Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rzetelne testy na PHOTOZONE?

Tomasz Urbanowicz
29-10-2006, 19:01
Witam

Przeprowadziłem niedawno pewną analizę otóż...

Na PHOTOZONE można zobaczyć wyniki testów w postaci słupków z MTF50. Wezmę pierwszy lepszy obiektyw na tapetę:

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_70200_4/index.htm

Przy ogniskowej 70mm i przysłonie F/8 mamy w centrum 1942 LW/PH.
Testowany był aparatem EOS 350D, którego matryca ma wymiary: 22,2 x 14,8 mm.
Przechodząc na jednostki lp/mm otrzymujemy:

1942/( 2*14,8 ) = 65,6 lp/mm

Spróbuję teraz przedstawić matematyczny model EOS'a, w którym przyjąłem:
- wymiary 22,2x14,8 mm;
- filtr AA rozmazuje obraz na tylko jeden sąsiedni sensor w stosunku 60% do 40%, gdzie przy wartości Nyquista kontrast wynosi 20%.

Otrzymałem w ten sposób kilka kluczowych wartości:
- przy MTF100 największa rozdzielczość to ok. 38 lp/mm;
- przy MTF50 ok. 58 lp/mm;
- przy MTF20 ok. 78 lp/mm.

Teraz spróbuję określi rozdzielczości idealnego obiektywu.
Z kryterium Rayleigha, plamki Air'ego wyznaczę również kilka wartości. Przyjąłem za długość światła ok. 550 nm, i przysłonę F/8, zatem:
- przy MTF50 wynosi ok. 96 lp/mm;
- przy MTF20 wynosi ok. 162 lp/mm;
- przy MTF10 wynosi ok. 185 lp/mm

Mamy zatem dwa modele: aparatu i obiektywu. Jednym z kryteriów Rayleigha jest ciekawe równanie:

1/R = 1/ro+1/ra , gdzie

ro - rozdzielczość obiektywu;
ra - rozdzielczość aparatu;
R - wypadkowa rozdzielczość.

Podstawię do wzoru mój idealny model przy kontraście 50%:

1/R = 1/96 + 1/58 ->
R = 36 lp/mm

Przy tych moich idealnych założeniach rozdzielczość wynosi dużo mniej niż to, co pokazano na PHOTOZONE - program Imatest wyliczył pewnie dobrze, ale jakiego JPG dano mu do analizy? Zapewne nieźle podostrzonego, zważywszy, że na Optyczne.pl wynik jest zbliżony do mojego wyliczenia - z tego co wiem, nie stosują wyostrzania.

Można jeszcze dyskutować o moim modelu EOS'a, ale raczej z kryterium Rayleigha nie. Spróbuję wynik z PHOTOZONE przeanalizować niejako od końca.

1/50 = 1/96 + 1/ra ->

ra =~ 106 lp/mm co jest kompletną bzdurą.

Arek_O
29-10-2006, 22:47
Wyostrzanie niestety takie rzeczy robi. Obraz, który w RAW daje MTF50 na poziomie 1200-1300 LW/PH, w typowym JPGu z Parameters 2 na 20D (czyli średnio wyostrzany) potrafi sięgnąć 2000 LW/PH.

Poza tym jest jeszcze jeden problem, który obserwujemy przy JPGach. Podczas naszych testów zawsze zapisujemy jednocześnie RAWy i JPGi najlepszej jakości. Co ciekawe mierząc JPGa możemy otrzymać 1800 LW/PH, a mierząc innego 2000 LW/PH, a odpowiadające im RAWy mogą mieć tą samą wartość np. 1300 LW/PH. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Tym bardziej utwierdza to mnie w konieczności pracy w RAWach podczas testów optyki, bo JPGi produkują przypadkowe fluktuacje.