Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dzielenie się swoimi zdjęciami z innymi

Karlolek
31-10-2006, 15:24
Często, gdy na jakichś imprezach wykonuję zdjęcia, ludzie później proszą mnie o płytkę z nimi. Chciałem zapytać, jakie są sposoby na zapobieganie niechcianej publikacji moich zdjęć, tzn. bez mojej zgody, a jednoczesne umożliwienie ich oglądania.

Przykład:
Dyrektor szkoły poprosił mnie o zdjęcia z festynu. Mam mu je nagrać na płytkę w pełnej rozdzielczości, zmniejszyć, podpisać na fotce czy w exif, czy jeszcze inaczej? Mogłoby się później okazać, że dyrektor da niektóre z nich do publikacji w gazecie i oczywiście zapomni je podpisać moim imieniem i nazwiskiem.

Drugi przykład:
Poproszono mnie o zdjęcia do publikacji na stronie internetowej. Czy mam zapytać zainteresowanych o rozdzielczość i samemu je zmniejszyć, jednocześnie podpisując na każdym z nich "fot. xxx"? Nie jestem pewien, czy oni zrobią to tak, jak ja chcę, a w dodatku jaką mam gwarancję, że nie wykorzystają ich gdzies jeszcze?

Niestety, to nie są czasy odbitek na papierze, teraz wszyscy chcą "oryginałów", bo jak inaczej nazwać pliki JPEG? Przecież jeśli nie posiadam RAWów, to JPEGi są oryginałami, które jeśli komuś udostępnię, może je wykorzystywać jak kliszę. A jak wiadomo klisza zawsze była tylko jedna...

Dzięki za odpowiedzi. Pytam, bo już raz się spotkałem z wykorzystaniem moich zdjęć w niedarmowej publikacji.

Oczywiście nie mam na myśli moich znajomych, którym ufam i zdjęcia udostępniam na licencji public domain... ;)

Aha, co zrobić, kiedy moje zdjęcia zostaną jednak opublikowane bez mojej zgody? Albo gdy dostarczę zdjęcia do publikacji w internecie podpisane na fotce, a ktoś to obetnie/zamaże? Jak zareagować? Wiadomo, że skasować je może tylko admin serwera, czyli najczęściej ta osoba, która je zmodyfikowała.

Theoo
31-10-2006, 15:38
1/ Wstawiaj znak wodny na kazdym zdjeciu, ja do tego umieszczam " mikrodrukiem gdzies cichcem jakies swoje dane". Albo stawiam R-kę na marynarce lub innym widocznym zdjeciu. A złodzieji fotek nie brakuje nie tylko w PL, chociaż sa tam niezłe jazdy z udowodnieniem i sciagnieciem potem kasy. Artysta może w gaciach łazic - to std. w polskich sądach i społeczeństwie. Brrr.

Driver
31-10-2006, 15:53
Chciałem zapytać, jakie są sposoby na zapobieganie niechcianej publikacji moich zdjęć, tzn. bez mojej zgody, a jednoczesne umożliwienie ich oglądania.

Nic nie rób. Najlepiej zarabia się na kradzieżach zdjęć.

A duże pliki wysyłaj "No exif" i po bólu

piszczal
31-10-2006, 15:56
nie dawaj zdjęć z Exifem, posiadanie jako jedyna osoba exifu jest dośc skutecznym dowodem na własność zdjęcia
Znak wodny na środku zdjęcia solidnie uniemożliwi dalsza nieautoryzowaną dystrybucję, umozliwiając przy tym ogladanie.
Zobacz przykład jak to robi fotomatix

Karlolek
31-10-2006, 16:10
Jakim programem mogę grupowo skasować exif w zdjęciach? Zwykle kasuje mi się on tylko po przepuszczeniu zdjęcia przez niektóre programy (np. ACDSee). Aha, kiedyś widziałem zdjęcie, które było podpisane w exifie - może rozwiązaniem jest skasowanie wszystkich informacji i dodanie tylko jednej o autorstwie?
Identyczne pytanie, jeśli chodzi o znak wodny. Czym mogę szybko zrobić znak wodny na wszystkich zdjęciach?

