Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówki błyskowe

piast9
23-10-2006, 12:40
Chciałem poznać zdanie osób używających takich gadżetów.

Chciałbym sobie pomóc w "studio" drugim źródłem światła błyskowego choćby do oświetlenia tła. Ustawianie jednego flesza tak, aby jednocześnie oświetlał tło, przez dyfuzor świecił na twarz i odbijał się jednocześnie od blendy we właściwym kierunku jest, jak się okazało, dość skomplikowanym zadaniem geometryczno-matematycznym i z efektu za bardzo zadowolony nie jestem. Pewnie da się pokombinować dalej ale chciałem miec większą swobodę.

Najtańszą z możliwości jest żarówka błyskowa. Nie ma w niej niestety regulacji mocy. Na ile jest to uciążliwe i na ile można sobie z tym radzić zmieniając odległości, przesłaniając (ale czym żeby nie było zafarbu?) itp.

Myślałem jeszcze o starej lampie tyrystorowej z ręczną regulacją mocy, ale te na allegro chodzą po tyle, że zaczęła chodzić po głowie jakaś tania lampka studyjna z funsports...

TomekS
23-10-2006, 13:18
Też myślę o tym czy kupić żarówkę czy może jednak chińszczyznę ale z regulacją mocy. Chętnie poczytam odpowiedzi :-)

schabu
01-11-2006, 12:01
hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc:)

shaqi
01-11-2006, 12:08
tanie i dosc wygodne w malym studio

piast9
01-11-2006, 15:37
hmmm...jezeli bedziesz mial zarowke i jedna lampe studyjna to nie ma problemu z regulacja, bo mozesz przeciez regulowac sobie lampe studyjna i ustawienia w aparacie.i powinno wystarczyc:)
Jakie ustawienia w aparacie? Przesłoną nie chcę, bo GO mi się zmieni. ISO 100, niżej nie zjadę. Pozostają filtry szare albo kombinowanie z zasłanianiem...

No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną. Jutro powinny do mnie dojść potrzebne elementy do połączenia obu (mam i 430EX) lamp i pewnie w weekend się pobawię, jak znajdę chwilkę.

shaqi
01-11-2006, 17:01
No nic, póki co doszedłem do wniosku, ze lepiej będzie mi dokupić starą 420EZ niż tanią chińszyznę studyjną.

masz jakies zastrzezenia??

piast9
01-11-2006, 17:09
masz jakies zastrzezenia??
Zorientowałem sie w budowie lamp planując wstępnie pobawienie się w jej zrobienie samodzielnie (elektronik jestem). Moim zdaniem za 300PLN nie da się porządnie zrobić 100 - 120 Ws.

Dodatkowo w "studio" bawię się bardzo próbnie, a przenośna lampa przydać się w innych celach.

schabu
01-11-2006, 19:08
nie no-tlo masz oswietlone caly czas tak samo wiec bawisz sie glownie lampa.jezeli glowny motyw ma byc jasniejszy od tla to po prostu mocniej doswietlasz motyw i z czasem na aparacie schodzisz do 1/200,bo poniezej to nie ma synchronizacji.no chyba ze masz na tyle mocna lampe ze i to nie pomaga to wtedy albo slabsza zarowka blyskowa albo filtr:)