Zobacz pełną wersję : Ebay.co.uk
Witam,
szukam sobie dobrego średniego formatu, przeglądam ceny na Ebay.co.uk -well, well, well.... Ceny nawet z transportem do PL - niższe od allegrowych o kilka stów liczać nawet wysoki kurs funta brytyjskiego. NIe pytam tutaj o jakośc sprzętu, ryzyko uszkodzenia w transporcie itd - koń jaki jest, każdy widzi, moje ryzyko ewentualnie. Jeśli ktoś kupował czasem na ebay.co.uk, mam kilka pytań (zwłaszcza do osób, które dokonywały zakupow mieszkając w Polsce)
1) Opcje płatności - a dokładniej PayPal - z czym to się je? jakie ryzyko/ryzyka? Wszyscy się tym podniecają - prosiłbym o kilka uwag, bo szczerze mowiąc, mam blade pojęcie jak to funkcjonuje. Rozumiem, że karte kred. Visa zarejestrowac mozna bez problemow? I na jakich zasadach te pieniadze są przelewane? Po cenie sredniej np funta, czy to już zalezy od mojego banku itd?
2) W przypadku gdzie nie ma opcji PayPal - jakie inne metody płatnosci można uważać za rozsądne? Przelew? W czeki i inne jakoś nie wiem czy to rozsądne?
oki doki, to póki co tyle, dzięki za koń-kretne odpowiedzi, pzdr.
ad 2.
Płatność czekiem, przekazem pocztowym lub przelewem bankowym.
PayPal to bardzo bezpieczny sposob na placenie. A to dlatego ze zarowno ty jak i sprzedajacy sa weryfikowani przez system. Co do samej karty to niektore sklepy akceptuja tylko platnosci tylko z kont PP z pelna aktywacja a do tego bedziesz potrzebowal tez podac dane swojego konta bankowego. Potem PayPal przesyla i pobiera Ci jakies male sumy z konta, ktore potem musisz podac na ich stronie zeby sie autoryzowac. Tak to mniej wiecej dziala w UK. Tu masz strone polskiego www.paypal.pl pozdrawiam
Tak pozatym to najbezpieczniejsza forma platnosci. Wysylanie czeku moze okazac sie dosc klopotliwe, bo np moze zaginac poczcie polskiej badz royal, co sie ma miejsce. Z pzrelewem na konto tez moze byc problem bo z tego co sie orientuje to przelew z Polski do UK sporo kosztuje.
ok dzięki, PayPal jest dosc powszechny, moze uda się coś złowic u osób z tą opcją,
dzięki.
zdecydowanie polecam paypal, zwlaszcza jak jestes kupujacym (dla sprzedajacych jest to mniej oplacalne ze wzgledu na oplaty), w razie jakis problemow lub niewywiazania sie sprzedajacego z transakcji dostaniesz zwrot wplaconej kasy, bodajze teraz jest to do 500 funtow, inne metody to tak jak juz inni napisali czek (no i raczej z banku w uk, mysle ze nikt nie bedzie sie tutaj bawil w jakies czeki z egzotycznego kraju pl), wplata lub przelew na konto bankowe (tutaj podobnie, wplata w okienku banku lub przelew przez net (tylko zeby sobie ktos nie pomyslal ze tutaj przelewy dzialaja tak jak w polsce - ida w zaleznosci od banku od 3-5 dni) wogole system bankowy uk to osobna bajka), przelew z konta w pl jest malo oplacalny (podobnie jak i w druga strone), postal orders (kupowane na poczcie, dzialaja na takiej zasadzie jak czeki, wpisujesz odbiorce i wysylasz)
mor_feusz
12-11-2006, 15:18
Jak Miszaqq i Firrdun. Paypal. Rejestrujesz sie - podajesz dane banku i pypal wplaca ci 2 male kwoty. Przsysylaja ci list z aktywcja. Po pewnym czasie sprawdzasz stan konta i podajesz ile ci PayPal pobral. Podajesz te kwoty i konto sie aktywuje. od tego czasu jestes zveryfikowany. Polecam, polecam, polecam. Tak jak miszaqq mowi. Jesli natnesz sie na nieuczciwego sprzedawce to paypal zwraaca ci kase. jesli sprzedajesz (zawsze pobieraana jest prowizj) i potem chcesz kase wplacic na konto to do 50funciakow i mniej pobieraja ci kase - powyzej nie pobierajaa za przelew. Ja uzywam zawsze i jestem w 100% zadowolony.
Shark-uk
12-11-2006, 15:31
a może ktoś wie jak zatrzymać pieniądze?
