PDA

Zobacz pełną wersję : Stosowanie Agrowłókniny

FERRER
09-11-2006, 12:35
Witam
Ostatnio mi ktoś powiedział że super materiałem do zrobienia softboxu lub namiotu jest dobra agrowóknina, stosował ktoś?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie teleskopu, czy ktoś przerobił tak wizjer teleskopu by pasował na body cannona? czy robi tym fotki np księżyca?agrowł

Rpoto
09-11-2006, 16:40
Witam
Ostatnio mi ktoś powiedział że super materiałem do zrobienia softboxu lub namiotu jest dobra agrowóknina, stosował ktoś?
...
Mój szwagier stosuje agrowłókninę;-) , gdyż ma firmę ogrodniczą.
Jest to materiał, który ma przepuszczać wodę, oddychać i utrzymywać ciepło pod nim(taka polna szklarenka na wiosnę). Jest niejednorodny i nie gwarantuje jednakowego odbicia światła na swojej powierzchni itp.idt.
Idąc dalej tym tokiem myślenia:
-dobre prześcieradło
- itp.itd.
,ale gdzie mu do super materiał fotograficzny???

Jeśli nie ma nic innego to może;) . Potrzeba matką wynalazków.

KuchateK
09-11-2006, 16:49
Agrowloknina jest zbyt cienka, mocno niejednorodna i kiepsko sie na softy nadaje. Fakt ze paru biznes namiotowy na allegro tym materialem pedzi, ale wystarczy popatrzec nawet na najtanszego chinskiego softa czy namiot zeby widziec wyrazna roznice.

Kup zwykla biala podszewke w sklepie z materialami.

Nawet material gesty jak podszewka nie jest wystarczajacy, gdyz w dobrych softach stosuje sie wewnatrz dodatkowa przegrode aby rownomierniej rozproszyc swiatlo. Przy stosowaniu agrowlokniny potrzeba by bardzo wielu warstw aby nie bylo widac przez nie zrodla swiatla i rozproszenie bylo rownomierne. A wtedy ilosc swiatla jaka pochlonie material jest zbyt duza do praktycznych zastosowan.

Routlaw
09-11-2006, 17:10
Zacytuje Viteza :mrgreen:
Podszewka - wewnętrzna część kurtki
Poszewka - materiał w który ubieramy poduszkę/kołdrę :D

KuchateK
09-11-2006, 17:13
To ja dorzuce, ze ten drugi juz taki dobry nie jest. Przescieradla/poszewki sa zbyt grube, dzieki czemu pochlaniaja znacznie wiecej swiatla.

FERRER
09-11-2006, 17:31
dzieki za rady.
a co o tym myślicie? http://www.allegro.pl/item138633529__material_na_namiot_bezcieniowy_soft box_.html

Routlaw
09-11-2006, 19:38
Wygląda ciekawie.. Jeden z komentarzy z poprzednich aukcji wygląda zachęcajaco... Sam sie rozglądam za jakimś tłem.. może to włąsnie to..?

matka_Wariatka
09-11-2006, 20:20
agrowloknina dobra jest na tlo :) sprawdzilam na wlasnej skorze we wtorek.
mialam pierwsza w zyciu sesje z modelka :D

sergi
09-11-2006, 20:24
agrowloknina dobra jest na tlo :) sprawdzilam na wlasnej skorze we wtorek.
mialam pierwsza w zyciu sesje z modelka :D

a gdzie są fotki? ;)

matka_Wariatka
09-11-2006, 20:26
a gdzie są fotki? ;)

:) sa, sa.
sie krytyki obawiam, delikatna jestem ;)

sergi
09-11-2006, 20:28
my też jesteśmy delikatni.... ;)

Routlaw
09-11-2006, 20:46
Matko nie daj się prosić..

Reno
09-11-2006, 21:36
Matko, ja widziałam i świetne są. To naprawdę agrowłóknina???? składałaś ją kilka razy? moja tak na zdjęciach nie wygląda :(.

matka_Wariatka
09-11-2006, 21:52
Matko nie daj się prosić..
tylko nie bijcie ;)

Reno w 100%, nabyta w Castoramie.
przewieszona przez stojak. musze powalczyc z tym bialym_szarym na niektorych, w koncu dojde...
w poniedzialek nastepna zabawa :D

arturs
09-11-2006, 21:57
http://www.mdmedia.pl/iza/

tylko nie bijcie ;)

Witam..
Albo mi się wydaje albo coś nie tak z balansem bieli - odcień skóry leci chyba lekko w stronę fioletu..

