PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Nikon!

Kolekcjoner
26-10-2006, 03:00
Będzie w grudniu nowy nikon D40!

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img.fotoklik.pl/photo/54/7754.jpg)

Wykastrowany należycie dziw, że sie nim zdjęcia będzie dało robić :mrgreen:.

roofman
26-10-2006, 07:04
Wykastrowany? Z kółkiem z przodu??
To chyba przeróbka banera reklamowego D80 :mrgreen:

Cichy
26-10-2006, 09:49
O nie , jeszcze tutaj tego brakowało. Jeśli już pisać o sprzwecie innych firm, to takim, który istnieje, a nie skrobać o fejkach.

DoMiNiQuE
26-10-2006, 09:50
O nie , jeszcze tutaj tego brakowało. Jeśli już pisać o sprzwecie innych firm, to takim, który istnieje, a nie skrobać o fejkach.
A teraz czekamy az przyjdzie alien & spolka i zaczna sie podniecac :rolleyes:

senturion
26-10-2006, 10:28
mam nadzieje że bedzie tak wykasrtowany jak 300d lub bardziej :mrgreen:

czornyj
26-10-2006, 10:47
Ja też mam nadzieję. Ludzie kupują sobie lustrzanki, które są mądrzejsze od telewizora, w dodatku bez polskiej instrukcji (bo sprowadzić z Niemiec wychodzi taniej), a potem błagają na forum o pomoc, bo im "brzydkie zdjęcia wychodzą".
Żałuję też bardzo tego, że zarzucono pomysł Olympusa - montowania na stałe obiektywów w aparatach cyfrowych. Efekt? "Jakie szkło do portretu", "Co na ślub", "Jakie makro za 100PLN", "Jaki jasny teleobiektyw min. 500mm do ptaków za maks. 500PLN", "jaki pędzelek do czyszczenia matrycy", "jaka najlepsza technika dmuchania gruchą"...

gwozdzt
26-10-2006, 11:06
Myślę, że na to by się nie zdecydowali :-) Znalazł się Wasia i Canon się zorientował, że nie tędy droga :-)
Drugi raz juz tego błędu nie popełniono. 350d/400d zostały wykastrowane nie z funkcji, lecz z obudowy:mrgreen: Choć i na to znalazła się rada...
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699

senturion
26-10-2006, 11:21
Ale jesli ten Nikon bedzie wymiarami równy 350/400d to juz mamy nową srategie Nikona (konkurencja dla 400d) co by oznaczało że D40 jest konkurencja dla 400d, a to obniża jakośc Canona.

Cichy
26-10-2006, 12:20

No wy chyba nie czytacie co się pisze. Przeciez to FAKE !!!!!! Wczoraj specjalnie zrobiłem fotomoto żeby nabić wiecej piany, ale zorientowano sie szybko :)

źródło (http://img232.imageshack.us/img232/6798/nikond40fu0.jpg)

senturion
26-10-2006, 13:25
http://www.fotoklik.pl/p/7754/nikon_d40_body/
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/75340-nowy-nikon-d40.htm :)

Cichy
26-10-2006, 13:27
FAKE KURDE !!! Fotoklik sobie jaja zrobiło, przerobili reklame D80.

zabol
26-10-2006, 14:59
Aby zminimalizować koszt korpusu w Nikonie D40 zdecydowano o niemontowaniu silnika AF, dzięki czemu uzyskano korpus mniejszy i lżejszy (oraz oczywiście zdecydowanie tańszy niż D50).

to ciekawe jak będa ostrzyły szkła nikona które nie maja silnika af w sobie

FAKE KURDE !!! Fotoklik sobie jaja zrobiło, przerobili reklame D80.

tez tak myśle

Cichy
26-10-2006, 15:53
tez tak myśle

To po co to bicie piany ?

to ciekawe jak będa ostrzyły szkła nikona które nie maja silnika af w sobie

obserwator
26-10-2006, 17:58
Czornyj wyluzuj z tym tragizowaniem :). Co Ci to przeszkadza, po to się zarabia, żeby pieniądze wydawać...po to są fora dyskusyjne, żeby pytać...nawet o śmiechostki...jesteś*w niszy ze swoją*wiedzą...stąd może to aż tak gryzie...ale sam bierzesz w tym udział...jak i ja biorę. Mi to osobiście nie przeszkadza...nie czytam tego typu pytań itp. ale to nie znaczy, że mnie to denerwuje..Zawsze mogę wyłączyć komputer i pójść robić zdjęcia...czego kolegom i Tobie życzę...chętnie bym obejrzał fotki kogoś, kto teoretyczną wiedzę na temat fotografii, obróbki, sprzętu itp. ma w jednym paluszku.
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam, że odbiegłem od tematu...może dlatego. że nie lubię bić piany.

senturion
26-10-2006, 18:05
...po to są fora dyskusyjne, żeby pytać...nawet o śmiechostki
masz racje, bo nikt mądrym się nie rodzi,a i czasami głupim umiera :roll:

Kolekcjoner
26-10-2006, 20:40
Ja też mam nadzieję. Ludzie kupują sobie lustrzanki, które są mądrzejsze od telewizora, w dodatku bez polskiej instrukcji (bo sprowadzić z Niemiec wychodzi taniej), a potem błagają na forum o pomoc, bo im "brzydkie zdjęcia wychodzą".
Żałuję też bardzo tego, że zarzucono pomysł Olympusa - montowania na stałe obiektywów w aparatach cyfrowych. Efekt? "Jakie szkło do portretu", "Co na ślub", "Jakie makro za 100PLN", "Jaki jasny teleobiektyw min. 500mm do ptaków za maks. 500PLN", "jaki pędzelek do czyszczenia matrycy", "jaka najlepsza technika dmuchania gruchą"...

Czego D80 najlepszym przykładem. Tak to jest jak się zrobi za mądry aparat na rynek amatorski:).

Ale jesli ten Nikon bedzie wymiarami równy 350/400d to juz mamy nową srategie Nikona (konkurencja dla 400d) co by oznaczało że D40 jest konkurencja dla 400d, a to obniża jakośc Canona.

Konkurencja żadna bo będzie miał 6 MPx:).

(...)Zawsze mogę wyłączyć komputer i pójść robić zdjęcia...czego kolegom i Tobie życzę...chętnie bym obejrzał fotki kogoś, kto teoretyczną wiedzę na temat fotografii, obróbki, sprzętu itp. ma w jednym paluszku.
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam, że odbiegłem od tematu...może dlatego. że nie lubię bić piany.

To wyłącz komputer i idź robić zdjęcia szkoda Twojego czasu:). Póki admin się zgadza żeby tu dyskutować (nawet nie zawsze na temat) to będziem:) - przynajmniej niektórzy:).

chomsky
26-10-2006, 20:59
Taki "wykastrowany ten d40? Punktowca jednak bedzie mial bankowo, nie to co "niewykastrowane" dwudziestki i trzystapiecdziesiatki. No i pomiar blysku jak nalezy, calkiem "niewykastrowany" zapewne- oczywiscie jak juz sie ten "potwor" pokaze w realu.
Czesc.Ch.

Kolekcjoner
26-10-2006, 21:15
Taki "wykastrowany ten d40? Punktowca jednak bedzie mial bankowo, nie to co "niewykastrowane" dwudziestki i trzystapiecdziesiatki. No i pomiar blysku jak nalezy, calkiem "niewykastrowany" zapewne- oczywiscie jak juz sie ten "potwor" pokaze w realu.
Czesc.Ch.

Pytanie czy to nie jest tak że Nikon nie zaczyna brać przykładu z większego brata nie tyle jak się robi aparaty tylko jak się na nich zarabia:).

czornyj
26-10-2006, 21:33
Czornyj wyluzuj z tym tragizowaniem :). Co Ci to przeszkadza, po to się zarabia, żeby pieniądze wydawać...po to są fora dyskusyjne, żeby pytać...nawet o śmiechostki...jesteś*w niszy ze swoją*wiedzą...stąd może to aż tak gryzie...ale sam bierzesz w tym udział...jak i ja biorę. Mi to osobiście nie przeszkadza...nie czytam tego typu pytań itp. ale to nie znaczy, że mnie to denerwuje..Zawsze mogę wyłączyć komputer i pójść robić zdjęcia...czego kolegom i Tobie życzę...chętnie bym obejrzał fotki kogoś, kto teoretyczną wiedzę na temat fotografii, obróbki, sprzętu itp. ma w jednym paluszku.

Oj, nie bierz na poważnie tego co piszę :D

obserwator
26-10-2006, 23:22
Oczywiście, że nie biorę ;))
Pozdrawiam serdecznie

alien
26-10-2006, 23:52
A teraz czekamy az przyjdzie alien & spolka i zaczna sie podniecac

DominikuE ciebie ciezko bedzie przebic...szczególnie jesli chodzi o jabłuszko i procki :D zrozum ludzi..jestes taki sam =)

thorin
27-10-2006, 11:01
poki Canon jeszcze nie ma zadnego 3000d to mu sie chwali, ostatnio podniosl poprzeczke jesli idzieo analogi i nawet te nisko polkowe sa juz szybkie, maja duzo funkcji, ale na poczatku lat 90tych canon probowal z lustrzanek zrobic kompakty (dla przykladu eos 750) taki produkt mimo ze taniocha moze tylko zawiesc ludzi, ani to lustrzanka ani to naszpikowany opcjmi kompakt, no chyba ze sie myle i to bedzie rzeczywiscie cos...

DoMiNiQuE
27-10-2006, 11:32
DominikuE ciebie ciezko bedzie przebic...szczególnie jesli chodzi o jabłuszko i procki :D zrozum ludzi..jestes taki sam =)
W przeciwienstwie do Ciebie nie podniecam sie rzeczami, ktore jeszcze nie istnieja ;)

ErnestPierwszy
07-11-2006, 00:21
No to już prawie oficjalnie:
http://www.dpreview.com/news/0611/06110601nikond40.asp

Mac
07-11-2006, 00:29
Wygląda na takie odświeżenie D50...

akustyk
07-11-2006, 00:34
communion camera, jak w morde strzelil. plastik-fantastik (nawet bardziej niz trabanty), poobcinane ficzery, koniecznie w komplecie z tandetnym sloikiem, w cenie takiej, zeby chrzestny z dziadkami dali rade wysuplac dla mlodego komunisty :)

a myslalem ze Canon bedzie pierwszy z 3000D :D

heh... szefowie Macro i Selgrosow juz pewnie zacieraja rece. wywala z hal zajmujace kupe przestrzeni i wazace tony communion bike'i (takie 25-kilowe molochy udajace MTB, z rama z poradzieckiej stali czolgowej i osprzetem z najwyzszej klasy plastiku made in china) a zamiast tego pchna na polki D40... :mrgreen:

Kolekcjoner
07-11-2006, 12:54
communion camera, jak w morde strzelil. plastik-fantastik (nawet bardziej niz trabanty), poobcinane ficzery, koniecznie w komplecie z tandetnym sloikiem, w cenie takiej, zeby chrzestny z dziadkami dali rade wysuplac dla mlodego komunisty :)

No i teraz się pewnie okaże, że małe (i z jednym wyświetlaczem) jest piękne:).

czornyj
07-11-2006, 13:34
No i teraz się pewnie okaże, że małe (i z jednym wyświetlaczem) jest piękne:).

Dla kogo się okaże, dla tego się okaże.

Dwadzieścia lat temu firma Nikon wypuściła niesławny model (nomen-omen) F-401, w którym uznano, że amatorom możliwość używania szkieł manualnych jest zbędna. Aby uczcić 20-lecie owego satanicznego pomysłu, chłopaki wpadlły na pomysł jeszcze lepszy, uwalają możliwość stosowania w D40 "śrubokrętów". Brawo! Ciekawe kiedy wpadną na to, by body odmawiało współpracy ze szkłami non-VR...

Kolekcjoner
07-11-2006, 13:50
(...) Ciekawe kiedy wpadną na to, by body odmawiało współpracy ze szkłami non-VR...

Cierpliwości :mrgreen:. Ja bym jednak nie wypowiadał tego zbyt głośno :mrgreen:.

piast9
07-11-2006, 14:18
Nie rozumiem tej nagonki. Nikon robi taniego low-enda i dobrze. Jak Canon wypuścił wykastrowanego że bardziej nie można trabanta, to były och i ach, że $999.

Aby uczcić 20-lecie owego satanicznego pomysłu, chłopaki wpadlły na pomysł jeszcze lepszy, uwalają możliwość stosowania w D40 "śrubokrętów". Brawo!
Wiesz, Canon kiedyś wpadł na pomysł uwalenia możliwości korzystania z wszystkich dotąd produkowanych szkieł ;)

czornyj
07-11-2006, 14:38
Nie rozumiem tej nagonki. Nikon robi taniego low-enda i dobrze. Jak Canon wypuścił wykastrowanego że bardziej nie można trabanta, to były och i ach, że $999.

Wiesz, Canon kiedyś wpadł na pomysł uwalenia możliwości korzystania z wszystkich dotąd produkowanych szkieł ;)

Jak Nikon w low-endzie uwala jakiś ficzer to niechybny znak, że należy się zaraz tego spodziewać w mniej low-endowych korpusach. To jest chytry zabieg mający na celu zmuszenie klientów do kupowania nowych obiektywów Nikkor - w tym momencie Tamron, Tokina i Sigma nie robią pod Nikona wogóle standardowych obiektywów zoom z silnikiem - oraz praktycznie odebranie możliwości kupna większości niedrogich szkieł używanych.

A nikt mi nie wmówi, że zakichny silniczek stanowi w produkcji lustrzanki jakiś mega-poważny koszt...

akustyk
07-11-2006, 14:45
Jak Nikon w low-endzie uwala jakiś ficzer to niechybny znak, że należy się zaraz tego spodziewać w mniej low-endowych korpusach. To jest chytry zabieg mający na celu zmuszenie klientów do kupowania nowych obiektywów Nikkor

hehe... byc nie moze... toz zgodnosc optyki wstecz byla przez wieki fetyszem zoltego obozu, ktorego broniono z wytrwaloscia wieksza niz cnoty swych wybranek :)

mysle, ze az tak daleko sie firma nie posunie, zeby wprowadzac kolejne ograniczenia na wyzsza polke (tzn. konkretnie do nastepcy D80). ale z drugiej strony... juz w D70 byla poobcinana kompatybilnosc ze szklami i uzytkownicy jakos to strawili... a ci co nie strawili mieli pretekst do zamiany na D200 jak sie w koncu pojawil

prawda jest, ze taka strategia rynkowa przynosi kase. klienci kochaja dostawac preteksty do zakupu nowych zabawek :(

Kolekcjoner
07-11-2006, 14:55
(...)Wiesz, Canon kiedyś wpadł na pomysł uwalenia możliwości korzystania z wszystkich dotąd produkowanych szkieł ;)

Tylko że Nikon chwali się gdzie może bagnetem N rzekomo kompatybilnym we wszystkie możliwe strony świata. I kiedyś (wtedy kiedy canon zmienił mocowanie) dokładali do tego wielgachną ideologię - jak to niektóre firmy nie dbają o swoich użytkowników. Po prostu: "nie pamięta wół jak cielęciem był".

(...)toz zgodnosc optyki wstecz byla przez wieki fetyszem zoltego obozu, ktorego broniono z wytrwaloscia wieksza niz cnoty swych wybranek :)

No otóż to, otóż to....:)

piast9
07-11-2006, 16:50
Tylko że Nikon chwali się gdzie może bagnetem N rzekomo kompatybilnym we wszystkie możliwe strony świata. I kiedyś (wtedy kiedy canon zmienił mocowanie) dokładali do tego wielgachną ideologię - jak to niektóre firmy nie dbają o swoich użytkowników.
Dlatego dałem ";)". Tu dodatkowo Nikon odrzucając kompatybilność z dużą liczbą szkieł nie dostaje nic w zamian w stylu większej dziury czy mniejszej odległości flanszy od matrycy.

Kolekcjoner
07-11-2006, 16:57
Dlatego dałem ";)". Tu dodatkowo Nikon odrzucając kompatybilność z dużą liczbą szkieł nie dostaje nic w zamian w stylu większej dziury czy mniejszej odległości flanszy od matrycy.

Ale dostaje jedno :), "szczęśliwi" nabywcy D40 będą musieli kupić szkła Nikona i to tylko te wybrane. To mniej więcej tak samo jakby canon zrobił 30000D do którego pasowałyby tylko szkła EF-S :mrgreen:.

akustyk
07-11-2006, 17:23
nie zapominajcie docelowego odbiorcy tego sprzetu. wezcie poprawke na fakt, ze znakomita wiekszosc kupujacych dizsiejszy low-end (350D czy D50) nie wychodzi poza sloik kitowy + ewentualnie drugi sloik typu 55-200. dla tych ludzi logo Canon czy Nikon w zaden sposob nie wiaze sie z systemem, tylko po prostu okresla zaufanie do sprzetu. tym ludziom w 100% wystarczy mozliwosc zapinania szkiel z wlasnym silniczkiem czy tez samych EF-S. naprawde.

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku :) ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF itd. itp. plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu... :)

Fan nr 1
07-11-2006, 18:56
plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu... :)

No to tak jak ja :D

akustyk
07-11-2006, 19:06
No to tak jak ja :D
no widzisz :) czyli poprzez przyklad udowodniles, ze to co pisze nie jest abstrakcja :mrgreen:

Fan nr 1
07-11-2006, 21:20
no widzisz :) czyli poprzez przyklad udowodniles, ze to co pisze nie jest abstrakcja :mrgreen:

Tak a w szczególności zgadzam się z

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF

Większość ludzi pragnie prostych aparatów dla ludu . Takich volksaparaten :mrgreen:
Ludzie będą kupować tego Nikona bo jak to mówą "każdemu według potrzeb"

remol71
13-11-2006, 21:03
nie zapominajcie docelowego odbiorcy tego sprzetu. wezcie poprawke na fakt, ze znakomita wiekszosc kupujacych dizsiejszy low-end (350D czy D50) nie wychodzi poza sloik kitowy + ewentualnie drugi sloik typu 55-200. dla tych ludzi logo Canon czy Nikon w zaden sposob nie wiaze sie z systemem, tylko po prostu okresla zaufanie do sprzetu. tym ludziom w 100% wystarczy mozliwosc zapinania szkiel z wlasnym silniczkiem czy tez samych EF-S. naprawde.

forum takie jak to ucza troche zboczonego pojecia o lustrzankach i o rynku :) ze niby chcialoby sie duzy zakres wymiennej optyki, hiper-ficzery, 192 punktow AF itd. itp. plastikowe male body, denko z uzytecznym zakresem, jakas torba marki Hama i coco jumbo i do przodu... :)

Nie ma co na siłę dopasowywać odbiorcy do modelu aparatu. Pewnie 99% (tak na oko) posiadaczy aparatów to amatorzy. Każdy kupuje to na co go stać/co mu się podoba. Określenie tańszych lustrzanek jako LOW END to zabieg sztuczny i marketingowy. Nie ma on nic wspólnego z jakością zdjęć generowanych przez te aparaty. Znam ludzi bardzo skromnych robiących doskonałe zdjęcia aparatami, którymi większość tzw. "zaawansowanych amatorów" się brzydzi. Znam też kilku dumnych "zawodowców' gotowych w każdej chwili podjąć rzuconą rękawicę i udowadniać publicznie i jak to czegoś wykonać nie można nie mając szkła XXXX kosztującego YYYY. Po lekkim zbadaniu czegoś na kształt portfolio widać, że człowiek pomylił się z zawodem. Z drugiej strony pęd "ku lepszemu" jest naturalny i potrzebny. Z chęcią gdybym miał na to pieniądze kupiłbym D80, nie dlatego, że D50 mnie "ogranicza" :) :) , ale dlatego, że ma parę guzików na obudowie, których potrzebę posiadania odczuwam. Z praktycznego punktu widzenia wiadomo nie od dzisiaj, że w lustrzance najważniejsze jest film/matryca, lustro, migawka i przesłona. Reszta to wodotryski które lubimy posiadać.

remol71
13-11-2006, 21:13
W przeciwienstwie do Ciebie nie podniecam sie rzeczami, ktore jeszcze nie istnieja ;)

Podniecanie się rzeczami, które nie istnieją to esencja - definicja wyobraźni :)

KuchateK
13-11-2006, 21:41
Wiesz... Okazalo sie ze to byla jedna z najlepszych decyzji Canona w jego historii :D

Wzgledem tej jedynej niekompatybilnosci w historii Canona (a nawet nikoniarze wiedza ze nie dziala, wiec proste do zapamietania :D) masa wspanialych tabelek co z czym dziala u "kompatybilnych" nikoniarzy budzi u normalnych ludzi tylko usmiech politowania.

Zastanawiam sie, kiedy w koncu zobacza, ze maja jednak gorzej jak my ;)

remol71
13-11-2006, 21:54
Wiesz... Okazalo sie ze to byla jedna z najlepszych decyzji Canona w jego historii :D

Wzgledem tej jedynej niekompatybilnosci w historii Canona (a nawet nikoniarze wiedza ze nie dziala, wiec proste do zapamietania :D) masa wspanialych tabelek co z czym dziala u "kompatybilnych" nikoniarzy budzi u normalnych ludzi tylko usmiech politowania.

I masz całkowitą rację. Przez to dziwaczne muzealne przywiązanie Nikona teraz nie mogę podpiąć M42. Czym tu Nikon sie chwali?? Że od pół wieku nie zmienili bagnetu?? Kogo to obchodzi.

Kolekcjoner
14-11-2006, 01:34

Na przestrzeni czasu wygląda to coraz lepiej dla canona, a gorzej dla nikona. W sumie z perspektywy lat widać ewidentnie, że zmiana bagnetu (po której było tyle biadolenia i gromów) była bezdyskusyjnie korzystnym rozwiązaniem. W sumie nikon i tak został zmuszony do wprowadzenia silników do obiektywów, w kolejnych nowych modelach z kompatybilnością w dół jest coraz gorzej. Czyli i tak powoli robią to co zrobił canon tyle, że pozostawiając stary bagnet nie skonsumują zalet, które mogliby czerpać dając nowy (tak jak EF), a wada czyli niekompatybilność starych szkieł pozostaje.

akustyk
14-11-2006, 02:10
Nie ma co na siłę dopasowywać odbiorcy do modelu aparatu. Pewnie 99% (tak na oko) posiadaczy aparatów to amatorzy. Każdy kupuje to na co go stać/co mu się podoba. Określenie tańszych lustrzanek jako LOW END to zabieg sztuczny i marketingowy.
(...)
Z praktycznego punktu widzenia wiadomo nie od dzisiaj, że w lustrzance najważniejsze jest film/matryca, lustro, migawka i przesłona. Reszta to wodotryski które lubimy posiadać.
low end byl w znaczeniu niska polka - cenowa i technologiczna. a tutaj to nie ma co dorabiac ideologii, bo tak ma byc pozycjonowany aparat.

co do wywodu o sprzecie i fotografach - jak dla mnie mozna zdjecia robic nawet pudelkiem po butach, jesli uzywa sie rozumu i ma pewna wrazliwosc, zeby cos ciekawego i wartosciowego zdjeciami opowiedziec :) sprzet to tylko narzedzie. warto miec dobre, ale nie warto mu poswiecac wiecej niz to konieczne czasu.

DoMiNiQuE
14-11-2006, 09:39
Podniecanie się rzeczami, które nie istnieją to esencja - definicja wyobraźni :)
Tak, ale pod warunkiem, ze jestes sprzetowym onanista
źródło (http://forum.bjork.pl/images/smiles/jerkoff.gif)

P.S.
Przepraszam za emotke :mrgreen:

alx_80
16-11-2006, 09:17
hmmm a jednak jest ??
http://www.dpreview.com/articles/nikond40/
mniejszy niz 350d :) o 1 mm
ps nawet podobny do fake Cichego :)

DoMiNiQuE
16-11-2006, 09:30
hmmm a jednak jest ??
A myslalem, ze pod wzgledem tandeciarstwa nic nie przebije 400D ...niestety mylilem sie ;)

krecio
16-11-2006, 09:34
JUNIOR....:roll: :mrgreen: :mrgreen:
http://fotopolis.pl/index.php?n=5089

gwozdzt
16-11-2006, 09:39
A myslalem, ze pod wzgledem tandeciarstwa nic nie przebije 400D ...niestety mylilem sie ;)
Idą czasy, że nie będziemy oczekiwać premier, lecz się ich obawiać.

PS.
2004

6 Shutter-speed display (graphic)
7 Aperture display (graphic)

ROTFL 2005

PS 2. Ale jaja :lol:

2006

krecio
16-11-2006, 09:58

Zmieniasz system:!: :!: :!: :?: :?: :?: :mrgreen: :shock: :mrgreen:

skrzat
16-11-2006, 10:02
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-7900-8676

Pod tym adresem na dole macie linki do broszur i oficjalnych stron Nikona. Oprócz tego parę zdjęć.

CzłowiekZ
16-11-2006, 10:03
Szkoda, że najlepsze obiektywy dla których warto wejść w Nikona nie będą działać :lol:

gwozdzt
16-11-2006, 10:10

Zmieniasz system:!: :!: :!: :?: :?: :?: :mrgreen: :shock: :mrgreen:
Absolutnie nie, jedynie obawiam się co będzie jak Canon teraz postanowi przebić Nikona :mrgreen:

krecio
16-11-2006, 10:15
co będzie jak Canon teraz postanowi przebić Nikona :mrgreen:

Zoltego nic nie jest w stanie przebic... To inna "filozofia":confused:

A powaznie - to ja tego nie rozumiem. Czy to przejaw arogancji czy glupoty? Choc teraz ze swoja 350 czuje sie niezmiernie dowartosciowany.

gwozdzt
16-11-2006, 10:19
Zoltego nic nie jest w stanie przebic... To inna "filozofia":confused:

Przeglądając w necie info nt. tego Nikona mam ubaw po pachy.
Za fotopolis: "... informacje o ustawieniach aparatu znajdziemy na tylnym monitorze LCD. Do wyboru są aż trzy tryby wyświetlania. Z czego jeden umożliwia wyświetlenie tła (tapety) wybranego ze zdjęć znajdujących się na karcie pamięci..."
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5089

Co jeszcze? melodyjki.? moze bedzie też wysyłał SMS-y? :mrgreen:

twlodar
16-11-2006, 10:26
Za fotopolis: "... informacje o ustawieniach aparatu znajdziemy na tylnym monitorze LCD. Do wyboru są aż trzy tryby wyświetlania. Z czego jeden umożliwia wyświetlenie tła (tapety) wybranego ze zdjęć znajdujących się na karcie pamięci..."
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5089

Co jeszcze? melodyjki.? moze bedzie też wysyłał SMS-y? :mrgreen:

Ale macie powód do zabawy.. Żenada.

Aparat jest nie dla Was, ma za mało ********ych parametrów, by można się
nim było pucować przed znajomkami. Nic Was nie obchodzi, że ma mnóstwo
ułatwień dla tych, dla których jest przeznaczony. Nic Was nie obchodzi,
że jego odbiorcy czerpią po tysiąckroć więcej przyjemności z robienia zdjęć,
niż Wy, i to pomimo braku ********ych parametrów i szkiełek..

ech..

krecio
16-11-2006, 10:33

A mnie sie zrobilo smutno....:cry: Powaznie.
Przeciez to dotyczy - jak by nie bylo - naszych kolegow od pstrykania:mrgreen:

MMM
Nic Was nie obchodzi,
że jego odbiorcy czerpią po tysiąckroć więcej przyjemności z robienia zdjęć, niż Wy, i to pomimo braku ********ych parametrów i szkiełek..
No jasne, zdjęcia są najważniejsze i dlatego aprat posiada funkcje służące do ich robienia np. ustawianie tapety :D

gwozdzt
dlaczego zaraz żenada? Aparat jest zabawkowy, więc jest i powód do zabawy :-)

Aparat jest nie dla Was,
Pewnie, że nie. Obiektywy i lampa mi do niego nie pasują :-)

ma za mało ********ych parametrów, by można się
nim było pucować przed znajomkami.
A czemuż innemu mogą służyć tapety, jak "pucowaniu przed znajomkami" ?

krecio
16-11-2006, 10:36
A moze w wielkiej tajemnicy okaze sie, ze "N" wszedl w rynek lustrzanek GSM??? Ta tapeta...:roll:

piast9
16-11-2006, 10:58
Moim zdaniem te bajery to dobre posunięcie Nikona. Ze względu na obniżkę cen lustrzanek sporo osób rozważa jej kupno zamiast kupna zaawansowanego kompakta. Dla producenta to tylko zysk, bo lustrzanki można rozbudowywać i część z takich ludzi będzie kupować obiektywy czy lampy. Usunięcie śrubokręta spowoduje że, przynajmniej w najbliższym czasie, będą oni skazani tylko na Nikkory.

Dla takich właśnie ludzi help wbudowany w aparat jest bardzo dobrym pomysłem. Lustrzankę obsługuje się trudniej niż kompakta, wielu ludziom to naprawdę pomoże. Popatrzcie, ze nawet po polsku jest. Canon jeszcze nie dorobił się polskiego menu. Jeśli Wam to nie jest potrzebne to dobrze, mi też nie, ale nie widzę powodu do tego aby się naśmiewać.

mjastrzebski
16-11-2006, 11:02
hmmm a jednak jest ??

Czyli od dzisiaj male, jesli tylko zolte, jest piekne :-) A jesli na dokladke wykastrowane, to juz wogole wypas po pachy.

A tak na serio. To Nikon zrobil dobry ruch rynkowy moim zdanie. Toto ma zastapic jakos umierajace ostatnio smiercia naturalna hybrydy. Znajadzie sporo nabywcow, a kosztuje grosze.

Marcin

bartosz108
16-11-2006, 11:11
Będzie tani i robi zdjęcia, do microstocku wystarczy z tym kitem.
Nic tylko kupić i ..................

Czytaj szaleć.

PS widziałem sample i spoko foty są, jakość na 400 iso wpożo.
Jest to super alternatywa dla zaawansowanego kompaktu!

A ile konkretnie D40 kosztuje, ktoś wie?

akustyk
16-11-2006, 11:15
Czyli od dzisiaj male, jesli tylko zolte, jest piekne :-) A jesli na dokladke wykastrowane, to juz wogole wypas po pachy.

ano dokladnie

A tak na serio. To Nikon zrobil dobry ruch rynkowy moim zdanie. Toto ma zastapic jakos umierajace ostatnio smiercia naturalna hybrydy. Znajadzie sporo nabywcow, a kosztuje grosze.

a malo ze samo kosztuje grosze, to mozna wyciagnac dodatkowa forse na optyke. gdzie w hybrydach "duze" zakupy konczyly sie na aparacie.

krok faktycznie dobry. ale ze przy okazji mozna sie ponatrzasac z przejecia palmy pierwszenstwa w wyscigu o plastikowosc i tandete :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hehe... maj miesiacem Nikona! niech tylko rusza komunie :lol:

PS. ciekawe czy beda do tego futeraly jak na komorke, i czy bedzie mozna sciagac tapety z sieci :D :D :D

gwozdzt
16-11-2006, 11:18
.... ale ze przy okazji mozna sie ponatrzasac z przejecia palmy pierwszenstwa w wyscigu o plastikowosc i tandete ...
ciekawe tylko jak długo?
Tzn. ile Canonowi zajmie czasu, aby wziąć stare bebechy z 300D, obudować kartonem, nazwać 4000D i sprzedawać po trzysta dolców :mrgreen:

czornyj
16-11-2006, 11:22
krok faktycznie dobry. ale ze przy okazji mozna sie ponatrzasac z przejecia palmy pierwszenstwa w wyscigu o plastikowosc i tandete :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obawiam się, że to pyrrusowe zwycięstwo. Z drugiej strony - kto wie? W końcu matryce Nikona są od Sony, może jeszcze dorzucą konsolkę PSP?

ErnestPierwszy
16-11-2006, 11:24
http://www.dpreview.com/news/0611/06111603nikond40handsonpreview.asp

mjastrzebski
16-11-2006, 11:29

A czy ja mowie ze nie ;-) U mnie tez ten news wywolal usmiech na twarzy :-). Niech ktos czym predzej sprawdzi, czy mu jakas klapaka nie skrzypi przypadkiem, to odgryze sie zoltym kolegom, za lata nabijania sie z mojego trabanta ;-)

Ja widze w tej tendencji uplastikowiania lustrznek dla coraz mniej wymagajacych odbiorcow jedna, ale powazna wade: ilosc durnych pytan pokroju, "kupilem D40, ale nie moge znalezc jak tym sie kreci filmiki", niestety solidnie wzrosnie :-(

Marcin

Cyborg
16-11-2006, 11:36

No i bardzo dobrze. Chyba lepiej, jak dzieciak dostanie taką prostą lustrzankę zamiast kompakta z hiper-mega zoomem, matrycą 15Mpx i ISO 6400, nie? Nabierze od razu dobrych przyzwyczajeń.

Czuję, że wróci sytuacja, gdy w każdym domu była prosta lustrzanka.
Pamiętacie te czasy?

mjastrzebski
16-11-2006, 11:37

O kurka. Ma spota :-( Znaczy sie, lepszy niz 30D ;-)

Marcin

akustyk
16-11-2006, 11:38
ciekawe tylko jak długo?
Tzn. ile Canonowi zajmie czasu, aby wziąć stare bebechy z 300D, obudować kartonem, nazwać 4000D i sprzedawać po trzysta dolców :mrgreen:

pewnie potrzymaja jeszcze chwile fason, poczekaja az 400D troche na siebie zarobi, a potem wkrocza designerzy, fabryki kartonu i marketing... i voila :) poza dorobieniem ekstremalnie tandetnej obudowy wszystko juz jest. przestarzala technologia matrycy jak w D40 - check! elektronika - check! praktyka w kastrowaniu firmware'u - check! wypisz wymaluj 3000D czy 4000D, czyli kolejny krol weselnych padarkow :)

No i bardzo dobrze. Chyba lepiej, jak dzieciak dostanie taką prostą lustrzankę zamiast kompakta z hiper-mega zoomem, matrycą 15Mpx i ISO 6400, nie? Nabierze od razu dobrych przyzwyczajeń.

tu bym polemizowal. dlaczego aparat, ktory ma podglad live ma byc gorszy od lustrzanki?

na pewno lustrzanka jest lepsza ze strony producentow, bo daje dodatkowe gadzety, ktore mozna sprzedac (obiektywy, lampy) i lepsza kase. ale jako klient niekoniecznie daje sobie wmowic, ze ten stan mnie uszczesliwia. z punktu widzenia niedzielnego pstrykacza dobra hybryda, ktora trudno zrobic "nieostry widoczek" jest moim zdaniem lepsza

no i jest jeden mankament takiej lustrzanki dla dzieciaka - trzeba kupowac inny system niz sie samemu ma i dokladnie wytlumaczyc smarkaczowi, ze tatusia szkla tu nie beda pasowac! a to nie takie latwe :)

Czuję, że wróci sytuacja, gdy w każdym domu była prosta lustrzanka.
Pamiętacie te czasy?
a w kazdym zakladzie pracy ciemnia... :)

MMM
16-11-2006, 11:51
Takie g****nko a ma spota hehe :lol:

Cyborg
16-11-2006, 12:04
tu bym polemizowal. dlaczego aparat, ktory ma podglad live ma byc gorszy od lustrzanki?

na pewno lustrzanka jest lepsza ze strony producentow, bo daje dodatkowe gadzety, ktore mozna sprzedac (obiektywy, lampy) i lepsza kase. ale jako klient niekoniecznie daje sobie wmowic, ze ten stan mnie uszczesliwia. z punktu widzenia niedzielnego pstrykacza dobra hybryda, ktora trudno zrobic "nieostry widoczek" jest moim zdaniem lepsza

Zaraz zaraz, lepsze to nie znaczy wygodniejsze dla użytkownika. To właśnie ograniczenia takiej lustrzanki (zakres zoom, ISO) i jej możliwości (optyczny podgląd TTL z podglądem działania AF) spowoduje że użytkownik ma większe szanse zainteresować się kadrem, światłem itp. Zrobi mnie zdjęć ale może lepszych. To bardzo cenne w czasach gdy zalewa nas tandeta i bezguście.

no i jest jeden mankament takiej lustrzanki dla dzieciaka - trzeba kupowac inny system niz sie samemu ma i dokladnie wytlumaczyc smarkaczowi, ze tatusia szkla tu nie beda pasowac! a to nie takie latwe :)
Ale dlaczego inny system? We wszystkich systemach są albo niedługo będą takie lustrzanki entry-level.

a w kazdym zakladzie pracy ciemnia... :)
No, komp z "Photoshopem" już prawie wszędzie jest.

KMV10
16-11-2006, 12:17

Gorzej gdy dzieciak nie uwierzy i postanowi sprawdzic samemu czy to aby nie pasuje i mu się uda - jeden raz ;)

akustyk
16-11-2006, 12:26
Zaraz zaraz, lepsze to nie znaczy wygodniejsze dla użytkownika. To właśnie ograniczenia takiej lustrzanki (zakres zoom, ISO) i jej możliwości (optyczny podgląd TTL z podglądem działania AF) spowoduje że użytkownik ma większe szanse zainteresować się kadrem, światłem itp.

mysle, ze troche przeceniasz potencjalnego uzytkownika D40. z punktu widzenia takiego forum jak to moze sie wydawac, ze lustrzanki to absolutny the best i kazdy o tym marzy.
natomiast w tzw. "realu" wyglada to kapke inaczej. najwieksza dzis grupe uzytkownikow lustrzanek stanowia nie posiadacze 20D czy D200, tylko dosiadajacy trabantow czy Nikonow D50, ktorych optyka sklada sie z pozycji uznawanych tutaj raczej za zenujace sloiczki. i maja 100% w ..., ze to nie jest najlepsze co moga miec.
podobnie, na poziomie amatorow rozwazania o wiekszej filmowosci szumu czy precyzji i szybkosci AF praktycznie nie istnieja. wazne, zeby aparat dawal pewne mozliwosci. a jesli D40+kit nie ma podgladu live, obiektyw nie pozwala robic makro ani sfocic lecacego na 1000m B747, to to nie sa wieksze mozliwosci. po prostu

Zrobi mnie zdjęć ale może lepszych. To bardzo cenne w czasach gdy zalewa nas tandeta i bezguście.

mysle, ze podobnie jak wymienione wyzej zainteresowanie kadrem i swiatlem, nie sa to najwazniejsze kryteria jakimi mysli poczatkujacy. a juz na pewno nie mysla tak Nikon czy Canon. to ma byc sprzet ktory sie sprzedaje, a jak widac po zajawkach, sprzedawac go beda gadzety

mjastrzebski
16-11-2006, 12:35
mysle, ze troche przeceniasz potencjalnego uzytkownika D40. z punktu widzenia takiego forum jak to moze sie wydawac, ze lustrzanki to absolutny the best i kazdy o tym marzy.
natomiast w tzw. "realu" wyglada to kapke inaczej. najwieksza dzis grupe uzytkownikow lustrzanek stanowia nie posiadacze 20D czy D200, tylko dosiadajacy trabantow czy Nikonow D50, ktorych optyka sklada sie z pozycji uznawanych tutaj raczej za zenujace sloiczki. i maja 100% w ..., ze to nie jest najlepsze co moga miec.
podobnie, na poziomie amatorow rozwazania o wiekszej filmowosci szumu czy precyzji i szybkosci AF praktycznie nie istnieja. wazne, zeby aparat dawal pewne mozliwosci. a jesli D40+kit nie ma podgladu live, obiektyw nie pozwala robic makro ani sfocic lecacego na 1000m B747, to to nie sa wieksze mozliwosci. po prostu

Trudno sie nie zgodzic. Dla potencjalnego odbiorcy tego aparatu najwazniejsze cechy to:
- ilosc megapikseli (tu o zgrozo tylko 6)
- zum co najmniej 10x
- stabilizacja
- podglad lajf
- filmiki
- i tego pokroju bzdety

I odbiorca ma w dupci, ze nie dzialaja stare szkla. Bo po co mu obiektyw bez AF-a :-)
Jedynym plusem tego aparatu jest fakt zer to jednak lustrznka. Bo ostanio na miescie mowi sie ze lustrznki to dobre aparaty sa :D

Marcin

akustyk
16-11-2006, 12:40
I odbiorca ma w dupci, ze nie dzialaja stare szkla. Bo po co mu obiektyw bez AF-a :-)
Jedynym plusem tego aparatu jest fakt zer to jednak lustrznka. Bo ostanio na miescie mowi sie ze lustrznki to dobre aparaty sa :D

jesli Nikon przekona ludzi, ze potrzebuja lustrzanki, to to bedzie ogromna rzesza uzytkownikow i ogromne pieniadze.
prawda jest taka, ze plec brzydka z podziwu godna upartoscia korzysta z kazdej podsunietej okazji, zeby utopic kase w coraz to nowej elektronice. D40 stanowi tani punkt startowy, dajacy plci brzydkiej okazje wydania pieniedzy, z ktorej ta, nie mam watpliwosci, bedzie skwapliwie korzystac :) byc moze na dodatkowe "szkielko", byc moze na lepszy korpus jak D40 okaze sie nie taki - byle dac szanse zalapac bakcyla. tanio sprzedac "baze" i czekac az splynie kasa za dodatki.

sprytny ruch i w perspektywie bardzo korzystny dla Nikona. jesli bedzie umial przekonac tych ludzi, ze lustrzanka to pelen orgazm i w ogole szczyt ich marzen.

MMM
16-11-2006, 13:03
byc moze na dodatkowe "szkielko", byc moze na lepszy korpus jak D40 okaze sie nie taki - byle dac szanse zalapac bakcyla. tanio sprzedac "baze" i czekac az splynie kasa za dodatki.
Dokładnie tak. Widać to choćby na tym forum po wątkach w stylu "zamieniłem 350D na 30D", które przecież podobno mają prawie taką samą jakość obrazowania.

muflon
16-11-2006, 13:25
źródło (http://www.dpreview.com/articles/NikonD40/Images/lcdview.gif)
Kurcze, przeczytalem posta, pośmiałem się, myślę sobie "fajny fotomontaż z ta przyslona, hehe" ;-) Skojarzylo mi sie z "mega-hiper-1DsMark10" ktory ktos kiedys wklejal (guziki do parzenia kawy itp.)

Po czym spojrzałem na dpreview.... i spadlem z krzesla :-o

Ale grunt że ma spota :mrgreen:

adamek
16-11-2006, 14:01
najlepsze są tapetki z chmurkami w menu. ;]

arra
16-11-2006, 15:46
599$ SRP w kicie to calkiem konkurencyjna cena :)

Kolekcjoner
16-11-2006, 15:57
Teraz bym prosił wszystkich co sie naśmiewali z tego wątku o przeprosiny:-? :-D. Moje źródło jest 100% pewne:).

Aparat jest nie dla Was, ma za mało ********ych parametrów, by można się
nim było pucować przed znajomkami. Nic Was nie obchodzi, że ma mnóstwo
ułatwień dla tych, dla których jest przeznaczony. Nic Was nie obchodzi,
że jego odbiorcy czerpią po tysiąckroć więcej przyjemności z robienia zdjęć,
niż Wy, i to pomimo braku ********ych parametrów i szkiełek..

ech..

Ależ Ty chłopie generalizujesz. Nie do wiary.

No to trabant w obu wersjach zaczyna być wypaśny :D.

ciekawe tylko jak długo?

Niekoniecznie cały czas jest jeszcze 350D. Mogą zrobić upgrade - choć wątpię czy to się bedzie opłacać. Raczej będzie ruch cen w dół. I to może nie wyjść nikonowi na zdrowie. Mnożenie puszek to mnożenie kosztów.

599$ SRP w kicie to calkiem konkurencyjna cena :)

Pytanie jak długo:).

djtermoz
16-11-2006, 16:14
O jaki piekny komunijny aparacik! Nikon pokazal tez nowego kita (http://www.dpreview.com/news/0611/06111601nikkor18-55mmII.asp) wiec teraz ludziska juz nie beda zazdoscili plasticzanego kita Canonowi. Maja swoj.

I tak najbardziej mnie rozwalil ten graficzny wyswietlacz przyslony i tapety na pulpicie. :mrgreen:

Czekamy zatem na plastik-fantastik od Canona.

MMM
16-11-2006, 16:45
Czekamy zatem na plastik-fantastik od Canona.
N i C pozycjonują swoje aparaty tak że zazwyczaj nie mają odpowiedników na tej samej półce. I tak teraz w niższych modelach mamy:
D40 -> 400D -> D80 -> 30D -> D200 -> 5D
Obyś przypadkiem nie wykrakał jakiegoś 3000D bo ten wybryk techniki mógłby się znaleźć pewnie tylko poniżej D40 :lol:

P.S
A ja już myślałem że nie da się zrobić nic bardziej tandetnego od 350D hehe

mattnick
16-11-2006, 16:57
a mnie rozwalił ten obrazek

źródło (http://www.dpreview.com/articles/NikonD40/Images/Captures/TV2006111115435500.gif)

MMM
16-11-2006, 17:00
a mnie rozwalił ten obrazek

źródło (http://www.dpreview.com/articles/NikonD40/Images/Captures/TV2006111115435500.gif)
To skoro on taki mądry to pewnie też pokazuje animowane trzęsące się łapki kiedy czas jest za długi :lol:

Cichy
16-11-2006, 18:05
D80--->30D

No nie wiem, czy ta kolejność jest w porządku. D80 to bardziej rozbudowana puszka niż 30d.

MMM
16-11-2006, 18:28
No nie wiem, czy ta kolejność jest w porządku. D80 to bardziej rozbudowana puszka niż 30d.Od 5D też.

Kolekcjoner
16-11-2006, 18:32
No nie wiem, czy ta kolejność jest w porządku. D80 to bardziej rozbudowana puszka niż 30d.

Od 5D też.

Nie no jasne nie wspominając już o 1D MkIIN i 1Ds MkII ;).

KuchateK
16-11-2006, 21:52
Tak sobie patrze na ta puszke i mysle ze nikon swoim najwierniejszym wyznawcom to jakis podly dowcip zrobil :D Ergonomia jak w 350'tce, kompatybilnosc ze szklami kiepska, do tego te tapetki :mrgreen: Jeszcze jak wyjdzie ze klapka trzeszczy (moze nie, w sumie tylko na male SD) to juz bedzie komplet. Z czego oni sie teraz beda nabijac? :roll:

Z innych rzeczy... Canon w 400D troche bardziej zmadrzal i ISO jest zaraz obok czasu i przyslony. Tutaj tak troche zakopane.

P.S. Chyba trzeba odswiezyc u nich watek o kompatybilnosci bagnetu :twisted:

akustyk
16-11-2006, 22:18
no to czekamy na Canona 3000D z wymiennymi obudowami jak w komorkach :D
no i przyciskiem Direct Print - wiadomo :)

adamek
16-11-2006, 22:47
A wiecei co jest najpiękniejsze w d40?
że można mieć gołą babę na tapecie w aparacie. :lol:

mattnick
16-11-2006, 22:48
w sumie jakbyś pokombinował w sofcie to kto wie co można byłoby mieć w canonie

Driver
16-11-2006, 22:53
w sumie jakbyś pokombinował w sofcie to kto wie co można byłoby mieć w canonie

gołego chłopa :?: :lol:

mario
16-11-2006, 23:51
wysmiewacie sie z tego ze ma SPOTa,ale tak naprawde to smiech przez lzy

ze jest mneijszy od 350tek,tak jest mniejszy ale ma zdjecydowanie lepiej zaprojektowany chwyt.materialy calej puszeczki tez sa duzo lepsze

najwazniejsze ze da sie nim zrobic dobre zdjecie i niech ci co go kupia maja duzo frajdy

muflon
16-11-2006, 23:58
Chyba płacz ze śmiechu ;-) Najtrafniej podsumował to (chyba) akustyk: "od teraz małe jest już OK (pod warunkiem że jest żółte)" ;-) Aż mnie korci, zeby trochę pogrzebać po konkurencyjnych forach za komentarzami jakie pojawiały się po premierze 350D ;-) Oj, byłoby prawie tak fajnie, jak kiedyś niejakiemu Czarkowi[Wawa] wywlokłem pewien cytat sprzed dwóch lat, w dyskusji o nielegalnym kopiowaniu książek ;-)

akustyk
17-11-2006, 00:05
muflon - ja nie :)

mario - chwyt to moge uwierzyc. ale to zdanie z materialami to nie wiem skad wziales, bo chyba nie z macania sprzetu w rece?
Twoja teza o smiechu przez lzy sie kapke nie broni. moze Cie zdziwie, ale do etykietki na kopule uzywanego aparatu nie mam emocjonalnego stosunku i z rownie wielka pasja rwe boki z 350D jak i z D40. wyobraz sobie przy tym nawet, ze nie czuje najmniejszego zalu, ze nie mam zadnego z tych... hmmm... aparatow (ze tak to nazwe, z pewna taka niesmialoscia)

muflon
17-11-2006, 00:12
A już widzę, mjastrzebski - oddaję honor :) Ja tam wcale nie uważam, ze to zły sprzęt, powiem więcej, z review wydaje mi się jakiś taki... ładny, dopracowany, estetyczny, zachecajacy... Ale w kontekście tego, co "przeciwny obóz" wyprawiał w momencie, jak Canon zapoczątkował trend "plastik dla mas", to teraz można po prostu boki zrywać :) Apple przechodzący na X86 się chowa :lol:

mario
17-11-2006, 00:13
zalogowalem sie z ciekawosci i nie zawiodlem sie,100postow i wiekszosc to nabijanie sie z nowego modelu nikona.nie rozumiem skad sie to tutaj bierze

pojawia sie nowy aparat,ceny schodza w dol i dobrze
wielu go kupi i niech sie bawia w fotografie

to nie chodzi o to ze 350tka jest mala,ona jest totalnei nieporeczna i to jest jej najwiekszy minus.D50 tez jest maly ale lezy w reku o wiele lepiej

muflon
17-11-2006, 00:29
zalogowalem sie z ciekawosci i nie zawiodlem sie,100postow i wiekszosc to nabijanie sie z nowego modelu nikona.nie rozumiem skad sie to tutaj bierze
Kurde... no już dwa razy napisałem! Napiszę trzeci, prosto i wyraźnie: stąd, że jak Canon coś zrobi to jest be (i to nie tylko na forum, również to w marketingu) widać), a jak po jakimś czasie N dochodzi do podobnych rozwiązań, to nagle okazuje się że to przecież rewelacja.

Chyba jednak poszukam tych cytatów...

akustyk
17-11-2006, 00:37
Chyba jednak poszukam tych cytatów...

zostaw muflon.

jest takie cos w informatyce jak funkcja hashujaca - mapuje duza przestrzen argumentow na mala przestrzen wynikow. specyficznym przypadkiem jest tu funkcja, ktorej obrazem jest zbior jednoelementowy - z ktorej strony bys nie dotykal, odpowiedz bedzie identyczna. chocby skaly sraly...

muflon
17-11-2006, 00:41
specyficznym przypadkiem jest tu funkcja, ktorej obrazem jest zbior jednoelementowy
Ale różnica jest taka, że taka funkcja jest mało przydatna w praktyce ;-) A mi się nowy Nikon, jak już napisałem, w sumie podoba.

akustyk
17-11-2006, 00:48
Ale różnica jest taka, że taka funkcja jest mało przydatna w praktyce ;-)
no i wlasnie do tego dazylem. wszelka dyskusja jest bezcelowa, bo w definicje wpisane jest zrealizowanie okreslonego celu :)

A mi się nowy Nikon, jak już napisałem, w sumie podoba.

w sumie, to ja tez swoje napisalem. podobac mi sie nie podoba, bo to nie dla mnie wydmuszka. ale sam pomysl jest ciekawy i z checia zobacze, jak to sie przyjmie. ewentualny sukces D40 to bedzie sukces marketingu, bo zdrowego rozsadku na pewno nie - naprawde nie widze dlaczego kierujacy sie racjonalnym mysleniem klient wybralby aparat bez podgladu na LSD, z tylko 3x zoomem, duzy gabarytowo (ekhm... w swojej klasie - do torebki "koktajlowej" na pewno nie wejdzie), bez makro z 3cm, bez stabilizacji obrazu, ktory na dodatek moze robic zdjecia nieostre (wyjasnienie: ze moze byc cos odseparowane GO w kadrze), a na domiar zlego jeszcze nie krecacy filmikow. no po prostu nie widze. ale wierze, ze Nikonowi sie uda, bo historia nie raz pokazala, ze ludzkosc z uporem godnym lepszej sprawy potrafi wybierac rozwiazania gorsze i jeszcze wykazywac ich lepszosc* :)

* daleko nie szukajac: 350D :mrgreen:

mario
17-11-2006, 01:12
najwazniejsze zeby robil dobre zdjecia, wtedy sie przyjmie
jak bedzie w zestawie z kitem i 55-200 za niewiele ponad 2 tys to na swieta pod choinke idealny prezent

Kolekcjoner
17-11-2006, 03:27
Chyba płacz ze śmiechu ;-) Najtrafniej podsumował to (chyba) akustyk: "od teraz małe jest już OK (pod warunkiem że jest żółte)" ;-) Aż mnie korci, zeby trochę pogrzebać po konkurencyjnych forach za komentarzami jakie pojawiały się po premierze 350D ;-) Oj, byłoby prawie tak fajnie, jak kiedyś niejakiemu Czarkowi[Wawa] wywlokłem pewien cytat sprzed dwóch lat, w dyskusji o nielegalnym kopiowaniu książek ;-)

Ja już grzebię:). Też mnie to fascynuje jak los potrafi być okrutny. Zresztą sprawa jest stosunko świeża, bo pamiętam te szyderstwa z 400D jaki to mały plastikowy i z jednym wyświetlaczem:).

zalogowalem sie z ciekawosci i nie zawiodlem sie,100postow i wiekszosc to nabijanie sie z nowego modelu nikona.nie rozumiem skad sie to tutaj bierze(...)

