Zobacz pełną wersję : Gdzie wywołac zdiecia w Krakowie?
Czesc mam prośbe, potrzebuje wywołac kilka zdięc z mojego 20D w formacie A5, czy ktoś zna moze jakieś studio w krakowie gdzie dostane ładne i niedrogie odbitki w tym formacie, do tej pory z cyfrówek wywoływałam w foto-joker ale max do 10/15.bede wdzieczna za wszelkie informacje.pozdrawiam Ciri
Ja zawsze wywoływałem na Krakowskiej u Laby, ale to jeszcze za czasów negatywów i jakość IMHO była b.dobra :) (choć ceny zawsze mieli dość spore)
Nie wiem jak jest teraz, słyszałem jedynie, że są po remoncie ;)
Za to czarno-białe najlepiej ponoć robią na Karmelickiej ;) raz widziałem osobiście i rzeczywiście OK ;)
Jak znajdziesz coś sensownego to napisz :D
Kolekcjoner
18-10-2006, 00:23
Możesz spróbować na pl. Matejki. Z tym że tam raczej tanio nie będzie. Niestety tanio raczej wyklucza dobrze:).
Ja polecam http://www.wilab.pl/cennikmin.html
korzystam i jestem baardzo zadowolony, jak do tej pory wywoluje tylko w 15x21, wprawdzie to nie Krakow, ale mozna zamowic odbitki poczta.
edit:
Ja place 2pln za sztuke na 15x21 na papierze Kodak Professional Endura. Jak wywolalem bratu kilka fotek jego dzieciakow to spowodowaly one delikatny opad szczeki :)
Może tutaj: http://www.fotograf.net.pl, fizycznie są w Domu Turysty.
BTW: 21x15 to "prawie" A5 (148mm×210mm)
J.
Dziekuje za informacje , nigdy nie korzystałam z wywoływania przez internet ,musze to sprawdzic:)pozdrawiam Ciri.
Pół roku temu robiłem duze odbitki (A4) z 350d w Domu Turysty na Westerplatte - wyszły rewelacyjnie. Mam nadzieje ze do dzis nic sie nie zepsulo. Mozna wrzucic przez Internet: www.fotgraf.net.pl
Oddałam w nowej galerii krakowskiej do salonu fotograficznego, widziala probki i mam nadzieje ze moje zdiecia beda w tak samo dobrym stanie, dam znac jak odbiore we wtorek czy sie popisali, pozd.
Można jeszcze śmiało dać do wywołania do fotolabu róg Wiślnej i Gołębiej lub na ul. Szpitalną do sklepu firmowego Canona (koło Vistuli). Ludzie tam znają się na rzeczy.
Paweł Grabowski
24-10-2006, 13:13
A ja proponuje firmę Fujijama na Pl. Axentowicza, na rogu Kazimierza Wielkiego. Robie tam od dawna i nigdy sie nie zawiodlem.
Pozdrawiam
Paweł
Też polecam Fujijama naprawde dobrze robią dałem reale i pro400h i wywołali bardzo dobrze i odbitki ekstra zrobili
apjphoto
28-10-2006, 02:33
EMPiK na Rynku Gł. Cena formatu 15x21 - 1,99 zł i jeszcze 10% znizki dla stałych klientów
FOTONET TYCHY - www.fotonet.info - laboratorium jest w Tychach mają podpisane umowy handlowe z różnymi punktami fotograficznymi w Polsce. Wysyłasz fotki internetem do nich za pomocą specjalnego programu (możesz w nim nanieść podstawowe poprawki zdjęcia) i potem zaznaczasz czy mają Ci je wysłać pocztą do domu czy też odbierzesz je osobiście w najbliższym Tobie punkcie foto (musi mieć podpisaną z nimi umowę). Wykaz tych punktów tez jest na stronie. Fotonet nie jest może tani ale jeszcze nigdy nie dali ciała - kumple w pogon za najniższą ceną wywołują w jakiś innych internetowych labach i albo dostają fotki z opóźnieniem albo ze zmienionymi kolorami. Tanio i dobrze to się rzadko sprawdza.
ja robie w ats-studio na Kalwaryjskiej i tez jestem b szczesliwy z tego powodu:mrgreen:
A może ktoś ma wypróbowany jakiś dobry lab w Nowe Hucie?
niedziki
14-11-2006, 01:33
Ja również polecam fuji na axentowicza - świetne kolory, ostatnio mieli bardzo ładny papier mat a4, są terminowi i jak trzeba robią w turbo ekspres mach III.
pozdrawiam
pR
Paweł Grabowski
14-11-2006, 22:05
ronin, ja niestety z Nowej Huty jezdze wolac wlasnie do Fuijamy. Nowa Huta to pod tym wzgledem plaza.
Acha jeszcze jedno co do Fujijamy, robia tez odbitki niestandardowe, dla mnie np skanowali , obrabiali i drukowali negatywy z 19 wieku na szklanych plytach. Nawet nie wybrazacie sobie jaka byla tego jakosc. A co do sprzetu jakim robili wtedy Ci Goscie zdjecia to poprostu szacunek. Taka ostrosc ze to trzeba zobaczyc. Ale to duzy format jest i chyba teraz wiem dlaczego wieksza klatka znaczy lepiej naswietlona klatka. Skany maja po 25MB jako TIFF ale wydruk mozna sobie walnac A2. Podsumowujac Fuijama to lab uniwersalny i szybki.
Pozdrawiam
Paweł
Chciałem zapytać, na czym waszym zdaniem polega różnica między dobrze wywołanym zdjęciem a źle wywołanym zdjęciem, w momencie gdy dajecie obrobione przez siebie w PS?
Pozdrawiam
Ja miałam okazje sie przekonac co znaczy zle i dobrze wywolane zdiecie z tego samego aparatu .Nie miałam czasu i oddalam w swojej malej miescinie do jakiegos podrzednego studia i az sie wystraszyłam zdiecia bylu nijakie, kolory blade papier cienszy niz kartka papieru ogulnie dno, a jak oddalam te same zdiecia do studia w krak. to od razu bylo czuc i widac róznice. poprostu ladnie wywolane zdięcia.
No mniej więcej o to mi chodziło, i tu ciekawostka. Wszyscy jednogłośnie krzyczą - studia OK, supermarkety BE.
Oddałem to samo zdjęcie w dwóch miejscach - 1. to media markt, 2. salon foto na placu Matejki. Rezultat był taki, że nie zauważyłem jakiejś porażającej różnicy jeśli chodzi o papier (szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnej, wprawdzie nie przyglądałem się na siłę z nadzieją "udupienia" jednego z nich, ale mimo wszystko...), natomiast kolory ładniejsze były w MM - bardziej żywe, intensywniejsze... po prostu ładniejsze.
No i teraz pytanie: dlaczego zatem supermarketowe studia są takie BE, a te normalne takie OK, skoro praktyka pokazała mi coś innego? Chodzi o fart czy o brak mikroskopu i specjalistycznego sprzętu do analizy?
ja raz oddałam w MM i bylam nie zadowolona i wrócilam do starego miesca czyli fotojoker np: na sławkowskiej w canonie albo to samo jest w nowej galerii krakowskiej koło saturna, cena bardzo dobra bo 10/15 tylko 0,39 zł a wiekszy format 0,99 i jak dla mnie jakosc naprawde dobra wiec polecam. A co do MM to moze mialam akurat pecha.pozdCiri
nie mialas pecha. w mm tak po prostu jest .laba traktuja jak drukarke nie poprawiaja niczego.jak im przyniesiesz tak jest.fujijama jest w porzadku,laba na krakowskiej tez no i Staśko z ats co ma dwa zaklady jeden na kalwaryjskiej i drugi to przejety fotoekspert z karmelickiej.wszyscy oni maja jedna wade -jak przychodzi sezon to sie nie wyrabiaja,robia nocami i efekty sa takie sobie.co do internetowych zakladow to sugeruje www.laboratoriumcyfrowe.com. papier kodak supra endura .fajne kolory .jesli cyfrowka nie podbija to naturalne a nie przebarwione.nietypowe formaty tez tylko trzeba ustalic przez maila lub jak sie z nimi skontaktujesz to dostaniesz tel do laboranta i uzgodnisz z nim co i jak ma zrobic.wiem bo sprawdzalem.i jeszcze ciekawostka -w krakowie moga odebrac od ciebie z domu lub pracy material i przywiezc zrobione lub mozesz im wyslac na serwer a przywioza we wskazane miejsce lub wysla poczta. lab cyfrowy stoi na prywatnej posesji i robia tylko dla kooperantow i internetowo ale fajnie .korzystam i generalnie jest ok
Ja robię na Krakowskiej 21 www.fotolaba.pl
Robię tylko zdjęcia analogowe Canonem Eos 33 i jetem maniakiem jakości odbitek. Próbowałem już robić odbitki w Domu Turysty, u Konarzewskiej na placu Matejki, u Ostrowskiego w Jubilacie czy Empiku na rynku, na Wiślnej itd. i nigdy nie byłem w pełni zadowolony. Zupełnie przez przypadek odkryłem rewelacyjny punkt Kodak Express w Saturnie przy Dworcu Głównym (ostanie piętro). Muszę powiedzieć, ze robią rewelacyjnie odbitki (ostre, piękne kolory, dobre naświetlenie wykonane indywidualnie do każdego zdjęcia). Co może być dla niektórych ważne to są bardzo elastyczni i otwarci na wszelkie indywidualne wymagania i zlecenia.