Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D a ilość fotek przy danym typie zasilania

trampek9
07-11-2006, 19:01
Witam wszystkich

Ostatnio nasuneła mi się taka myśl:

Ile zdjęć 20D wykona na jednej bateri z zestawu (chyba 1100 mAh)? Oznaczmy to symbolem X.

le natomiast wraz z gripem wykona (na dwóch bateriach canon 1100mAh)?
Bedzie to zapewne X * 2

Ile natomiast wykona z grpiem do którego załadujemy 6 akumulatorków AA 2500 mAh ?

Bardzo poproszę osoby które uzywają takiego zestawu o info.

Pozdrawiam

Vitez
07-11-2006, 19:20
Ile zdjęć 20D wykona na jednej bateri z zestawu (chyba 1100 mAh)? Oznaczmy to symbolem X.

Ok 600-700. Zalezy jak lezy , czyli np od czestotliwosci uzywania LCD jak i od temperatury.

Ile natomiast wraz z gripem wykona (na dwóch bateriach canon 1100mAh)?
Bedzie to zapewne X * 2

Co najmniej 1500. Grip jakos magicznie dziala i wiecej zdjec niz 2x mozna zrobic.

Ile natomiast wykona z grpiem do którego załadujemy 6 akumulatorków AA 2500 mAh ?

Nigdy nie potrzebowalem. W tej samej cenie co 6 porzadnych i pojemnych akumulatorkow mam dwa zamienniki Canonowych akumulatorkow - nie oplaca sie bawic koszyczkiem i ryzykowac gorszej wydajnosci.

piast9
07-11-2006, 19:42

Z obliczeń wychodzi około X*2.

trampek9
07-11-2006, 19:54
Z obliczeń wychodzi około X*2.

Czyli około 1400 fotek Tak wiec jesli mam dwa akumulatory to nie ma sensu wymieniać ich na 6 x AA.

trampek
07-11-2006, 21:54
sam nie wiem czu to miarodajne ale kiedys uzylem 6 aa z bg-e3 i tyle ze energizer jednorazowkami. starczylo mi na ok 200 zdjec. nigdy pozniej nie powtarzalem tego eksperymentu takze nie moge powiedziec nic wiecej

Jac
08-11-2006, 00:15
sorry cos mi sie nie tak kliknelo i wcielo post piast9, ale go jeszcze mam w cachu wiec cytuje... a to wszytko przez to ze nie uzywa multiquote ;-)

Baterie jednorazowe nie nadają się do cyfrówek stąd niski wynik. Nie dają rady sprostać chwilowym dużym poborom mocy.

Czyli około 1400 fotek Tak wiec jesli mam dwa akumulatory to nie ma sensu wymieniać ich na 6 x AA.
Nie, bo dodatkowo:
- ciężkie
- kłopotliwe w ładowaniu w takiej liczbie
- w przypadku awarii jednego ogniwa siada wszystko (są one połączone szeregowo w koszyku)

MARANTZ
08-11-2006, 00:29
Mnie kiedyś na pokazach jedna bateria wystarczyła na około 1100 zdjęć, ale nie miałem czasu podglądać na LCD, szkło miałem wtedy bez stabilizacji i jechałem długimi seriami.Wszystko zależy od stylu focenia. Na pokazach w Holandii zrobiłem 1800 zdjęć na dwóch akumulatorach. Oba były jeszcze "na chodzie", ale długo by nie wytrzymały. Pierwszy zapobiegliwie wymieniłem po zrobieniu 1000 zdjęć by czegoś ważnego przez brak zasilania nie przegapić. A tam miałem już szkło z IS. Wszystkie uwagi dotyczą 20D. Nie wiem jak to jest z gripem przy tym typie aparatu.