Zobacz pełną wersję : długie naświetlanie w dzień
Shark-uk
04-11-2006, 16:02
Witam. Pewnie to bardzo lamerskie pytanie ale w końcu od czego jest to forum :D
Więc jak to zrobić żeby w dzień przy normalnym świetle naświetlać fotke koło 30 s lub dłużej i jej nieprześwietlić???
mattnick
04-11-2006, 16:05
eeeee f/32 ?? niskie iso EV-999 (:)) ale 30 s chyba nie uda się bez przepałki
Shark-uk
04-11-2006, 16:09
po pierwsze z tym iso to żart czy to ja znowu nie wiem jak coś się robi ??
a po drugie ok jak bedzoe 10s to też się nieobraże ale niestety nawet f/32 robi mi w niecałą sweunde :(
mattnick
04-11-2006, 16:11
EV na + (ale chyba wtedy się prześwietli) iso jak się obniża nie wiesz ?? masz specjalny przycisk do tego...a poza tym RTFM
Mi przy f/22 ustawia 2.5 s na dworze więc coś u Ciebie nie gra
filtry neutralnie szare.
ale niechaj sie o tym wypowie ktos, kto miał z nimi kontakt...
Shark-uk
04-11-2006, 16:21
przy f/22 mam 0"3 a co do iso to wiem ale zakres 100-1600 a ja się tu zgubiłem "niskie iso EV-999 " gdyż z EV nie kożystałem jeszcze raczej i jakoś mi się to z iso ubzdurało sorki mój bład .
A pytanie nie jest o konkterny czas tylko bardziej rytorycznie jak się da to w jaki sposób a jak się nie da to trudno
watson ma rację - filtry szare.
Wysoka przysłona zepsuje Ci tylko zdjęcie - mało który obiektyw ma dobre osiągi przy f22.
Niedzwiedz
04-11-2006, 18:02
szqare filtry x8 np i dodatkowo polaryzacyjny . ja uzylem kiedys 3 polaryzacyjnych i sie kolory mocno popsuly ;) z f to radzil bym maks 16 ze wzgledu na dyfrakcje iso 100 , chyba ze mozesz sobie pozwolic na przepalenia (ja moge mam s3 ) to wtedy jeszcze +1 korekcja . nie ma sily w dzien nawet rzeke rozmarzesz ;)
Zeby nie bylo przepalen przy +1 mozna oprocz szarego ND8 wstawic szarą połówkę dzieki czemu ta czesc obrazu ktora jest narazona na przepalenia zostanie przygaszona.
Focus604
04-11-2006, 18:29
Filtr ND x400 Myślę że taki filtr byłby najodpowiedniejszy.
Pozwala na zmniejszenie dopływu światła o 9 działek
przysłony.umożliwia to bezpieczne fotografowanie tarczy słońca lub innych bardzo jasnych źródeł światła. Innym zastosowaniem tego filtra jest możliwość uzyskania wyjątkowo długich czasów naświetlania, dzięki czemu obiekty ruchome rozmywają się do tego stopnia, że stają się nie widoczne, a na zdjęciu pozostają tylko obiekty statyczne. Kosztuje ok.300zł w zależności
od średnicy. Łączene filtrów nekorzystnie wpływa na jakośc zdjęc.
Kiedyś jak filmowałem zaćmienie słońca (czy księżyca - już nie pamiętam ;)) i płynące chmurki wokół tego to zamontowałem na obiektywie szkiełko z maski do spawania :-D Focić nie fociłem, ale można by spróbować. Druga sprawa to na jakie szkło byś to chciał? Na kita rozmiar tej szybki prawdopodobnie by starczył. Ale na 17-40 już nie bardzo, a nie orientuję się czy można kupić większe. Napewno to taniej wyjdzie, a 'przepuszczalność' tych szkiełek też jest do wyboru. Zorientuj się w jakimś 'rzemieślniku'.
