Zobacz pełną wersję : prosba o pomoc
Witam.
Posiadam canona 350d zupelnie seryjnego.
teraz mam pytanko: jaki osprzet najlepiej dokupic, aby pstrykac zdjecia.. hmm (poniewaz jestem amatorem, nie znam dobrze nazewnictwa). Glownie zdjecia odziezy prezentowanej na modelce. Jest mi to potrzebne do przedstawienia oferty salonu odziezowego.
Prosilbym o jakies wskazowki od czego i jak zaczac :)
Pozdrawiam
p.s. prosze pisac do mnie jak do totalnego laika w dziedzinie fotografii. :P
liquidsound
24-10-2006, 00:21
Nikt Ci nie odpowie, musisz najpierw przeczytac regulamin, a potem sam wpadniesz o co chodzi :)
Modelke musisz sobie kupić i gripa. Wszystko musi być seryjne.
Proponuję przejrzeć archiwum forum a potem kupić jakiś podrecznik fotografii. Myślę, że już myśl o dobrym owietleniu i jakieś dobrej stałce.
Nikt Ci nie odpowie, musisz najpierw przeczytac regulamin, a potem sam wpadniesz o co chodzi :)
czyzby cos nie tak? tylko pytam o porade, nie sadzilem ze zostane tak nie mile tutaj przyjety.... to swiadczy tylko o was..
modelke musisz sobie kupić i gripa. Wszystko musi być seryjne.
modelke juz mam i wcale jej nie kupilem... a z tym seryjnym, to nie wiem czy cos w tym jest, czy to tylko ironia...
Tomasz Golinski
24-10-2006, 00:50
liquidsound i snow. Was też regulamin dotyczy. Punkty 2 i 7.
nie przejmuj się , tu bardzo czesto ludzie się dowartościowuja kosztem nowych. tez misie to nie podoba, ale u góry masz "szukaj" i spróbuj jakies słowa kluczowe jak np.: odzież, modelki,fotografia ubrań,fotografia studyjna... nie znam sie na tym??
liquidsound
24-10-2006, 01:03
liquidsound i snow. Was też regulamin dotyczy. Punkty 2 i 7.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Wnosi i nie odbiega. Probuje uswiadomic koledze, ze nie przeczytal regulaminu. Robie to grzecznie i bez ironi.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.Nie odsylam do archiwum.
Uprzedzajac fakty
Zastrzeżenia do działań moderatorów należy zgłaszać poprzez prywatną wiadomość do administratora. Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.Nie komentuje dzialania moderatora, jedynie podejmuje merytoryczna debata, oraz bronie swojej osoby przed postawionymi zarzutami.
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla administratorów lub moderatorówNie ja zaczalem OT8-)
Nie ja zaczalem OT8-)
Tomek juz cię ma na swojej muszce :wink:
A co do tematu, to ja proponuje kupić 50/1.8 (żeby nie było że nic nie wnosze do tematu )
liquidsound
24-10-2006, 01:18
Tomek juz cię ma na swojej muszce Niby za co??:D Przeca jestem pan paragraf. Ja rowniez sugeruje 50 1.8, a najlepiej pobrowac kita dobrze:wink:
Niestety z przykroscia stwierdzam, ze dziwni ludzie wypowiadaja sie na tym forum - raczej bawia sie w nabijanie postow, niz cos sensownego wnosza do problemu zadanego przezemnie.
Uczestnicze w innych forach - w dziedzinach na ktorych sie znam i nigdy nikt z naszego grona, ani ja, nie traktowal w taki sposob nowych uzytkownikow, ktorzy grzecznie chcieliby poszerzyc swoja wiedze...
Co do opcji szukaj na tym forum, zaczynajac watek przeszukalem tyle ile moglem i niestety nie znalazlem takiego problemu i dlatego postanowilem zalozyc nowy watek. Czy tu jest jakis blad z mojej strony?
A druga sprawa - do Panow madrali - czy Wy od poczatku byliscie biegli w swojej dziedzinie?... kazdy kiedys zaczyna...
Wracajac do tematu, prosze o wypowiedzenie sie ludzi, ktorzy chca pomoc, a nie ponabijac sie z mojego postu.
Z gory dzieki :P
MacGyver
24-10-2006, 02:39
Postawiłeś zbyt ogólne pytanie, na które nie da się odpowiedzieć w kilku zdaniach. Stąd taka reakcja, może koledzy zareagowali nadto impulsywnie ale zrozum że innym ciężko wywnioskować jaka konkretnie wiedza jest Ci potrzebna.
