Zobacz pełną wersję : Plastikowa optyka??
Czy to prawda, że w niektórych aparatach jest plastikowa optyka i po pewnym czasie matowieje?
Jaką mają Canony?
Tak - to prawda - czesc tanich kompaktow ma plastikowe szklo (dobre - plastikowe szklo - zdolny jestem :mrgreen: ) w obiektywie. Ale latwo rozroznic, ktore maja, a ktore nie.
Zas czy matowieje? Trudno mi powiedziec, ale na pewno optycznie juz na poczatku jest to paskudne.
W tanich nagrywarkach CD montowane były kiedyś (nie wiem, może i nadal są) soczewki plastikowe- najczęstszą przyczyną padu cr romu było właśnie zmatowienie soczewki... czyli jednak po jakimś czasie "mętnieją" od użytkowania... już nie mówiąc o tym, że plastik łatwiej zarysować niż szkło (móże właśnie przez to stają się matowe- od mikrorysek powstałych np. od przecierania obiektywu)
djtermoz
13-12-2004, 17:07
Co do czytnikow CD to sie zgadza. W aparacie sie jeszcze nie spotkalem ale na pewno tez sa w jakis tanich "pstrykaczach". Material to poliweglan na moj gust - to samo co macie w obudowach reflektorow w samochodach albo w plycie CD. I tu jest problem ze wszytko sie moze zdarzyc - zmatowiec, odksztalcic plastycznie (to jest termoplast wiec robiac zdjecia za blisko przy ognisku...), porysowac, popekac. Slowem - unikac jak ognia.
Tak, szczególnie w tanich aparatach stałoogniskowych. Zarówno w cyfrówkach jak i analogowych małpkach.
Canon chyba nigdy nie stosował plastikowych "szkieł" podobnie jak Nikony, Minolty i inne wiodące marki. Na plastikową optykę natknąć można się w nieznanych słabych aparatach marki MediaTech, Yakumo czy innych wynalazków.
Plastikowa optyka nie matowieje z czasem, ale łatwo się rysuje. Matowieje jednak jeśli czyści się ją środkami na bazie alkoholu.