Pozdrawiam
Artur

matka_Wariatka
09-11-2006, 22:01
Albo mi się wydaje albo coś nie tak z balansem bieli - odcień skóry leci chyba lekko w stronę fioletu..

na agrowloknine patrz ;)
nie widze fioletu...

Reno
09-11-2006, 22:05
A mogłabyś dokładniej opisać? Właśnie miałam wyrzucić ale wygląda na to, że rzeczywiście da się tego używać :).

arturs
09-11-2006, 22:11
na agrowloknine patrz ;)
nie widze fioletu...
No agrowłóknina jest ok, ale oprócz tła jest tez modelka na zdjęciach ;) - więc chcąc nie chcąc też popatrzyłem :mrgreen: i stąd taka uwaga - to pierwsze co rzuciło mi się w oczy - nie mam skalibrowanego monitora ale sprawdzałem na dwóch i dla porównania inne zdjęcia z forum - i takie mam wrażenie że na skórze modelki jest coś nie tak z WB. Może spróbuj na custom WB z użyciem szarej karty

Pozdr
Artur

matka_Wariatka
09-11-2006, 22:20
No agrowłóknina jest ok, ale oprócz tła jest tez modelka na zdjęciach ;) - więc chcąc nie chcąc też popatrzyłem :mrgreen: i stąd taka uwaga - to pierwsze co rzuciło mi się w oczy - nie mam skalibrowanego monitora ale sprawdzałem na dwóch i dla porównania inne zdjęcia z forum - i takie mam wrażenie że na skórze modelki jest coś nie tak z WB. Może spróbuj na custom WB z użyciem szarej karty

dzieki za rade :) bede caly czas dazyla do lepszych. mam taka nadzieje.

piast9
09-11-2006, 23:04
Matko, ja widziałam i świetne są. To naprawdę agrowłóknina???? składałaś ją kilka razy? moja tak na zdjęciach nie wygląda :(.
W Castoramie są białe agrowłókniny o 2 różnych grubościach. Ja wziąłem grubszą i jest ok. Oprócz tego warto się przyjrzeć innym materiałom. Jest też takie coś białe, grube na parę mm.

Paradox
10-11-2006, 00:26
Niedawno czytałem podobną dyskusję na temat agrowłukniny i jedyne do czego może się nadawać(jeśli to konieczność) to tylko na tło i to zgieta 2X bo jest po prostu nie równa i róznie odbija swiatło.Strasznie delikatna i mocno się gniąca więc model/ka muszą być ostrożni.Ostatnią sprawą jest to czy ten materiał to nie jakaś lepsza agrowłukina bo fotka mało udana tak smo jak zdjęcia misia,jesli ktos kupił to na namiot i roił te fotki to dlaczego miś jest podświetlony silnie z dołu jak na stole bezcieniowym a nie w namiocie :?: A dodam,że szerokość 150 cm to za mało.
Zdjęcia matka_Wariatka z modelką chyba pokazują raczej niedoskonałość agrowłukniny bo widać lekką szarość oraz podbijanie i rozjśnianie.
Tak jak już ktoś tutaj wspomniał ,że cera nie wygląda naturalnie i raczej zbyt ostre swiatło na modelce.

Routlaw
10-11-2006, 00:48
Matko a jakie oświetlenie stosowałas? To samo co przy namiocie? Czy jakieś inne konfiguracje?

piast9
10-11-2006, 10:27
Niedawno czytałem podobną dyskusję na temat agrowłukniny i jedyne do czego może się nadawać(jeśli to konieczność) to tylko na tło i to zgieta 2X bo jest po prostu nie równa i róznie odbija swiatło.
Agrowłóknina 0,2mm dana 1x daje ładne równe tło. Co to znaczy "nie równa"? Jeśli zwija się ją porządnie na wałek to jest równiutka jak należy.

Strasznie delikatna i mocno się gniąca więc model/ka muszą być ostrożni.
Nie udało mi się jej uszkodzić ani też wygnieść. Zagięcia, które były związane z nierównym zwinięciem jej przez sprzedawcę w Castoramie zniknęły w godzinę po rozwinięciu rulonu.