Sibil
31-10-2006, 16:20
W jednym wątku już było o masowym usuwaniu Exif, podaję linka http://canon-board.info/archive/index.php/t-2214.html

Karlolek
31-10-2006, 16:58
Czy usuwanie exifa ze zdjęcia powoduje ponowną kompresję JPEGa?
Znacie może jakiś program, który pozwoliłby edytować metadane, a także dodawać exify tam, gdzie ich wcale nie ma?

piszczal
31-10-2006, 17:04
Czy usuwanie exifa ze zdjęcia powoduje ponowną kompresję JPEGa?
Znacie może jakiś program, który pozwoliłby edytować metadane, a także dodawać exify tam, gdzie ich wcale nie ma?

exifer

Niedzwiedz
31-10-2006, 17:06
jak masz RAW to latwo udowodnisz ze to twoje zdjecie

Karlolek
31-10-2006, 17:08
jak masz RAW to latwo udowodnisz ze to twoje zdjecie
A jeżeli posiadam tylko JPEG? :roll:

muflon
31-10-2006, 17:13
Ja dorzuce jeszcze jeden trick (nie dla ahtystow ktorzy brzydza sie PS-em i kadrowaniem w komputerze :mrgreen:): zawsze dawac zdjecia lekko scropowane, a zatrzymywac sobie pelne klatki. Taki dowod (jesli juz przyjdzie co do czego) ciezko jest obalic.

Oakhallow
31-10-2006, 21:56
I to jest najlepsze co można zrobić z jpeg-iem. Dodatkowo chcę powiedzieć, że na prawdę działa. Ja już miałem przypadek, że w ten sposób udowodniłem autorstwo zdjęcia i gazeta zapłaciła (zdjęcie oczywiście w pełni opisane IPTC, ale po co zaglądać). Co smutne, to fakt, że kradzież najłatwiej przychodzi redakcjom, wydawnictwom, po których człowiek by się nie spodziewał - katolickie, społeczne, ngo.

Oakhallow

enter
31-10-2006, 22:33
wrzuć na płytkę plik prawa_autorskie.txt z informacją na jakie cele je przekazujesz i w jakich granicach pozwalasz je wykorzystywać plus

tka jak pisze muflon wszystkie po delikatnym cropie

Karlolek
01-11-2006, 18:56
wrzuć na płytkę plik prawa_autorskie.txt z informacją na jakie cele je przekazujesz i w jakich granicach pozwalasz je wykorzystywać
Czy mógłbyś podać przykład, jak może wyglądać treść takiego pliku? Nie interesuje się prawem, a chciałbym żeby wszystko było opisane jak najlepiej to możliwe. Z góry dzięki! :-)

Driver
01-11-2006, 19:13
"Oświadczam iż jestem autorem zamieszczonych zdjęc, oraz posiadam do nich pełne prawa majątkowe" i podpis

Styknie

marekb
01-12-2006, 23:14
czy w PS CS dodam znak wodny wsadowo??

mkwiek
01-12-2006, 23:23
czy w PS CS dodam znak wodny wsadowo??

a czego w ps-ie nie można zrobić wsadowo????

mario1275
01-12-2006, 23:55
ale panowie znak wodny to nie napis na fotce ale dane m.in. o autorze zakodowane wraz ze zdjęciem nie do usunięcia - funkcja czytaj znak wodny w PS wydobywa takie dane na zasadzie ich odczytu tyle że o ile wiem to znakowanie zdjęć takim znakiem wodnym jest odpłatne.

Pikczer
02-12-2006, 00:12
Znak wodny na środku zdjęcia solidnie uniemożliwi dalsza nieautoryzowaną dystrybucję, umozliwiając przy tym ogladanie.
Noooo... masz racje :mrgreen: :wink:

mattnick
02-12-2006, 01:42
hehe :)

piszczal
04-12-2006, 10:35
Noooo... masz racje :mrgreen: :wink:

własciwie to racja, ale chyba pracochłonne ;-)