Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najmniej przydatna funkcja aparatu?

gwozdzt
17-11-2006, 08:57
Zainspirowany wątkiem o niepotrzebnych akcesoriach postanowiłem założyć podobny o ficzerach w body.
Numer jeden to oczywiście bezapelacyjnie Direct Print :mrgreen:
A co jeszcze?

DoMiNiQuE
17-11-2006, 09:18
Totalnie zbednym bajerem sa tryby tematyczne, P i zielony kwadracik.

Peri Noid
17-11-2006, 09:46
O tak. Trybów tematycznych nie użyłem ani razu, zarówno w 300D przez ponad rok jego używania, jak i w obecnym 30D przez ponad pół roku. Chyba nawet aparat nie był przestawiony na te opcje :-D A co do DirectPrint, to o ile sam ficzer jest rzeczywiście bezużyteczny, to sam przycisk się przydaje - przynajmniej w 30D można tak ustawić, że w trybie podglądu kontrolnego zaraz po zrobieniu zdjęcia za jego pomocą można fotkę powiększyć na ekraniku (nie trzeba przechodzić "strzałką" w tryb przeglądania zdjęć).

slawi_3000
17-11-2006, 09:50

Zgoda, choć P zostawiłbym w spokoju. Moja trzynastoletnia córka zaczyna okres fascynacji lustrzanką i tyle jej muszę tłumaczyć, że z ulgą zostawiam priorytet czasu i przysłony na koniec. Dzięki P kontroluje ISO i lampę błyskową i może robić zdjęcia w całkiem różnych warunkach. Ostatnio na konkurs międzyszkolny robiła industrial na budowie Browaru na ISO 100 i hot spot wi-fi w Browarze na 3200. Nie brałem udziału w tej sesji. Obie fotki zakwalifikowały się do dalszego etapu.

DoMiNiQuE
17-11-2006, 09:54
Zgoda, choć P zostawiłbym w spokoju. Moja trzynastoletnia córka zaczyna okres fascynacji lustrzanką i tyle jej muszę tłumaczyć, że z ulgą zostawiam priorytet czasu i przysłony na koniec. Dzięki P kontroluje ISO i lampę błyskową i może robić zdjęcia w całkiem różnych warunkach.
Dobra zostawiam w spokoju. Przeciez wiele fotoreporterow z tego korzysta ;)
Choc co do korzystania z lampy w trybie P to nie jest chyba najlpepszy pomysl. Mi sie wydaje czy aparat w tym trybie ustawia na stale 1/60? (nie uzywalem wiec moge sie mylic)

slawi_3000
17-11-2006, 10:01
Choc co do korzystania z lampy w trybie P to nie jest chyba najlpepszy pomysl.

Absolutnie zgoda. Chodzi mi o to, że lampa nie włącza się sama. A do lampy Wera włącza sobie M ustawione przez ojca + 400 ISO.

crater
17-11-2006, 10:09
przypominam ze tryb "P" jak Profesionalista ;]

birez
17-11-2006, 10:34
Ja bym jeszcze dopisal to A-Dep, przynajmniej w takiej postaci jak jest w 20stce... ni c..a nie mam pomyslu do czego mozna by tego uzyc.
Juz czesciej zielonego kwadracika uzywam :mrgreen:

Zielony
17-11-2006, 10:41
ni chu..a nie mam pomyslu do czego mozna by tego uzyc.

Ponoć to ma służyć do zdjęć grupowych :lol:

MacGyver
17-11-2006, 10:47
Mój ranking:
1. Oczywiście drukowanie bezpośrednie
2. Zielony kwadracik
3. A-Dep

Tryby tematyczne w modelach 300/350/400 D jestem w stanie zrozumieć, sam tego oczywiście nigdy nie używam ale czasami aparat dostaje do rąk ktoś, kto dopiero zaczyna zabawę z lustrzankami więc niech sobie będą.

A tak z innej beczki: mam taki tani kompakt hp i ma on przycisk bezpośredniego wysyłania zdjęcia mailem.... moim zdaniem to jeszcze lepsze od bezpośredniego drukowania ;-)

tadek
17-11-2006, 10:51
tematyczne , kwadracik i ten od drukowania
P sie przydaje, zawsze kulkiem mozna zmienic ekspozycje

gwozdzt
17-11-2006, 10:55
... mam taki tani kompakt hp i ma on przycisk bezpośredniego wysyłania zdjęcia mailem....
Żartujesz?! :shock: Musiałby mieć chyba wbudowany moduł GSM i aktywną kartę SIM. Chyba niemozliwe...?
Chociaż, nowy Nikon ma tapety, więc teraz chyba wszystko jest możliwe...:mrgreen:

muflon
17-11-2006, 10:58
Eee, o ile z akcesoriami mogą być różne pomysły, to tu chyba raczej mało co ma szanse z Direct Printem ;-)

Driver
17-11-2006, 11:01
Będziecie zdziwieni

Format RAW

Uzyłem go 2 razy

gwozdzt
17-11-2006, 11:02
Eee, o ile z akcesoriami mogą być różne pomysły, to tu chyba raczej mało co ma szanse z Direct Printem ;-)
Eeee, no co Ty? czy ja pytałem tylko o Canona?
Popatrz na D40: tapety, animowane przysłony, help... wystarczy?

Można też na compakty spojrzeć: melodyjki migawki,...itd.

Zielony
17-11-2006, 11:06
Kurde, ale tego Direct Printa to może profi na zachodzie używają do drukowania prevek na jakiś termosublimacyjnych kieszonkowych drukarkach, jeśli używali do tej pory Polaroida :mrgreen:

Jeśli chodzi o mnie to chyba przycisk do podglądu DOF.
Używać tego nie używam, jedynie czasem przy lampie niechcący wcisne i mi wali ciągłym :lol: Chociaż przepraszam, przy zakupie nowego obiektywu można użyć do sprawdzenia czy wszystkie listki są ok ;-)

Dodatkowo nie używam wcale dżojstika w 20D.

muflon
17-11-2006, 11:06
Eeee, no co Ty? czy ja pytałem tylko o Canona?
Popatrz na D40: tapety, animowane przysłony, help... wystarczy?
Mimo wszystko jestem za DirectPrint ;-)

piast9
17-11-2006, 11:08
Format RAW
Jak będziesz miał 7 lat to zaczniesz go używać ;)

Niedawno przez przypadek napatoczył mi się gość z lustrzanką i problemem brudnej matrycy. Manipulacje gruszką spowodowały istny wodospad kurzu czy innego łupieżu z komory lustra. Najprawdopodobniej zatem posiadacz tego aparatu za zbędne uważał czyszczenie :)

PS: nie powiem jakiej firmy był to aparat ;)

MacGyver
17-11-2006, 11:11
Żartujesz?! :shock: Musiałby mieć chyba wbudowany moduł GSM i aktywną kartę SIM. Chyba niemozliwe...?
Chociaż, nowy Nikon ma tapety, więc teraz chyba wszystko jest możliwe...:mrgreen:
Do użycia tego przycisku potrzebna jest stacja dokująca.... podłączona do komputera. Przynajmniej tak stało w instrukcji (z tego co pamiętam to rozwodzili się tam jaka to za...sta sprawa taka możliwość, żeby sobie wysłać maila z aparatu) ;-)

minek
17-11-2006, 11:13
Powtórzę się jak pozostali: programy tematyczne i zielone.
P ... nie wiem no, też nie potrafię znaleźć zastosowania.
Nie użyłem nigdy wbudowanej lampy.
Direct print 33v nie ma )-:
i 350tka też chyba nie ma albo ma tak dyskretnie ulokowany że nie znalazłem.

gwozdzt
17-11-2006, 11:13
mam taki tani kompakt hp i ma on przycisk bezpośredniego wysyłania zdjęcia mailem....
Żartujesz?! Musiałby mieć chyba wbudowany moduł GSM i aktywną kartę SIM. Chyba niemozliwe...?
Do użycia tego przycisku potrzebna jest stacja dokująca.... podłączona do komputera...
oraz rzeczony komputer, klient e-mail, konto mailowe, łącze internetowe...
Rzeczywiście bezpośrednie...:twisted:

piast9
17-11-2006, 11:31
Powtórzę się jak pozostali: programy tematyczne i zielone. P ... nie wiem no, też nie potrafię znaleźć zastosowania.
Ja dla P też nie, ale zielony przydaje mi się gdy daję aparat w ręce komuś, żeby mi zrobił zdjęcie.

Ma. Ten od podświetlenia LCD. Gdy podłączysz do drukarki to świeci się na niebiesko (cool :) ) i drukuje........ ale nie RAW-y :)

adamek
17-11-2006, 11:49
Zdecydowanie a-dep.
zarówno w 20d jak i w 33v nie potrafię tego użyć tak, by było szybciej niż po ludzku nastawić przysłonę 8, bądź 11.
;]

CYNIG
17-11-2006, 12:01
podobnie u mnie, a-dep mogloby nie istniec

Peri Noid
17-11-2006, 13:00
Ja tam trybu P używam. Chociaż ostatnio jakby trochę mniej. Pewnie im dłużej się tym człowiek zajmuje, tym mniej mu P potrzebne ;-)

mark_solo
17-11-2006, 13:06
Ja korzystam z a-dep. Lepiej jednak by było gdyby a-dep działał tak jak w EOS3. Tzn. ustawiam AF na pierwszy punkt gdzie ma być ostro, następnie drugi, a potem aparat ustawia przesłonę i odległość i czas, aby było ostro pomiędzy pierwszym a drugim punktem. Tak jak to jest zrobione 20d/30d/350d nie jest wygodne, gdyż aparat sam w/g własnego uznania dobiera oba punkty ostrości.

