PDA

Zobacz pełną wersję : 1Ds czy 5D

paparazzo
02-11-2006, 13:00
Witam. Przesiadam sie na pelnoklatkowa cyfre. I tu jest problem. 5tka, czy 1ka. 5ka mniej szumi, 1ka to profi puszka bez dwoch zdan. Jakie sa jeszcze za i przeciw? Prosze o pomoc.
Dotychczas uzywalem analogowej 1-ki i cyfraka 20D.

pozdrawiam

Foto-Taxi
02-11-2006, 14:56
A którego Ds-a bierzesz pod uwagę?

oskarkowy
02-11-2006, 14:59
Obmyślałem ten sam problem z przeznaczeniem na backup.
Tłumaczylem sobie, że 1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często. Wnioski (będzie bolało) - czekam do lutego na 3D, a jak dadzą ciała (w co wątpię, ale mogą zaszaleć z ceną) to kupie jeszcze jedno 5D i będzie super.
Weź pod uwagę, że Ds-a kupujesz z bagażem doświadczeń, których nie znasz. Wszystkie są oczywiście "ze studia" i mają 2k klapnięć :? Nie wiem, czy warto ryzykować, szczególnie, że na używkę faktury nie dostaniesz.

gwozdzt
02-11-2006, 15:44
1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często...
I to jest sedno sprawy.
Tylko że autor wątku nic nie wspomina czego oczekuje od sprzętu, co jest istotne, a z czego może zrezygnować? Czy perfekcyjny AF, czy jakość na wysokich ISO, czy też moze wytrzymałość i szczelność korpusu? Czy chce używać ten sprzęt w studiu czy w terenie (jak trudnym terenie?)
Bez takich informacji trudno sensownie doradzić.

Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D

Pikczer
02-11-2006, 15:50
Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.

gietrzy
02-11-2006, 15:53
Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.
No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...

oskarkowy
02-11-2006, 15:53
Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D

Jak sobie przypomnę komfort pracy z analogową jedynką i 20D, to albo się skacze z radości i walczy ze ślinotokiem, albo wali głową w najbliższą ścianę z rozpaczy..

No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...
Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas? Zresztą kolega już się bawił niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..

Pikczer
02-11-2006, 15:58
Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u? A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.

gwozdzt
02-11-2006, 16:07
...niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..
Można prosić troszkę więcej szczegółów na ten temat?
jaka to była konstrukcja: zintegrowana z gripem czy zwykła?

oskarkowy
02-11-2006, 16:13
Można prosić troszkę więcej szczegółów na ten temat?
jaka to była konstrukcja: zintegrowana z gripem czy zwykła?

Sam niewiele wiem. Matrycę miał chyba z Ds2, w każdym razie pixeli było tyle samo. Gripa z tego, co wiem, raczej nie miał. Ale nie chcę wprowadzać w błąd, bo zabawa zaczyna przypominać głuchy telefon.
Pamiętam jak ponad rok temu pisałem tutaj o współpracy 5d, którego jeszcze nie było na rynku z 16-35L i 24-70L. Później Arek prostował to, co niedokładnie przekazałem.
Przy okazji, z tego co zrozumiałem, to prototypów to oni trochę mają do testów. A co wyjdzie na koniec,to cholera wie :mrgreen:

gietrzy
02-11-2006, 16:19
Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u?
Nie no bankowo na trójce.

A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.
Oczywiście. ISO 1600 będzie akceptowalne dla oskarkowego czytaj: bardzo czyste.
Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)

Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas?
Mówiąc brzydko: mi to wisi i tak mnie nie stać.

Pikczer
02-11-2006, 16:24
Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)
Wiesz - ja juz prawie uzbieralem kase na nowe body z FF. I korci mnie jak czort, aby juz sobie kupic :mrgreen: Nie mam jednak cisnienia, bo wiem, ze warto bedzie poczekac nawet do czerwca :razz:

oskarkowy
02-11-2006, 16:40
Mówiąc brzydko: mi to wisi i tak mnie nie stać.