Jesli nie miałeś wczesniej większej styczności z fotografią zacznij od przeczytania któregoś z podręczników. Gdy poznasz zasady będziesz mógł pytać o środki techniczne, które pozwolą Ci osiągnąć zamierzone efekty.
liquidsound
24-10-2006, 02:41
Niestety z przykroscia stwierdzam, ze dziwni ludzie wypowiadaja sie na tym forumNie sposob tego nie zauwazyc;-)
raczej bawia sie w nabijanie postowNa tym forum o to chodzi
Uczestnicze w innych forach - w dziedzinach na ktorych sie znam i nigdy nikt z naszego grona, ani ja, nie traktowal w taki sposob nowych uzytkownikow, ktorzy grzecznie chcieliby poszerzyc swoja wiedze...Nawet jak sami nie wiedza jakiej odpowiedzi oczekuja??
Co do opcji szukaj na tym forum, zaczynajac watek przeszukalem tyle ile moglem i niestety nie znalazlem takiego problemu i dlatego postanowilem zalozyc nowy watek.Wyszukiwarka faktycznie nie jest swietna ale to jest kiepskie usprawiedliwienie.
Czy tu jest jakis blad z mojej strony?Bledne sa Twoje wnioski, jezeli uwazasz ,ze ludzie tutaj nie sa pomocni.
A druga sprawa - do Panow madrali - czy Wy od poczatku byliscie biegli w swojej dziedzinie?... kazdy kiedys zaczyna...Z nas zadne specjalisty.
Wracajac do tematu, prosze o wypowiedzenie sie ludzi, ktorzy chca pomoc, a nie ponabijac sie z mojego postu.Wszyscy Ci chetnie pomoga ,jesli tylko sam bedziesz wiedzial czego oczekujesz. To tak jakby ktos zapytal Ciebei jaka kupic kosiarke do trawy... nie mowiac ile arow ma trawnika:wink:
Z gory dzieki :PProsze bardzo
Był taki fajny wątek na zadany temat; jest co czytać, ponad 30 stron:roll:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5625
Do Autora wątku: nie dziw się ludziom, że trochę ironizują. Wyobraż sobie sytuację, kiedy na jakieś szacowne forum medyczne wpada nowicjusz i pisze mniej więcej w takim tonie:
"Słuchajcie, kupiłem sobie torbę, fartuch i stetoskop; wynająłem pakamerę na gabinet i postanowiłem leczyć ludzi. Nie mam o tym kompletnego pojęcia, za chwile przychodzi pierwszy pacjent. Jak się do tego zabrać? Co robić? Prosze o pomoc w prostych słowach, nie używajcie terminów medycznych bo i tak tego nie rozumiem"
Przemyśl to sobie i wyciagnij właściwe wnioski.
A druga sprawa - do Panow madrali - czy Wy od poczatku byliscie biegli w swojej dziedzinie?... kazdy kiedys zaczyna...
Poczatki to zawsze nauka. Ale to niezbyt rozsadne zaczynac nauke fotografii od powaznych, reklamowych zlecen. Chyba ze robisz dla siebie to wtedy nikt cie nie zruga za kiepska jakosc. Bo dobra jakosc zdjec odziezy do reklamy uzyskuje sie nie tylko dobra jakoscia sprzetu, modelki i odziezy, ale rowniez dobra jakoscia fotografa (praktyka, praktyka, no moze i jeszcze odrobine praktyki by sie w takim temacie przydalo... praktyka oczywiscie na nieplatnych zleceniach a po prostu wlasnym sumptem).
Jesli pilnie ci potrzebne tego typu zdjecia, do powaznego katalogu (platnego) to zainwestuj w jednorazowe zlecenie dla zawodowca a z tego co ci zostanie kup ksiazki i ew. brakujacy ci osprzet.
Bo dobrych zdjec reklamowych odziezy tylko na podstawie porad dla poczatkujacego "jakim sprzetem sie robi takie zdjecia" - nie da sie zrobic.
A do prob nauki od siebie dorzuce dzial "Technika robienia zdjec" i np:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8649
http://canon-board.info/showthread.php?t=5757
http://canon-board.info/showthread.php?t=8973
Oraz podpytac na privie osoby fachowo sie w tych watkach wypowiadajace.
Zawsze wydawalo mi sie ze forum ma sluzyc wymianie pogladow i poradom nie tylko dla "szacownych forumowiczow" ale glownie dla poczatkujacych...
Niestety Vitez ma racje, jezeli dopiero zaczynasz przygode z fotografia to nie rzucaj sie od razu na gleboka wode bo tylko zniechecisz sie zbyt szybko jak rezultaty nie spelnia twoich (i nie tylko twoich) oczekiwan