Zobacz pełną wersję : Problem(?) z 400D
wojtek72
02-11-2006, 16:28
Wiatm,
Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D, a wlasciwie japonskiej wersji Kiss X.
Mam maly problem, a ze wzgledu na to, ze jestem zupelnym nowicjuszem w tej dziedzinie, nawet nie mam pojecia pod jakim haselm moge wyszukiwac na forum rozwiazania problemu.
Otoz gdy zrobie zdjecie (format RAW) przy zaslonietym obiektywie, w zupelnie ciemnym pomieszczeniu, a nastepnie obejrze efekt to nie dostaje calkowicie czarnego obrazu, jakiego mozna sie spodziewac, ale jest mnostwo kropek (najczesciej w kolorze czerwonym), wyglada to prawie jak rozgwiezdzone niebo. Czy to normalny efekt, czy tez aparat nadaje sie do reklamacji?
Z gory dziekuje za pomoc.
pozdrawiam
wojtek
Tomasz Golinski
02-11-2006, 16:32
Normalny efekt. To dead lub hot pixele. Każdy aparat przy długim czasie naświetlania (i wysokim iso) tak ma.
Reklamować możnaby jakby tych kropek byłoby naprawdę dużo i widoczne byłyby przy normalnych zdjęciach.
podaj parametry zdjęcia iso, czas wtedy bedzie można coś powiedzieć.....a najlepiej zamieść przykłądowe zdjęcie.
Nortberg
02-11-2006, 20:11
Moim zdaniem przy niskich ISO obraz powinien być całkowicie czarny, natomiast jeśli jest już jakiś "boost" no to różnie to może być
Bagnet007
02-11-2006, 20:31
Moim zdaniem przy niskich ISO obraz powinien być całkowicie czarny, natomiast jeśli jest już jakiś "boost" no to różnie to może być
Tak to tylko w Erze :lol:
Normalny efekt. To dead lub hot pixele. Każdy aparat przy długim czasie naświetlania (i wysokim iso) tak ma.
Reklamować możnaby jakby tych kropek byłoby naprawdę dużo i widoczne byłyby przy normalnych zdjęciach.
Kurde sorki,ale wydaje mi się,że to jest jednak NIEnormalne...ale może mi się wydaje,bo się nie znam :evil:
W moim egzemplarzu brak jest "martwych",czy innych "złych" pikseli...ale może mam spitolony aparat,skoro wg.Ciebie to NORMALNE...
Pozdrawiam.
Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, wysokim ISO i długim czasie, to zobaczysz.
Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D...
Otoz gdy zrobie zdjecie (format RAW) przy zaslonietym obiektywie,
Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, ...
Ludzie, co z wami? czy zdjęcia robi się przy zasłoniętym obiektywie?:shock:
Rozumiem dalmierzem, wtedy można zapomnieć zdjąć dekiel, ale zeby lustrzanką?:confused:
EDIT: dla czepliwych - oczywiście mam na myśli lustrzankę (d)SLR bo w przypadku TLR też można niechcący focić dekiel :-)
Pstryknij sobie przy zasłoniętym obiektywie, wysokim ISO i długim czasie, to zobaczysz.
Tak właśnie zrobiłem...i nie zobaczyłem...czyli,co jednak na Żytnią :lol: :lol: :lol:
chyba naprawdę nie macie co robić.... :wink:
Od wczoraj jestm szczesliwym(?) posiadaczem 400D (...) jestem zupelnym nowicjuszem w tej dziedzinie, nawet nie mam pojecia (...) przy zaslonietym obiektywie, w zupelnie ciemnym pomieszczeniu, (...) wyglada to prawie jak rozgwiezdzone niebo.
skoro kolega sam napisał, że jest zielony, to zapewne zrobił fotkę na zielonym, a tam ISO popłynęło do 1600 i gwiazdy się pojawiły - to normalne.... :roll:
i pewnie dodatkowo jakieś style czy wyostrzanie im pomogło :lol:
zrób na M, na czasie 1/100sek, ustaw ISO na 100 i wtedy sprawdź.
Tak właśnie zrobiłem...i nie zobaczyłem...czyli,co jednak na Żytnią
możesz jeszcze mieć włączoną redukcję szumu przy długich czasach.
Nie... mam wyłączoną,tą funkcję...
Btw.I teraz pytanie do Ciebie co ma wspólnego redukcja SZUMÓW z dead,hot ,czy bad pixelami...:?: :?: :?:
Hmmm...nie mogę znaleźć wspólnego mianownika...
Ale może się nie znam...:wink:
Pozdrawiam
Też się swego czasu mocno tym ekscytowałem tj. foceniem dekielka :lol: a tak całkiem poważnie to...mam wtedy sporo hot pixeli w np. Capture One są widoczne. I co z tego ?? Wywołanie do Tiffa czy jpg-a powoduje, że wszystkie te punkty znikają (dokładnie to poza jednym, ale o nim wiem ;) )
Moim zdaniem szumy na matrycy PRZY DŁUGICH CZASACH NAŚWIETLANIA to norma....
Wojtek72 - zrób na różnych czasach...1/60...1/15...1/4 i coraz dłużej..na najpierw ISO100 a potem coraz więcej.. Napisz kiedy się to pojawiają to będzie można wtedy myśleć co dalej :)
Na zielonym to ISO popłynie, ale do 400 i szlus. Podaj kolego parametry zrobienia tego zdjęcia.
ja mysle za jak juz kupiles aparat to zdejmij dekielek idz rano na spacer i zrob klika normalnych zdjec
jak wszystko bedzie ok to spoko, a jak nie to wtedy zacznij dekielki, linijki i inne takie fotografowac bo nie daj boze jeszcze jakies ff czy bf ci sie przypaletaja a to juz, z padnietymi pikselami czy innymi takimi ,prawdziwa zaraza;)
Kolekcjoner
04-11-2006, 01:03
(...)zrób na M, na czasie 1/100sek, ustaw ISO na 100 i wtedy sprawdź.
Tylko koniecznie użyj dekielka canona;):).
ja mysle za jak juz kupiles aparat to zdejmij dekielek idz rano na spacer i zrob klika normalnych zdjec
jak wszystko bedzie ok to spoko, a jak nie to wtedy zacznij dekielki, linijki i inne takie fotografowac bo nie daj boze jeszcze jakies ff czy bf ci sie przypaletaja a to juz, z padnietymi pikselami czy innymi takimi ,prawdziwa zaraza;)
NO rozprzestrzenia się. :lol: