PDA

Zobacz pełną wersję : Problem(?) z 400D

wojtek72
02-11-2006, 16:28
Wiatm,
Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D, a wlasciwie japonskiej wersji Kiss X.
Mam maly problem, a ze wzgledu na to, ze jestem zupelnym nowicjuszem w tej dziedzinie, nawet nie mam pojecia pod jakim haselm moge wyszukiwac na forum rozwiazania problemu.
Otoz gdy zrobie zdjecie (format RAW) przy zaslonietym obiektywie, w zupelnie ciemnym pomieszczeniu, a nastepnie obejrze efekt to nie dostaje calkowicie czarnego obrazu, jakiego mozna sie spodziewac, ale jest mnostwo kropek (najczesciej w kolorze czerwonym), wyglada to prawie jak rozgwiezdzone niebo. Czy to normalny efekt, czy tez aparat nadaje sie do reklamacji?
Z gory dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
wojtek

Tomasz Golinski
02-11-2006, 16:32
Normalny efekt. To dead lub hot pixele. Każdy aparat przy długim czasie naświetlania (i wysokim iso) tak ma.

Reklamować możnaby jakby tych kropek byłoby naprawdę dużo i widoczne byłyby przy normalnych zdjęciach.

VANT
02-11-2006, 19:56
podaj parametry zdjęcia iso, czas wtedy bedzie można coś powiedzieć.....a najlepiej zamieść przykłądowe zdjęcie.

Nortberg
02-11-2006, 20:11
Moim zdaniem przy niskich ISO obraz powinien być całkowicie czarny, natomiast jeśli jest już jakiś "boost" no to różnie to może być

Bagnet007
02-11-2006, 20:31
Moim zdaniem przy niskich ISO obraz powinien być całkowicie czarny, natomiast jeśli jest już jakiś "boost" no to różnie to może być

Tak to tylko w Erze :lol:

rtg
03-11-2006, 13:28
Normalny efekt. To dead lub hot pixele. Każdy aparat przy długim czasie naświetlania (i wysokim iso) tak ma.

Reklamować możnaby jakby tych kropek byłoby naprawdę dużo i widoczne byłyby przy normalnych zdjęciach.

Kurde sorki,ale wydaje mi się,że to jest jednak NIEnormalne...ale może mi się wydaje,bo się nie znam :evil:
W moim egzemplarzu brak jest "martwych",czy innych "złych" pikseli...ale może mam spitolony aparat,skoro wg.Ciebie to NORMALNE...
Pozdrawiam.

ags
03-11-2006, 13:34
Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, wysokim ISO i długim czasie, to zobaczysz.

gwozdzt
03-11-2006, 13:51
Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D...
Otoz gdy zrobie zdjecie (format RAW) przy zaslonietym obiektywie,

Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, ...
Ludzie, co z wami? czy zdjęcia robi się przy zasłoniętym obiektywie?:shock:
Rozumiem dalmierzem, wtedy można zapomnieć zdjąć dekiel, ale zeby lustrzanką?:confused:

EDIT: dla czepliwych - oczywiście mam na myśli lustrzankę (d)SLR bo w przypadku TLR też można niechcący focić dekiel :-)

rtg
03-11-2006, 13:51
Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, wysokim ISO i długim czasie, to zobaczysz.

Tak właśnie zrobiłem...i nie zobaczyłem...czyli,co jednak na Żytnią :lol: :lol: :lol:

mxw
03-11-2006, 14:22
chyba naprawdę nie macie co robić.... :wink:

Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D (...) jestem zupelnym nowicjuszem w tej dziedzinie, nawet nie mam pojecia (...) przy zaslonietym obiektywie, w zupelnie ciemnym pomieszczeniu, (...) wyglada to prawie jak rozgwiezdzone niebo.
skoro kolega sam napisał, że jest zielony, to zapewne zrobił fotkę na zielonym, a tam ISO popłynęło do 1600 i gwiazdy się pojawiły - to normalne.... :roll:

i pewnie dodatkowo jakieś style czy wyostrzanie im pomogło :lol:

zrób na M, na czasie 1/100sek, ustaw ISO na 100 i wtedy sprawdź.

Tak właśnie zrobiłem...i nie zobaczyłem...czyli,co jednak na Żytnią
możesz jeszcze mieć włączoną redukcję szumu przy długich czasach.

rtg
03-11-2006, 20:22

Nie... mam wyłączoną,tą funkcję...
Btw.I teraz pytanie do Ciebie co ma wspólnego redukcja SZUMÓW z dead,hot ,czy bad pixelami...:?: :?: :?:
Hmmm...nie mogę znaleźć wspólnego mianownika...
Ale może się nie znam...:wink:
Pozdrawiam

tomaj_2
03-11-2006, 20:54
Też się swego czasu mocno tym ekscytowałem tj. foceniem dekielka :lol: a tak całkiem poważnie to...mam wtedy sporo hot pixeli w np. Capture One są widoczne. I co z tego ?? Wywołanie do Tiffa czy jpg-a powoduje, że wszystkie te punkty znikają (dokładnie to poza jednym, ale o nim wiem ;) )
Moim zdaniem szumy na matrycy PRZY DŁUGICH CZASACH NAŚWIETLANIA to norma....
Wojtek72 - zrób na różnych czasach...1/60...1/15...1/4 i coraz dłużej..na najpierw ISO100 a potem coraz więcej.. Napisz kiedy się to pojawiają to będzie można wtedy myśleć co dalej :)

MARANTZ
03-11-2006, 21:05
Na zielonym to ISO popłynie, ale do 400 i szlus. Podaj kolego parametry zrobienia tego zdjęcia.

tadek
03-11-2006, 21:10
ja mysle za jak juz kupiles aparat to zdejmij dekielek idz rano na spacer i zrob klika normalnych zdjec
jak wszystko bedzie ok to spoko, a jak nie to wtedy zacznij dekielki, linijki i inne takie fotografowac bo nie daj boze jeszcze jakies ff czy bf ci sie przypaletaja a to juz, z padnietymi pikselami czy innymi takimi ,prawdziwa zaraza;)

Kolekcjoner
04-11-2006, 01:03
(...)zrób na M, na czasie 1/100sek, ustaw ISO na 100 i wtedy sprawdź.

Tylko koniecznie użyj dekielka canona;):).

ja mysle za jak juz kupiles aparat to zdejmij dekielek idz rano na spacer i zrob klika normalnych zdjec
jak wszystko bedzie ok to spoko, a jak nie to wtedy zacznij dekielki, linijki i inne takie fotografowac bo nie daj boze jeszcze jakies ff czy bf ci sie przypaletaja a to juz, z padnietymi pikselami czy innymi takimi ,prawdziwa zaraza;)

NO rozprzestrzenia się. :lol: