PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D, błędy funkcji Remote shooting

mrcn
30-10-2006, 17:39
Witam,

korzystam w studio z funkcji remote shooting, by zdjęcia na bieżąco były przegrywane do komputera (poprzez USB).
Co jakiś czas na ekranie pokazuje się komunikat "Failed to capture image". Aparat wciąż robi zdjęcia, nie zapisuje ich jednak - ani w komputerze, ani na karcie pamięci. Jest to niebezpieczne, gdyż nie wiadomo, że zdjęcia nie są zapisywane.

Czy ktoś wie, gdze może leżeć problem? Po stronie aparatu (firmware 1.0.5), czy może softu w komputerze?

Czy istnieje alternatywa dla softu Canona, która jedynie zapisywałaby zdjęcia na dysku, nie otwierając żadnej przeglądarki?

Będę wdzięczny za pomoc!

Robin
31-10-2006, 00:04
Może takie coś na przykład: http://breezesys.com/DSLRRemotePro/index.htm

nexus_seven
01-11-2006, 20:50
moim zdaniem upgrade softu w aparacie do wersji 1.1.0 dostepny na amerykańskiej stronie canona. jedną z poprawek jest własnie bład który opisujesz. podaje cycat ze strony canona

This firmware update incorporates the following additional functions and corrections:

1. Enhancement of direct printing with specific printers.

2. Correction of the communication errors that occurred when shooting with EOS 5D and EOS Capture software after shooting about 138 shots.

3. Correction of the phenomenon in which the flash mode settings are changed from E-TTL to M (Manual) when EOS 5D is used in combination with Speedlite Transmitter ST-E2 and Speedlite 580EX.

This firmware update applies to cameras with firmware versions up to 1.0.5 installed. If your camera's firmware is already version 1.1.0, it is not necessary to perform this update.

link do strony (nie wiem czy tak zaskoczy ale po chwili szukania dojdziesz do tego miejsca)

http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadDetailAct&fcategoryid=314&modelid=11933

tylko nie zapomnij użyc zasilacza lub świeżo naładowanego akumulatora
plik ma ok 5MB!!! i operacja troche trwa
sam zrobiłem upgrade i wszystko działa

pozdro

mrcn
01-11-2006, 20:57
nexus_seven, dzięki!
Dotarłem już do tego.
Masz przypadkiem sposób na to, by przeglądarka ZoomBrowser nie uruchamiała się przy Remote shooting?

nexus_seven
04-11-2006, 00:19
witaj

próbowałem przegladac rejestr systemu, ale nie miałem za duzo czasu na dogłębną analizę

z pobieżnego przeglądu dokumentacji wynika jakby te programy niestety były zalezne od siebie

jest to logiczne z punktu widzenia firmy canon

jak coś znajdę to napiszę

pozdrawiam