PDA

Zobacz pełną wersję : co kupic??

Krzysiek79
04-11-2006, 21:21
witam wszystkich. chcialbym kupic aparat i mam dylemat,poniewaz chce kupic canon 400d ale ostatnio znajomy powiedzial ze nie bede mogl dac sobie z nim rady i ze poleca fuji 9500 bo jest latwiejszy i mi wystarczy na poczatek bo i tak nie wykorzystam jego funkcjii itd...... jestem osobiscie nastawiony na kupno canona ale chce zasiegnac rady juz wypasionych fotografow :D
wiec prosze o porade

IX.
04-11-2006, 21:28
Ja bym kupił Canona. Weź pod uwagę bogactwo optyki.

mattnick
04-11-2006, 21:29
kup canona...i spróbuj odnaleźć w tym fuji jego wewnętrzne fuji...:)

Tomasz Golinski
04-11-2006, 21:57
400d wymaga dużo umiejętności. Jeśli jesteś gotów się uczyć i dalej inwestować w zestaw, to bierz 400d. Jak nie, to bierz jakąś małpę. Może być równie dobrze canonowa, jeśli wolisz, np. takie G7.

pst
04-11-2006, 22:25
400d wymaga dużo umiejętności. Jeśli jesteś gotów się uczyć i dalej inwestować w zestaw, to bierz 400d. Jak nie, to bierz jakąś małpę. Może być równie dobrze canonowa, jeśli wolisz, np. takie G7.

dokładnie - któryś z forumowiczów napisał mi to samo ;)
a dodatkowo ze lustrzanke kazdu moze kupić ale należy pamiętać że to tylko preludium do wydatków... albo ją sprzedasz albo wpadłes...

IX.
04-11-2006, 22:34
Tak, przy lustrzance z obiektywami "wysiada" kamera, komputer czy sprzęt audio :)

ecki74
04-11-2006, 22:45
Racja w tym ,że kupienie aparatu to dopiero początek góry lodowej (fianansowej). Jeżeli chcesz się pobawic fotografią to myślę ,że 400D jest wlaśnie tym co nalezy kupic.
Jeżeli twoje chęci fotografowania wzrosną to wtedy musisz liczyc się z wydatkami , ale w przypadku 400 będziesz już miał porządny podkład (czyli body) a z tego FUJI to nie wiem czy będziesz zadowolony jak będziesz musiał go sprzedac i kupic cos lepszego.

Firrdun
05-11-2006, 00:19
Tak tylko dodam swoje 10 groszy... Zadajac tego typu pytanie na tym forum trzeba sie spodziewac, ze 98% odpowiedzi bedzie na Canona, bo z doswiadczenia moge powiedziec, ze w swiecie fotografii ludzie strasznie przywiazuja sie do marek. I tak jak ktos "zakochal" sie w Canonie to raczej trudno go przekonac ze moze byc cos lepszego... ;)

marekb
05-11-2006, 01:20
dokładnie: chcesz sie rozwijac i inwestowac (kase wydawac) kup 400D, a jak zamknac sie finalnie w kwocie i ogólnie uzywac kup małpke

Mac
05-11-2006, 01:47
Wiadomym jest, że dSLR jest wymagającym sprzętem, trudniej nim zrobić fotkę niż kompaktem ale też daje takie możliwości jakich żaden kompakt nigdy nie da. Mam na myśli dobre tele, makro i szeroki kąt i fish eye i jeszcze parę innych zabaw. Tak naprawdę musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie w jakim zakresie chcesz poznać fotografię i co chcesz fotografować.

Tomasz Urbanowicz
05-11-2006, 08:55
Wiadomym jest, że dSLR jest wymagającym sprzętem, trudniej nim zrobić fotkę niż kompaktem [...]
Moim zdaniem jest na odwrót :) Dla mnie przejście z kompaktu na lustrzankę było jak przesiadka z Malucha na Mercedesa - szybki AF, w wizjerze wreszcie wydziałem ostro, a nie prawie ostro jak na LCD w kompakcie, ręczny-szybki zoom...

januszP.
05-11-2006, 09:08
Pamietaj o jednym - kupno canona (preferowane) lustrzanki to poczatek wciagajacych i niekonczacych sie wydatkow! (poczytaj forum -wiekszosc dyskusji jest o "wydawaniau pieniedzy na sprzet" hahaha) Jezeli chcesz wciagnac sie w fotografie to kierunek sluszny. Jezeli chcesz tylko okazionalnie robic zdjecia to moim zdaniem dobry kompakt!
pozdrawiam
Janusz