A jak sie zachowuje AF przy takim filtrze?
zielony: a jak z jakością optyczną? :)
zielony: a jak z jakością optyczną? :)
Tak jak wspomniałem zdjęć nie cykałem, jedynie nagrywałem materiał video. Jak na materiał video to jakość była bardzo dobra. Nie zauważyłem jakiegoś spadku. Wyszedł zajefajny efekt - zielonkawy :mrgreen: Kurde, musiałbym gdzieś wygrzebać tą miniDV'kę. Być może kiedyś spróbuję coś sfotografować w ten sposób. Najpierw jednak muszę wujka ślusarzo-spawacza zagadnąć o conieco ;)
Najlepiej założyć dwa filtry polaryzacyjne, uzyskując w ten sposób szarą połówkę o płynnej regulacji.
Focus604
04-11-2006, 19:48
Miałem okazję robić fotki z filtrem spawalniczym.Optyk mi dopasował średnicę do mojego obiektywu. A byl to obiektyw 500mm/5,6 Filtr wstawiłem za tylną soczewką.Jednym słowem mydło.Solidny statyw lustro podniesione.
Filterek służy mi do dzisiaj do obserwacji słońca.
no z ta przyslona to nie bylbym taki pewien bo im mniejsza dziura tym gorsza optycznie jakosc.
mario1275
04-11-2006, 20:28
filtry szare, spawalnicze nie bo będzie monochrom to równie dobrze można zrobić IR
spawalnicze nie, bo będzie monochrom...
Słuszna uwaga. Swoją drogą co autor dokładnie chce osiągnąć?
Shark-uk
04-11-2006, 22:49
Osiągnąć efekt rozmywania np. wody przy dziennym świetle, pisze np. bo mam kilka pomysłów ale nie mam nic konkternego że np. chce pstryknąć taki obiekt w takim a takim czasem, dlatego pisałem że pytanie raczej rytoryczne więcej z ciekawości.
Jednakże odpowiedz Focus604 dała do myślenia z tym filtrem Filtr ND x400 ma ktoś może jakieś fotki z tego cuda??
Proponuje dowiedziec sie najpierw, co znaczy termin "pytanie retoryczne"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pytanie_retoryczne
Jednakże odpowiedz Focus604 dała do myślenia z tym filtrem Filtr ND x400 ma ktoś może jakieś fotki z tego cuda??
A te 'ND x400' to nie czasem tak z czapy rzucone?? Nie słyszałem o takim filtrze :roll:
Nie wiem czy o to autorowi chodzi, ale w filmie, dla otrzymania efektu 'nocy w dzień' stosuje się taśmę rzędu 600 ISO i nakłada filtr ND3 lub ND4 (zabiera odpowiednio 10 lub 13 i 2/3 EV) i dodatkowo od prawidłowej ekspozycji niedoświetla się o 1 lub 2 EV. Swoją drogą nie wszędzie da się to wykorzystać. Ale ponoć nadal się stosuje takie tricki. Dla widza to niezauważalne. Aaa, ostatnio gdzie się z tym spotkałem to zdaje się w 'Chicago'.
EDIT: coś tam niby znalazłem.
Filtr NDx400* pozwala na zmniejszenie dopływu światła o 9 działek przysłony, przepuszczając mniej niż 1/500 początkowego światła, umożliwia to bezpieczne fotografowanie tarczy słońca lub innych bardzo jasnych źródeł światła. Innym zastosowaniem tego filtra jest możliwość uzyskania wyjątkowo długich czasów naświetlania, dzięki czemu obiekty ruchome rozmywają się do tego stopnia, że stają się nie widoczne, a na zdjęciu pozostają tylko obiekty statyczne.
* ale to tylko HOYA zdaje się ma takie oznaczenie.
Shark-uk
05-11-2006, 01:52
tak Camel temat miał sklonić innych do wypowiedzi badz "przemysleń: jesli juz mam ci tak strasznie dosłownie wszystko tłumaczyć i chyba się udało bo nie padła odpowiedz -zrób taki tak tylko padło wiele odpowiedzi "przemyśleń" wielu osób
A wracając do tematu to jutro poszukam czegoś o tych filtrach bo dzisiaj czasu brak a tak na szybko nic nie znalazłem
Shark-uk jeśli znajdziesz taki filtr daj znać bo przydałby mi się, czasem robię takie zdjęcia.