Cholera, boję się o to samo. A bardzo chciałbym mieć na wiosnę zestawik 3D z 35/1.4L Szkło już praktycznie do mnie jedzie, byłoby miło, gdyby starczyło jeszcze kasy na nową puszeczkę :???:
Ale coś mi się widzi, że poniżej 15-16kzł u nas nie będzie do dostania..

Pikczer
02-11-2006, 16:44
Ale coś mi się widzi, że poniżej 15-16kzł u nas nie będzie do dostania..
Eeee tam. Troche optymizmu :) - bedzie taniej ;-)

oskarkowy
02-11-2006, 16:48
Eeee tam. Troche optymizmu :) - bedzie taniej ;-)

Trochę realizmu. Witamy w świecie canona, miejscu, gdzie monopolista nie ma konkurencji i robi, co chce.. :mrgreen:

Pikczer
02-11-2006, 16:50
Trochę realizmu. Witamy w świecie canona, miejscu, gdzie monopolista nie ma konkurencji i robi, co chce.. :mrgreen:
Ooooo przepraszam. Ale tu musze wstawic sie za Canonem - moze i ceny winduje, ale przynajmniej jakis postep sie widzi ;-) 8)

Cichy
02-11-2006, 17:50
Dokładnie. Ja aktualnie bezpuszkuję i czekam na nowy wypust :]

Pikczer
02-11-2006, 17:55
Dokładnie. Ja aktualnie bezpuszkuję i czekam na nowy wypust :]
Bezpuszkuje???? tzn? :roll:

MMM
02-11-2006, 17:55
Bezpuszkuje???? tzn? :roll:
Pisał przecież że sprzedał :). Cichy, a mówiłeś że 5D taki dobry? hehe

Pikczer
02-11-2006, 17:59
Pisał przecież że sprzedał :). Cichy, a mówiłeś że 5D taki dobry? hehe
No i co, ze pisal. Ale w stopce jak wol nadal stoi "fullfrejm" :wink:

MMM
02-11-2006, 18:01
No i co, ze pisal. Ale w stopce jak wol nadal stoi "fullfrejm" :wink:
Sprzedać sprzedał ale lansować można się dalej ;)

Mac
02-11-2006, 18:05
5D dobry ale 3D jeszcze lepszy tyle, że go nie ma. Ja postanowiłem poczekać do premiery nowej puszki i wówczas pomyślę i policzę. Pewnie chciałbym mieć nowszą puszkę a jak nie to kupię 5D.

oskarkowy
02-11-2006, 18:30
5D dobry ale 3D jeszcze lepszy tyle, że go nie ma. Ja postanowiłem poczekać do premiery nowej puszki i wówczas pomyślę i policzę. Pewnie chciałbym mieć nowszą puszkę a jak nie to kupię 5D.
Ja sobie postawiłem jeden warunek. Ponieważ parametry nowej puszki są w miarę oczywiste, a główną zagadką jest cena, to postanowiłem sobie, że kupię tę puszkę, jeśni nie będzie droższa niż 50-60% ceny 5D w lutym. Gorzej jak będzie, a będzie to niesamowity korpus.. Wtedy będzie kłopot (oczywiście kłopot polegający na tym, jak uzasadnić wydatek przed żoną).. :mrgreen:

Cichy
02-11-2006, 18:30
Do świąt na pewno nie ma co liczyć na spadek cen 5D. A jeśli chodzi o nową puszkę - cóż, czekamy. Na szczęscie jestem w o tyle dobrej sytuacji, że w razie potrzeby mam jakąś puszkę pod ręką :)

MMM
02-11-2006, 20:56
Do świąt na pewno nie ma co liczyć na spadek cen 5D. A jeśli chodzi o nową puszkę - cóż, czekamy. Na szczęscie jestem w o tyle dobrej sytuacji, że w razie potrzeby mam jakąś puszkę pod ręką :)
To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje? Przypuszczam że brakuje paru rzeczy w funkcjonalności puszki bo z jakości obrazu chyba ciężko być niezadowolonym. Mając funkcjonalnie prawie taki sam aparat (30D) mam swoją listę życzeń ale ciekawy jestem innych opinii.

oskarkowy
02-11-2006, 21:11
To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje? Przypuszczam że brakuje paru rzeczy w funkcjonalności puszki bo z jakości obrazu chyba ciężko być niezadowolonym. Mając funkcjonalnie prawie taki sam aparat (30D) mam swoją listę życzeń ale ciekawy jestem innych opinii.

