PDA

Zobacz pełną wersję : Skanowanie negatywu

mungo
02-11-2006, 18:31
Wątek pojawiał się już kilkakrotnie, jednak w żadnych nie było powiedzianych kilka rzeczy, które mnie interesują. Czy posiadając zwykły skaner(HP) jestem w stanie zeskanować kolorową kliszę? Posiadam przystawkę, która jednak niewiele daje, gdyż "nie uznaje" filmów 6x6-a taki chce zeskanować. Czy są jakies programy, sposoby, które pozwoliły by mi zeskanować taką kliszę? Przy czarno-białych ustawiało się tylko odwrotność kolorów, jednak przy kolorze to nie działa. Sprawa jest pilna.
Dzięki za pomoc!

Fotograffik
02-11-2006, 20:01
Czy posiadając zwykły skaner(HP) jestem w stanie zeskanować kolorową kliszę?

Co to znaczy "zwykły". Jeśli skaner jest tylko "do papieru" - to nie.

Posiadam przystawkę

Czyli jednak jest przystawka do materiałów transparentnych? To ze skanerem powinien być jakiś program, który "odwraca" kolory negatywu z uwględnieniem koloru maski.

mungo
02-11-2006, 20:07
Skaner Hp ScanJet 4470c z przystawką do negatywów. Tylko co mi po takiej przystawce, skoro ja chcę zeskanować kliszę 6x6, a przystawka jest przystosowana do małegoobrazka?

Gizzmo
02-11-2006, 20:13
Do skanowania polecam program vuescan.
A co do skanowania 6x6 na skanerze przystosowanym do skanowania malego obrazka to sie nie da.
Jednak nie ma sie co oszukiwac efekty skanow ze skanera plaskiego nikogo na kolana nie powala, zwlaszcza jesli jest to skaner do uzytku domowego.

Krzychu
02-11-2006, 20:40
Skaner Hp ScanJet 4470c z przystawką do negatywów. Tylko co mi po takiej przystawce, skoro ja chcę zeskanować kliszę 6x6, a przystawka jest przystosowana do małegoobrazka?

Generalnie nic, to jest niestety pewnego rodzaju problem ze średnim formatem - jedynym w miarę rozsądnym kosztowo rozwiązaniem do średniego są wyższe modele płaszczaków Epsona...
Dedykowane skanery do transparentnych potrafiące zeskanować szeroki film mają kosmiczne ceny, odbitki w labach też drogie...

Ja miałem Arcusa 1200 i w sumie dawał radę, dopóki się nie zepsuł ;-)

mungo
02-11-2006, 20:41
O Vuescanie już wcześniej gdzieś wyczytałem, jednak podobne funkcje jak w nim mam w programie dołączonym do skanera. No, ale otrzymałem odpowiedź na moje pytanie, że 6x6 cm nie da się zeskanować na moim skanerze... Trudno... Przeboleje i pójdę wywołać co fajniejsze foty. Dzięki za odpowiedzi!:)

schabu
03-11-2006, 23:15
zeskanuj sobie u fotografa:)

mungo
04-11-2006, 00:37
Chciałem mieć za darmochę;) Oddałem do wywołania, bo co prawda jest dwa razy drożej ale różnica miedzy 1,5 a 3 zł wielka nie jest a będę miał fotki odrazu na papierze:)

schabu
04-11-2006, 19:51
u mnie jest taniej-skanowanie 45 gr za skan 6x6.no ale ja mieszkam na prowincji, chodze tylko do jendego i z reguly z wiekasza iloscia:)