PDA

Zobacz pełną wersję : digimate III- problem z...

marekb
02-11-2006, 14:38
od lipca zapakowałem 80GB dysk w digimate III i teraz go opróżniam i tu problem się pojawił :confused: jako dysk zewnetrzny ma już 25GB wolne a na wyświetlaczu urządzenia mam dalej 0.4GB wolne i z karty nie zrzucę?? (używałem go tez często jako dysk zewnętrzny) Pytanie: czy tak ma być i muszę sformatować dysk by uzyskać do niego dostęp jako fotobank, czy cos jest nie tak??:confused:

szycho
02-11-2006, 14:58
Gdzieś na forum było info, że najlepiej jest dysk co jkakiś czas sformatować. Co gdzie i kiedy nie pamiętam. Poszukam później. Ja swój dysk (40GB) formatuje po każdym jego zapełnieniu. A było to już ze dwa razy. I szystko jest ok.

tdfoto
02-11-2006, 16:01
od lipca zapakowałem 80GB dysk w digimate III i teraz go opróżniam i tu problem się pojawił :confused: jako dysk zewnetrzny ma już 25GB wolne a na wyświetlaczu urządzenia mam dalej 0.4GB wolne i z karty nie zrzucę?? (używałem go tez często jako dysk zewnętrzny) Pytanie: czy tak ma być i muszę sformatować dysk by uzyskać do niego dostęp jako fotobank, czy cos jest nie tak??:confused:

Mialem wczoraj to samo z VP 40 GB .... sformatowalem i chodzi pieknie...FAT 32 ...ale ok

Morpheusz1
02-11-2006, 16:33
Wystarczy włączyć defragmentacje..mi przynajmniej pomogło

Vitez
03-11-2006, 02:01
od lipca zapakowałem 80GB dysk w digimate III i teraz go opróżniam i tu problem się pojawił

A mozesz dokladnie opisac jak go oprozniasz?
Bo mam glupie wrazenie ze wyrzucasz do kosza windowsowego a pozniej po odpieciu od kompa - pliki nadal sa 'w koszu' a databank sam sobie ich nie usunie, za to niekoniecznie znowu pojawiaja sie w koszu windowsowym po ponownym podpieciu do PCta i w ten sposob znikaja z pola widzenia a miejsce zajmuja i tylko format je usunie.

marekb
04-11-2006, 20:01
A mozesz dokladnie opisac jak go oprozniasz?
Bo mam glupie wrazenie ze wyrzucasz do kosza windowsowego a pozniej po odpieciu od kompa - pliki nadal sa 'w koszu' a databank sam sobie ich nie usunie, za to niekoniecznie znowu pojawiaja sie w koszu windowsowym po ponownym podpieciu do PCta i w ten sposob znikaja z pola widzenia a miejsce zajmuja i tylko format je usunie.
vitez, dokładnie tak robię:oops: a jak to poprawnie zrobić??

arturs
04-11-2006, 20:02
Kasuj pliki z wciśniętym shift-em - wtedy system je bezpośrednio usuwa z dysku, bez kosza..
Pozdr
Artur

Tomasz1972
04-11-2006, 20:03
vitez, dokładnie tak robię:oops: a jak to poprawnie zrobić??

Jak wywalisz pliki na databanku poprzez usuń , to później nieodpinając databanku opróżnij kosz , lub ustaw kosz tak , by dane z tego dysku nie wędrowały do kosza.

marekb
04-11-2006, 21:12
dzieki sprobuje

aqua
13-01-2007, 22:38
Mam ten sam problem, tylko kosz mam oprozniony, miejsce na dysku jesze mam a DM III odmowil zgrania nastepnej karty.
Poprortu zgralem juz tyle co ma dysk.
Co robic?
Nie wszystkie zdjecia jesze zgralem.

marekb
14-01-2007, 15:25
mnie pomaga defragmentacja

Metus
14-01-2007, 15:49
zrób tak jak pisał Vitez. miałem ten sam problem bo nie opróżniałem kosza.

są dwa sposoby na pozbycie się problemu

1. po skasowaniu plików przed odłączeniem urządzenia opróżnić kosz
2. podpiąć do kompa i zapuścić format.

