Zobacz pełną wersję : Troszkę sprzętu do Canona 350D
paulina36
23-10-2006, 15:47
Od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką CANONA 350D. Na razie do aparatu kupiłam jedynie GRIP BG-E3. Zamierzam również w najbliższym czasie kupić jakiś lepszy obiektyw. Zrobiłam dzisiaj kilkadziesiąt zdjęć kitowym obiektywem, ale to nie jest to czego tak naprawdę szukałam :). I z tym właśnie problemem piszę do Was.
Na razie mam na oku TAMRONA 55-200mm Di II. Co myślicie o tym szkle do tego aparatu? Napiszę może, że aparatu używała będę w większości do robienia zdjęć portretowych. Chcę również, aby był w miarę tani.
Chciałabym też kupić od razu jakiś statyw, stabilny! Jeżeli możecie to polećcie mi coś naprawdę dobrego.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Dubanik
.
Na razie mam na oku TAMRONA 55-200mm Di II. Co myślicie o tym szkle do tego aparatu? Napiszę może, że aparatu używała będę w większości do robienia zdjęć portretowych. Chcę również, aby był w miarę tani.
Paulina Dubanik
Zapomnij o tym tamronie i kup 50 1.8 canona.
albo zamiast kita tamrona 17-50/2.8
a jak chcesz taniej to 28-105 USM 3,5-4,5 - akurat sprzedaję:)
a poważnie to stosowałem go jako uzupełnienie KIT-a i jest naprawdę ok (świetny AF). Teraz kupuję L i muszę dozbierać na nią:(
a jak chcesz taniej to 28-105 USM 3,5-4,5 - akurat sprzedaję:)...
Ile chcesz za ten obietyw?? bo moze bym go kupil;-)
Przepraszam za OT:oops:
Sprzedaj tego nikomu niepotrzebnego gripa , dołóż pare stów i kup 85mm 1.8 Canona. Lepszego zakupu nie da się zrobić.
leiho, ty miałeś w rękach 350 bez gripa? Ja miałem, krótko....
Najtańsza opcja portretowo-statywowa to Canon 50/1.8 plus Velbon Sherpa 600 :)
leiho, ty miałeś w rękach 350 bez gripa? Ja miałem, krótko....
ja MAM 350D bez gripa ponad rok, bawie się tym i jest ok. Fakt, nieco małe, ale jakos sa wazniejsze wydatki cały czas... Tak szczerze - jestem przekonany, ze 90 % ludzi kupuje gripa, bo to taka fajna "lanserka", wyglada to bardziej pro i hohohohho :)
leiho -nie zawsze, jak jak bede kupywal nie dla lansu, ale dlatego bo mam duże ręce i aparat jest dosyc mały - a na wiekszy mnie nie stac ( 20D, 30D ) wiec nie rozumiem dlaczego mówisz ze grip to zbedny wydatek... a co do obiektywu - 50mm Canon- do portretów idelany za tą cene.
bo to taka fajna "lanserka", wyglada to bardziej pro i hohohohho :)
ale jaka wygodna ta lanserka jak się ma trochę większe "łapy"
Fajnę "lanserkę" to robi Mitsubishi, 350d z gripem jest po prostu wygodniej (da się :D) trzymać + pionowy uchwyt.
ja MAM 350D bez gripa ponad rok, bawie się tym i jest ok. Fakt, nieco małe, ale jakos sa wazniejsze wydatki cały czas... Tak szczerze - jestem przekonany, ze 90 % ludzi kupuje gripa, bo to taka fajna "lanserka", wyglada to bardziej pro i hohohohho :)
Nie miałeś gripa i mówisz że jest zbędny. Bzdura. Ja też pierwsze co kupiłem to gripa i nie wyobrażam sobie zasilania aparatu tylko z jednego akumulatorka. No chyba że się robi fotki u cioci na imieninach tylko!!!! Za chwilę powiesz że Ci co kupują 70-200 L to robią to tylko i wyłącznie dla szpanu, co? A ja powiem żeby robić lepsze fotki. Tyle w tym temacie!!!1
to ja popre gripa innym argumentem traktujacym o wzroscie ergonomii, ostatni raz ladowalem baterie tydzien temu, zrobilem moze z 500 zdjec, i wszystko dalej hula bez problemu. Kiedy przypomne sobie ladowanie w trabancie ladowanie baterii co dwa dni to az boje sie ze kiedys pojade w na foty z pustymi akumulatorami bo o ich ladowaniu zapomne :)
EDIT:
Icik byl szybszy :)
MacGyver
23-10-2006, 19:51
Najtańsza opcja portretowo-statywowa to Canon 50/1.8 plus Velbon Sherpa 600 :)
Pod szkłem się podpisuje, co od statywu polecam wybrać się do najbliższego MadiaMarktu i obejrzeć. Ja tak zrobilem i ochota na zakup mi odeszła.
