Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw do analogowej lustrzanki

WerKa
30-10-2006, 16:39
Witam wszystkich :wink: ;

Chciałaby zasięgnąć opini dotyczących teleobiektywów pracujących z lustrzankami analogowymi, których w późniejszym czasie mogłabym użyć także z cyfrówką. A także dowiedzieć się jakimi kryteriami powinnam się kierować przy wyborze, jaki obiektyw będzie najbardziej odpowiedni dla początkującego itp. Liczę na pomoc i pozdrawiam

Peri Noid
30-10-2006, 17:38
Pytanie pierwsze: jaki budżet? Pytnie drugie: jaki zakres ogniskowych cię interesuje?
Na resztę odpowiem tak: jeśli chciałabyś później taki obiektyw wykorzystać do cyfry, to już teraz powinnaś raczej kupować obiektywy projektowane z uwzględnieniem właściwości matrycy. A to dlatego, że o ile każdy obiektyw EF będzie poprawnie pracował z analogami, to starsze mogą dawać niezadowalające efekty z cyfrą. Wynika to z tego, że matryca jest dużo bardziej wymagająca w stosunku do obiektywu w porównaniu do kliszy.
Jeśli jesteś początkującym fotografem, masz jakąś analogową puszkę, potrzebujesz obiektywu i jeszcze nie do końca jesteś pewna, czy będzie cię to bawić (a nawet jesteś, ale nie masz kasy), to lepiej kupić jakieś używane szkło w cenie max. kilkuset PLN (jest duży wybór, patrz na allegro). Być może nie będzie ono rewelacyjne do cyfry, ale do analoga będzie na pewno OK. A jak zechcesz już kupić puszkę cyfrową, a szkło okaże się niewystarczające, to je sprzedasz.

WerKa
30-10-2006, 20:42
dziekuję za odpowiedź :)
mam EOS300 ze standardowym obiektywem 28-90. Robie nim zdjęcia od 2 lat i pomyślałam o obiektywie z większym zoomem. Z tego co widzę na allegro mogę za kilka stówek kupić np. 28-200 albo 70-300 (oczywiście różnych producentów). Nie jestem doświadczonym fotografem, ale wydaje mi się, że rozsądniejsze będzie kupienie szkła 70-300 a w następnej kolejności dodatkowo jakiegoś jasnego. Takie w sumie trzy obiektywy powinny zaspokoić potrzeby laika :-) Jeśli się mylę - poprawcie.
Nie znam się na tyle, żeby ocenić które z popularnych modeli pasują tylko do cyfrówek, a których można używać z analogiem a ew. w przyszłości także z cyfrą. Najczęściej wystawiane na allegro są Sigmy i Canony - przy okazji proszę o radę, który lepszy (jeśli jest jakakolwiek różnica). Jeśli możecie podać jakiś konkretny model, który w moim przypadku byłby najrozsądniejszym wyjściem - będę wdzięczna.
Pozdrawiam!

AdrianP
30-10-2006, 23:13
z wszystkich 70-300 najlepszy będzie Canon EF 70-300 f/4-5.6 USM IS, ale to 2000zł. Jeśli do 1000zł to Sigma 70-300 f/4-5.6 APO Macro DG (koniecznie o tych oznaczeniach). Zastanów się także nad Canon EF 70-200 f/4 L

MacGyver
31-10-2006, 01:38
WerKa, temat teleobiektywów był tu dość często poruszny. Przeszukaj forum wpisując w wyszukiwerkę "tele", ewnetualnie interesujący Cię zakres ogniskowych, np "70-300".
Co do drugiego, jasnego szkła to polecam 50/1.8 Canona. Za te 350-360 zł (tyle kosztuje nowy) praktycznie nie ma konkurencji i spisuje się bardzo dobrze zarówno z analogami jak i z cyfrą.

Kolekcjoner
31-10-2006, 02:01
dziekuję za odpowiedź :)
mam EOS300 ze standardowym obiektywem 28-90. Robie nim zdjęcia od 2 lat i pomyślałam o obiektywie z większym zoomem. Z tego co widzę na allegro mogę za kilka stówek kupić np. 28-200 albo 70-300 (oczywiście różnych producentów). Nie jestem doświadczonym fotografem, ale wydaje mi się, że rozsądniejsze będzie kupienie szkła 70-300 a w następnej kolejności dodatkowo jakiegoś jasnego. Takie w sumie trzy obiektywy powinny zaspokoić potrzeby laika :-) Jeśli się mylę - poprawcie.(...)

Jak najbardziej wybrałbym 70-300:). Wiem że ten sigmy APO (tutaj masz wątek o tym) (http://canon-board.info/showthread.php?t=15279) jest nienajgorszy i nawet są osoby które używają go z powodzeniem z cyfrą. Przeszukaj jeszcze forum, bo dużo o tym było:).
To tak na początek :mrgreen::
http://canon-board.info/showthread.php?t=15508
http://canon-board.info/showthread.php?t=15220

WerKa
31-10-2006, 10:09
Dzięki wszystkim za wskazówki ;)
Ja trochę osiołek jestem w tych sprawach, więc zapytam wprost: czy mogę Sigmę 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO stosować z analogiem, bo ja myślałam, że oznaczenie DG określa mozliwość używania tego szkła tylko z cyframi.
MacGyver wielkie dzięki za info o Canonie 50/1.8, oszczędzasz mi kolejnych kompromitacji na forum ;D
Pozdrawiam

swiderski
31-10-2006, 10:14
Tak, możesz wykożystać tą Sigmę w analogu. Po przesiadce na cyfrę również będziesz zadowolony ;)

gwozdzt
31-10-2006, 10:14
... zapytam wprost: czy mogę Sigmę 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO stosować z analogiem, bo ja myślałam, że oznaczenie DG określa mozliwość używania tego szkła tylko z cyframi..
DG - do cyfry i analoga
DC - tylko do cyfrówek z małą matrycą (crop 1,5-1,6)

Tak więc uważaj na Sigmy DC, Tamrony DiII, Tokiny DX oraz Canony EF-S ponieważ obiektywy o tych oznaczeniach nie nadają się do aparatów analogowych.

WerKa
31-10-2006, 16:33
Dzięki wszystkim za pomoc, bardzo ułatwiliście mi podjęcie decyzji ;), no i co ważniejsze dowiedziałam się czego unikać.
Pozdrawiam

MacGyver
31-10-2006, 19:22
...no i co ważniejsze dowiedziałam się czego unikać...
To tak jeszcze, co do unikania :wink:
Jeśli zamierzasz za jakiś czas kupić cyfre to unikaj też starszych obiektywów Sigmy, bo znakomita ich większość nie współpracuje z cyfrowymi lustrzankami Canona i chyba głównie dlatego kuszą one na allegro niskimi cenami.

MARANTZ
31-10-2006, 19:30
Zdecydowanie Sigma 70-300 APO. Optycznie jest moim zdaniem lepsza od Canona 70-300 IS USM. Od tego ostatniego jest też lepszy Canon 100-300 USM i ten na analoga byłby idealny, przy cyfrze z cropem będzie dołu brakować.

WerKa
02-11-2006, 17:03
Jeszcze raz dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie: czym się róźnie Sigma 70-300 APO DG od Sigmy 70-300 APO??

Już sobie znalazłam czym się różnią:
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=9782&st=20
więc nie zawracam głowy, narka ;)