mi pomogło a mam te same urządzenie,. ;)

marekb
14-01-2007, 22:21
ja usuwam pliki nie do kosza ale w eter i jak czesto zdarza sie,że muszę 3próby dokonać by zastartowało zrzucanie z karty..??

aqua
16-01-2007, 09:09
Niestety mi nie pomaga defragmentacja:(
pozostje tylko format ale to musze zrzucic zdjecia.
Wczoraj dos dlugo defragmentowalem i chyba przez to wskaznik naladwania akmulatora pokazuje tylko naladowanie 50% (dwie z czterech kresek)?
Jak dla mnie cos badziewiate to urzadzenie :(

marekb
16-01-2007, 10:47
no chyba badziew trochę bo jak razem za pierwszym razem drugim czasem trzecim razem odpala zrzut z karty a czasem w ogóle potem defragmentuje i raz albo 2 razy bezbłędnie a potem znów to samo a jak vitez pisał robię. Może w koncu wyczyszcze i sformatuję:(

Metus
16-01-2007, 12:16
nie sądzę aby była to wina urządzenia. Nigdy jeszcze nie defragmentowałem go i działa..

tak jak pisałem miałem wcześniej problem z miejscem na dysku ale rozwiązałem problem.. problemem okazało się brak mojej wiedzy...

ps. aby zgrać zdjęcia z urządzenia bateria musi być naładowana. Przy prawie rozładowanej baterii nie zgrasz zdjęć. zresztą to samo tyczy się zrzucania z karty

aqua
16-01-2007, 16:55
nie sądzę aby była to wina urządzenia. Nigdy jeszcze nie defragmentowałem go i działa..

tak jak pisałem miałem wcześniej problem z miejscem na dysku ale rozwiązałem problem.. problemem okazało się brak mojej wiedzy...

ps. aby zgrać zdjęcia z urządzenia bateria musi być naładowana. Przy prawie rozładowanej baterii nie zgrasz zdjęć. zresztą to samo tyczy się zrzucania z karty

Zgrwacjac zdjecia do kompa DM jest zasilny przez kabel do zgrywania

MaciekCi
17-01-2007, 18:33
Format ... U mnie w DM jest partycja o rozmiarze ... 40GB :] a wiadomo, że FAT32 windowsowski tyle nie sformatuje i trzeba użyć np. Partition Magic ... ew. jakiegoś innego programu (może darmowego ? Jakieś propozycje ktoś ma ? )

P.S. Tak na wszelki wypadek napisałem jakby ktoś nie wiedział :]

MARANTZ
17-01-2007, 18:51
Ja mam w DM III plus twardziela 80 GB podzielone na trzy partycje (zrobili mi tak w sklepie przy zakupie). I tutaj pojawia się problem. Gdy na pierwszej partycji zostało ok. 5 GB wolnego miejsca ( a ma ta partycja coś koło 30GB), to przy próbie zgrania karty pamięci za Chiny Ludowe nic się nie chce zgrać. Przez kompa przewaliłem kilka GB z jednej partycji do kolejnej i .... zdjęcia wczytują się na tę pierwszą normalnie. Ale to by znaczyło, że mogę swobodnie (bez pomocy komputera) zgrać na tego databanka tylko 25 GB, więc po cholerę mi 80 GB. Już miałem zamiar zrobić mu formatowanie i stworzenie tylko jednej partycji o wielkości tych 80 GB, ale przed chwilą wyczytałem, że taka duża partycja nie jest możliwa po windowsem. Ma ktoś jakieś rozwiązanie tego problemu? Będę wdzięczny bo moja wiedza o komputerach jest zerowa.

kane
17-01-2007, 18:53
partycja jest dostepna tylko narzedzia windowsa nie potrafia tak duzej sformatowac.

MARANTZ
17-01-2007, 19:34
Czyli w sklepie mi dobrze zrobili. W takim razie czy ktoś wie jak spowodować, by databank sam zgrywał zdjęcia do pustej (drugiej) partycji po zapełnieniu tej pierszej? Bo w chwili obecnej po prostu nie chce zgrywać zdjęć jak zapełni w dużym stopniu pierwszą partycję a dwie kolejne oczekują prawie puste (są tam pliki przeniesione przy pomocy kompa).

Metus
17-01-2007, 20:11
Marantz.. to nie tak..

Digimate III widzi max. dysk o pojemności 60GB. większego albo wcale nie zobaczy albo wykryje 60. Dlatego koleś założył Ci partycje.. nie rozumiem tylko po co aż trzy?!?!? Robi się to tak, że zakłada sie dwie partycje.. jedna 60GB a druga na reszte. Wtedy na zdjęcia masz 60GB a 20GB na inne dane które możesz sobie wrzucić z kompa. Nigdy tank nie wrzuci Ci na drugą partycję. Skasuj je i załóż tak jak napisałem (60+20)

marekb
17-01-2007, 22:17
metus co ty piszesz? ja mam jak marantz 80GB i jedną partycje i widzi mi ok 78GB (w tej chwili mam wolne ok 7GB)

Metus
17-01-2007, 22:22
to, że DigiMate III widzi dyski max 60GB wyczytałem w instrukcji.. ale może to było 80 a nie 60GB. ręki nie dam uciąć..

ile by nie było.. jeśli widzi max 80GB to można wsadzić i 120GB ale wtedy już na 100%trzeba robić partycje. I wiadomo, że urządzenie na drugą partycję nie wrzuci..

marekb
17-01-2007, 23:03
partycja jest dostepna tylko narzedzia windowsa nie potrafia tak duzej sformatowac.
to jak sformatować DM III z 80GB-owym dyskiem??

Tomasz1972
17-01-2007, 23:28

http://www.aquaindigo.com/fwupdates/FDISKZIP.zip

marekb
18-01-2007, 01:25
dzieki tomek

KrzychK
18-01-2007, 10:33

tu bylo opisane wraz z linkiem do darmowego softu (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=181114#post181114)

ZbyszekAl
22-01-2007, 13:36
to nie wina urzadzenia ale portu usb niewiem dlaczego dla tego typu urzadzenia zrobiono 3 partycje gdzie zrzut odbywa sie tylko na jedna ! ja rowniez podpinalem 80 widzial bez problemowo ale urzadzenie ma problemy z odswierzaniem danych o pojemnosci ale to tylko blad odczytu gdyz istotnie dostepnego miejsca jest wiecej , moze komus uda sie wgrac firmware nowe bo posiadam takowe pozbylem sie problemow komunikacyjnych poprzez zakup dodatkowej karty USB PCi na kosci Nec dziala bez problemowo ale martwi mnie bateria ktora na dodatek ze jest malej pojemnosci to zupelnie rozladowuje sie w zimnym otoczeniu dlatego kupilem zasilacz USB na 4 akumlatorki

marekb
28-04-2007, 08:32
no i był spokój przez jakis czas i znowu numer...??

wczoraj cos mnie podkusiło i dałem sobie sprawdzanie błędów i zaznaczyłem opcje: automatycznie napraw błędy... oraz skanuj dysk i spróbuj odzyskac uszkodzone sektory..
i... z 18GB wolnego miejsca zrobiło mi sie 400MB....

da sie cos z tym zrobic bez formatowania...??

Kaworu
28-04-2007, 12:32
Raczej powinieneś zapytać czy formatowanie Ci cokolwiek da.
Start -> uruchom, cmd <enter>
wpisz:
chkdsk c: (gdzie oczywiscie c: podmieniasz na litere dysku z digimate), interesuje nas to pogrubione:

514048 KB całkowitego miejsca na dysku.
502816 KB w 13 plikach.
192 KB w 16 indeksach.
0 KB w uszkodzonych sektorach.
5312 KB używanych przez system.
4640 KB zajętych przez plik dziennika.
5728 KB dostępnych na dysku.

jeśli jest tam więcej niz zero, to mozliwe, ze dysk jest fizycznie uszkodzony.

edit.: jest jeszcze opcja, ze te 18GB to było fałszywe wskazanie które checkdisk poprawił po prostu.

janmar
30-04-2007, 09:15
Miałem z Digimate III różne problemy typu znikająca pamięć.Sciagnąłem przez google programik "free" pod nazwą "CompuAppsSwissKnife V3" i po problemach.Mam dysk 80 GB,Gdy pokazuje po zgraniu do compa np.65 GB formatuję i zakładam partycję[jedną] ijest pełna pamięć.Działa błyskawicznie.uruchamiasz program,wybierasz dysk Digimate[ostrożnie zeby nie główny compa]Klikasz"Delete" potem"create"i po bólu.pozdrawiam.