnia mogla przez sierpien wydrukowac w rozsadnej cenie i we wrzesniu/pazdzierniku dystrybucja.
Pomysł kalendarza jest dobry ale uwagi Viteza bardzo trafne. Tak naprawdę trzeba byłoby wybrać zdjęcia do końca sierpnia, we wrześniu zrobić projekt i zatwierdzić oraz wydrukować a dystrybować od października. Kiedy Metus wspominał, że inwestuje w drukarnie, może on podejmie sie tematu na rok 2008.
mattnick
20-11-2006, 19:45
A może by kieliszki zrobić ?? Z logo canon i forum cb ?? Idealne na zjazd
A może by kieliszki zrobić ?? Z logo canon i forum cb ?? Idealne na zjazd
koniecznie !, a pozniej prezerwatywy i szlafroki :lol:
mattnick
20-11-2006, 19:50
prezerwatywy
Hehe...dla jednych 8 mm fisheye a dla innych 500mm IS...lol
Ja poważnie o tych kieliszkach...może także piersiówki ??
de ja vu prawie 12 mies ;-) jak bumerang - okres kalendarzy w pelni - zniwa sie zaczely :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=7439
Kurde, chodziło mi o ten wątek. Ale szukajka na fraze: 'kalendarz' nie zareagowała :-?
No comments :wink:
ja generalnie korzystam z mojej szukaczki (u mnie w stopce ;) ) ale tez bylo ciezko to znalesc ;-) - ale sie dalo
Orientujecie sie jakie są ceny druku kalendarzy przy nieduzych ilosciach 300-500 sztuk (dobra jakosc kalendarzy)? Czy ktos z Was ma na tym polu jakie doświadczenie?
Można zareklamować jakąś drukarnie (mnie interesuje na terenie małopolski).
Mariozii
21-11-2006, 00:58
znajomy zamawiał podobną ilość kalendarzy w jednej z Warszawskich firm poligraficznych i koszt wytworzenia tak niedużej partii dobrej kaości kalendarzy oscylował podoooobno w okolicach 40PLN/szt :/ Wydaje mi się,ze to sporo jak za 12 kart z pracami za ktore poligrafia nie musi płacić bo zdjęcia wykonali sami forumowicze i oczywiście nie było mowy o żadnej kasie za foto :/
Tomasz1972
21-11-2006, 09:13
http://www.calendarius.drukpolska.pl/
Jakby co to moge przygotowac projekt i zrobic wszystko pod sam druk. Kwestie wybory zdjec pozostawiam innym. Czas realizacji projektu...hmm... mysle, ze w 5 dni sie wyrobie (mam niestety dosc zawalony grafik i doskwiera mi brak czasu wolnego)
pzdr,
Orientujecie sie jakie są ceny druku kalendarzy przy nieduzych ilosciach 300-500 sztuk (dobra jakosc kalendarzy)? Czy ktos z Was ma na tym polu jakie doświadczenie?
Można zareklamować jakąś drukarnie (mnie interesuje na terenie małopolski).
Na forum.miau.pl jak robilismy kalendarze na 2006 rok to znalazla sie jedna drukarnia po znajomosci, bodajze z Łodzi, naklad 1000szt i wychodzilo o ile dobrze pamietam ok 17zl/szt... ale musialbym poszukac.
Nie po znajomosci i cena mocno zalezy od terminu, rodzaju wydruku (wielkosc, ilosc kolorow, rodzaj papieru, czy dwustronny itp) to ok 30-40zl/szt jesli format nascienny lub wiekszy :roll: .
Wchodząc do pierwszej lepszej księgarni można zobaczyć kalendarze w nienajgorszej jakości w cenach nawet poniżej 10zł. A zarobić musi jeszcze na tym wydawca oraz księgarnia. Czy duży nakład potrafi tak aż obniżyć ceny??
Tomasz1972
21-11-2006, 20:22
Wchodząc do pierwszej lepszej księgarni można zobaczyć kalendarze w nienajgorszej jakości w cenach nawet poniżej 10zł. A zarobić musi jeszcze na tym wydawca oraz księgarnia. Czy duży nakład potrafi tak aż obniżyć ceny??
Masówka jest zawsze tańsza od robionych na zamówienie . Zobacz link który podałem wcześniej .
Czy duży nakład potrafi tak aż obniżyć ceny??
jak najbardziej.
bo papier w tym jest najtańszy
Zwiększenie nakładu z 1 000 szt do 2 000 szt zwiększa całkowity koszt inwestycji o ok 15 %
A fotki pochodzą zapewne ze stocków po 2 $ szt
Ale tutaj nie jest kwestia drukarni, nakładu czy składu DTP. Tu jest problem z organizacją zbiórki fotek i ich wybraniem w jakiś uczciwy sposób. Rok temu jak było już tak późno wyszły propozycje żeby na wiosnę gromadzić zdjęcia i tak mamy jesień i kolejna propozycja żeby t ozrobić na wiosnę ;). Pewnie brakuje osoby która by się tym bałaganem chciała zająć bo chętnych do składu i szukania taniej drukarni jest wielu. To może zacznijmy zbieranie zdjęć już teraz i na wiosnę wybierzemy :mrgreen:.
Trudno z góry określić co by się w kalendarzu miało znaleźć i ile fotek. Każdy z forum by chciał aby jedna z jego fotek trafiła do kalendarza dlatego strony powinny być ciekawe z dużą ilościa mniejszych i większych zdjęć o podobnej tematyce an dany miesiąc.
KuchateK zgłosil sie nie na ochotnika że uruchomi w szybkim niezbyt precyzyjnym terminie stronkę gdzie będzie można wysyłać swoje zdjęcia. Jak będziemy mieli materialy to pomyślimy co z nich można fajnego zrobić. Jeśli faktycznie będzie się dało zebrać 200-300 chetnych na kalendarze to jest sens, spróbuję zadziałać w takiej zaprzyjazionej drukarni w Rzeszowie, mają dobre ceny i znam dyrektorkę ;). Porównamy z innymi ofertami i wybierzemy najlepszą. Szykujcie swoje najlepsze zdjęcia... :)
KuchateK
22-11-2006, 19:34
KuchateK zgłosil sie nie na ochotnika że uruchomi w szybkim niezbyt precyzyjnym terminie stronkę gdzie będzie można wysyłać swoje zdjęcia.
Ale ja nie mowilem "tak" :mrgreen: Dobrze, ze choc termin w miare tolerancyjny 8)
No dobra... Cos pomysle ;) Wszystko zalezy jak szybko okielznam hosting.