Zobacz pełną wersję : Używanie zewnętrznej lampy tylko do AF
karol.pilch
17-11-2006, 15:49
Czy jest jakiś 'legalny' sposób używania zewnętrznej lampy do ustawiania AF w aparacie, ale robienia zdjęć bez błysku? Czy za każdym razem żeby z tego skorzystać, muszę włączać i wyłączać lampę po nastawieniu ostrości? Chodzi mi konkretnie o lampę 380EX, bo nie zdziwiłbym się, gdyby 580EX posiadała taką opcję.
Kwestia przestudiowania instrukcji obsługi ale IMHO nie wydaje mi się aby można było tak zrobic gdyż miałem podobny dylemat ze swoja 580 ale nie udało mi się chyba tego znaleźć, może jednak źle szukałem. Jeśli chodzi o 380 to napewno Ci się nie uda - brak CF
Oczywiście mogę sie mylić bo bardzo krótko miałem 380 - zreszta gdzieś juz był taki wątek na ten temat i bez wykorzystania funkcji szukaj można spotkać się z nieprzychylnością :)
Tomasz Golinski
17-11-2006, 15:57
Niektóre body chyba mają opcje wyłączenia głównego błysku. 300d ma, ale nie działa, bo hack kiepski ;)
Niektóre body chyba mają opcje wyłączenia głównego błysku. 300d ma, ale nie działa, bo hack kiepski ;)
Autorowi chyba bardziej chodziło o możliwość diodowego wspomagania AF bez wyzwalania błysku ale pamięc jest tak ulotna że bez zerknięcia do instrukcji trudno sie wypowiedzieć
slawi_3000
17-11-2006, 16:07
Karol, ta funkcja zależy od body. Ma ją 30D i 5D, 400D nie. Pozdrowienia.
karol.pilch
17-11-2006, 16:37
Skoro 400D jej nie ma, to pewnie tym bardziej 350D. Szkoda. Miałem nadzieję, że znajdę ją w tym zaawansowanym menu, do którego rzadko zaglądam, czyli Custom Functions. W takim razie muszę za każdym razem włączać i wyłączać lampę. Chyba, że istnieje jakaś zmodyfikowana wersja oprogramowania do 350D?
slawi_3000
17-11-2006, 17:27
Niestety, CF zarówno 350 jak i 400D tej opcji nie mają . Możesz jedynie wyłączyć AF support (na kukułce lub lampie zewnetrznej).
Tomasz Golinski
17-11-2006, 17:28
Autorowi chyba bardziej chodziło o możliwość diodowego wspomagania AF bez wyzwalania błysku ale pamięc jest tak ulotna że bez zerknięcia do instrukcji trudno sie wypowiedzieć
No właśnie o tym pisałem, może trochę źle to w słowa ubrałem.
borkomar
17-11-2006, 18:02
Nie wiem jak 380tka ale w 580 w CF jest opcja wyłaczenia błysku - moze i 380tka ma popatrz.
slawi_3000
17-11-2006, 18:33
430EX nie ma, to i 380 pewnie nie. Ale chyba można zakleić jakieś kontakty na stopce?
Ale to już chyba "nielegalne"?
ciekawi mnie to właśnie bardzo, bo jeżeli 430 tego nie ma a 580 ma to już ja nie mam dylematu którą lampę kupić :)
KuchateK
17-11-2006, 21:15
To ja przypomne tutaj korzystajac z okazji "lampa tasmex hack baj KuchateK" :mrgreen:
http://canon-board.info/showpost.php?p=200547&postcount=18
Pstrykacz
17-11-2006, 21:45
Witam wszystkich- jestem tu nowy i szukam odpowiedzi na podobny temat...kupilem na bazarze kabel "Hot Shoe adapter 3"i nie moge teko skleic razem...
350D-420EX...znalazlem na niem. stronie info ze ten kabelek tylko z analogami chodzi,nie da sie cos wykombinowac czy podkrecie ?...pomocy
z gory dzieki.