W takim razie szkoda Twojego czasu tutaj:).

(...)to nie chodzi o to ze 350tka jest mala,ona jest totalnei nieporeczna i to jest jej najwiekszy minus.D50 tez jest maly ale lezy w reku o wiele lepiej

De gustibus. Ja bym tak nie generalizował. Znam osobę która sprzedała D50 i kupiła 350-tkę właśnie ze względu na obsługę i poręczność tego ostatniego. Drugi jest mój kolega który ma D50 i powoli myśli o zmianie na 400D. Także różnie to bywa.

mjastrzebski
17-11-2006, 09:34

Rozumiem, ze wedlug CIebie, potencjalny odbiorca tego aparatu bedzie, bedzie robil tylko ze Spotem i w trybie M??
Mi to sie wydaje, ze w 95% nie bedzie schodzil z zielonego kwadracika ;-)

Marcin

mario
17-11-2006, 10:37
w zalozeniach marketingowych to aparat dla totalnych laikow fotograficznych,jednak u nas jest wielu pasjonatow amatorow ktorych poprostu nie stac na D80 czy 30D. wazne ze lustrzanki sa coraz tansze

Jerry99
17-11-2006, 11:16
(...)dlaczego kierujacy sie racjonalnym mysleniem klient wybralby aparat bez podgladu na LSD, (...)

no bo po co mu wizje na jawie... :mrgreen:

arra
17-11-2006, 11:51
Smiejcie sie smiejcie, a tymczasem Nikon juz liczy kase ze sprzedazy, jak dla mnie bedzie to murowany hit, podobnie jak obecnie D50. Faktycznie szkoda srobokreta, ale jak dla mnie to lepiej kupic takie slabe body (bo za rok i tak bedzie to przestarzala kupa) z lepszym szklem AF-S VR, niz kupic wypasne D80 lub D200 z jakims gownem od Sigmy.

Dominik
17-11-2006, 12:16
Smiejcie sie smiejcie, a tymczasem Nikon juz liczy kase ze sprzedazy, jak dla mnie bedzie to murowany hit, podobnie jak obecnie D50. Faktycznie szkoda srobokreta, ale jak dla mnie to lepiej kupic takie slabe body (bo za rok i tak bedzie to przestarzala kupa) z lepszym szklem AF-S VR, niz kupic wypasne D80 lub D200 z jakims gownem od Sigmy.

No to aby sie nie przeliczył. Ja zostaję przy Canonie i analogu i cyfrze. Wczoraj byłem u znajomego profi i ten kilka tygodni temu kupił "wypasioną" D200 pozbywając się D70.
Mówi że żałuje, bo D70 to była brzytwa, a D200 robi ładne pachnące mydełko.
Ponoć to przyczyna kiepskiego filtra przed matrycą.
Hej!

akustyk
17-11-2006, 12:49
ale powiedzmy sobie otwarcie - jesli przecietny (i piszac to mam raczej na mysli 90% zbioru) uzytkownik lustrzanek entry-level nie wychodzi ponad otrzymany w komplecie z body sloiczek, a dokupuje inny tylko w postaci hiper-plastik-fantastik 55-200 (dawniej 80-300) to obciecie srubokreta nie jest tematem do dyskusji. zadnym. dla takiego uzytkownika ostatnie na co zwroci uwage to jakies lepsze obiektywy. bron biosie stalki (bez zooma?!?!)

a w zamian Nikon sprytnie zachecil tych bardziej przytomnych uzyszkodnikow do zakupu D80. nietaniego, bynajmniej, nawet w swojej klasie.

pomysl jest znakomity w swej prostocie i elegancji.

a ze przy okazji mamy polewke z fanatykow "jedynej slusznej firmy" i ich wyswiechtanego (i ni ... nie przystajacego do stanu faktycznego jeszcze przed D40, i odliczajac ewenementy typu F401)) hasla o kompatybilnosci lensow... co mamy to nasze :) Nikon i potencjalni uzytkownicy D40 akurat maja to w nosie :mrgreen:

arra
17-11-2006, 13:28
ale powiedzmy sobie otwarcie - jesli przecietny (i piszac to mam raczej na mysli 90% zbioru) uzytkownik lustrzanek entry-level nie wychodzi ponad otrzymany w komplecie z body sloiczek, a dokupuje inny tylko w postaci hiper-plastik-fantastik 55-200 (dawniej 80-300)

A ja zaloze sie ze spotkamy tez duzo D40+18-200VRII, bo taki zestawik za cene okolo 4k to chyba nie najgorszy jest dla osoby, ktora chce podrozowac lekko?

akustyk
17-11-2006, 19:33
A ja zaloze sie ze spotkamy tez duzo D40+18-200VRII, bo taki zestawik za cene okolo 4k to chyba nie najgorszy jest dla osoby, ktora chce podrozowac lekko?
raczej bym to widzial w desen 18-200 (bez VR), zeby cena byla odpowiednio niska. ale nie mam watpliwosci, ze w obu postaciach to bedzie mega hit :)

adam1004a
17-11-2006, 20:09
witam

a ja uwazam, ze to dobrze ze pojawil sie 40d i super by bylo jak by na rynku pojawil sie 3000d. tylko pytanie za ILE!!! jesli to bedzie cena zakupu dla klienta do 1500zl to spox. uwazam, ze lustro 6mln, iso 800, bez bajerow jako wstep do fotografi za 1500zl to byl by super zakup. ja jestem calkowitym amatorem, robie glownie odbitki 10x15, czasem wieksze. nie widze potrzeby zakupu do moich zastosowan bialej L-ki. zreszta opluwajac d40 trzeba by spojrzec na rynek hybryd - co tam jest i jakie ceny.

zreszta 40d na zakup na komunie uwazam za super prezent - niech sie dzieciak uczy, ze fotografia to nie tylko malpa. d40 daje mozliwosc zmiany przeslony i czasu, mozna regulowac iso, a format aps-c matrycy jest niebo lepszy niez w hybrydach. mozliwosc zmiany szkla, zabawy z pierscieniami, nakladkami, filtrami itd

uwazam ze d40 to taki wstep do fotografi, bawiac uczy, uczy bawiac, a przy tym jest cenowo rozsadny.
dziw mnie podejscie forumowiczow, ktorzy sie smieja z d40, ze nie ma kolka nastawow, albo nie ma srubokreta....... ciekawe ilu fotoamatorow, wlasciceli d40 pomysli o zmianie szkla...

ten aparat ma byc startem, zaczynasz sie rozwijac, to przesiadasz sie na d80 i gra

zreszta jak bylem na studiach to marzylem o lustrze do 1500zl i co i nic byly tylko za 2500. teraz mam eos 350d i jestem heppi, ale 2-3 lata temu strasznie brakowalo mi aps-c i szybkosci lustra

co do hybryd i podgladu - to polecam zabawe z sony r1 (troche wolny) ale podglad upalow i wygoda uzywania imho miazdzy canona. r1 ma 2 kolowroty, duzo klawiszy i fajne szkielko.

iczek
18-11-2006, 18:33
A mnie sie ten obrazek listków przyslony podoba.... w sumie moi znajomi nie maja nawet pojecia co to przyslona i jak dziala obiektyw wiec to pewnego rodzaju nauka. Super bajer :) A jak juz ktos wspomniael - skoro to zabawka, to i zabawkowe wyposażenie ma.

arra
18-11-2006, 20:57
A jak juz ktos wspomniael - skoro to zabawka, to i zabawkowe wyposażenie ma.

Moze mnie ktos uswiadomi, dlaczego D40 jest niby zabawka. Chyba nie chcesz powiedzec ze D40 jest bardziej zabawka niz wykonany z tenadetnego plastiku i nieporeczny 350D/400D? A moze o rozmiar chodzi?
PS. Z zabawkami to jest tak ze te dla bardzo malych dzieci sa znacznie wieksze niz te dla starszych ;)

ErnestPierwszy
01-12-2006, 01:15
No i jest w sieci Fotojoker za 2555 zł w kicie z 18-55.

Cichy
01-12-2006, 01:24
Drogo. 2490 widziałem D50.

Kolekcjoner
01-12-2006, 02:07
Drogo. 2490 widziałem D50.

Drogo zwłaszcza, że alfa staniała - można już wyrwać za ok. 2500 z groszami.

Wats0n
05-12-2006, 18:57
Tak mnie naszło przemyślenie z D40... Nikon uczynił właśnie pierwszy krok w kierunku Digital LOMO. Nastepny model powinien miec dwa przyciski: jeden - spust migawki, drugi - randomizacja ustawien.

minek
05-12-2006, 20:23
Tak mnie naszło przemyślenie z D40... Nikon uczynił właśnie pierwszy krok w kierunku Digital LOMO. Nastepny model powinien miec dwa przyciski: jeden - spust migawki, drugi - randomizacja ustawien.

