Zobacz pełną wersję : Canon z Hong-Kongu - gwarancja itp
Gregklukowski
19-11-2006, 11:34
Witam, jakoś na forum nie mogłem znaleźć
Takie pytanie: Mój wujek właśnie pojechał na tydzień do singapuru, o czym się przypadkiem wczoraj dowiedizałem.
Chciałbym go namówić na kupno 30d dla mnie.
Wiem ze ceny sa diamatrelnie niższe. Tylko teraz pytanie jak z gwarancją.
Czy taki 30d w Polsce bedzie ja miał czy całkiem zniknie, jak to z tym jest. Ma ktoś takowa wiedzę?
Może jeszcze jakieś tips and tricks z tym związane?
Dziękuje i prosiłbym o szybką odp.
we wrześniu moja lepsza połowa była w Hong Kongu. Mocno zastanawiałem się nad kupnem tam własnie 30D. Rozmawiałem na forum ze znajomym Chińczykiem, powiedział że nie bedzie problemu z kupnem i wywiezieniem do 3aparatów. Tylko zapytał mnie czy nie obawiam się kupna aparatu z gwarancją która jest realizowana w Chinach? Odpuściłem sobie z tego powodu i z tego że jakość sprzętu kierowana na rynek chiński może być inna(gorsza) niż na rynek europejski czy amerykański. Stwierdziłem że mimo kożystnej różnicy w cenie nie rekompensuje ona ceny mojego spokoju(a co jak sie coś sypnie..)
Pozdr
Gregklukowski
19-11-2006, 12:01
Tylko ze różnica w cenie jest znaczna. Z gwarancja prawda - ale jak się nie ma tyle pieniędzy żeby kupić w Polsce to może jest to jakiś sposób... hmmm...
W druga stronę musiałbym kupić w Polsce 20d - moze i używane.
Nie wiem co zrobić...
jeszcze jakieś pros and cons?
Doskonale Cie rozumiem. 30D "troche" kosztuje i cena w Chinach jest kusząca.. Sam brak gwarancji jeszcze mógłbym przeżyć bo z moja 300D nigdy nic sie nie działo. Tylko obawiam się tej ewentualnej różnicy w jakości wykonania sprzętu. Kilka lat temu sprzedawca w Euro RTV Agd przekonywał mnie że opłaca się jechać za Odrę po sprzęt bo tam mimo że te same modele to są lepszej jakości. Kontrola jakości przy produkcji podobno jest różna dla sprzętu wysyłanego w różne miejsca..
No ale jak jest naprawde nie wiadomo. Ja sie nie zdecydowałem. Wole odkładać dłużej i mieć spokoj.
Poza tym teraz masz tą promocje Canona gdzie oddają Ci 590zł..
Pozdr
Gregklukowski
19-11-2006, 12:23
Ja jeszcze mam kilka dni na zastanowienie się.. może ktos jeszcze ma jakieś informacje - dzięki Routlaw.
Z moim 350d też nigdy nic sie nie stało.
Życzę Ci byś kupił i cieszył się nim aż do przesiadki na kolejne body :)
Gregklukowski
19-11-2006, 12:33
dzięki, pozdrawiam :)
A mozę ktos kupił z aparat od tych małych człowieczków?
Panowie Singapur to nie Hong Kong i moze dobrze by było gdyby autor postu o tym wiedział.
Ceny w Singapurze nie są wcale rewelacyjne, jak byłem tam w Kwietniu br. to były mniejsze niz w Polsce o jakieś 30% więc jak ktoś u nas może odliczyć vat (22%) to nie widze sensu dla tych ok.8% ryzykować. Jak kupiłem tam w sklepie canona ob. do nikona :-) 17-55 2.8 i kosztował mnie w przeliczeniu ok 4100-4200 zł w zalezności od kursu
wiec zadna okazja bo w Polsce netto mozna kupic podobnie. Gwarancje dają tzw swiatową i twierdzą ze jest respektowana w Polsce.
