Zobacz pełną wersję : Sto-Fen lekko prześwietla.
ErnestPierwszy
15-11-2006, 18:26
Robiłem ostatnio kilka fotek ze stofenem i bez w pubie, no i foty ze stofenem są prześwietlone.
Może to wina pomieszczenia? Było nisko 2.4 m, lampa 45 stopni do góry, aparat na M, czas i przysłona dobrane, sufit biały.
Po zdjęciu nasadki zdjęcia naświetlały się poprawnie, cienie ostre, ale twarze ok. Z nasadką wypalało twarze. Światła zastanego niewiele, jak w pubie.
Co robię źle?
Co robię źle?
Zbyt ufasz automatyce wierzac ze zawsze powinno byc OK.
Walisz pierwsze zdjecie probne, oceniaz histogram, dajesz korekte i dopoki warunki sie nie zmienia robisz na danej korekcie. A nie "mam automatyczny pomiar ktory sobie musi ze wszystkim poradzic" :roll: .
Ze stofenem dosc latwo o przepal. Ja prawie zawsze daje korekte na minus, czasami na -2 nie wystarcza. Wszystko zalezy od zawartosci kadru i tak jak mowi Vitez histogram wiele Ci powie. Uzywam Sigmy 500dg super gdyby co.
ErnestPierwszy
15-11-2006, 19:30
Dzięki za pomoc! Zbyt mocno uwierzyłem ulotce stofena:)
W pomieszczeniach zawsze minus - jeden powinien wystarczyć. Na zewnątrz, hmmm w zależności od sytuacji. Ja w nocy na zewnątrz na razie przegrywam ze stefanem. Ostatnio tak mi poprzepalał, że przeprosiłem się z dłuższymi czasami z ręki. Efekt elegancki... Tylko po co tę lampę kupowałem he he.
AAA i jeszcze, przedbłysk robisz?
nie wiem jak to robicie ale przy stofenie ja daje lampe zawsze na plus , robie wyłącznie w M i jest zero prześwietleń.
Tomasz1972
16-11-2006, 19:12
nie wiem jak to robicie ale przy stofenie ja daje lampe zawsze na plus , robie wyłącznie w M i jest zero prześwietleń.
Też nie wiem :) obojętnie w M czy w Av , Tv muszę dawać na + :)
W pomieszczeniu jako rzecze master Kuchatek +2/3 do +1, M i jest OK.
zreszta nasadka ma za zadanie rozproszyć światło a więc tym bardziej nie powinno prześwietlać...to nie jest wina Stofena!
w takich sytuacjach pełny manual i raw :
zobacz tutaj:
http://www.pbase.com/image/59041584
dużo czerni, prawdopodobnie pomiar matrycowy i z automatu zawsze błyśnie więcej jak powinna, miałes chyba podobną sytuację...?
Ja podobnie dokladam +1, czasmi wiecej...
Ostatnio sie troche rozpedzilem na weselu i musialem wyciagac w RAW okolo +1/3 jeszcze na plus:)
--
Marnow
ErnestPierwszy
16-11-2006, 21:11
zreszta nasadka ma za zadanie rozproszyć światło a więc tym bardziej nie powinno prześwietlać...to nie jest wina Stofena!
w takich sytuacjach pełny manual i raw :
zobacz tutaj:
http://www.pbase.com/image/59041584
dużo czerni, prawdopodobnie pomiar matrycowy i z automatu zawsze błyśnie więcej jak powinna, miałes chyba podobną sytuację...?
Podobny efekt:( Szkoda, że skasowałem już te prześwietlone zdjęcia. Miałbym łatwe porównanie.
Czy pełen manual dotyczy lampy? Pytam łopatologicznie, ale chyba chodzi o lampę:)
Tomasz1972
16-11-2006, 21:11
Podobny efekt:( Szkoda, że skasowałem już te prześwietlone zdjęcia. Miałbym łatwe porównanie.
Czy pełen manual dotyczy lampy? Pytam łopatologicznie, ale chyba chodzi o lampę:)
Chodzi o tryb M w aparacie .
Lampa "Auto" + korekta w zaleznosci od potrzeb + lub -. Zawsze warto zrobic kilka klatek wczesniej w warunkach jakie zastales z roznymi korektami, wybrac najlepiej odpowiadajaca Ci opcje.
--
Marnow
Przy stofenie w pomieszczeniach zrobiłem ładnych kilka tysięcy zdjęć. Wychodzi na to, że najlepszy efekt daje +2/3. Zależy jeszcze czy używasz centralnego punktu AF i potem znacznie przekadrowujesz i jaki jest włączony sposób pomiaru światła.