MMM
17-11-2006, 13:29
Ja dorzucam PictureStyle tryb "portret" w którym ludzie wychodzą różowi jak świnie :mrgreen:

esteper
17-11-2006, 13:54
Jako że korzystam ze Słonego H2 (ale w planach jest 350D) najmniej przydatne uważam czułości powyżej ISO-100 :p

gwozdzt
17-11-2006, 13:58
Jako że korzystam ze Słonego H2 (ale w planach jest 350D) najmniej przydatne uważam czułości powyżej ISO-100 :p
Zmienisz zdanie gdy zrealizujesz plany :lol:

aptur
17-11-2006, 14:25
Ja dorzucam PictureStyle tryb "portret" w którym ludzie wychodzą różowi jak świnie :mrgreen:

To fakt. Nie wiem jaki był tego zamysł. Może tam ludzie bardziej bladzi są? :)

djtermoz
17-11-2006, 14:48
No coz, specjalnie oryginalny nie bede. Najmniej przydatne dla mnie to:
- direct print
- wbudowana lampa
- A-DEP
- programy tematyczne
- zielony kwadracik
- beep (po co mi piszczacy aparat?)
- przycisk podgladu GO
- white balance (Wierzcie lub nie ale nie uzywam prawie w ogole. Moze dla
kogos kto robi JPEG jak pan Ken Rockwell to sie przydaje...)

piast9
17-11-2006, 14:59
- wbudowana lampa
Nie zdarzyło Ci się ani razu w plenerze dobłysnąć nią cienie?

- przycisk podgladu GO
Hm... Ja nie mam w pamięci tablic GO obiektywów.

- white balance (Wierzcie lub nie ale nie uzywam prawie w ogole. Moze dla kogos kto robi JPEG jak pan Ken Rockwell to sie przydaje...)
Przydaje się i w RAW jako punkt wyjścia.

Kolekcjoner
17-11-2006, 15:03
No jakby tak zebrać wszystko razem to niewiele by tego zostało:). Swoją drogą ciekawa byłaby taka "camera obscura" w wersji cyfrowej. Tyle że za chwilę ktoś napisze, że matrycę by też chętnie "wyjął" :mrgreen.

Możnaby sprawę odwrócić - na ile okrojony korpus by wystarczył? :D.

DoMiNiQuE
17-11-2006, 15:05
No jakby tak zebrać wszystko razem to niewiele by tego zostało:).
To jeszcze nie wszystko. Ja caly czas czekam az popmart napisze, ze AF jest zbyteczny :mrgreen:

MacGyver
17-11-2006, 15:13
Możnaby sprawę odwrócić - na ile okrojony korpus by wystarczył? :D.
Może ruscy wypuszczą Zenita 312D :mrgreen:

gwozdzt
17-11-2006, 15:16
Może ruscy wypuszczą Zenita 412D :mrgreen:
To już HardCore :-)
Myśle, że EF-MD by wystarczył :lol: załatwił by nawet wcześniejszy postulat:

To jeszcze nie wszystko. Ja caly czas czekam az popmart napisze, ze AF jest zbyteczny :mrgreen:

adamek
17-11-2006, 15:20
o beepie zapomniałem nawet że istnieje. ;]
Tak szybo go wyłączyłem. :D

Silent Planet
17-11-2006, 15:50
Wężyk spustowy i gwint statywu są bez sensu dla mnie.

djtermoz
17-11-2006, 16:33
Moze ze trzy razy. Co nie zmienia faktu ze 99% zdjec robilem nie uzywajac tej lampy (szczegolnie po zakupie 430EX). Stad cieszy mnie ze 5D nie ma tego zbednego wynalazku.

Hm... Ja nie mam w pamięci tablic GO obiektywów.
Ja tez nie. Ale po wcisnieciu tego przycisku w wizjerze robi sie tak ciemno ze trudno cokolwiek ocenic.

Przydaje się i w RAW jako punkt wyjścia.
I jako punkt wyjscia mam ustawione AWB. Wiecej nie potrzebuje.

