Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaką średnice filtra polaryzacyjnego?

serbio
19-10-2006, 22:23
Witam
Zastanawiam się na zakupem filtra polaryzacyjnego Hoya POL CIR SUPER HMC .Posiadam polar Hama ale ze slyszenia nie z przestestowania dowiedzialem się że mogę uzyskać rewelacyjne efekty w stosunku do hamy.
Czy możecie potwierdzić tę wiadomość??
Moje pytanie jest następujące jaką kupić redukcję i rozmiar średnicy filtra .Obecnie korzystam z redukcji 52-58 z średnicą filtra 58mm.
Stosuję go na ogniskową 28mm która ma średnicę 52mm , jak również na kita z średnicą 58mm.Tak myślę czy nie kupić większej redukcję np.52-62 , lub 52-67 a filtr albo 62 lub 67 a może zostać na średnicy 58mm na której caly czas pstrykam chmurki. Czy przy robieniu zdjęć ma jakieś znaczenie jakiej się używa średnice filtra?
Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Gizzmo
19-10-2006, 22:30
Kup filtr o srednicy ktorej wymaga twoj najwiekszy obiektyw (pod wzgledem srednicy filtra) i do reszty dokrecaj poprzez redukcje. Co do polara to teraz kupil bym chyba wersje slim. Na szerokich katach z zakreconymi dwoma filtrami moze pojawic sie winietowanie. Dlatego tez radze wersje slim, wydaje mi sie ze unikniesz wtery tego problemu.

serbio
19-10-2006, 23:44
Polara używam w większości na 52mm a największy jaki mam to 58mm.
Dlaczego radzisz slim ?, nigdy nie używalem wielu filtrów nakręcanych na obiektyw.Jak stosowalem polar na kicie o średnicy 58mm to na szerkim końcu nie zauważylem winiety.
Kiedyś chcialbym zakupić obiektyw 24-85mm taki spacer zoom.Ma on średnice 62mm .Slyszalem że na 24mm przy normalnym polarze występuje winietowanie i tzrba stosować wersję slim.Ale to tylko w tym przypadku.
Czy Hoya POL CIR SUPER HMC występuje również w wersji slim?
Czy wszystko będzie ok jeśli polara
62mm użyje poprzez redukcję na obiektyw 28mm o średnicy52mm ?
I jeszcze jeno czy na zdjęciach 13x18 zauważę różnicę pomiedzy czaną Hoyą a fioletową?
Może nie warto przeplacać i zakupić tańszą.
Dzięki i pozdrawiam

Krzychu
20-10-2006, 07:00
Sami wiecie z wlasnej autopsji że mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Tak, mam tyle filtrów ile średnic obiektywów. Nie lubię się bawić z redukcjami...

mikeqp
20-10-2006, 09:22
A nie lepiej zainwestować w COKINa?? fakt że trochę kosztuje, ale jakościowo chyba niezły no i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy;)
pozdr.

pantomas
20-10-2006, 10:21
A nie lepiej zainwestować w COKINa??
Przejrzyj ten (http://canon-board.info/showthread.php?t=9551) wątek

i wystarczy zestaw "kółek" o różnych średnicach jak ktoś ma sporo obiektywów i każdy inna średnica to chyba najlepszy;)
Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .

Krzychu
20-10-2006, 10:43
Możesz kupić normalny duży i do niego przejściówki - prawie na to samo wyjdzie . Na pewno łatwiej nim kręcić a osłony p/słonecznej i tak nie założysz , trzeba osłaniać ręką , albo kupić pasującą na gwint polara składaną .

Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...

pantomas
20-10-2006, 10:48
Ja na wiele swoich szkieł spokojnie zakładam osłony do obiektywu z nakręconym polarem, m.in. dlatego że polar mam na gwint taki jak jest w obiektywie a nie większy + redukcja...
Tak , ale ja miałem na myśli pierwszy przypadek , gdzie średnica filtru jest większa niż obiektywu i zakładasz przez przejsciówkę .
Poza tym system Cokina potrafi dawać winietę już przy 28mm (FF).

M@riusz
20-10-2006, 10:55
mając różne średnice obiektywów trudno dobrać uniwersalną średnice filtra.Macie jakieś dośwadczenie z podobnym dylematem?
Owszem macie :)
Podobnie jak Krzychu kupuję filtry do każdej średnicy oddzielnie. Oczywiście można się bawić z redukcjami - lecz nie jest to zbyt wygodne (przynajmniej moim zdaniem) - choćby prozaiczny problem osłony przeciwsłonecznej... ;)
Cokin jest jakimś rozwiązaniem - ale nie wszystkim taki system odpowiada. Poza tym - nie oszukujmy się - jest uniwersalny, ale rewelacyjnie wygodny w praktyce nie jest.

M@riusz