Zobacz pełną wersję : co polecacie do macro?
Witam
[na wstepie szukalem na forum ale nie znalazlem podobnego tematu]
Co mozecie polecic studentowi do 350D, jakies szklo do macro ladnego?
student nie znalazl sie przez przypadek chodzi tu o cene w miare przystepna :)
Peri Noid
21-10-2006, 01:41
Jak chodzi o cenę, to najlepiej kupić przejściówkę Canon->m42 (ok.40zł), do tego komplecik post-sovieckich pierścieni makro (30-40zł), i do tego jakieś szkiełko na m42, może być najtańszy Helios 56/2 (ok.50zł) lub coś dłuższego (ja sobie ostatnio chwalę Pentacona 100/2.8, ale to trochę drożej, ewentualnie coś rzędu 135/2.8 ). W sumie za te pieniądze i nawet kilka razy większe nie masz najmniejszej szansy znaleźć nic o porównywalnych osiągach. A potem trzeba tylko dużo focić,coby nabrać wprawy w ostrzeniu manualnym obiektywem :-)
z tymi przejsciowkami mi sie nie chce bawic :) co do obiektywow to bede szukal lub mozesz mi polecic z gory jakis dobry obiektyw (co do ceny oczywiscie jakies tam koszty poniose, chodzilo mi ze mniej wiecej o to ze 2000zl nie wydam na macro :) )
z tymi przejsciowkami mi sie nie chce bawic :) co do obiektywow to bede szukal lub mozesz mi polecic z gory jakis dobry obiektyw (co do ceny oczywiscie jakies tam koszty poniose, chodzilo mi ze mniej wiecej o to ze 2000zl nie wydam na macro :) )
Albo bawisz się przejściówkami i masz tanio albo któryś z poniższych:
Sigma 105 macro za 1600 nowa
Tamron 90 macro za 1600 nowy
Tokina 100 macro za 1500 nowa
Ewentualnie szukaj używanych, pewnie parę stów taniej będzie
Obojętnie który z podwyższysz kupisz i tak będziesz zadowolony
dzieki Czeczot a spotkalem sie tez z soczewkami nakrecanymi na obiektyw do +10 dioptrii gdzie mozna je laczyc, jaki do taje efekt ?
dzieki Czeczot a spotkalem sie tez z soczewkami nakrecanymi na obiektyw do +10 dioptrii gdzie mozna je laczyc, jaki do taje efekt ?
Najgorszy efekt soczewki, każdy dodatkowy element pogarsza jakość optyczną
Średni, pierścienie pośrednie
Porządne macro, obiektyw macko
Możesz ewentualnie kupić obiektyw macro cosina 100. On ma skale odwzorowania 1:2 ale ma dedykowana soczewkę i jest 1:1. Na allegro jest za 500 zł ale do nikona, poszukaj może gdzieś dostaniesz do canona. Efekt da na pewno lepszy nic obiektyw (nie daj boże słabej jakości optycznej) + soczewki
Z obiektywów makro polecam EF-s 60mm macro, choć jest tylko na ef-s to warto się nim zainteresować, używane można kupić za ok 1300 zł.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11835
Jeśli chodzi o soczewki to możesz kupić +4D, z kitowym obiektywem nie uzyskasz dużej skali odwzorowania, jakość też nie będzie najlepsza.
Innych nie ma sensu kupować, o mniejszej zdolności skupiającej lub większej.
Miałem +10D, z kompaktem było całkiem OK, po przejściu na lustrzankę szybko sprzedałem bo nie dało się tym robić zdjęć
Tu masz moją próbkę marko kit+4D: foto (http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/displayimage.php?pos=-146)
Lepszym rozwiązaniem od soczewek jest Raynox DCR-250 ( nowy ok 200zł), jest to grupa soczewek skorygowana optycznie z powłokami. Daje zadowalające efekty, długi czas robiłem nim zdjęcia w połączeniu z sigmą 70-300.
Moje zdjęcia możesz obejrzeć w wątku, część z nich jest opisana jaki sprzętem była robiona
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2904
Do makro zdecydowanie polecę Tobie Canona, mam 100/2.8 Macro i sobie chwalę. Możesz pomyśleć o 50/2.5. Sigma 105/2.8 ma wolny focus i niektórym nie podoba się bokeh, dlatego sprzedałem to szkło.
Dobre opinie ma Tamron 90 ale osobiście nie uzywałem.
Dzieki wszystkim za pomoc, juz mam rozeznanie, pozostaje mi tylko oszczedzac na obiektyw macro :)