Jac
17-11-2006, 16:42
beep, beeep, beeep, - jak ja tego nienawidze :-)
no i wlasciwie programy tematyczne z zielonym i P na czele ;-)

z podgladu GO zdazylo mi sie kilka razy skorzystac,

krwisty
17-11-2006, 16:58
podglad go bezuzyteczny? :o

toscie mnie panowie zaskoczyli..

Krzychu
17-11-2006, 18:10

Ja przez długi czas nie wiedziałem nawet czy w moim korpusie działa bo od nowości nie otwierałem przez jakieś 2 lata ;-)

MMM
17-11-2006, 18:27
- beep (po co mi piszczacy aparat?)
Po to żebyś wiedział czy aparat ustawił ostrość bez patrzenia się w wizjer na kółko.

Silent Planet
17-11-2006, 18:41

toscie mnie panowie zaskoczyli..
Widzisz; jaki kraj, tacy terroryści....

liquidsound
17-11-2006, 18:54
A mi zupelnie jest zbedny przycisk ktore znajduje sie pod palcem wskazujacym przy trzymaniu aparatu. Prawie nigdy go nie uzywam, wole gadac o funkcjach, parametrach obiektywow etc:grin:

Kolekcjoner
17-11-2006, 19:02
A mi zupelnie jest zbedny przycisk ktore znajduje sie pod palcem wskazujacym przy trzymaniu aparatu. Prawie nigdy go nie uzywam, wole gadac o funkcjach, parametrach obiektywow etc:grin:

Ale niektórzy mają jeszcze drugi taki przycisk - w gripie :mrgreen. Sugeruję żeby ten też wyrzucić :D.

birez
17-11-2006, 19:17
Ale niektórzy mają jeszcze drugi taki przycisk - w gripie :mrgreen. Sugeruję żeby ten też wyrzucić :D.
Ten w gripie jest fajny, bo dzięki niemu można obsługiwać aparat lewą ręką :mrgreen:
(obraz jest co prawda do góry nogami, no ale cóż :mrgreen: )

liquidsound
17-11-2006, 19:53
Birez ale naciskanie tego przycisku skutecznie przeszkadza w masturbacji sprzetowej:D

birez
17-11-2006, 19:56
Birez ale naciskanie tego przycisku skutecznie przeszkadza w masturbacji sprzetowej:D
Raczysz żartować... nic tak nie stymuluje ja włączenie M, 1/8000, MF, JPG-Small, zdjęcia seryjne i wio trzymamy spust <klikliklikliklik> :mrgreen:

liquidsound
17-11-2006, 20:15
Birez ale co to ma wspolnego z masturbacja?? Toz to ochydne robienie zdjec!!:D

birez
17-11-2006, 20:18
A próbowałeś tak ? :-> z dekielkiem ? :mrgreen:

Kolekcjoner
17-11-2006, 21:21

Zawsze możesz później sformatować kartę, a tego trzasku migawki nic nie zastąpi:).

..........Tfu........ co ja plotę - po co w ogóle wkładać kartę :mrgreen:.

krzypol
17-11-2006, 21:27
dla mnie oprócz nieuzytecznego beep, kwadracika zielonego i programów tematycznych jest wyjście na TV. Zamiast niego wolałbym gniazdo do synchro z lampą

Zielony
17-11-2006, 22:42

Ale po wcisnieciu tego przycisku w wizjerze (5D) robi sie tak ciemno ze trudno cokolwiek ocenic.

Tym bardziej w 20D, nie wspominając o 350D :lol:

liquidsound
18-11-2006, 01:46
Malo pixeli, panie stanowczo za malo pixeli:!: aaa i zoom w przyciskach bo mi sie krecic nie chce.

KuchateK
18-11-2006, 08:09
Z wiekszoscia o czym tu piszecie jest taki jeden problem, ze ktos jednak tego czasami uzywa. Mimo ze niektorym sie wydaje to zbedne trafi sie taki, ktory latwego zycia sobie bez tego nie wyobraza.

Jedyna rzecz, ktora tak naprawde jest zbedna (czego wyraznie dowiodl pentax ostatnio) to wszystkie tryby tematyczne ponizej zielonego. Jak zapytac, to wiekszosc posiadaczy kompaktow nie ma bladego pojecia ktory do czego :) A lustrzankowcy predzej przejda na ktorys z "trybow kreatywnych".

Wszystko poza tym powinno zostac, a nawet wiecej takich pozornie zbednych rzeczy powinni dolozyc.

arturs
18-11-2006, 19:21
Direct print 33v nie ma )-:

Jak to nie ma ;-), moja 350tka ma jak najbardziej..

