PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz do Canona A60



benekpe
24-02-2004, 12:25
Czy ktoś ma opis zasilacza do A60 (AC Adapter Kit ACK600)... Napięcie tego zasilacza jest oczywiście znane - 4,3V, natomiast nie znam polaryzacji wtyczki (tzn. czy plus jest na bolcu...) ani nominalnego obciążenia... Oryginalny zasilacz kosztuje ponad 300zł... pomyślałem więc że zdecydowanie taniej byłoby zrobić samemu lub przerobić te, które są dostępne na rynku za zdecydowanie mniejsza kwotę...
Pozdrawiam, benekpe@poczta.onet.pl

UBL21
01-04-2004, 09:25
Na tej stronie znajdziesz dane wraz z biegunowoscia wtyku. http://store.yahoo.com/laptopsforless/ack600.html
wynika z opisu 4,3V 1,5A minus (-) na zewnatrz

Sir_Yaro
13-11-2006, 20:05
A ja mam takie chyba dosc proste pytanie.

Jako, ze nie mam pojecia jak delikatna i "wredna" jest elektronika w tych aparatach zastanawiam sie czy podlaczenie zasilania 4,5V zamiast totalnie nietypowego 4,3V jest bezpieczne... W sumie roznica jest znikoma ale wolalbym sie upewnic....

bo jesli nie jest to bezpieczne to bym musial biegac i szukac po calej mojej wiosce gdzie mozna kupic jakas diode zenera na 4,3V a to naprawde bardzo duzy problem...

ishi
14-11-2006, 01:00
0,2 to nie wiele -zawsze jest jakaś tolerancja... ale...
tylko jeden przykład: facet kupił u mnie w sklepie konice minolte Z6, a na drugi dzień przyjmowałem reklamacje bo jak sie przyznał kupił też jakiś zasilacz z Hamy na dokładnie to samo napięcie i prąd. Aparat przestał zupełnie działać po chwili używania zasilacza... I do teraz nie wiem czy to pech, czy napięcie nie musi być "jakoś super dopasowane, harmoniczne itd... "