Poza tym jesli chcesz coś rozmyć wybierz się w dzień bardziej pochmurny w plener. 2-3 sekundy dają dobre rozmycie.
Jeszcze jedno, możesz ufać radom Zielonego, wygladają realnie.
EDIT
Znalazłem coś takiego: http://www.pstryk.com.pl/opis/923
Shark-uk
05-11-2006, 10:10
cytat z inego forum i fotka z tym filtrem
"adajko23-08-2006, 20:18
...ta fotka była wykonana S7000+NDx4(KING)+CPL(Vivitar)
Jak widać było dość jasno, świeciło słonko...
http://www.cyberfoto.pl/galeria/data/7/4a6823569ea558297ff74898da03a121.jpg "
co prawda 2 wartości przesłony to nie wiele ale zawsze coś.
tak Camel temat miał sklonić innych do wypowiedzi badz "przemysleń: jesli juz mam ci tak strasznie dosłownie wszystko tłumaczyć i chyba się udało bo nie padła odpowiedz -zrób taki tak tylko padło wiele odpowiedzi "przemyśleń" wielu osób
A wracając do tematu to jutro poszukam czegoś o tych filtrach bo dzisiaj czasu brak a tak na szybko nic nie znalazłem
Nie wiem czemu sie dziwisz ze nie padla jednoznaczna odpowiedz. Zobacz jakie zadales niejednoznaczne pytanie.
Zaczales od 30 sec badz wiecej w dzien. Na takie diktum to tylko plytki od masek spawalniczych pomoga co wplynie tragicznie na jakosc zdjecia. Lepiej juz pstrykac filtrami IR a i one moga miec z problemy z "i wiecej".
Po kilku odpowiedziach pojawil sie pomysl rozmazanej rzeki ... ok ale jak to sie ma do 30 sec ? Rzeke mozna rozmazac czasami o wiele krotszymi a wtedy wchodzimy juz w tematyke o ktorej da sie dyskutowac.
Problem jest o wiele bardziej skomplikowany ale zdaje sie tego nie zauwazyles. Taki rozrzut odpowiedzi powinien wlasnie Ciebie sklonic do przemyslen.
Idzmy dalej ... chcesz wydluzyc ekspozycje w dzien. Ok ale w jaki dzien ? sloneczny, pochmurny, lato, zima, o 7 rano czy 12 w poludnie ? Ilosc swiatla w kazdej sytuacji jest diametralnie inna. Malo tego to beda zdjecia na otwartej przestrzeni czy w lesie. Jak mozna dac jednoznaczna odpowiedz skoro w skrajnych przypadkach moze byc ponad 6 EV roznicy (czyli 2 filtry ND8 ).
Calosc wyglada tak ze musisz najpierw miec pomysl a potem myslec o wykonaniu. A pomysl nie w stylu ... aaa walne sobie rozmazana rzeke ... tylko pomyslec nieco wartosciami EV.
I tak filtr NDx8 da Ci -3EV polar z tego co pamietam około -2EV. Do tego korekcja exp. moze dac Ci 1 EV. ND400 jest dosyc dobrym rozwiazaniem bo 9 EV da Ci mozliwosc uzyskania dlugi czasow nawet w stosunkowo sloneczny dzien. Zawsze mozesz kupic dodatkowo ND8 co da Ci wieksze mozliwosci wplywania na generowany obraz.
I nastepnym razem zanim zaczniesz narzekac ze odpowiedzi sa nie takie zastanow sie czy oby pytanie nie jest bardziej skomplikowane niz Ci sie wydaje ;)
Najlepiej założyć dwa filtry polaryzacyjne, uzyskując w ten sposób szarą połówkę o płynnej regulacji.
W skrajnym przypadku (ustawienie płaszczyzny polaryzacji filtrów pod kątem 90 stopni), przez taki układ filtrów światło nie przejdzie w ogóle.