Hej, niby nie do mnie, ale się dorzucę.
"Funkcjonalnie prawie taki sam aparat", to jednak nadużycie. Lepszy i szybszy AF, normalna matówka, szybszy zapis plików i kilka innych detali wystarczająco odróżnia te aparaty od siebie. To, że klawiszologia i menu są podobne, to nie znaczy, że funkcjonalność jest taka sama.

Co do jakości obrazu w 5D, to też można mieć sporo wątpliwości. Przede wszystkim jedna rzecz, która mnie boli od samego początku i nie da się jej rozwiązać. Wraz z podnoszeniem czułości następuje drastyczny spadek ilości rejestrowanych szczegółów. Nie ma wtedy znaczenia, jakiego szkła używasz. Albo jedziesz na ISO100 albo tracisz na jakości. W 5D jest to szczególnie widoczne, może dlatego, że niższe modele nie rejestrowały tylu detali w ogóle.

djtermoz
02-11-2006, 21:11
To może podzielisz się wrażeniami z używania 5D w jakimś wątku. Co ci nie pasuje w tym aparacie, czego brakuje?
No wlasnie panowie, czy Wy czasem troche nie przesadzacie?

Rzucac sie na cos czego jeszcze nie ma (3D) i w ogole nie wiadomo czy bedzie? Czy to ma sens? Jesli potrzebujecie dobry, pelnoklatkowy aparat teraz to lepiej kupic 5-tke tym bardziej ze tu i owdzie (USA) daja na to dobre rabaty (do $600). A co bedzie pozniej to tylko wrozka Wam powie. Czy ma sens pozbywac sie dobrego sprzetu (5D) bo nastepny bedzie moze lepszy mimo, ze nie wiemy jaki w ogole bedzie?

Do czego Wam potrzebne jest 3D? Dlaczego nie od razu jedynka? Mnie w 5D niczego nie brakuje - oprocz troche lepszej ergonomii, ale to w 90% mozna by zalatwic przez firmware (gdyby Canon zechcial, of course). Uszczelnienia? Moze... Wiecej megapikseli? Po co? Szybszy? Dla mnie jest szybki. Lepszy AF? Mnie zdecydowanie wystarczy. Nizsze szumy? Po co, skoro ISO1600 w ogole nie trzeba odszumiac.
Moze jakies 24bitowe RAWy i super-hiper dynamic range by mnie przekonaly ale tak...

Wszystkie bugi, ktore mial 10D w 5D wyeliminowano (lacznie z podstawowym mega-bugiem czyli cropem). Wiecej juz nie chce albo chciec nie musze.

Co do jakości obrazu w 5D, to też można mieć sporo wątpliwości. Przede wszystkim jedna rzecz, która mnie boli od samego początku i nie da się jej rozwiązać. Wraz z podnoszeniem czułości następuje drastyczny spadek ilości rejestrowanych szczegółów. Nie ma wtedy znaczenia, jakiego szkła używasz. Albo jedziesz na ISO100 albo tracisz na jakości. W 5D jest to szczególnie widoczne, może dlatego, że niższe modele nie rejestrowały tylu detali w ogóle.
Ale tutaj to cudow nie oczekuj bo to ma kazdy aparat cyfrowy (nie tylko Canona). Po prostu wraz ze zwiekszaniem sie ISO zmniejsza sie stosunek sygnalu do szumu.