Złe porównanie - Lomo był automat lub pół-automat. Tzn miał preselekcję przysłony lub auto, oraz ustawiane ISO. I ostrość tylko manualnie.
Raczej porównał bym do jakiegoś małpianego kodaczka, co robi ładne zdjęcia, pod warunkiem że ma w środku gold200, czas - stały, przysłona - stała, błysk - stały, ostrość - stała.

Dexxim
11-12-2006, 13:56
Wczoraj śniła mi się odpowiedź Canona na D40:

źródło (http://imageshack.us)

Canon 4000D :)
Java Games Supported

P.S.
Obawiam się, że taki czarny sen może się spełnić.

Kolekcjoner
20-12-2006, 19:59
Jest już pełny test na dpreview.
Link! (http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/)

Cichy
20-12-2006, 21:33
Nie wiem, jak u innych, ale u mnie ten aparat w ogóle się nie sprzedaje. Zero sztuk.

akustyk
20-12-2006, 21:44
hehe... Image Quality 8.5

nie chcialbym sie nazywac Phil Askey jak sie Pentaksiarze zleca :D :D :D

Kolekcjoner
20-12-2006, 21:54
hehe... Image Quality 8.5

nie chcialbym sie nazywac Phil Askey jak sie Pentaksiarze zleca :D :D :D

No fakt będzie ciąg dalszy ofensywy. Aczkolwiek to maleństwo wypada całkiem fajnie w zakresie jakości obrazu. Szkoda że nie zrobił porółnania w Raw-ach. Choć w tym segmencie to nie takie ważne. Najciekawsze jest to, że wypada lepiej niż D50 ale być może to kwestia ostrzenia Jpg-ów.

akustyk
20-12-2006, 22:03
to malenstwo wypada fantastycznie. jak to zejdzie do docelowej ceny to moze byc absolutnym szlagierem rynkowym...

Kolekcjoner
20-12-2006, 22:18
to malenstwo wypada fantastycznie. jak to zejdzie do docelowej ceny to moze byc absolutnym szlagierem rynkowym...

W to ze zostanie szlagierem to raczej wątpię. Gdyby cena na starcie była niska to tak ale aparat z 6 MPx-ami, który kosztuje niewiele mniej od 10 MPx ma małe szanse na rynku. Musieliby znacznie obniżyć cenę poniżej 2 kzł a póki co się na to nie zapowiada. Póki co to znika z rynku D50 i nikoniarze biadolą - zresztą słusznie IMHO.

Cichy
20-12-2006, 22:26
ja puchę D40 mam po 1650 zł :)

akustyk
20-12-2006, 22:47
no, moze lepiej "puszeczke", bo tak to brzmi kapke jak "aparat" odnosnie trabanta :)

Kolekcjoner
20-12-2006, 23:23

A po ile dla porównania masz 400D? Też samą puszkę - w sumie to też puszeczka :mrgreen:.

Teo
21-12-2006, 02:44
Nie wiem, jak u innych, ale u mnie ten aparat w ogóle się nie sprzedaje. Zero sztuk.

W Media szef zamówił 10 szt. , przyjechały 3... No i poszło to w ciągu dwóch dni. Sporo ludzi o niego pyta. Wg. mnie aparacik rewelacja. Raz, że wykonanie dużo lepsze niż w Canonie 400D - monitorek lepszej jakości i plastik obudowy, rewelacyjnie cichutka migawka, obiektyw też nieźle poprawiony - dołożona wygodna guma na pierścieniu zooma. Myślę, że jako rodzinny aparat i pierwsza lustrzanka do przygody z cyfrową fotografią - to aparat jest pierwsza klasa. 6 MPx i 3 pkt. AF w zupełności wystarczą. Dwa, marketingowo to też dobre posunięcie - powiem szczerze, że w tej chwili najlepiej sprzedającymi się lustrzankami w moim sklepie są właśnie Nikony: D70s, D50, D40, D80, czasem pójdzie jakiś D200...
Ale Nikon dużo pieniędzy wkłada w marketing, w reklamy, a ich handlowcy są bardzo elastyczni w prowadzeniu interesów. Canon to dość skostniała instytucja - przynajmniej tu w Polsce. Niby mają pozycję lidera, ale złote laury wcale nie motywują ich do lepszej pracy... A Nikon się stara.... I to widać ;)
Poza tym... Wreszcie ktoś zaczął dodawać porządną książkę do zestawu. "Radość fotografowania" to niezła pozycja. Plus dla Nikona za tę akcję edukacyjną - kto wie, może paru nowych Newton'ów, Avedonów czy Tomaszewskich się przez to obudzi ;) ??? (eee, może za wysoko oceniam klientów Media ;) ? )

Moje zdanie jest takie: D40 ? Strzał w dziesiątkę ;) !!

Kubaman
21-12-2006, 10:23
powiem szczerze, że w tej chwili najlepiej sprzedającymi się lustrzankami w moim sklepie są właśnie Nikony: D70s, D50, D40, D80, czasem pójdzie jakiś D200...
to mnie akurat zupełnie nie dziwi, bo Nikon robi "marketingowe cuda" jeśli chodzi o rynek niemiecki. Takie jak na przykład oszałamiające recenzje Nikonów w rozmaitej maści pismach niby-profi (a la Chip) znane z "benchmarketingu". Polska jest rozwinięciem tego rynku. I mam dziwne przeczucie, ile razy idę do MM, że mają w tym interes nie tylko te gazety, Nikon, ale i właśnie MM (czyżby współpraca :roll: ). Nie zdarzyło mi się aby ktoś w MM mi rekomendował Canona - nigdy. A uzasadnienia rekomendacji Nikona były zawsze nieścisłe, nieprawdziwe, czy wręcz czasami oszukane (czyli na odwrót w stusunku do rzeczywistości).

Kolekcjoner
21-12-2006, 19:01
Po za tym nasz rynek nie jest wyznacznikiem i na podstawie tego co się dzieje u nas nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków.

akustyk
28-01-2007, 00:34
tak zupelnie BTW: mialem dzisiaj to malenstwo w rekach, bo Panstwo chcieli miec zdjecia na tle ratusza, a ze bylem obok rozstawiony ze statywem i moja cegla wymierzona w ww. ratusz, to widac uznali, ze umiem robic :)

fajne to jest. malutkie i plastikowe, ale nie czuc w rekach jakiejs tandety. celownik zupelnie przyjemny, calkiem sprawnie reaguje na nacisniecie spustu. te animacje na LSD wprawdzie wiocha, ale jakby wylaczyc... :)

w kazdym razie, zupelnie pozytywne wrazenia

Teo
28-01-2007, 12:14
a zwróciłeś uwagę na dźwięk migawki ? dla mnie poezja ;) ;) ;)

akustyk
28-01-2007, 12:37
a zwróciłeś uwagę na dźwięk migawki ? dla mnie poezja ;) ;) ;)
a nie zwrocilem. chba cichutko bylo. a co jest?

ja jestem przyzwyczajony do chlastania pelnym lustrem 10D i z migawka i Nikonem kojarza mi sie pstryki jakby odtwarzane z mp3 jak w D70. ten D40 jest mniejsza zenula?

Delorian77
28-01-2007, 13:33
Teo posłuchaj sobie eos'a 5 to zobaczysz co to poezja:P

Teo
28-01-2007, 22:34
w eosie 5 analogowym ? czy cyfrowym ? analogowego nie słyszałem, a w cyfrowym też jest delikatnie z tego co pamiętam. Ale bardziej powalił mnie wizjer , przez który prawie można wypaść ;)

gwozdzt
29-01-2007, 08:49
w eosie 5 analogowym ? czy cyfrowym ? analogowego nie słyszałem, ..
kliszaka nie słyszałeś, bo go praktycznie nie słychać :-) Podobnie jak EOSa 100. W obu tych aparatach jest tylko jakby takie ciche mlaśnięcie.
Miałem kumpla, który focił ptactwo piątką. Profesjonalnie, z zasiadki. Jako back-up używał EOS 500 i zawsze powtarzał, że piątką robi w danej sytuacji dowolnie długą serię zdjęć, a 500-tką tylko jedno, bo po pierwszym ptactwo się płoszy :-)

Teo
29-01-2007, 12:07
wow, to musi być super... a słyszał ktoś może Nikona F6 ? ciekawią mnie te "pływające mechanizmy"....

Delorian77
29-01-2007, 18:32
tak chodziło mi o analogowa 5 ! piękna maszina ! gwozdzt zaraz wiedział o co chodzi!

bonk
17-04-2007, 02:23
kliszaka nie słyszałeś, bo go praktycznie nie słychać :-) Podobnie jak EOSa 100. W obu tych aparatach jest tylko jakby takie ciche mlaśnięcie.
Miałem kumpla, który focił ptactwo piątką. Profesjonalnie, z zasiadki. Jako back-up używał EOS 500 i zawsze powtarzał, że piątką robi w danej sytuacji dowolnie długą serię zdjęć, a 500-tką tylko jedno, bo po pierwszym ptactwo się płoszy :-)

ja, tak naprawde po kontakcie z eosem 5 przeszedlem z nikona na canona, zreszta pisalem kiedys o tym.
fotografowalem nikonem i jak kolega pokazal mi ta 5tke to sie zakochalem:oops:
5 analogowe to poezja, toporniasta poezja, ale lusto dzwiek ma miodzio