KuchateK
17-11-2006, 21:54
Musial bys wywalic ze srodka wszystkie bebechy i zainstalowac inne gniazdo badz przewod z przeprowadzonymi do drugiego adaptera wszystkimi szescioma polaczeniami wymaganymi do dzialania.
Pstrykacz
17-11-2006, 21:59
Musial bys wywalic ze srodka wszystkie bebechy i zainstalowac inne gniazdo badz przewod z przeprowadzonymi do drugiego adaptera wszystkimi szescioma polaczeniami wymaganymi do dzialania.
Dzieki-KuchareK- a w dwoch slowach dlaczego nie dziala i po co jest ta smieszna bateryjka?
KuchateK
17-11-2006, 22:05
Nie dziala bo tam brakuje jednego polaczenia wykorzystywanego w cyfrach i puszkach z e-ttl'em.
Poza tym to nie powstalo jako system przewodowego laczenia wielu lamp, wiec jest tam kupa zbednej elektroniki niepotrzebnej przy zwyklym przedluzeniu stopki.
ms714033
17-11-2006, 22:05
Dzięki KuchareK ...
Upsss ... będzie dym!!! :)
KuchateK
17-11-2006, 22:08
A nie zwrocilem uwagi na to :D To co... Ostrzezenie mu? :twisted:
Albo szybka edycja/kasowanie i nikt moze nie zauwazy :D
Albo olejemy cala sprawe... Bedzie najmniej klikania :mrgreen:
Pstrykacz
17-11-2006, 22:09
sorry za przejezyczenie i jeszcze raz dzieki za pomoc.
karol.pilch
19-11-2006, 00:07
Ale chyba można zakleić jakieś kontakty na stopce?
Tylko które? I czy to nie wpłynie niekorzystnie na samą lampę, bo przecież zdjęcie się wykona, a lampa dalej będzie czekać w pogotowiu na błysk... Trochę dziwne. ;-) Ale chyba lepsze od ciągłego wyłączania i włączania przed każdym zdjęciem. Szkoda, że w oprogramowaniu aparatu nie ma tej opcji w CFn, tam gdzie wyłącza się "spawarkę".
KuchateK
19-11-2006, 20:06
Opcja jest... W puszkach XXD i XD. Dodatkowo posiadacze 580EX moga przestawic za pomoca "custom function" w lampie system blysku na ttl, co w cyfrowych puszkach tak samo przyblokuje blysk zostawiajac tylko wspomaganie. Reszta musi posilkowac sie tasma klejaca.
Ktoś może napisać, gdzie trzeba wejść w menu w 5D by lampa 580EX nie błyskała a tylko podświetlała AF. No bo ja jakoś tego nie widzę...:oops:
Oświetlenie wspomagające AF: EMITS
Wyzwalanie błysku: DOES NOT FIRE
Tyle, że numeru C.Fn nie podaję bo w 5D zapewne inaczej jest niż w 20D.
Albo z resztą: w 20D to C.Fn-05 i C.Fn-07
yogi-bear
20-11-2006, 00:32
Ktoś może napisać, gdzie trzeba wejść w menu w 5D by lampa 580EX nie błyskała a tylko podświetlała AF. No bo ja jakoś tego nie widzę...:oops:
Custom Functions -> 07: Flash firing -> 1: Does not fire
edit: Zielony wyprzedził :)
Dzięki wielkie Panowie, to działa!:D
Bo ja się naszukałem w lampie i nie znalazłem. Szukałem też w aparacie, tyle że w instrukcji jest to opisane jako wyzwalanie błysku przez gniazdko PC. W/w gniazdko inaczej kojarzyłem i za cholerę nie myślałem, że może mieć coś wspólnego z tym czego szukam. A już mnie kusiło wczoraj to sprawdzić samemu, no ale skoro napisali że do PC... Widać, że muszę mniej instrukcji czytać a więcej samemu kombinować. Jeszcze raz dziękuję.