MMM
02-11-2006, 21:34
"Funkcjonalnie prawie taki sam aparat", to jednak nadużycie. Lepszy i szybszy AF, normalna matówka, szybszy zapis plików i kilka innych detali wystarczająco odróżnia te aparaty od siebie. To, że klawiszologia i menu są podobne, to nie znaczy, że funkcjonalność jest taka sama.
Nie napisałem że jest taka sama ale "prawie", a to pewna różnica. Trochę szybszy zapis plików przy wielkości bufora 30D MZ nie ma znaczenia. Duży wizjer w 5D? Tak to bardzo mi się podoba.
Powiedz mi jakie są te detale które dają 5D lepszą funkcjonalność? Brak lampy? 3fps vs 5fps? :roll:

EDIT: przypomniało mi się jeszcze: punkty AF w 5D są bliżej centralnego niż w 30D :)

KuchateK
02-11-2006, 22:09
Mozna poleciec teraz na rabaty i kupic piatke. Canon z tego sie bardzo ucieszy. Tyle ze jak wyjdzie trojka "de" jaka sie wielu osobom mazy to troche glupio bedzie zmieniac 3-5 miesieczna piatke na nastepce.

Nowa pucha napewno nie bedzie gorsza. Cena, jesli to bedzie nastepca tez nie bedzie wyzsza. A jesli to bedzie model dodatkowo obok 5D to z pewnoscia i tak spadnie z cena sporo, z pewnoscia do poziomu rabatow podobnie jak to ostatnio bylo z 300D po wejsciu 350.

Nie ma sie co tak rajcowac tym rabatem, bo aby dostac to 600$ to trzeba jeszcze pare stowek oprocz puchy dorzucic na szklo. Realnie jest to 300. A za tyle z pewnoscia da sie 5D po premierze i ogloszeniu specyfikacji 3D kupic.

Mozna cierpliwie poczekac nie tak wcale dlugi i wybrac majac pewnosc, ze nic sie nie traci. Mozna tez kupic teraz a potem sobie pluc w brode, ze za te same pieniadze mozna bylo miec duzo wiecej :)

Cichy
02-11-2006, 23:26
Kilka osób pytało, czemu sprzedałem. Nie rzucam się na 3D, którego nie ma i nie wiadomo, czy będzie. Po prostu zlecenia mi się skończyły, na zimę nie mam żadnych nowych, wiec puszke pogoniłem, coby na wartości nie straciła. Jeśli w międzyczasie będę musiał coś sfocić to sobie poradzę, a do wiosny cena piątki na pewno pójdzie w dół, jeśli oczywiście Canon zechce wypuścić coś nowego. Są 2 warianty na których na pewno nie stracę:
- wypuszczą 3d czy 5d mkII zwał jak zwał i wtedy zanabędę (jeśli będzie wart)
- nic nie wypuszczą i odkupię 5d w niższej cenie.

Czego mi brak w 5d ? niczego. Jest dla mnie aparatem idealnym, celność AF i plastyka mnie powala za każdym razm jak coś focę. Czego bym chciał ? Zmienionej puszki z uszczelnieniami bez tandetnej trzeszczącej klapki od CF i z dodaną trzęsawką antykurzową. Matryca może zostać taka jak jest, bo jest świetna. A jeśli dorzucą Digic III to wcale się nie obrażę :)

Richie
03-11-2006, 01:18
Po prostu zlecenia mi się skończyły, na zimę nie mam żadnych nowych, wiec puszke pogoniłem, coby na wartości nie straciła.

Ot posunęcie rasowego sprzedawcy.Bądz co bądz bardzo rozsądne posunięcie bo w okresie zimowym w foto ślubnym lekki przestuj a ceny lecą w dół cały czas.

