Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z 20D

jacech1
30-10-2006, 17:36
Witam
ostatnio fociłem ślubik i przełaczyłem z M na Tv i co się okazało powinien być stały czas, a zmienna przysłona jednak tak nie było aparat zachowuje się jak na P czyli miesza i czasami i przesłoną z tym że czasami częściej.
Co może być powodem tak dziwnego zachowania??
Dodam że zmieniałem obiektywy i nie ma to wpływu. Lampa też nie ma wpływu bo i z nią tak działa i bez niej.

Jac
30-10-2006, 17:42
chyba tylko serwis - przyczyn moze byc wiele a najbardziej prawdopodobna to "uszkodzone" pokretlo, z tym ze "uszkodzenie" moze polegac na zabrudzeniu w najlzejszym przypadku a w najciezszym na wymianie - moze to tez byc soft (ale jeszcze nie slyszalem o takim zawieszeniu - sprobuj zreseteowac aparat (wyjac obie ;-) baterie na 5 min), moze to zadzaiala? ale raczej Zytnia :/

jacech1
30-10-2006, 18:19
aparat się nie zawiesza tylko źle działa na Tv bo zmienia czas i przesłone. Dobrze że jest gwarancja :D:D

trampek
30-10-2006, 18:53
moze przywroc ustawienia fabryczne

jacech1
30-10-2006, 21:29
wiesz że nie wpadłem na to :D:D dzięki - często proste rozwiązania są najlepsze
pozdrawiam wszystkich

jacech1
30-10-2006, 21:38
Pomogło :D:D:D trampek - jeszcze raz dzięki :D:D:D

Tomasz Golinski
30-10-2006, 22:29
A to nie ma jakiegoś Safety shift w Custom Functions?

Kubaman
30-10-2006, 23:19
dokładnie tak jak mówi Tomek - widocznie bawiłeś się Custom Functions bez lektury instrukcji. Funkcja Safety Shift w trybie Tv powoduje automatyczne skrócenie czasu ekspozycji tak, aby przez przypadek nie poruszyć zdjęcia.

jatzzek
30-10-2006, 23:25
Wszystko wskazuje na to, ze to byl po prostu Safety Shift, a zresetowanie do ustawien standardowych wylaczylo ta funkcje (bo w ustawieniach standardowych jest wylaczona). Jak to mawia moj kolega: kiedy wszystko inne zawodzi, sprobuj zajrzec do instrukcji. Polecam ta metode ale w odwrotnej kolejnosci.

Pzdr

Vitez
31-10-2006, 05:19
Funkcja Safety Shift w trybie Tv powoduje automatyczne skrócenie czasu ekspozycji tak, aby przez przypadek nie poruszyć zdjęcia.

Funkcja Safety Shift sluzy do dostosowania ekspozycji wtedy, gdy przy dobranych przez ciebie parametrach (np w Tv dobierasz ISO i czas naswietlania) parametry, ktore mialby dobrac aparat nie mieszcza sie w granicach mozliwosci (szkla - zakres przyslon, lub aparatu - zakres czasow naswietlania).
Nie ma to zadnego zwiazku z unikaniem poruszen "automagicznie" przez aparat bo przy tej funkcji nie ma zadnych presetow "co aparat uznaje za poruszenie".

Przyklad: Av, iso1600, F2.8 o godzinie 12 na plazy w Tunezji w srodku lata. Aparat na przyklad 20D nie wyrobi sie nawet na 1/8000 wiec przy wlaczonej funkcji Safety Shift domknie ci przyslone tak by ekspozycja byla poprawna (stawiam na okolice f8). Gdybys funkcje Safety Shift mial wylaczona to zrobilby zdjecie przy zadanych parametrach, ustawiajac maksymalny mozliwy automatycznie dobierany parametr - w tym przypadku wyszloby zdjecie przeswietlone a Safety Shift pomaga ustrzec przed takimi bledami.

Bardziej popularny przyklad - wychodzenie z ciemnego kosciola na jasno oswietlony sloncem plac "w sezonie slubnym", przelaczajac tylko z M na Av a zapominajac o zmniejszeniu ISO/domknieciu przyslony...

Dodam tylko ze od czasu kupna 20D prawie dwa lata temu chyba ledwie kilka razy wylaczalem ta funkcje ale nie pamietam juz w jakich okolicznosciach.

jacech1
31-10-2006, 11:57
dokładnie jak piszecie - co do pracy z instrukcją to pracowałem z nią i nie wiedziałem o tej funkcji i pewnie źle ją zinterpretowałem i walnąłem babola :D:D.
Dodam że faktycznie miało to związek z Custom Functions bo po jej ustawienu jako domyślne było już ok.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc