Zobacz pełną wersję : TCx2 i obiektywy m42
Witam po raz pierwszy
mam takie pytanie, gdy podpinam obiektyw m42 do 350D wszystko jest dobrze, ale gdy dopne jeszcze extender x2 pojawia sie blad err 01, wiem, ze chodzi o styki ale moim zdaniem ten blad powinien sie pojawiac w obu przypadkach lub w zadnym, czy sie myle?
Jarek
Peri Noid
21-10-2006, 18:01
Błąd się nie pojawi jeśli podepniesz obiektyw przez przejściówkę z dandelionem. W tej chwili aparat dostaje niepoprawną informację od TC odnośnie obiektywu, bo TC nie podaje tych danych w przypadku braku obiektywu, a aparat od niego tych informacji wymaga (TC wciska styki w aparacie, ale ma niezwarte swoje obwody). Rozwiązaniem jest albo przejściówka z dandelionem, albo TC na M42.
Rozwiązaniem jest albo przejściówka z dandelionem, albo TC na M42.
Jeszcze jeszcze 3-cie duzo prostsze rozwiazanie ktore ja stosuje.
Wystarczy ze nieco wypniesz TC z aparatu i bedzie OK - wtedy ostatni styk w aparacie nie jest wcisniety i aparat sie nie blokuje.
Aby zabezpieczyc przed wypieciem sie zestawu trzeba zrobic drugi otworek w TC zaraz przed tym oryginalnym (wiertlo 2,2 mm) w ktorym bedzie sie blokowac bolec z aparatu. Ja tak zrobilem i jest po klopocie. Ot oszukac elektronike mozna zwykla dziura.