Statywu generalnie nie należy kupować w ciemno, bazując wyłącznie na zasłyszanych/przeczytanych opiniach. Niemal każdy wymaga od statywu czego innego i jego nabywanie bez dokładnego obejrzenia i "obmacania" może okazać się niewypałem i mimo że markowy, solidnie wykoanny itd. będzie denerwować przy użytkowaniu.
No to sobie dołożę. Poza gripem (lanserskim) za dwa dni będę miał 70-200 f4 - też lanserka? Otóż nie, potrzebowałem dobrego niedrogiego zooma.
BTW - lans z 350 d? Ha, ha, no może póltora roku temu to tak. Dzisiaj nawet grip nie pomoże. Zrozum, że to nie dla lansu, ale dla komfortu i wydajności (grip) i jakości (L).
poza tym od kiedy mam gripa to pstrykam i pstrykam na jednym zestawie aku
słuchaj znawców - stałka jak nic!
Kłania się czytanie CAŁEGO tekstu. MOJE osobiste przekonanie jest takie, ze 90 % ludz (a jest jeszcze pozostałe 10 %) kupuje to dla lansu. To raz. Po drugie - grip JEST wygodny, nawet bardzo - ale dla mnie nie jest niezbedny. Dla MNIE. Kupujcie sobie nawet po 3 gripy w kwiatki bratki i kolorze - to nie moja sprawa. Zamiesciłem swoją opinie, a kazdy kto mysli inaczej, uważa, ze powiedziałem jaka potworną herezje. Tak, dalej uważam, ze grip to dla wiekszosci osób lanserka i niepotrzebna pierdoła - zwazywszy na fakt, ze chyba nawet wiecej niz 90 % osób kupuje aparat dla przyjemnosci, a nie onanizowania się tym czy Canon szumi bardziej od NIkona, czy matryce czysci się raz, czy 2 czy 184 razy na miesiąc itd.... Dla MNIE sa rzeczy ważniejsze - dobry polar, dobry statyw, lepsze szkła kiedyś tam - grip to pierdoła, która pomaga ale nie jest niezbędna. Po raz 5 podkreslam - to moje zdanie. Każdy ma prawo do swojego.
To, ze na tym forum, tocza sie debaty o wyższości 70-200 f4 nad 70-200 f2.8 jest FAJNE, ale kompletnie bezuzyteczne dla ogromnej większosci fotografujących. Wszystkich fotografujacych ludziach, nie mowie o uzytkownikach forum.
Wracając do tematu - zamiesciłem opinię, odpowiadając na pytanie kolezanki chyba - co dobrać do 350 D, tak? Uwazam, ze grip nie jest jej potrzebny do robienia doskonałych zdjęc. Czy moze jest to warunek niezbedny? :) Bo jezeli tak, to zdecydowanie musze go kupić, bez tego czarno widze swoj artystyczny rozwój i wysublimowane prace. Bez gripa wiadomo, nie zamieszcza mnie na World Press Photo....
:mrgreen: <sarkazm>
Panowie, wiecej luzu, ok? Pozdr.
A do czego twoim zdaniem służy forum canona? Do dyskusji na temat bieżącej sytuacji w Iraku czy Kraju Basków? Wyraziłeś swój pogląd? - ok. Inni wyrazili swój - bądź obiektywny. Co do dyskusji na temat 70-200, to jest zasadna dla mnie choćby.
Leiho, pozwól mieć ludziom własne zdanie. Znam jedną kobietę z tego forum która ma określone zdanie na temat potrzeby gripa w 350D. Komfort pracy jest niezmiernie ważny drogi kolego bo możemy się niewygodą zwyczajnie zirytować i nie zrobić zdjęcia godnego jakiejś nagrody. A świetne zdjęcie to można zrobić i telefonem komórkowym nowej generacji. Na neta wystarczy spokojnie taka jakość.
Od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką CANONA 350D. Na razie do aparatu kupiłam jedynie GRIP BG-E3.
OK, jeśli Ci dobrze w ręce lezy to pozostaje się cieszyć.
Niektórym jednak nie wystarcza i wykombinowali coś takiego :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699
Zamierzam również w najbliższym czasie kupić jakiś lepszy obiektyw. Zrobiłam dzisiaj kilkadziesiąt zdjęć kitowym obiektywem, ale to nie jest to czego tak naprawdę szukałam :).
Co konkretnie ci nie pasuje w tym obiektywie? Zrobiłaś choćby jedną odbitkę? Czy tylko się naczytałaś, jaki to KIT do kitu...?
Do potretu to już wcześniej koledzy doradzili: tani i dobry EF 50/1,8 II
Jeszcze lepszy EF 85/1,8 USM. Ale też i sporo drozszy.
Żadne ciemne zoomy!
Chciałabym też kupić od razu jakiś statyw, stabilny! Jeżeli możecie to polećcie mi coś naprawdę dobrego.
Manfrotto - drogie.
"Funsport" , Goldfoto - tańsze odpowiedniki/podróbki (taki mam)
Velbon Sherpa - też ludzie chwalą, ale nie miałem styczności.
Himi,ile chcesz za to szkielko?