Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Zeus
29-10-2006, 13:09
Witam

Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.

Ja po uruchomieniu 30D miałem datę 02.05.2005r czy to może oznaczać że aparat był uzywany albo że jest to jakiś refurbed?

Nie śmiejcię się ale po bardzo długim oczekiwaniu kupiłem w końcu 30D i jestem trochę zestresowany ;)

kjoanna
29-10-2006, 13:34
o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje;)

McKane
29-10-2006, 13:47
Refurb ? :) W przypadku aparatu ktory na rynku jest 7-8 miesiecy ? Dobre :)

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne :)

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Ale zdjecia juz jakies robiliscie ? ;)

Pozdrawiam

Zeus
29-10-2006, 14:21

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne :)

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Pozdrawiam

Na te pytania znam odpowiedzi.

Ale na pytanie postawione wyżej nadal nie

Macio
29-10-2006, 15:35

Pozdrawiam

Refurby już są od jakiegoś czasu, choćby na Adoramie ;)

Zeus
29-10-2006, 16:08

A co to ... Adorama?

Kubaman
29-10-2006, 16:45
znany sklep w USA
ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.

Zeus
29-10-2006, 16:56
znany sklep w USA
ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.

Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.

Ale mogłes robić zdjęcia bez ustawienia daty (tzn jak była wyzerowana) czy najpierw musiałes ustawic datę a dopiero pożniej mogłeś używać aparatu.

Zeus
29-10-2006, 16:58
o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje;)

kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?

McKane
29-10-2006, 17:05

Nie no jasne ale kupujac tam wyraznie widac co sie bierze. W Polsce sprowadzane refurby tez maja adnotacje sprzedawcy no chyba ze ktos oszukuje zeby troche zarobic. Ilosc takiego sprzetu po 7 miesiacach od pojawienia sie w sprzedazy jest znikoma.

Data z 2005 roku nijak swiadczy o tym czy aparat byl uzywany a juz napewno nie o tym ze byl odnawiany w fabryce ;)

Wyjasnien moze byc tyle ilu uzytkownikow. Byc moze w czasie kontroli w fabryce ustawia sie date zeby sprawdzic czy poprawnie to dziala. Byc moze uklad jest zaprogramowany od razu na pewna date (np 01.01.2005) i po wlozeniu baterii podtrzymujacej zegar startuje. Byc moze sprzedawca sprawdzal sprzet i wklepal cokolwiek zeby dobrac sie do menu, moze to zrobil hurtownik a moze klient ktory wczesniej ogladal aparat w sklepie. To byly warianty realistyczne.

Teraz czas na warianty sci-fi ;) Mozliwe ze Bill Gates ustawia automatycznie czas w aparatach Canona droga napowietrzna (cos jak autoupdate w Windowsach), mozliwe tez ze ufo uruchamia odliczanie jak w Independce Day, ciekawie tez wyglada teoria o wplywie Marsa na uklady elektroniczne w 30D ;)

Jedyny sposob zeby sie uspokoic polega na wizycie w serwisie i odczytaniu licznika zdjec.

EDIT: Jesli kupiles w sklepie netowym na 99% sprzedawca wlaczyl aparat ustawil pierwsza lepsza date i przestrzelil aparat zeby byc pewnym ze nie wysyla uszkodzonego sprzetu.

kjoanna
29-10-2006, 17:11
kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?

w stanach w http://www.bhphotovideo.com/

Kubaman
29-10-2006, 18:49
tak jak u ciebie - nie możesz korzystać bez ustawienia. O tym właśnie pisałem.

M@riusz
30-10-2006, 09:44
Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.
U mnie wszystko było wyzerowane i należało datę oraz czas wprowadzić samodzielnie.

Refurby już są od jakiegoś czasu, choćby na Adoramie
Ale to w Stanach. Tam wszystko jest odwrotnie... ;)

Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.
Ano właśnie. Dlatego nawet gdy kupuję w internecie - to wybieram taki sklep w którym mogę odebrać towar osobiście. Nawet za cenę dołożenia kilku złotych więcej niż w przypadku tańszych sklepów wysyłką bez macania.
Jednak przy zakupie takich rzeczy jak sprzęt foto, wzięcie do łapki i pomacanie przed "uiszczeniem" jest bardzo istotne.
Co prawda, gdybym nie miał innego wyjścia i możliwości oglądnięcia sprzętu - pewnie zrobiłbym tak jak Wy...
W każdym razie mam nadzieję że Wasze aparatki są O.K. i że to nie refurby.
Miłego pstrykania i dużo radości z nowych puszek :D .

M@riusz

Cichy
30-10-2006, 09:56
Jeśli jest włączany pierwszy raz, to woła o datę.

axor
30-10-2006, 11:46
potwierdzam, przy pierwszym uruchomieniu dziewiczego 30D, wyświetla się automatycznie menu z nastawą daty.

Kubaman
30-10-2006, 12:26
M@riusz, ale jaki jest problem? Jeđli sprzęt wygląda na nowiutki, działa i jest OK, to może znaczyc, jak napisałem powyżej, że po prostu sklep chciał się upewnić, że wszystko działa i nie ryzykować wysyłki ewidentnie wadliwego sprzętu. Dla mnie to zaleta.

Z tego co pamiętam to 30D ma domyślnie ustawione ciągłe numerowanie zdjęć. Jeśli nie zostało to zmienione, to należy wsadzić kartę, zrobić zdjęcie i sprawdzić numer. Mam w ogóle wrażenie, że całe zamieszanie jest niepotrzebne - skoro ma gwarancję, działa i wygląda na nowy, to po co się martwić :roll:

kjoanna
30-10-2006, 13:31
ja juz nie pamietam jak bylo z ta data... wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu musialam ustawic date ale nie bylo 00-00-0000 tylko wlasnie jakas inna-rok 2005.

ale...

Z tego co pamiętam to 30D ma domyślnie ustawione ciągłe numerowanie zdjęć. Jeśli nie zostało to zmienione, to należy wsadzić kartę, zrobić zdjęcie i sprawdzić numer. :roll:

na karcie pierwsze zdjecie mialo numer 1 wiec chyba wszystko ok :D

a takie male off topic pytanko: jako byla uzytkowniczka nikona nie moge rozgryzc pewnej funkcji z CN-nr 13 ustawilam sobie tak ze kolkiem moge zmieniac punkty AF ale czy to znaczy ze nie moge juz korygowac ekspozycji?

Pozdrawiam

Zeus
30-10-2006, 23:00
ja juz nie pamietam jak bylo z ta data... wydaje mi sie ze przy pierwszym wlaczeniu musialam ustawic date ale nie bylo 00-00-0000 tylko wlasnie jakas inna-rok 2005.

ale...

na karcie pierwsze zdjecie mialo numer 1 wiec chyba wszystko ok :D

Pozdrawiam

Wystarczy że będzie w aparacie ustawiona numeracja zdjęcia na Auto Reset i za każdym razem przy uruchomieniu będziesz miała pierwsze zdjęcie z numerem 1
Samo to jeszcze nic nie znaczy.

Zeus
30-10-2006, 23:12
Mam w ogóle wrażenie, że całe zamieszanie jest niepotrzebne - skoro ma gwarancję, działa i wygląda na nowy, to po co się martwić :roll:

Raczej masz rację ale chciałem się tylko upewnić.
Aparat który dostałem wygląda jak nowy ale np. matówka była zabrudzona tzn były na niej dwa paprochy i jeden duzy włos ok. 15mm także używanie mojego pierwszego Canona zacząłem do czyszczenia matówki.

Kubaman
30-10-2006, 23:35
a takie male off topic pytanko: jako byla uzytkowniczka nikona nie moge rozgryzc pewnej funkcji z CN-nr 13 ustawilam sobie tak ze kolkiem moge zmieniac punkty AF ale czy to znaczy ze nie moge juz korygowac ekspozycji?

z tego co pamiętam (oj lenistwo body leży w plecaku ;) ) to masz obie funkcje - tylko aby wybrać kółkiem punkt AF musisz najpierw wcisnąć przycisk AF, na tylnej ściance w PG, obok gwiazdki. Joystick jest jednak IMHO najlepszy, bo dostęp do punktów AF jest bezpośredni i i ntuicyjny - przez co najszybszy.

kjoanna
30-10-2006, 23:52
Kubaman skoros taki leniwy;) : w C.Fn sa 3 opcje. pierwsza to wlasnie ta o ktorej piszesz czyli po wcisnieciu przycisku AF mozesz kolkiem wybrac punkt. druga to juz bez przyciskania AF operujesz joystickiem (dla mnie malo wygodne) a trzecia tak jak druga tylko kolko (najbardziej wygodna jak dla mnie). szkoda tylko ze przy trzeciej opcji trace mozliwosc korekcji ekspozycji...:(