PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie stosować filtry do ob. Canon serii "L" ???

ixi
20-11-2006, 01:34
Witam,
Chcę kupić filtr ochronny do obiektywu 24-70 2,8 L (77mm)
Jaki kupić, żeby zbyt bardzo nie pogorszył parametrów tego szkiełka?

Dziękuję za wszelkie Wasze rady.
:roll:
Chris

yogi-bear
20-11-2006, 01:49
Pewnie zaraz zacznie się dyskusja "po co właściwie zakładać filtry ochronne?" :D

Używam UV Hoya HMC super (czarny) i... straty jakości pikseli nie widzę ;) Do tego w "specyfikacji" wypada ok, więc myślę że śmiało można go polecić. Całkiem przyjemnie jest z filtrem na szkle.. można je tak bezczelnie czyścić rękawem :D

ixi
20-11-2006, 03:24
Dzięki za podpowiedź, a czy są gdzieś publikowane testy filtrów???

muflon
20-11-2006, 10:25
IMHO przy tej cenie obiektywu kupowanie czegoś innego niż (co najmniej) B+W MRC to lekki brak konsekwencji ;-)

slawi_3000
20-11-2006, 10:32
Nie spotkałem się z testami filtrów, choć szukałem. Opinie zza oceanu są niemiarodajne, bo oni mają inne filtry, niż my (chyba Canon&Nikon są uważane za najlepsze).

Na 2 L-kach mam Marumi WPC, na 1 mam Heliopan 16 warstw. Heliopan jest cięższy (mosiądz vs. dural), szerszy (mimo, że slim) i ładniej się mieni. Na zdjęciach 0 różnicy, IMO 0 destrukcji obrazu, ale porównań "naukowych" nie robiłem :-).

Dzięki filtrom zmieniając obiektywy odpuszczam sobie zaślepkę z przodu, duża wygoda.

ixi
20-11-2006, 11:47
Dzięki za Wasze podpowiedzi. Muszę coś kupić po szkoda mi tej ELKI, a jednak zawsze lepiej ścierać powłoki z filtrów niż z obiektywów.... :-)

ErnestPierwszy
20-11-2006, 12:05
Witam,
Chcę kupić filtr ochronny do obiektywu 24-70 2,8 L (77mm)
Jaki kupić, żeby zbyt bardzo nie pogorszył parametrów tego szkiełka?
Chris

Najdroższy z markowych. A tu gość z USA wyjaśnia dlaczego.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/B+W-UV-Filter.aspx

U dółu recenzji apeluje o NIE KUPOWANIE tanich filtrów.

Ja bym żadnego nie kupował. Ta elka ma taką osłonę, że trudno porysować szkło, chyba że na rajdzie szutrowym:).

PZDR.

ixi
20-11-2006, 12:28
Dzięki za linka i za radę z osłoną, ale nie w każdych warunkach to wystarczy i wtedy muszę coś dokręcić... wybieram się do Egiptu, a tam przy silniejszym wietrze nadmucha piaskowego pyłu i będzie kłopot...:-(

Czy może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić te filtry B+W 77mm MRC UV?

Jac
20-11-2006, 12:30
www.sklepfotograficzny.pl ja tam kupowalem - chyba jedna z najlepszych ofert (cenowo) na rynku

SimOn!
20-11-2006, 13:23
Tu FOTO-RAJ.PL (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=B%26W+UV&id=bwuvmrc77e&sortowanie=cena#tutaj) masz 4 zl taniej :wink:

Sympatyczni i fachowi ludzie, zapytaj tez o jakis rabacik na haslo CB.

