PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350d problem

januszpp
17-11-2006, 20:27
Witam wszystkim mam 350 z tamronem 28 75 xr di fotki wychodza calkime calkiem jest tylko jeden problem powiedzmy mam dwa zdjecia parametry identyczne jedno bdzie pieknie wyostrzone a drugie mydlo totalne ze nieda sie na to patrzec zastanawiam sie czy to wina obiektywu czy moze body. Zaczalem zastanawiac sie powaznie nad kupnem L czy ten problem by mi znikl.
Dzieki

Fan nr 1
17-11-2006, 21:13
No cóż AF w 350 nie jest 100% skuteczny. Do tego dochodzi ,jak to ktoś tu kiedyś określił, czynnik białkowy czyli fotografujący. On tez może się pomylić.

ms714033
17-11-2006, 21:36
... fotki wychodza calkime calkiem jest tylko jeden problem powiedzmy mam dwa zdjecia parametry identyczne jedno bdzie pieknie wyostrzone a drugie mydlo totalne

AF w 350 tce to bardzo nieudany element. Właśnie się przesiadłem na inny model body i szkła zaczęły normalnie (bardziej powtarzalnie) ostrzyć.

Zaczalem zastanawiac sie powaznie nad kupnem L czy ten problem by mi znikl

Hmmmm ... to nie jest rozwiązanie problemu. Wydasz pieniądze a AF dalej będzie strzelał jak chce.

Kolekcjoner
18-11-2006, 16:09
AF w 350 tce to bardzo nieudany element. Właśnie się przesiadłem na inny model body i szkła zaczęły normalnie (bardziej powtarzalnie) ostrzyć.

Hmmmm ... to nie jest rozwiązanie problemu. Wydasz pieniądze a AF dalej będzie strzelał jak chce.

Hola, hola:). Dużo robię 350D min. ze szkłem, które tu zostało wymienione. Nic takiego nie występuje. Używam także L-ek i jest dobrze. Czasem zdarzy się nieostre zdjęcie (jedno na 100). Daleki byłbym od takiego generalizowania sprawy. Po prostu trzeba sprawdzić czy body lub obiektyw nie jest walnięty:).

M@riusz
20-11-2006, 10:55
Hola, hola:). Dużo robię 350D min. ze szkłem, które tu zostało wymienione. Nic takiego nie występuje.
Co zdaje się potwierdzać tezę o wadliwym AF w danym body. Kwestia może także polegać na odpowiednim uzyciu AF - w zależności od opcji jego ustawienia przez użytkownika.
Wadę obiektywu raczej bym wykluczył.

M@riusz

ErnestPierwszy
20-11-2006, 11:19
Witam wszystkim mam 350 z tamronem 28 75 xr di fotki wychodza calkime calkiem jest tylko jeden problem powiedzmy mam dwa zdjecia parametry identyczne jedno bdzie pieknie wyostrzone a drugie mydlo totalne ze nieda sie na to patrzec zastanawiam sie czy to wina obiektywu czy moze body. Zaczalem zastanawiac sie powaznie nad kupnem L czy ten problem by mi znikl.
Dzieki

Nie tylko słaby AF w 350D ma na to wpływ, ale i beznadziejny silnik AF w Twoim obiektywie. Zauważ, że czasami naciskasz 2 x spust migawki na tym samym obiekcie, w sumie nic innego nie robiąć i szkło potrafi ruszyć AF o ułamek milimetra.
Ten tamron to nie jest jakiś superwypas tak po porostu. On jest ideałem w stosunku ceny do jakości, tu nic go nie pobije, ale swoje wady ma.

Co do L-ki... masz 5000 zł na odpowiednik Canona 24-70 f2.8 ? I weź pod uwagę wielkość i ciężar tej L-ki w stosunku do wielkóści i ciężaru 350D.
Jak kasa jest i ogrom Lki cię nie przeraża:) to kupuj!

Pozdrawiam.

CASE
21-11-2006, 23:52
A jest też inne uzasadnienie i to bardzo prawdopodobne, ale za dużo tu Canonierów żeby je podac ;)

Kolekcjoner
22-11-2006, 01:09
A jest też inne uzasadnienie i to bardzo prawdopodobne, ale za dużo tu Canonierów żeby je podac ;)

Chyba nie mówisz tego poważnie.
Tylu utyskiwań na canona (często zresztą uzasadnionych) nie znajdziesz nigdzie tylko tu. Trzeba jedynie oddzielić ziarno od plew:).