Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 85 f1.8 USM test ostrości

noname
06-11-2006, 21:58
Drugi domowy test ostrości. Tym razem obiektyw 85 f1.8 USM. Może komuś się przyda. Aparat eos 30d. Czułość 640 ISO. Programowe wyostrzanie ustawione na 3.

1928

1929

1930

1931

zanussi
06-11-2006, 22:01
świetnie, ale dlaczego ja nie widzę różnicy? świetny obiektyw? czy raczej możliwości monitora nie sa tak duże by zauważyć różnicę? i dlaczego iso 640? zdjęcia z ręki? oj sł by ten test... nic nie wnosi IMO

noname
06-11-2006, 22:15
test nie był robiony "profesjonalnie". Nie przypadkiem dopisałem, że jest "domowy". To raczej efekt zabawy szkiełkami. Pomyślałem, że może kogoś zainteresować. Profesjonalne testy dostępne są w sieci. Jeżeli uważacie, że absolutnie nic nie wnosi nie odpowiadajcie, niech "umrze" śmiercią naturalną albo zgłoście problem adminowi aby go usunął. Nie będę miał nic przeciwko.

MMM
06-11-2006, 22:21
Testy ostrości to się robi na ISO100 i ze statywu. Wg mnie fotografowana scena i parametry aparatu są dobrane w sposób nie mający z testowaniem nic wspólnego. Do tego nie ma pewności czy AF za każdym razem trafił dokładnie w celowany punkt czyli nie ma pewności że mniejsza ostrość na którymś ze zdjęć jest wynikiem słabszej optyki / otworu przysłony.
Idź robić ciekawsze zdjęcia zamiast bawić się w testy :)

kami74
06-11-2006, 22:26
Dajcie spokój. Gośc zrobił sobie teścik. Nie profesjonalny co sam przyznaje podaje wsystkie parametry tego testu i jak ktoś chce to niech czyta, oglada i wyciaga wnioski a jak nie chce to nie i już.

snow
06-11-2006, 22:28
Oj on chce sprzedać drukarke i monitor a wy tu zaraz że jakieś testy.... :wink:

Robin
06-11-2006, 22:35
Oj on chce sprzedać drukarke i monitor a wy tu zaraz że jakieś testy.... :wink:

i głośniki Sony jeszcze ;)

shaqi
06-11-2006, 22:54
wycinek z srodka kadru

roznice bylo by widac bardziej na brzegu

Mac
06-11-2006, 23:36
Jeszcze kilka uwag i człowiek zrobi proftest. Moim zdaniem to wypada być wyrozumiałem i udzielić koledze porad. Cenię ludzi, którzy chcą coś zrobić dla innych a początki bywają trudne.

hyzop
06-11-2006, 23:42
Ja tam chcę jakieś portreciki tym szkiełkiem a nie napisy, do tego powinno służyć.:mrgreen:

snow
06-11-2006, 23:43
Portret drukarki masz ;) A nawet prawie profil, tylko wladować do PS'a i ładne wydruki wyjda ;)

Vitez
07-11-2006, 06:14
Ja tam chcę jakieś portreciki tym szkiełkiem a nie napisy, do tego powinno służyć.:mrgreen:

http://www.pbase.com/vitez/nowe - te 3 kolorowe :roll:

icik
07-11-2006, 10:43
Testy ostrości to się robi na ISO100 i ze statywu. Wg mnie fotografowana scena i parametry aparatu są dobrane w sposób nie mający z testowaniem nic wspólnego. Do tego nie ma pewności czy AF za każdym razem trafił dokładnie w celowany punkt czyli nie ma pewności że mniejsza ostrość na którymś ze zdjęć jest wynikiem słabszej optyki / otworu przysłony.
Idź robić ciekawsze zdjęcia zamiast bawić się w testy :)

Dla mnie osobiście taki test jest bardziej użyteczny niż "test profesjonalny" przy ISO100 i ze statywu a w dodatku na perfekcyjnie oświetlonym obiekcie. A to dlatego że przecież większość fotek jakie się robi to właśnie z ręki i w trudniejszych warunkach światła gdzie trza podbić ISO. Chodzi o rzeczywiste możliwości obiektywu w warunkach przeciętnych a nie symulowanie warunków IDEALNYCH które w naturze występują rzadko.

CoNic
07-11-2006, 11:48
Dla mnie osobiście taki test jest bardziej użyteczny niż "test profesjonalny" ...

Testy "profesjonalne" mają jedną podstawową zaletę, której w sposób tu zaprezentowany nie da się osiągnąć - porównywalność.

zanussi
07-11-2006, 12:49
może ktoś napisze mały tutorial "jak wykonac test obiektywu"

a uzyteczność szkła najlepiej sprawdza sie w boju.... w akcji... przy pracy

icik
07-11-2006, 13:11
Testy "profesjonalne" mają jedną podstawową zaletę, której w sposób tu zaprezentowany nie da się osiągnąć - porównywalność.

Ja nie podważam sensowności testów profi i tak jak napisałeś dla porównania szkieł itp. tylko stałe niezmienne warunki dla wszystkich testowanych akcesoriów dają obraz pełnej wartości. Jestem amatorem więc i testy amatorskie do mnie bardziej przemawiają bo są dla mnie bardziej miarodajne.

zanussi
07-11-2006, 13:39
...Jestem amatorem więc i testy amatorskie do mnie bardziej przemawiają bo są dla mnie bardziej miarodajne.

Icik... ale na tych trzech zdjeciach nie ma różnicy przecież.... a ocenianie różnicy przy iso 640 jest pozbawiona sensu bo nic nie daje.... w ogóle mam wrażenie, że test jest świetnym pretekstem do późniejszego nie-robienia-zdjęć, lub wręcz odwrotnie.... test sam w sobie jest świetnym samowystarczalnikiem (kupiłem sobie obiektyw, ale co by tu nim sfotografować.... ni nie wiem.... Wiem! zrobię test! - mniej więcej tak to brzmi). Mnie sprawia wielką przyjemność robienie zdjęć aparatem AMI 66 (jakość powala - jeśli ktoś zna temat będzie widział o co chodzi ;)).... życze wielu udanych i ciekawych fotografii-nie-testów.