Calliactis
20-11-2006, 18:02
Ja używam Hoya HMC Super i Pro1 Digital - bardzo dobre i przystępne cenowo. Polecam. Sprawdź na allegro w foto-tip - sprzedają w Krakowie od ręki (ja od nich brałem bo cena kusiła) :)

Cyborg
20-11-2006, 18:35
Tu FOTO-RAJ.PL (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=B%26W+UV&id=bwuvmrc77e&sortowanie=cena#tutaj) masz 4 zl taniej :wink:

Jeżeli już to tu: http://www.allegro.pl/item140649063__filtr_b_w_uv_mrc_77_mm_najwyzsza_ja kosc_.html
Masz 45 zł taniej :grin: Kupowałem u nich i wszystko OK.

ixi
20-11-2006, 20:32
Witam,

Dziękuję wszystkim za pomoc i radę.
Zdecydowałem się na zkup filtru 77mm B+W MRC w sklepie Foto-Plus z Krakowa - dostałem myślę że dobrą cenę - 240 PLN
Pozdrawiam,
Chris

serbio
20-11-2006, 22:17
Tak się zastanawiam jakie powinno się zakladać filtry jako ochronę na obiektyw czy UV czy Skylight ?
Jedni z którymi rozmawialem to proponują czysty Uv a inni Skylight 1B czy to jest do szroko kątnego obiektywu czy do tele.
Co wy o tym myślicie czy jest jakiś konkretny podzial jakie stosuje się filtry uv czy skylight i na jakie obiektywy standard ,szeroki kąt czy tele.
Pozdrawiam

ixi
20-11-2006, 22:31
Tak się zastanawiam jakie powinno się zakladać filtry jako ochronę na obiektyw czy UV czy Skylight ?
Jedni z którymi rozmawialem to proponują czysty Uv a inni Skylight 1B czy to jest do szroko kątnego obiektywu czy do tele.
Co wy o tym myślicie czy jest jakiś konkretny podzial jakie stosuje się filtry uv czy skylight i na jakie obiektywy standard ,szeroki kąt czy tele.
Pozdrawiam

Filtry UV i Skylight 1B - to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniem. Oba filtry absorbują promieniowanie ultrafioletowe, które w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, przez co w znacznym stopniu likwidują efekt zamglenia i poprawiają kontrast.
Filtr ultrafioletowy jest całkowicie neutralny kolorystycznie i nie ma wpływu na ekspozycję.
Filtr Skylight wyróżnia się lekkim zabarwieniem ocieplającym. Pozwala wyeliminować niebieską dominantę powstającą zwykle przy zdjęciach plenerowych w cieniu i uzyskać naturalny odcień skóry.
Co do ogniskowej to wydaje się bez znaczenia.

grabex
21-11-2006, 11:51
Co sadzicie o canonowskim protectorze ja uzywam i jestem bardziej zadowolony niz z hoya pro

EchoX
21-11-2006, 18:31
a czy ktos moze mi powiedziec czy te filtry roznia sie od siebie oprocz literki E w Foto-raju no i cena??
Foto-raj LINK (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=B%26W+UV&id=bwuvmrc67e&sortowanie=cena#tutaj)
i allegro: LINK (http://www.allegro.pl/item140649069__filtr_b_w_uv_mrc_67_mm_najwyzsza_ja kosc_.html)

KotBehemot
22-11-2006, 23:53
Dzięki za Wasze podpowiedzi. Muszę coś kupić po szkoda mi tej ELKI, a jednak zawsze lepiej ścierać powłoki z filtrów niż z obiektywów.... :-)

Tak gwoli ciekawosci: czym i jak dlugo musialbys trzec, zeby zetrzec powloki :D Niedawno ktos znajomy probowal, nie pamietam juz anwet czym. Efekt? Nie udalo sie:D A tarl jakiegos ef-a taniego, co mial do smieci leciec.

KotBehemot
22-11-2006, 23:56
Filtry UV i Skylight 1B - to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniem. Oba filtry absorbują promieniowanie ultrafioletowe, które w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, przez co w znacznym stopniu likwidują efekt zamglenia i poprawiają kontrast.
Filtr ultrafioletowy jest całkowicie neutralny kolorystycznie i nie ma wpływu na ekspozycję.
Filtr Skylight wyróżnia się lekkim zabarwieniem ocieplającym. Pozwala wyeliminować niebieską dominantę powstającą zwykle przy zdjęciach plenerowych w cieniu i uzyskać naturalny odcień skóry.
Co do ogniskowej to wydaje się bez znaczenia.

Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź:
w aparatach cyfrowych działania filtru skylight raczej się nie uświadczy, ze względu na to, że WB zneutralizuje jego działanie. A co do UV, to matryce sa nieczule praktycznie na promieniowanie UV, OIDP to nawet w dość wysokich górach nie zauważono efektów działania promieniowania UV na zdjęciach.

rtg
23-11-2006, 00:07
Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź:
w aparatach cyfrowych działania filtru skylight raczej się nie uświadczy, ze względu na to, że WB zneutralizuje jego działanie. A co do UV, to matryce sa nieczule praktycznie na promieniowanie UV, OIDP to nawet w dość wysokich górach nie zauważono efektów działania promieniowania UV na zdjęciach.

Bo wcale nie chodzi w tym wątku o wpływ filtrów na fotki,ino o zabezpieczenie szkła obiektywu przed ew.uszkodzeniem.

Ale do ad remu...;)
Miło,sympatycznie i szybko pod tym adresem: www.raysfoto.pl

Pozdrawiam

CASE
23-11-2006, 00:25
Używam UV Hoya HMC super (czarny) (...) ....można je tak bezczelnie czyścić rękawem :D

Czyścisz czarną Hoyę rękawem? :shock: Cóż, zazdroszczę....

marekb
23-11-2006, 00:50
zapytaj o cene w fotopanoramie na Sławkowskiej bo mozna sie spokojnie targować

EchoX
27-11-2006, 12:17
a czy ktos moze mi powiedziec czy te filtry roznia sie od siebie oprocz literki E w Foto-raju no i cena??
Foto-raj LINK (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=B%26W+UV&id=bwuvmrc67e&sortowanie=cena#tutaj)
i allegro: LINK (http://www.allegro.pl/item140649069__filtr_b_w_uv_mrc_67_mm_najwyzsza_ja kosc_.html)

na prawde nikt nie wie czym one sie roznia?? badz czy to jest to samo??

Loram
27-11-2006, 14:34
na prawde nikt nie wie czym one sie roznia?? badz czy to jest to samo??

dla mnie oba są takie same, identyczne oznaczenia
mogą się różnić pochodzeniem ;-)

mcgregor99
27-11-2006, 14:50
Zaskoczyłeś chyba wszystkich ...Stąd brak odzewu... :p
Wg mnie nie ma żadnej różnicy...Nie znalazłem nic o literce "E" nawet na oficjalnej stronie B+W ... W obu podanych linkach są fotki takiego samego filtra.... Ja osobiście nie stwierdzam i nie widzę różnicy-poza ceną oczywiście ...I to robi się zastanawiające...bo różnica cenowa znaczna...:confused:

Loram
27-11-2006, 15:09
może być to sytuacja taka jak tu => http://www.foto-nova.com.pl/cennik_detal/cennik.htm
zobaczcie na cenę EOS 350 D/18-55 :mrgreen:
a dla porównania tu => http://fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/Canon/EOS-350-D+18-55/ jest znacznei taniej

ixi
27-11-2006, 20:36
dla mnie oba są takie same, identyczne oznaczenia
mogą się różnić pochodzeniem ;-)

Moim zdaniem oznaczenie"E" sugeruje że wyroby są na rynek europejski - tak są na przykład oznaczane u innych producentów serie produktów na Europę.

mcgregor99
28-11-2006, 00:36
Moim zdaniem oznaczenie"E" sugeruje że wyroby są na rynek europejski - tak są na przykład oznaczane u innych producentów serie produktów na Europę.

No może coś w tym jest....Czy masz gdzieś coś na 'poparcie' swojej teorii...? Może przeoczyłem to gdzieś w tekście na stronie producenta... :confused: Tylko jak wytłumaczyć wtedy oznaczenie "ES" bo takie też występuje w tym linku podanym przez EchoX'a ? :rolleyes:

ixi
28-11-2006, 12:18
Na przykład Canon tak robi w oznaczeniach akcesorów - akumulatory na rynek europejski maja w nazwie "E" - BPE-915 a na inne rynki BP-915
To jest tylko moje przypuszczenie, bo producenci nigdzie nie tłumaczą tych różnic w oznaczeniach. Generalnie te dziwne końcówki oznaczeń, których nawet nie umieszczane są na pudełkach wyrobów, najczęściej występują tylko w systemach informat. i wew. katalogach. Moim zdaniem w obu przypadkach j/w to są te same filtry bez różnicy technicznej, ale to tylko moje zdanie.