Ostatnią sprawą jest to czy ten materiał to nie jakaś lepsza agrowłukina
Wychodzi na to, że to inny materiał. Jak mówię, w Castoramie były dostępne białe agrowłókniny 0,1 i 0,2mm. Ta 0,1 już od razu jak ją zobaczyłem to wiedziałem że się nie nada.

dentharg
10-11-2006, 11:05
matka_Wariatka: to widzę, że będzie nowy upload na stocki ;)

Paradox
10-11-2006, 11:12
Piast9 być może chodziło o tą 0,1mm ja osobiście nigdy jej nie miałem,a napisałem tylko to co przeczyałem by podzielić się informacją jaką posiadam od osób którzy agrowłoknine uzywali.

matka_Wariatka
10-11-2006, 11:46
być może chodziło o tą 0,1mm ja osobiście nigdy jej nie miałem,a napisałem tylko to co przeczyałem by podzielić się informacją jaką posiadam od osób którzy agrowłoknine uzywali.

czytalam, ze Murzyni sa lepsi w "te klocki" ale nie potwierdzam :mrgreen:
nie probowalam z Murzynem...

co do zdjec, to masz racje swiatlo za ostre ale jak pisalam, to byl moj pierwszy raz :) nie planuje poprzestac, bede probowala dalej az wyjdzie cos fajnego.

Routlaw lampy te same + parasolki.

dentharg :) mam nadzieje, ze kilka sie nada.

Jac
10-11-2006, 11:54
ja mam agrowluknine i sobie chwale - ladnie rozprasza swiatlo
np

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_15639_mps.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_15642_mps.jpg)

schabu
10-11-2006, 12:33
odbijasz sie na obudowie. czy to aby nie nikon??:>:D

FERRER
10-11-2006, 13:09
Widze że agrowłóknina agrowłókninie nie róna ;)
A co powiecie o tym matreiale co link wczesniej podałem, o tym z Allegro

Jac
10-11-2006, 13:16
odbijasz sie na obudowie. czy to aby nie nikon??:>:D

heheh no faktycznie ;-) - no ale umowmy sie, to juz nie jest wina agrowlokniny a ustawienia sie w jasnym miejscu ;-)

arturs
11-11-2006, 00:29
heheh no faktycznie ;-) - no ale umowmy sie, to juz nie jest wina agrowlokniny a ustawienia sie w jasnym miejscu ;-)

Ty nie tłumacz się z odbicia tylko z nikona :mrgreen:
Pozdr
Artur

Routlaw
11-11-2006, 00:48
Ty nie tłumacz się z odbicia tylko z nikona :mrgreen:
Pozdr
Artur
No co? Odbiło mu i Nikonem sie bawił.. :mrgreen: drugi OT dzisiaj, żeby KO nie było ;)

Jac
11-11-2006, 01:04
z nikona naszczescie sie nie musze tlumaczyc ;-), nawet mi do glowy nie przyszlo ;-)

TomekS
14-11-2006, 10:50
Za waszą namową kupiłem agrowłókninę na tlo i jestem bardzo zadowolony z efektów :-P

Jacek Deka
14-11-2006, 11:06
Czy ktoś już pisał o cenie tego materiału?

TomekS
14-11-2006, 11:11
ja płaciłem 4.20 za 1 mb, szerokość 1.6 metra. Składałem na pół, żeby była grubsza.

FERRER
14-11-2006, 11:14
Czy ktoś już pisał o cenie tego materiału?
Za 1,3m szerokości, płaciłem za metr bieżący 2zł w Lerua Merle, sklepy ogrodnicze ciut więcej

TomekS
14-11-2006, 11:20
Są 2 ceny, w zależności od grubości włókniny. Ja bralem grubszą

Jacek Deka
20-12-2006, 23:39
Hmm... , trudno powiedzieć jaką grubą ja kupiłem. 1,20 zł za metr (szerokość 1,6m) to chyba dobra cena. Jak coś sklecę dam znać, chociaż widzę, że nie jest doskonała - ta nierównomierność itp.- raczej lepsza będzie na tło, niż na namiot bezcieniowy.

Edit:
Tak na szybko, oświetlenie niestety jedną lampą 11W (jarzeniowe) od góry.
Tło i namiot to agrowłóknina (głównie widać to w cieniach, bo resztę rozjaśniłem w PSie). Namiot z podwójnej warstwy materiału.
Obiektyw 100mm f/2.8 macro i statyw.

zdjęcie 1 (http://img216.imageshack.us/img216/163/mg1547xc6.jpg)
zdjęcie 2 (http://img369.imageshack.us/img369/3337/mg1554qi7.jpg)
zdjęcie 3 (http://img216.imageshack.us/img216/8748/mg1545no5.jpg)