W sensie coś kupiłem zapłaciłem odrazu teraz mi przyszło okazało się że zepsute , sprzedawca napisał że w ciągu 7 dni zwrot kasy jak coś nie tak ale dni mijają a on się nie odzywa po tym jak mu meila napisałem więc chciałm na peypalu zatrzymać kase żeby jej nie dostał aż do wyjaśnienia. Wiem że tak można tylko nie wiem jak, może ktoś z was tak już robił?? Aha to pest peypal z UK jeśli to jakaś różnica.
najlepiej napisz do paypala i do ebaya, maja tam duzo roznych formularzy w razie jakis problemow, wieczorkiem jak bede mial sekundke to moze tez poprzegladam, kolega mial kiedys historie ze zaplacil ale nie dostal towaru przez jakies 4 tygodnie i zareagowal u paypala, w ciagu 7 dni dostal zwrot pieniedzy (zapytam sie go wieczorkiem jak wroci z pracy jak to robil to ci napisze)
PS. a jesli szukasz drugiego sonnara to przyjrzyj sie tym aukcjom:
http://search.ebay.co.uk/_W0QQfgtpZ1QQfrppZ25QQsassZkrieggrab
i napisz czy ewnetualnie bedziesz licytowal zebysmy sie nie przelicytowywali bo takze sie zastanawiam nad nim :))
Shark-uk
12-11-2006, 18:32
tak tego http://cgi.ebay.co.uk/Carl-Zeiss-Jena-Sonnar-135mm-x-f3-5-multicoated-lens_W0QQitemZ140049674951QQihZ004QQcategoryZ707QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem bedę napewno licytował juz go obserwuje od wczoraj :D
Ale dzięki za pomoc.
aha a rozwiązanie już znalałem w resolution centre jest formulaż do tego więc własnie go wypełniam .
A tak na marginesie to do ilu warto dac za to szkiełko?
theremin
12-11-2006, 18:46
Czołem!
Do Shark-uk: Nie chcę mieszać, ale na tej aukcji są zdjęcia chyba dwóch różnych Sonnarów...
Znajdź co najmniej dwa szczegóły...
Shark-uk
12-11-2006, 19:08
to ja chyba niedowidze bo jedyne co moge wypatrzeć to to że na jednym zdjęciu wydaje się że nie ma numeru 9500 ale tam akurat jest odblask wiec może go nie widac a tak to nie widze różnic
a pozatym gość ma ponad 350 opini i to 100% pozytywnych więc nie sądzę żeby coś było nie tak
theremin
12-11-2006, 19:14
Porównaj zdjęcia "od tyłu" i położenie wcięć na nakrętce przedniej soczewki względem liter np.: na 1 i 10 obrazku...
Sorry za OT
Ja kupowałam na ebayu w UK i płaciłam przez paypala, zero problemów. Mały hint- nawet jeśli ktoś nie deklaruje wysyłki do Polski, warto zapytać, zdarza się, że się zgadza. Kupowałam zabawki dla dziecka, tanio i rzeczy niedostępne w Polsce (Nadia jest fanką Weterynarza Freda :) ). Raz też kupiłam baterie do kamery w Hong Kongu, też bezproblemowo.
Shark-uk
12-11-2006, 22:14
A ja tak tylko powiem że ta aukcje wygrałem za Ł42.11. sorry za OT.
przelew na konto bankowe (tutaj podobnie, wplata w okienku banku lub przelew przez net (tylko zeby sobie ktos nie pomyslal ze tutaj przelewy dzialaja tak jak w polsce - ida w zaleznosci od banku od 3-5 dni)
To cos kiepsko tam w UK dzialaja wam przelewy. W Polsce 1-2 dni (mowa o przelewach netowych z co popularniejszych bankow) w obrebie kraju, 3-4 dni za granice (Europa).
Chyba pomyliles przelew bankowy (nadany w necie lub kasie banku) z przekazem pocztowym (czyli nadawanie pieniedzy do banku/na adres domowy w okienku pocztowym) albo wspominasz jakies stare czasy.
To cos kiepsko tam w UK dzialaja wam przelewy. W Polsce 1-2 dni (mowa o przelewach netowych z co popularniejszych bankow) w obrebie kraju, 3-4 dni za granice (Europa).
Chyba pomyliles przelew bankowy (nadany w necie lub kasie banku) z przekazem pocztowym (czyli nadawanie pieniedzy do banku/na adres domowy w okienku pocztowym) albo wspominasz jakies stare czasy.
oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych a za takie nie sa uznawane soboty ani niedziele, do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
przelew zagraniczny to tez inna bajka, bylem przy tym jak kolezanka przelewala pieniadze z Barclaysa i drugi raz z Natwestu do polski, tutaj oplata wynosila 20Ł naotmiast pani uprzedzila ze banki posredniczace moga sobie pobrac oplaty wg ich cennika, no wiec jak pieniazki doszly to z oplatami pobranymi przez banki posredniczace raz kosztowalo to 50Ł (wysylane z Barclays) drugi raz 110Ł (wysylane z Natwest'u)
ale za to czasami maja fajen promocje, teraz np RBS (royal bank of scotland) daje ci 100Ł za free jesli przeniesiesz sie do nich z innego banku (warunkiem jest tylko to zebys wszystkie wyplaty dostawal na ich konto - chyba przez 3 czy 6 miesiecy)
Shark, grats, widziałem, ze wygrałes :)
ja musze jednak chyba znaleźć kogos zaufanego w Anglii kto przechwytywałby takie fajne rzeczy, i wysyłal mi je moze potem do PL? Jest facet na ebay.co.uk, poszła u niego średnioformatowa Bronica ETRSi za 124 funty... Aż mnie skręca, a do Polski nie chce wysłac. :(
mor_feusz
13-11-2006, 12:49
16 GRUDNIA lece do PL i bede ladawal na OKECIU. robert@air-it.org
do tego zebys sie zdziwil jeszcze bardziej to np. robiac przelew przez net nie musisz miec zadnych kodow jednorazowych (vide mbank czy pekao24), ani tez tokena ktorego wskazanie podajesz na stronie, poprostu logujesz sie i dokonujesz przelewu, poza logowaniem sie nie ma innych zabezpieczen :/
OT:
I w takim banku trzymasz kasę??? :-?
mor_feusz
13-11-2006, 13:17
OT:
I w takim banku trzymasz kasę??? :-?
Nie ma w zadnym (o ile sie nie myle). Zadnych pinow, kartek z haslami, Tokenow. CO od oplat to roznie np przeslanie z HALIFAXa 6000£ kosztuje 20£ ponizej 5000 mniej. Wszystko zalezy od kwoty przesylanej, od rodzaju konta. Wiem ze w NatWest nie ma tokenow, Barclays nie ma, HSBC nie ma, Halifax nie ma.
oto wlasnie ze nie pomylilem, tak ja jak i znajomi mamy konta w najwiekszych bankach swiata czyli HSBC czy Barclays, przelew zrobiony przez net z jednego banku do drugiego to minimum 3 dni (czasami jak robisz pierwszy raz na czyjes konto to nawet 5 dni), mowimy tutaj oczywiscie o dniach roboczych
Nie mowie ze sie pomyliles co do bankow w UK... tylko napisales o Polsce tak jakby w negatywnym sensie, podczas gdy ja przedstawiam punkt widzenia osoby mieszkajacej w Polsce - przelewy nadawane w banku lub internetowo w obrebie kraju do wszystkich wiekszych bankow dochodza w 1-2 dni.
Tak wiec jesli miales na mysli porownanie ze "w UK tylko 3-4 dni a w Polsce pewnie dluzej" - to tu sie mylisz. Jesli na odwrot ze w UK dluzej niz w PL (choc wtedy nie wiem po co byloby takie porownanie ;) ) to sie nie mylisz.
mor_feusz
13-11-2006, 18:13
Ostatnio przelewalem 6000 funciakow (do PL). Oplata = 20 Funciakow - czas 3 dni robocze We wtorek rano wyslalem w piatek wieczorem - sprawdzone - byly. Teraz co do predkosci. Normaly idzie 3 dni. Sa przelewy, ktore ida 1 dzien. Sa tez tzw. CHAPS - wplacasz a odbiorca ma tego samego dnia (w zalewznosci od godziny - rano wyslesz - wieczorem mozesz odbierac). W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
W PL tez masz roznie standardowy ELIXIR idzie 3 dni (tez robocze).
Vitez - wszedzie tyle samo - banki wszedzie tak samo pracuja. Jest od tego urzad do regulacji bankow (wzystko tak jak w innych) oraz MiFID
Standardy standardami ... ja swoja opinie bazuje na konkretnych doswiadczeniach a nie pisanych regulacjach.
Ostatnio z PKO SA do mojego konta w BZWBK, szedl przelew 9 dni... Wiec roznie to bywa z tym w .pl (sprawdzone poprzez pp z banku nadawcy i wyciagu z mojego konta...) ;>
Zdrowko
A ja tak tylko powiem że ta aukcje wygrałem za Ł42.11. sorry za OT.
Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...
Rety, ależ ten sonnar podrożał! Dwa albo i trzy lata temu kupiłem za 180zł i jeszcze mi gość dołożył pierścienie makro m42 (fakt, że za 30zł musiałem czyścić przysłonę bo się zacinała).
Dlatego zdziwiła mnie cena 42 funty. Ale widzę, że w .pl na alledroggo teraz są po średnio 400 zł, nono...
ta, tylko ze 42 GBP w UK to duuuuuzo mniej niz nawet 250 złotych w Polsce po kursie funta :) Jest jeszcze siła nabywcza Twoich pieniedzy w stosunku do zarobków.... Czasami ja sięzastanawiam jak my zyjemy w PL z tymi cenami beznzyny, jedzenia, mieszkan, sprzetu foto... to chyba dla kogos z zachodu niepojęta sprawa :)