Zobacz pełną wersję : Photoshop 6 czy CS2?
Witam!
Wlasnie przerzucilem sie z fotografi "analogowej" na cyfrowa i w zwiazku z tym zmuszony jestem zaczac uzywac Photoshop'a. Jako ze ostatni raz mialem doczynienia z tym programem jeszcze w szkole sredniej (wersja o ile pamietam 4.0) i w raczej ograniczonym zakresie to praktycznie bede musial uczyc sie go uzywac od poczatku. W zwiazku z tym prosilbym o rade czy oplaca mi sie inwestowac w najnowsza wersje (prawie 600 funtow!) czy moze kupic stara 6.0? (znalazlem za 34 funty). Czy jest jakas wielka przepasc miedzy mozliwosciami tych wersji? Oraz czy mozecie polecic mi jakas dobra ksiazke ktora pomoglaby mi zapoznac sie z mozliwosciami jakie daje photoshop (np cos z cwiczeniami, bo pamietam ze bylo kiedys takie pisemko, ale wolalbym ksiazke)
moj ps7.0 nie obsługiwał 16bitowych tiffów
dopiero cs
roznica miedzy ps6 a ps7 byla duza. dla mnie pozniejsze zmiany nie uzasadnialy kupna nowszej wersji. zostalem przy ps7, ale z drugiej strony ja go bardziej uzywam w celach graficznych (zastosowanie grafiki w internecie, druk), czyli tym czym zarabiam, mniej do fotografii (przynajmniej do moich chwilowych potrzeb fotograficznych tez wystarcza i tez nie widze przeslanek do przesiadki na wersje wyzsza).
Dodam, że ja kupiłem 6.0 i upgrade do CS2 i tak wyszło dużo taniej.
Coś mniej ponad 1/3 ceny CS2.
Różnica miedzy upgrade, a full CS2 to taka(jak informował mie przedstawiciel Adobe w Polsce), że przy instalacj może rządać płyty z wersją 6.0.
U mnie nie rządał(miałem zainstalowaną wersję 6.0) CS2 zainstalował się normalnie.
Jedyny kłopot, to to, że trzeba mieć obie wersje dla celów komercyjnych.
Podstawowe róźnice na korzyść CS2 to:
1. Praca na 16-bitowych warstwach
2. Lepsze zarządzanie profilami koloru.
3. ACR
Różnica miedzy upgrade, a full CS2 to taka(jak informował mie przedstawiciel Adobe w Polsce), że przy instalacj może rządać płyty z wersją 6.0.
U mnie nie rządał(miałem zainstalowaną wersję 6.0) CS2 zainstalował się normalnie.
Jesli masz zainstalowanego 6.0 to upgrade do CS2 nie żąda plyty od 6.0 przy instalacji.
Jesli instalujesz upgrade a nie masz zainstalowanego 6.0 to upgrade żąda plyty.
Ogolnie na temat potwierdze - jak masz mozliwosc to kup 6.0 a pozniej upgrade do CS2. Wyjdzie prawie polowe taniej.
Dzieki za rade. Tak zrobie. A jakies "pomoe naukowe"? Co proponujecie zeby latwiej zapoznac sie z mozliwosciami programu?
Dzieki za rade. Tak zrobie. A jakies "pomoe naukowe"? Co proponujecie zeby latwiej zapoznac sie z mozliwosciami programu?
"Camera RAW i Photoshop CS2"
"Fotografia cyfrowa - edycja zdjęć"
Obie z helion.pl
Vitez - są tam 3 wydania tej ksiązki przy każdej pozycji troche inny opis
wiesz może z doświadczenia czy te wydania różnią sie w srodku i o czym innym traktują te ksiązki? czy tylko ktoś kto robił strone heliona miał wene twórczą co do opisów ;-)
bo pozycja wydaje sie interesująca
Vitez - są tam 3 wydania tej ksiązki przy każdej pozycji troche inny opis
wiesz może z doświadczenia czy te wydania różnią sie w srodku i o czym innym traktują te ksiązki?
Jesli mowisz o "Fotografia cyfrowa - edycja zdjec" to:
- wyd pierwsze dotyczy Photoshopa 7.0
- wyd drugie to PS CS
- wyd trzecie to PS CS2
Mam wyd 2 i 3 i jest pare roznic, ale wynikaja one glownie z nowych narzedzi w nowym Photoshopie.
Da sie krozystac ze starszego wydania w nowszym Photoshopie, ale wtedy jestesmy nieco ograniczeni bo nie uzyjemy (mozemy nie bcy siwadomi) nowszych, lepszych narzedzi.
Niezbyt sie da korzystac z nowszego wydania na starszym Photoshopie bo do wielu porad moze zabraknac nam odpowiednich narzedzi (np jakichs patch toolow czy healing brushow albo Smart Sharpena).
ok dzieki - jakoś nie potrafiłem tego wyczytać z opisów :roll: moze znów niedokładnie czytałem....
ale nic to - z tego co pamiętam cena II i III wyd jest taka sama 8-)