Zobacz pełną wersję : jak zrobic bezprzewodowo zdjęcia 20D wraz 550EX
MisterFanatic
01-11-2006, 23:49
no wlasnie, niby mam instrukcje do aparatu i lampy, ale ... nie wiem jak ustawic aparat i lampe by można było wykonac następujące zdjęcie: lampa wbudowana w aparat przekazuje ustawienia do lampy 550EX. Inaczej mowiac, a mam nadzieje, ze dobrze mysle, 550EX jest lampą podporządkowaną, sterowaną i wyzwalaną bezprzewodowo.
Z instrukcji aparatu wynika, ze wbudowana w niego lampa cos takiego umożliwia.
Bardzo proszę o pomoc :confused: :confused: :confused:
Nie wiem gdzie to wyczytałeś w instrukcji aparatu. Nie piszą tam czasem, że potrzeba do tego ST-E2 lub zapiętą na sankach 550 czy 580EX?
MisterFanatic
02-11-2006, 10:43
hmm moglem to zle zrozumiec, ale jest na 98 str instrukcji napisane: "Ze względu na zgodność z systemami automatyki błysku, aparat EoS 20D jest aparatem typu A, może więc korzystać ze wszystkich funkcji lamp Speedlite EX"
Aatem potrzebuje jakiejś nakładki?
Krótko: za pomocą lampy wbudowanej nie odpalisz bezprzewodowo 550EX (ani żadnej innej EX).
Aby wyzwalać lampę bezprzewodowo potrzebujesz dodatkowego urządzenia i mogą to być:
- druga lampa 580EX/550EX lub Sigma EF-500 SUPER, ewentualnie sterownik Canon ST-E2, przy tych urządzeniach masz pełne przeniesienie automatyki E-TTL
- fotocele, wyzwalacze radiowe lub na podczerwień dowolnych producentow, jednak wtedy tracisz automatykę błysku.
Jak chcesz koniecznie odpalac zewnętrzną lampę systemową za pomocą wbudowanej, to mozesz również zmienic system i iść do Nikona. Tam jest taka możliwość :-)
Nie da rady wyzwolić 550EX za pomocą kukułki. Doczytaj dokładnie instrukcję. To, że aparat należy do klasy A oznacza, że dostępne są opcje typu FEL. Do wyzwolenia zdalnie lampy, potrzebujesz drugiej, zamontowanej na aparacie, lub transmitera.
MisterFanatic
02-11-2006, 11:49
bardzo dziekuje za wyjasnienia, nie ma jak to ekipa znawców Canona :)
właśnie znam to z Nikona i dlatego bylem zdziwiony, ze .... Canon tego nie ma! :) Ale co tam Canon i tak jest the best !!!