PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup sprzetu z usa na fakturę.

maxbmx
21-10-2006, 15:11
Witam,
Na wstępie napisze że nie bardzo wiedziałem, w którym z działów umiescic ten wątek.

Chciałbym zakupić sprzęt w usa ale na firmę (fakturę). Sprzetu będzie troche i napewno będzie to wysyłka morska.
Czy jest na forum ktoś kto wie jak wygląda sprawa z odprawą celną płatnością fakturami itp. Ja jeszcze nigdy niczego nie importowałem i jest to dla mnie całkowita nowość. Bardzo prosze o pomoc. (wiem ze podobny wątek był na forum jednak on tyczył się kupowania sprzetu "na paragon" gdzie jest szansa nie płacenia vatu i cła)

Pozdr
M

MMM
21-10-2006, 15:49
Chciałbym zakupić sprzęt w usa ale na firmę (fakturę). Sprzetu będzie troche i napewno będzie to wysyłka morska.
VAT się płaci w urzędzie celnym razem z cłem, więc najprościej ich zapytać.

snow
21-10-2006, 15:52
Mnie doszły słuchy (ale sam nie sprawdzałem) ze od kwoty na fakturze naliczane jest cło, potem dodawane i dodawane sa koszty transportu i od tego wszystkiego podatek. Poszukaj na usenecie, powinno być sporo informacji na ten temat

Janusz Body
21-10-2006, 15:54
VAT płaci się "od całości" - koszta przesyłki niestety zaliczają się do wymiaru podstawy opodatkowania.

mario1275
22-10-2006, 15:05
a będzie to się jeszcze opłacało??

maxbmx
22-10-2006, 16:50
jezeli cos jest nie dostepne w polsce to nie ma innego wyjscia :)
dziekuje za odpowiedzi
pozdr
M

Bananas
23-10-2006, 06:08
Tak jak wyżej koledzy mają rację. Nie zapomnij ubezpieczyć przesyłki to chyba 1$ od 100$ wartości. I polecam expres lotniczy w 5 dni masz towar, w zależności od wagi, chyba że zamówisz bardzo duże i ciężkie zabawki to wtedy morska, ale jak przykładowo do 50 funtów a wartość to kilka tysiaków przesyłki to zdecydowanie lotnicza. O wysokość cła to w urzędzie się pytaj, bo vat wiadomo 22%. Nikt z moich znajomych na fakture nie wysyła bo się nie opłaca. Tylko dobra ciocia przywozi.

JSK
23-10-2006, 09:25
Świeży import z USA (przewożnik UPS).
Wartość przesyłki z kosztami transportu - 12857$
Wartość cła i podatku VAT - 4212$ (dla wygody porównania podałem w $).
Jeśli chodzi o opłacalność prywatnego i legalnego importu to porażka!
Różnice w cenach sprzętu foto nie są aż tak duże aby pokryć wiczy apetyt fiskusa.