Inną sprawą jest fakt że sklepów jest masa i wybór towaru ogromny. Tyle co można zobaczyć na 1 piętrze domu towarowego nie znajdziemy w całej Warszawie :-) u nas wszystko lepsze tylko na zamowienie a tam mozna odrazu potestować D2X i 1dsKM2 leżą na wystawach :-)
Gregklukowski
19-11-2006, 15:12
Że singapur to nie Hong-kong to wiem ale wujek jest w tamtych rejonach i Hongu kongu :P tesh będzie. We'll see.
rysiaczek
19-11-2006, 17:10
powiem tak: znajomy przywiozl mi 350d na okolo tydzien przed polska premiera tego aparatu. Dziala, robi zdjecia, nic sie nie dzieje. I jakos nie moge zauwazyc 'gorszej jakosci' bo byl skierowany na rynek azjat. a nie europejski...;)
Aha - nosze w torbie, czasami w plecaku, mam go na plecach na rowerze etc. - nie chucham:)
Gregklukowski
19-11-2006, 17:58
Policzyłem sobie co trzeba i wyszło mi że 30d kupiony załóżmy za 4500 -22% i -590 zł wyjdzie poniżej 3000. Wiec nie jest tak źle.
Żeby nie przeszukiwać wątku na temat 590 zł czy na firmę też przysługuje ta zniżka 590 zł?
Wiec wcale niie trzeba z chin tego sciągać
a ze tak zapytam ile kosztuje 30D w hong-kongu ? w przeliczeniu na jakas normalna walute ? ceny w pl i uk znam, do tego teraz dochodzi 100Ł cashbacka - a ile za ta puche w ChRLD ?
Gregklukowski
19-11-2006, 18:15
Jakos ok 3500 może troche mniej może więcej.
Bliżej mniej niz wiecej
Gwarancja urosla w Polsce do jakis dziwnych rozmiarów, ktore przyrownam tylko chyba do wyczynów Braci K.
Kochani.
Cale zycie kupowalem sprzet poza granicami Polski, bo mnie nie stac na kupowanie w Polsce.
Zaden moj aparat czy szklo (a troche tego bylo) nie zepsulo sie nigdy! - to raz.
Nawet gdyby sie zepsulo, to: seriwsy w Polsce to żałosne karykatury pseudo-rzemieslnikow. Te pare osob na 40mln kraj, ktore umieja zlozyc i rozlozyc aparat na Zytniej (Canon) czy Postepu (Nikon) sa dla mnie nic nie warte. A czekanie na niepewną naprawe tygodniami (mowie o powaznych isterkach) to smieszne.
Moj kolega mial zepsutego D2H, padl pomiar jak to bywalo w tym modelu. Poprosil mnie o pomoc.
Wyslalem aparat do HK Pocztexem. Sprzet zostal naprawiony i odeslany w 2 tygodnie pod moje drzwi. Zadnych oplat celnych bo niby dlaczego? Zadnych problemow w serwisie. Platnosci via PayPal.
Koszt (UWAGA!) wraz z wysylka byl nadal o 1/3 nizszy niz zaspiewano mi w Nikonie. To smieszne, ze ktos sie martwi o gwarancje, ktorej praktyczna realizacja w Polsce jest żałosna.
Moze mam zbyt dobre doswiadczenia, ale nadal kupuje na zachodzie i wschodzie, bo umiem liczyc pieniadze ;)
A kase, ktora zaoszczedzilem moge zainwestowac w 100 nastepnych (odpukać !) ew. napraw serwisowych :)
iczek - a gdzie kupujesz? jak nie przez znajomych to podrzuć jakiegoś linka. Co do twojej teori ad serwisu i czasu oczekiwania i z resztą całej reszty to sie zgadzam.
A wlasnie jak kupujecie sprzet nie w polsce tylko pewnie usa albo jakaś china albo hong-kong to przez jakies e-shopy czy znajomych? i jak z transportem do pl jesli znajomy nie moze wziaść tego "pod pache"
Pozdrawiam.