Czy to nie jest najlepsze rozwiązanie?
ktos chcial przyklad z ND400
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://akustyk.magma-net.pl/temp/singapur216.jpg)
źródło (http://akustyk.magma-net.pl/temp/singapur217.jpg)
czasow ekspozycji nie pamietam dokladnie. drugie w okolicach kilkudziesieciu sekund - w okolicach 20 do 40.
zasadniczo, dokladnie 400x tlumienie to to nie jest (blizej 200), ale spelnia swoja role i pozwala uzyskac ciekawe efekty
jesli chodzi o rozwiazanie z dwoma polarami - w teorii tak. w praktyce nie. polary nie tlumia rowno spektrum swiatla, a czesto pozostawiaja duzy zakres niebieskiego-ultrafioletu. efektem beda mocno przeniebieszczone zdjecia, z ktorych nie odzyska sie prawidlowych kolorow. owszem, probowalem w praktyce
Shark-uk
06-11-2006, 09:01
McKane chyba nie do końca się zrozumieliśmy właśnie dorze że nie padła jedna odpowiedz ja to w dobrym słowa znaczeniu napisałem ale nieważne nie zadałem konkretnego pytania i tu masz racje, mimo to dowiedziałem się czego się chciałem dowiedzieć tak więc dziękuję wszystkim za pomoc.
aha i Akustyk wielkie dzięki za przykłady włałsnie takch chciałem.
Pozdro
możesz zastosować filtr B+W ND 3,0
daje 1000 krotne przedłużenie czasu ekspozycji i tak przy 1/200 sek. otrzymasz 5 sek.
Ostrzyć trzeba oczywiście przed nakręceniem filtra, bo jak już nakręcisz to tylko ciemność ;-)
Tu mój pierwszy eksperyment z zastosowaniem tego filtra (wybaczcie zasyfioną matryce).
20D+17-40 L - F16 czas .... 60 sek. ( morze, samo południe i fale ;-) )
źródło (http://www.axor.pl/nd1.jpg)
a tu F9 czas .... 30 sek.
źródło (http://www.axor.pl/nd2.jpg)
Shark-uk
09-11-2006, 00:42
nie wiem czy to czasem nie za dużo jak dla mnie akurat ale napewno wielkie dzięki bo warte przemyslenia :)
możesz zastosować filtr B+W ND 3,0
daje 1000 krotne przedłużenie czasu ekspozycji i tak przy 1/200 sek. otrzymasz 5 sek.
Ostrzyć trzeba oczywiście przed nakręceniem filtra, bo jak już nakręcisz to tylko ciemność ;-)
Z tego co piszesz to lepiej jest używać systemu Cockina, gdzie zawsze można wysunąć i wsunąć filtr. Muszę sprawdzić czy mają ND 3.0
Z tego co piszesz to lepiej jest używać systemu Cockina, gdzie zawsze można wysunąć i wsunąć filtr. Muszę sprawdzić czy mają ND 3.0
absolutnie nie :)
porownujesz porzadny, powlekany, szklany filtr z chroniaca krawedz metalowa oprawka wkrecana bezrozstepowo w gwint, do plastikowego (no dobra: zywicznego) go...a optycznego, ktore krawedziami i odslonietymi po tylnej stronie (od aparatu) powierzchniami zbiera multum zbednego swiatla, nierzadko przerazliwie zanizajac kontrast zdjec...
troszczke gestszy szary filtr prostokatny w uchwycie Cokina dzial jak powierzchnia odbijajaca swiatlo. w ewekcie na pomiarach TTL zobaczysz nie wynikajace z oznaczenia 100-krotne wydluzenie ekspozycji, ale moze 10-krotne... jak to bedzie wygladalo na zdjeciach to chyba nie musze mowic :)
najwieksza gestosc w Cokinie to bodajrze ND100 (ND 2.0) osiagalne jakims nowym, rzadko dostepnym filtrem. juz to wymaga bardzo starannego zakrywania (najlepiej reka, albo oklejenia tasma) wszystkich "szparek" z tylu filtra, ktore potencjalnie moga wpuszczac swiatlo. nie wspominam o uzywaniu zaslepki na celownik (tej na pasku aparatu), ktorego nieosloniecie juz filtrach ND 0.9 (czy ND8 jak ktos woli notacje Hoyi) powoduje widoczny spadek kontrastu gdy foci sie z wyraznym zrodlem swiatla za plecami (czasem jasna bluza czy podkoszulka wystarczy :) ).
geste szare filtry to zwierz wymagajacy duzej rozwagi i ostroznosci. na pewno duzo trudniej jest opanowac bardzo podatne na nierysujace promienie filtry prostokatne...
jest dokładnie jak mówi kolega akustyk
Tylko "szczelne" filtry o doskonale równej gęstości zabarwienia, zapewnią uzyskanie równomiernego (bez smug) obrazu, przy czasach ekspozycji o których tutaj mówimy.
B+W produkuje jeszcze ND 4,0 i ND 6,0 (-20 EV).
Ten ostatni to już chyba dla zastosowań w NASA, dla której właśnie B+W produkuje tego rodzaju filtry.
kupic niskoczuly film. np pan f 50 i naswietlic na 12 :P
kupic niskoczuly film. np pan f 50 i naswietlic na 12 :P
hehe... do 350D? :)
mialem kiedys 3 rolki "bialego kruka" APX-a 25. tym mozna by sie faktycznie pobawic... :)
Szczerze?
Nie podchodzi mi apx 25.
Moze nie potrafiłem go łądnie wywołać, ale w wersji dla małego obrazak, to on nic specjalnego nei dawał. :/
pietro77
25-11-2009, 15:20
Odgrzeję trupa.
Pytanie do axor. W wątku wstawiałeś zdjęcia z 20d z założonym B&W 3.0. Widzę,w podpisie,że masz teraz 5d. Jak wypada (jeśli używałeś) połączenie z tym filtrem? Pytanie dotyczy zafarbów na zdjęciu.
pzdr
pietro77
30-11-2009, 11:33
Może ktoś inny miał styczność z takim zestawem?
pzdr
Testowalem zestaw 3x ND8, tanie z allegro, firmy mandee (po taniosci).
Dedradacja obrazu spora:
http://gallery.dziki.pl/dluuugie
pietro77
01-12-2009, 13:49
Ja posiadam filtr nd400 firmy citiwide. Bardzo mocny zafarb. W sieci znalazłem zdjęcia 5d z Hitechem 3.0, również mocny zafarb. Napotkałem też zdjęcia z B&W nd 3.0 z inną matrycą niż 5d i również był lekki zafarb. Wydaje się,że najlepiej sprawuje się Hoya nd400,ale jak na razie rozmiar filtra 77mm można dostać w USA.
Jest jeszcze ciekawy Fader ND,ale niestety podobno na szerokim kącie i FF poniżej 21mm pojawia się mocna winieta...
pzdr
ja do tego używam filtra spawalniczego :) tania rzecz a cieszy. 4 minuty spokojnie wyciągasz w jasny dzień :mrgreen:
Przykład mojego foto z filtrem nr 10 (zielony, zafarb zdjęty z RAWA) tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?p=736838#post736838
A ja mam takie pytanko. Czy jakbym sobie kupił ten filterek na Sigme swoją (77mm), to mógłbym, poprzez redukcję, władować ją i do 70-200 (67mm) i 28/1,8 (58mm)?
ja do tego używam filtra spawalniczego :) tania rzecz a cieszy. 4 minuty spokojnie wyciągasz w jasny dzień :mrgreen:
Jak go mocujesz? Filtry spawalnicze zazwyczaj można kupic jako prostokątną płytkę. Masz jakiś patent na mocowanie?