A jeśli chodzi o nową puszkę - cóż, czekamy. Na szczęscie jestem w o tyle dobrej sytuacji, że w razie potrzeby mam jakąś puszkę pod ręką :)

Zawsze jest na posterunku jakaś 350ka ;)

Cichy
03-11-2006, 01:26
Aktualnie na posterunku 400d 10-dniowe któe dostałem w rozliczeniu :) Fajnie się poawić taką zabawką z tunelikiem zamiast wizjera :)

Richie
03-11-2006, 01:31
Aktualnie na posterunku 400d 10-dniowe któe dostałem w rozliczeniu :)

Przynajmniej AF jest w miarę przewidywalny choć zapewne najdziwniejszą rzecza podczas robienia zdjęć jest spoglądanie w wizjer i wybałuszanie oczka :shock:

adam_k
03-11-2006, 01:39
a mi w 5D brakuje wbudowanej lampy, czasem awaryjnie bardzo by sie przydała.

Cichy
03-11-2006, 01:52

No rotfl :)

Ja nawet o tym nie pomyślałem... W ogóle lampę podpinam z rzadka.

Kolekcjoner
03-11-2006, 03:44

Oj tylko nie to!:) Wreszcie canon zrobił aparat który na prawdę mi się podoba i przystaje do moich potrzeb:) oby go tylko nie zepsuli.

No rotfl :)

Ja nawet o tym nie pomyślałem... W ogóle lampę podpinam z rzadka.

Ja podpinam często (niestety) i właśnie dlatego po grzyba mi "to coś" na aparacie:):).

Vitez
03-11-2006, 04:18

Cos mi tu nie gra... od kiedy Canon to Nikon?
Tak mocno uogolniajac to u Nikona jest 2-3 mies zajawek flaszowych na www, potem zapowiedz, potem na polkach kolejne 2-3 mies po zapowiedzi.
U Canona... 1-6 miesiecy plotek, oficjalna zapowiedz i 2-4 tyg od zapowiedzi juz w sklepach. Tak wiec nie wiem skad taki pesymizm odnosnie ew dostepnosci :p

gietrzy
03-11-2006, 06:49
Tak wiec nie wiem skad taki pesymizm odnosnie ew dostepnosci :p

24.08.2006 zaanonsowali 50/1.2L, dziś jest 03.11.2006 i wciąż brak maila od Starszych Braci z B&H.

Vitez
03-11-2006, 07:36
24.08.2006 zaanonsowali 50/1.2L, dziś jest 03.11.2006 i wciąż brak maila od Starszych Braci z B&H.

A gdyby sie ograniczyc do puszek?

Co do 50 1.2 to np jest takie info:
Availability: This item will be released on December 15, 2006. Pre-order now.

Cichy
03-11-2006, 10:13
Vitez ma rację, puszki pojawiają się w hurtowniach niemal zaraz po zaanonsowaniu nowego sprzętu. Tak trzymać :)

gwozdzt
03-11-2006, 10:19
Vitez ma rację, puszki pojawiają się w hurtowniach niemal zaraz po zaanonsowaniu nowego sprzętu.
Ale i tak trzeba potem poczekać, żeby cena trochę okrzepła :-)

Jac
03-11-2006, 10:39
Ale i tak trzeba potem poczekać, żeby cena trochę okrzepła :-)

nie trzeba - mozna ;-) ale nie kazdy wytrzymuje :twisted:

Pikczer
03-11-2006, 10:42
...ale nie kazdy wytrzymuje :twisted:
Wlasnie :) Ja np. jestem juz na skraju zalamania nerwowego :mrgreen: ;-)

ps
moze se fajny zegarek kupie... :mrgreen: :rolleyes:

Cichy
03-11-2006, 10:44
ja nabyłem laptoka, będę się bawił wieczorami :P

gwozdzt
03-11-2006, 10:46
Wlasnie :) Ja np. jestem juz na skraju zalamania nerwowego :mrgreen: ;-)
Aż tak daleko sprawy zaszły od wczoraj?:mrgreen:
http://canon-board.info/showpost.php?p=238151&postcount=12&highlight=Nie+mam+jednak+cisnienia#post238151

Pikczer
03-11-2006, 15:53
Aż tak daleko sprawy zaszły od wczoraj?:mrgreen:
http://canon-board.info/showpost.php?p=238151&postcount=12&highlight=Nie+mam+jednak+cisnienia#post238151
Ty nie badz taki madry Shrek :mrgreen: :wink: