Zobacz pełną wersję : TULIPAN + oryginalny dekiel - problem ze zdejmowaniem i zakładaniem!!!
Fakungio
14-11-2006, 23:22
Witam.
Jakiś czas temu zakupiłem oryginalną osłonę przeciwsłoneczną do objektywu kitowego 18-55.
Niestety mam duży problem ze z zakładaniem i zdejmowaniem dekielka przez zewnętrzne
przyciski na deklu.
Kupiłem co prawda dekiel hamy z układem przycisków wewnętrznych tak jak ma Sony czy Nikon, ale obawiam się, że może rysować szko.
Jak wy sobie z tym radzicie. Może macie namiar na oryginalny czy pasujący dekiel o takim wewnętrzym układzie przycisków.
Czemu Canon tego nie ma!!!???
Pozdrawiam
Niestety mam duży problem ze z zakładaniem i zdejmowaniem dekielka przez zewnętrzne przyciski na deklu.
To prawda. Przy osłonie jest ciasno...
Kupiłem co prawda dekiel hamy z układem przycisków wewnętrznych tak jak ma Sony czy Nikon, ale obawiam się, że może rysować szko.
Dlaczego ? Jeżeli osłona nie jest głęboka - nie powinno by problemu.
Czemu Canon tego nie ma!!!???
I to jest pytanie :!: Dużo lepiej rozwiązane jest to np. w Tamronach...
M@riusz
A dlaczego ma rysować szkło???
Jak jest na wymiar, to jest na wymiar. :)
Fakungio
15-11-2006, 00:19
Co do rysowania szkła to chodzi mi o to, że mocowanie tych wewnętrznych przycisków jest na dźwigniach plastikowych, które jednak sięgają na jakąś głębokość w kierunku, że się tak wyrażę szkła. Oczywiście może jestem przewrażliwiony ale nie mam pewności jak głęboko te "dźwigienki" sięgają i czy przy poruszaniu nie będą rysować szkła.
Pozdrawiam
moim zdaniem daj se luz i po prostu używaj. :)
Przy cenie tego szkła to ja bym się raczej bał żeby to ono nie porysowało tego pięknego dekielka :mrgreen:
KuchateK
15-11-2006, 07:13
Myslisz ze w hamie pracuja az tacy idioci i nie wiedza, ze nie mozna robic czegos zbyt gleboko bo moze to byc zakladane np. na plaski filtr? Szklo z obiektywu tez nie moze wystawac bo ono tez ma gwint na filtr.
Oslona na kita to chyba jedyna, ktora minimalnie utrudnia mocowanie dekla :)
Choc musze powiedziec, ze od czasu jak zaczalem stosowac oslony to praktycznie stale olewam dekle ;) Zadko tez do torby zakladam. Praktycznie tylko jak obiektywu sie nie da zmiescic z zamocowana normalnie oslona. Minimalnie sie kurzy jak puszka lezy 2 miesiace na polce, ale za to zawsze gotowa do robienia zdjec :D
Do tej plytkiej od kita tez dekla nie stosowalem :)
MacGyver
15-11-2006, 10:35
Oslona na kita to chyba jedyna, ktora minimalnie utrudnia mocowanie dekla :)
Dyskutowałbym, EW-63 do 28-105/3.8-4.5 też utrudnia, a paluchów nie mam specjalnie grubych. Można nawet powiedzieć że działa to w obie strony, bo nałożony dekiel uniemożliwia wkręcenie osłony ;-)
A co do rozwiązania Hamy, z przyciskami w środku, to mi on nie odpowiada, przyciski i wgłębienia w deklu przy tychże są małe i moim zdaniem za wygodne to nie jest.
Fakungio
16-11-2006, 00:26
Dziekuję Wam Kuchatek i MacGyver!!
Co do wypowiedzi Kuchatka to masz rację ja często rezygnowałem z zakładania dekla przy założonym tulipanie...MASZ RACJĘ..nie dajmy się zwariować..przecież aparat jest w torbie przy przenoszeniu.
MacGyver : także masz rację!! przyciski w Hamie są malutkie i płaskie - niewygodne
Dzięki chłopaki!!!
DoMiNiQuE
16-11-2006, 09:15
Co do wypowiedzi Kuchatka to masz rację ja często rezygnowałem z zakładania dekla przy założonym tulipanie
Chcesz powiedzic ze dokupiles do 18-55 tulipana czy tez moze cos Ci sie pomylilo? ;)
Fakungio
16-11-2006, 16:57
Tak.Kupiłem osłonę przeciwsłoneczną.
DoMiNiQuE
16-11-2006, 18:17
Tak.Kupiłem osłonę przeciwsłoneczną.
Z tym, ze do kita jest doniczka a nie tulipan a to jest subtelna roznica ;)
Fakungio
16-11-2006, 23:24
HEHEHEHE :)
Dobre!! Masz rację!!!! :)