Swego czasu fotografowałem zaćmienie Słońca przez kawałek zaświetlonego na czarno filmu. Dało radę :idea:
sprawa z mocowaniem jest banalnie prosta:
Płytkę spawalniczą (bo o niej mowa) dociąłem u szklarza za 2 zł ;) do rozmiaru filtra UV. Ten którego używałem miał mocowanie 77, po docięciu płytki wyszło 63. Nałożyłem ją na filtr UV, okleiłem taśmą izolacyjną czarną i hula. Kadrowanie oczywiście bez filtra ;) Różne średnice filtrów = osobna płytka na każdy lub przejściówki
Próbowałem też zrobić to z systemem Cokin, ale niestety okazało się że była przerwa między szkłem a płytką i dostawało się światło. A teraz przylega solidnie i zero odbić. Tak jak pisałem w dzień naświetliłem na 4 min :)
Rojja, dzięki za odpowiedź. Taki filtr można kupić już za 1 PLN. http://www.volksweld.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=185 i dociąć nawet na 90 mm średnicy :D
"kolor szła - zielony" :/
a od czego jest RAW ? spokojnie ściągniesz kolor.
Janusz Body
03-12-2009, 12:14
a od czego jest RAW ? spokojnie ściągniesz kolor.
Nie, nie ściągniesz. To się daje zrobić tylko w pewnych granicach. Założenie dowolnego filtra kolorowego to już jest spory problem. Zielony filtr przepuszcza tylko zielone światło więc pozostałe kolory nie mają prawa się poprawnie odwzorować a zakres suwaczków w ACR też jest fizycznie ograniczony. To Twoje zdjęcie z Pl. Grunwaldzkiego jest nienaturalnie zimno-zielone.
czyli mamy obraz tylko czarno-biały?
Janusz Body
03-12-2009, 12:30
czyli mamy obraz tylko czarno-biały?
Też nie. Na matrycy leży filtr Bayera, który z kolei przepuszcza R, G lub B do określonych sensorów. Czysto teoretycznie jeśli filtr na obiektywie jest "wąskopasmowy" i jest czerwony (nie przepuszcza G i B) to na matrycy 3/4 sensorów nie zarejestruje żadnego światła.
(Podział filtra Bayera jest G 50% R i B po 25%)
mamy obraz tylko zielonego kanału... no to kolorowy on nie może być ;]
Janusz Body
03-12-2009, 12:49
mamy obraz tylko zielonego kanału... no to kolorowy on nie może być ;]
Czarno Biały też nie - tylko luminancje zieleni mamy :-) i 50% pixeli jest czarne.
sebcio80
03-12-2009, 13:39
Czarno Biały też nie - tylko luminancje zieleni mamy :-) i 50% pixeli jest czarne.
czy faktycznie sam kolor szkla moze sprawic ze nie przepuszczane jest swiatlo o okreslonej barwie?
http://www.liveleak.com/view?i=c2f_1259401206
coś w temacie choć technika pewnie inna.
czy faktycznie sam kolor szkla moze sprawic ze nie przepuszczane jest swiatlo o okreslonej barwie?No przecież właśnie na tym polega istota barwy, że przedmiot odbija/przepuszcza tylko światło określonych częstotliwościach (barwie). Więc tak jest niejako z definicji wręcz. Oczywiście granica nie musi być ostra i szkiełko może przepuszczać także niewielkie ilości reszty widma.
pietro77
03-12-2009, 17:48
Właśnie o to biega,że w jakimś tam stopniu zafarb zdjąć można,ale idealnie nie jest. Stąd pytanie o współpracę B&W nd 3.0 z matrycą 5d.
pzdr
Janusz Body
03-12-2009, 17:54
Właśnie o to biega,że w jakimś tam stopniu zafarb zdjąć można,ale idealnie nie jest. Stąd pytanie o współpracę B&W nd 3.0 z matrycą 5d.
pzdr
Filtr B&W nd 3.0 powinien być neutralnie szary. Pewnie nie jest - zwykle mało co który jest naprawdę neutralny a nawet obiektywy też swoje "wnoszą". To co będziesz miał z filtra powinno się dać zrównoważyć w ACR. Nie mam filtra na aż 10 EV więc do końca nie wiem co to by było ale raczej powinno być dobrze.
EDIT: Na 77mm to toto jest tylko "on special request" z terminem dostawy 6-8 tyg. :-)
pietro77
03-12-2009, 18:13
W tym momencie do kupienia na teraz jest tu:
http://www.photo4b.pl/index.php?k78,ndx1000-nd3-0
Wolałbym Hoye nd400,ale z dostaniem tego jest problem...
pzdr