Ja nie użyłem ani razu a-dep i programów tematycznych..

Direct print sprawdzałem kiedyś jak przyniosłem z roboty canon selphy 510..
Fajna drukareczka.. najpierw przez 10 minut próbowałem coś wydrukować i dziwiłem się że niby powinno być proste - naciskam guzik i działa a jednak nie - potem zajrzałem do pisma obrazkowego (znaczy instrukcji) i okazało się że do połaczenia aparatu jest inny kabelek niż ten do komputera.. no i fajnie.. podłączyłem, w instrukcji jest napisane że powinno coś tam swiecić czy coś takiego.. po kolejnych 15 minutach robienia zdjęć testowych i przyciskania tego cholernego przycisku znowu zajrzałem do instrukcji - i znowu zdziwienie - wydruk działa tylko dla zdjęć w jpg a ja robię w raw.. ale jakby działało w RAW to bym pewnie raz na jakiś czas coś tam wydrukował :mrgreen: - wychodzi drogo ale w firmie mam spory przerób na tej drukarce (drukuję identyfikatory przylepiane potem na kartach zbliżeniowych) i trochę nadmiarowego papieru zawsze jest do wykorzystania.. ale ogólnie to porażka przynajmniej w tej formie jakiej jest teraz..

Pozdr
Artur

schabu
18-11-2006, 20:48
najmniej przydatny jest samowyzwalacz-wole uzyc wstepego podniesienia lustra bo je przynajmniej da sie zmienic:)

MMM
18-11-2006, 20:56
Jedyna rzecz, ktora tak naprawde jest zbedna (czego wyraznie dowiodl pentax ostatnio) to wszystkie tryby tematyczne ponizej zielonego. Jak zapytac, to wiekszosc posiadaczy kompaktow nie ma bladego pojecia ktory do czego :) A lustrzankowcy predzej przejda na ktorys z "trybow kreatywnych"
O przepraszam, raz użyłem trybu sportowego :). Akurat miałem wyłączony aparat a obok działa się szybka akcja z potrzebnym servo i gdybym ręcznie próbował ustawić Tv/Servo/ISO to nie zdążyłbym zrobić żadnego zdjęcia.
Tryb A-Dep też wbrew pozorom nie jest taki bezsensowny ale brakuje jednej podstawowej rzeczy: wyboru punktów które mają być uwzględnione przy ustawianiu ostrości. Jeśli zawsze mają być aktywne wszystkie to faktycznie ciężko znaleźć jakieś zastosowanie.
Albo coś takiego: ustawiamy ostrość dowolnym punktem dwa razy: raz na obiekt najbliższy, dwa na obiekt najdalszy a aparat ustawia ostrość po środku i dobiera przysłonę.

mungo
18-11-2006, 21:09
NA trybach tematycznych uczyłem się robić zdjęcia lustrzanką. Potem był tryb P, teraz tylko Av lub Tv. A-Dep użyłem raz i skończyło się całkowicie nieostrym zdjęciem, więc teraz już nie używam. Przycisk DirectPrint jak najbardziej nieużyteczny;p

Bagnet007
18-11-2006, 21:37
...Albo coś takiego: ustawiamy ostrość dowolnym punktem dwa razy: raz na obiekt najbliższy, dwa na obiekt najdalszy a aparat ustawia ostrość po środku i dobiera przysłonę.

W moim jest właśnie tak jak mówisz. Myślałem że we wszystkich EOS'ach jest to tak rozwiązane.

MMM
18-11-2006, 22:13
W moim jest właśnie tak jak mówisz. Myślałem że we wszystkich EOS'ach jest to tak rozwiązane.
Canon wpadł na genialny pomysł jak to zmienić i w dSLR zrobili inaczej :). U mnie to działa tak że aparat dobierze przysłonę i ustawi AF tak żeby ostrość była w _każdym_ punkcie AF. Czyli wszystkie 9 punktów AF musi znajdować się nad celem. Bez sensu nie? :mrgreen:
Bez sensu też jest to że zrobili z tego jakiś dodatkowy program zamiast po prostu tryb pracy AF obok Servo.

Bagnet007
18-11-2006, 22:19
Aha, to rzeczywiście nie najlepsze rozwiązanie :neutral:
Natomiast coś niepotrzebnego w aparacie to... tylne kółko :mrgreen:
Ale to tylko w analogu z manualnymi szkłami.

kjoanna
18-11-2006, 22:27
najmniej przydatny jest samowyzwalacz

czesto uzywalam samowyzwalacza na d70 przy zdjeciach macro no ale 10s w canonie to faktycznie malo przydatna funkcja...

pozdrawiam:)